Jdi na obsah Jdi na menu

Leden 2015

 

Úmrtí - na sklonku loňského roku zemřel dlouholetý provozovatel kadeřnických služeb v obci, Pavel Doležal. Podlehl dlouhodobým zdravotním problémům. Bylo mu 50 let.

 

Změna na Obecním úřadě - k personální změně došlo v sekretariátu Obecního úřadu. Po odchodu (osobní údaj) do důchodu - nastoupila na místo administrativní pracovnice (osobní údaj).

 

Počasí - začátek roku je relativně studený. Silné sněžení potěšilo především děti a vyznavače zimních sportů. Komplikace jsou pak hlášeny zejména v dopravě. Pro první dny nového roku platila výstraha meteorologů před tvorbou náledí a sněhových jazyků. Prudké oteplení, ke kterému došlo druhý lednový víkend, přineslo mimo jiné i zvednutí hladin některých řek v důsledku rychlého tání velkého množství sněhu. Sníh pak do konce měsíce napadl ještě několikrát.

 

Opakovaný výpadek elektrické energie - v sobotu 10. ledna 2015 v odpoledních a večerních  hodinách došlo několikrát k výpadkům dodávky elektrické energie. Na vině byl silný vítr, který se přehnal nad regionem.

 

Výroční schůze SDH - v sobotu 10. ledna 2015 se v sále hostince Na Rychtě konala výroční schůze nejstaršího z místních spolků, Sboru dobrovolných hasičů.

 

Problémy Sdružení rodičů - předseda Sdružení rodičů při místní ZŠ (osobní údaj) několikrát marně naléhal na rodiče zdejších žáků, aby se zapojili do příprav na tradiční Dětský Karneval, který má v naší obci dlouholetou tradici. Letos poprvé to dlouho vypadalo, že se vůbec neuskuteční, pro malý zájem rodičů podílet se na jeho organizaci. Karneval byl přitom dlouhodobě úspěšnou akcí, hojně navštěvovanou lidmi z místa i širokého okolí. Nakonec své síly spojily Klub rodičů při MŠ s výše uvedeným Sdružením rodičů a maškarní rej pro děti je naplánován na březen letošního roku.

 

unzeitig.jpg

 

Úmrtí - ve čtvrtek 15. ledna 2015 odešel Jaroslav Unzeitig. Skonal ve věku nedožitých 73 let. Čest jeho památce!!

 

Tříkrálová sbírka - na zárubních mnoha dveří se objevila písmena K + M + B, doprovázená letopočtem 2015. Neklamný důkaz, že i v letošním roce probíhala v obci Tříkrálová sbírka. Celkem osm skupinek vybralo částku ve výši 22. 855,- Kč. Peníze  poputují převážně na charitativní účely.

 

Dlouhotřebovská zabíjačka - vepřové hody se konaly v sobotu 24. ledna od 10.00 hodin v tělocvičně. K dostání byly zabíjačkové pochutiny jako např.: ovar, tlačenka, řízky, jitrnice. Hudbu obstaral Pepa Vaňous.

 

Zasedala rada obce - radní na svém zasedání ve středu 28. ledna 2015 schválili novou provozovatelku kadeřnických služeb po zemřelém Pavlu Doležalovi. Nově se jí stane (osobní údaj). Rada se zabývala doporučením k prodeji pozemkových parcel, ve dvou případech vyjádřila souhlas s udělením dotace pro poskytovatele sociálních služeb pro občany (Domov U Studánky v Anenské Studánce a Domov Důchodců v Ústí nad Orlicí).

 

Únor 2015

 

Kulturní akce: pokračuje plesová sezóna. V sobotu 14. února 2015 to byl ples Hasičský, o týden později,  21. února 2015, to pak byl ples Hokejový. 8. února 2015 uspořádalo sdružení Dlouhotřebovské tradice "Masopust" s průvodem a následným posezením v hostinci Na Rychtě  - s připraveným občerstvením.

 

Jarní prázdniny - děti školou povinné si užívají Jarních prázdnin, které letos připadly na termín od 16. - 20. února.

 

Obecní samospráva - v pondělí 16. února 2015 zasedala Rada obce. Schválila mimo jiné záměr odkupu pozemkových parcel, příspěvek Městské knihovně v Ústí nad Orlicí ve výši 12.000,- Kč, příspěvek Orlickoústecké nemocnici ve výši 15.000,- Kč na nákup endoskopické věže pro oddělení ORL. Schválila program zasedání zastupitelstva obce na pondělí 23. února t. r.. Zastupitelstvo schválilo rozpočet obce na rok 2015, prodej a odkup pozemkových parcel. Záměr uspořádat Setkání důchodců v březnu letošního roku.

 

Počasí: Letošní únorové počasí se z dlouhodobého hlediska řadí k teplotně průměrnému až podprůměrnému stavu. Výjimkou byl třetí únorový týden, kdy teploty byly nad průměrem a přes den dosahovaly i dvouciferných hodnot.

 

Úmrtí: V měsíci únoru zemřela paní Zdenka Jebousková. V červnu loňského roku ji bylo 65 let. Čest její památce!!

 

Konec provozovny: K poslednímu únorovému dni ukončila svoji činnost provozovna Sportbar U Mlejna. Článek zde

 

Březen 2015

 

11034255_10203049319428572_8183133368478560687_n.jpg

 

Kulturní akce: v pátek 6. března 2015 se v sále Hostince Na Rychtě uskutečnil Maškarní ples pro dospěláky. Pořadatelkou byla již tradičně (osobní údaj). Reprodukovanou hudbu obstaral DJ Houdy. Večer se podle ohlasů vydařil.  V neděli 8. března 2015 se v tělocvičně konal tradiční dětský Karneval. Průvodcem odpoledne byl účastník taneční soutěže Star- dance a moderátor dětského kanálu "Déčko"  na České Televizi Honza Onder. Fotogalerie Petra Špatenky zde

 

Výroční schůze - v pátek 20. března 2015 proběhla výroční schůze Tělovýchovné jednoty Dlouhá Třebová.

 

Úmrtí: v neděli 22. března 2015 zemřel pan Václav Pecha. bylo mu 63 let. Čest jeho památce !!

 

Vynášení Morany: Občanské sdružení Dlouhotřebovské tradice uspořádalo v neděli 22. března 2015 vynášení "Zimy z obce". Po průvodu s Moranou následovalo pohoštění, k mání byla postní a velikonoční jídla.

 

Setkání důchodců: v sobotu 28. března 2015 úspěšně proběhlo další za setkání důchodců. Letos byl termín zvolen o něco dříve z důvodů rekonstrukce tělocvičny. Senioři zhlédli vystoupení dětí z MŠ a Hudební školy Bravo. Nechyběla ukázka oddílu gymnastiky místní TJ. V závěru programu byla předána ocenění obce za dlouholetou činnost v oblasti tělovýchovy a sportu (osobní údaj) a práci v sociální komisi (osobní údaj). Odpoledne provázela velká účast občanstva. Bylo připraveno pohoštění formou rautu. Hudební doprovod obstaralo duo muzikantů ze Zábřehu. Moderátorem byl Martin Lamplot.

 

Vítání občánků: tři rodiny se svými ratolestmi se účastnily prvního letošního Vítání občánků, které se konalo v sobotu 28. března t. r. na Obecním úřadě.

 

Změna času: tradiční polemiku vyvolal přechod na letní čas. V neděli 29. března 2015 se rafičky hodin posunuly z druhé na třetí hodinu ranní. Noc tak byla o 60 minut kratší. Letní čas byl u nás zaváděn v dobách první a druhé světové války. V novodobé historii si hodinky posunujeme od roku 1979. Odpůrci Letního času poukazují na to, že změna času v současné době nepřináší již toliko potřebnou úsporu energie, kvůli níž byl před lety zaveden. Letní čas bude platit do října letošního roku.

 

Bouře s větrem: v pondělí 30. března 2015 se nad ránem  přes obec přehnala bouře, doprovázená silným větrem. V některých místech republiky bylo na noc vyhlášeno povodňové ohrožení. 

 

krizovatka.jpg

Křižovatka ulic - Královéhradecké, Cihlářské a Quida Kociána, nedaleko ústeckoorlického Domova důchodců - byla svědkem pádu dlouhotřebovského občana do vozovky. Nehodou se intenzivně zabývá i Policie ČR. Není vyloučeno, že seniora srazilo auto.

 

Nehoda seniora: Dlouhotřebovský občan, tou dobou klient Domova důchodců, pan Jiří Klika - skonal v úterý 31. března 2015 ve věku 77 let. Čest jeho památce!! Den předtím byl nalezen v blízkosti jedné z křižovatek v Ústí nad Orlicí. Se zraněními byl převezen do nemocnice, kde na druhý den zemřel. Okolnosti pádu do vozovky řeší Policie ČR. Výzva Policie ČR zde.

 

Duben 2015

 

iveta.jpg

Iveta se ve funkci zastupitelky obce angažovala  v pořádání počítačových kurzů pro občany.

 

Úmrtí: odešla Mgr. Iveta Pávková. V letech 2010 - 2014 členka zastupitelstva obce a předsedkyně Kontrolního výboru. Se svým mužem měla dvě děti. Původním povoláním učitelka. Žena s ohromným smyslem pro humor, přímá a především nesmírně statečná. Podlehla zákeřné nemoci ve věku 48 let!! Čest její památce!!

 

Uzavírka silnice: ulice Na rybníku byla po většinu měsíce dubna uzavřena z důvodu opravy po uložení kanalizačního potrubí. Obousměrná objížďka vedla přes Českou Třebovou.

 

Samospráva obce - 15. dubna 2015 zasedala Rada obce. Radní mimo jiné schválili výměnu podlahy ve víceúčelovém sále, zhotovitel bude vybrán ze tří oslovených zájemců.

 

Sběrné dvory - ve dnech 13. - 16. dubna 2015 byly v obci instalovány kontejnery pro objemný odpad. Současně byl prováděn sběr nebezpečného odpadu a veškerých elektrospotřebičů.

 

Počasí - v dubnu bylo počasí teplé, slunečné. Teploty atakovaly dvouciferné hodnoty, srážek bylo minimum. K lehkému ochlazení došlo až na sklonku měsíce.

 

Kultura - malý počet lidí navštívil koncert dechové kapely Řetůvanky, který se konal v sobotu 11. dubna 2015 na Rychtě. Na sobotu 25. dubna 2015 pak Hudrovníci a žáci ze ZUŠ Česká Třebová připravili Jarní koncert s barokními skladbami s  jarní tématikou.

 

Inventura v obchodě Konzum - v pondělí 27. dubna 2015 bylo po celý den zavřeno v místní provozovně Konzumu. Důvodem byla inventura.

 

Čarodějnice na Starém hřišti - oslavu Filipojakubské noci obstaralo tradičně Sdružení rodičů, které připravilo pro veřejnost program na Starém hřišti.

 

Květen 2015

 

Obecní samospráva - zasedala Rada obce. Na své schůzi ve středu 6. května 2015, projednala výjimku z počtu dětí pro MŠ a zároveň udělila souhlas s uzavřením této instituce ve dnech 13. 7. - 16. 8. 2015. Projednala stížnost na postup obce při pronajímání hrobového místa, ze kterého musí být napřed odstraněny kosterní pozůstatky. Rada shledala tuto stížnost za opodstatněnou, dříve zde pohřbené ostatky budou exhumovány a uloženy do obecního hrobu.

 

Dále se Rada obce zabývala rekonstrukcí školní budovy a tělocvičny. Vzala na vědomí zhotovitele části střechy na budově školy, kterým je firma Vlastimil Morkes. Z několika návrhů vybrala budoucí podobu fasády. Schválila úpravu veřejného prostranství na parcelách č. 459/9 a 459/2 dle nabídky firmy Jardins - zahradní a krajinářská architektura. Zároveň schválila program zasedání zastupitelstva na pondělí 18. května 2015 od 17.00 hodin.

 

Výročí osvobození - Obecní úřad si jako každý rok připomněl výročí osvobození a konec 2. světové války. Věnec s trikolorou byl umístěn u pomníku Obětem válek a hrobu obětí z Transportu smrti. 

 

11242551_10204100537545756_717314543989289464_o.jpg

Foto Hanka Kovářová

Hasičské cvičení - v pátek 8. května 2015 proběhlo v obci cvičení hasičského okrsku. Sbory z místa i okolí prověřily svoji připravenost udolat živel i v hůře dostupném terénu.

 

Zastupitelstvo obce - zasedalo v pondělí 18. května 2015, po úvodních procedurách jako jsou volby návrhové komise a ověřovatelů zápisu byla provedena kontrola usnesení z posledního zastupitelstva. Zastupitelé rovněž povstáním a minutou ticha uctili památku nedávno zesnulé paní Ivety Pávkové, někdejší předsedkyně Kontrolního výboru. Starosta Jaroslav Kašpar následně podal zprávu o činnosti Obecního úřadu a Rady obce.

 

Dominantním počinem je rekonstrukce tělocvičny - kde jsou vyměněna okna, byla provedena rekonstrukce odpadů, připravuje se výměna podlahy, bude instalováno úspornější osvětlení, chystá se nové ukotvení tyčí na síť pro míčové sporty. Společně se školou je objekt kompletně zateplován, fasáda byla vybrána po konzultaci s pedagogickým sborem zdejší vzdělávací instituce. Rychlost postupu prací na fasádě je odvislá od počasí. Mimo to se obecní zaměstnanci věnují běžným sezónním činnostem. Probíhají dílčí stavební úpravy ulice Na Rybníku.

 

Zprávy podaly Finanční a Kontrolní výbory. Byla schválena účetní uzávěrka za rok 2014, rovněž byla provedena změna platu místostarosty obce - v souladu s nařízením vlády ČR. Na doporučení Kontrolního výboru, který upozornil na její absenci, schválili zastupitelé  Vyhlášku o  stanovení systému, shromažďování, sběru přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce.

 

Jedním z posledních bodů bylo schválení příspěvku na činnost pro MAS Orlicko. Sdružení má podmíněno zisk dotace, potřebnou pro činnost - od kraje tím, že obdrží od členských obcí jednorázový příspěvek v částce 10,- Kč na občana, v případě Dlouhé Třebové se jedná o překlenovací částku 12.890,- Kč. V diskuzi mj. vystoupila Blanka Valachová a upozornila na vzrůstající míru podomního prodeje, vedení obce se zavázalo touto problematikou zabývat. V závěru byla také nastolena otázka výstavby víceúčelového hřiště, projednávala se cena projektu, dotační možnosti, respektive varianta výstavby v režii obce apod.

 

Zasedala Rada obce - ve středu 27. května 2015 se sešli radní obce, aby vyřešili zhotovitele podlahy ve víceúčelovém sále, který prochází kompletní rekonstrukcí. Ze tří došlých nabídek byla vybrána společnost s nejnižším podáním - RT Royal Tech. Ke znovuotevření sálu by mělo dojít ve druhé polovině letošního roku.

 

Rada přiklepla příspěvek místnímu Hřebčínu Karlen ve výši 2000,- Kč na konání akce "Ze sedla vidíš mnohem dál",

 

Zorganizováním zadávacího řízení a dotačním managmentem u projektu "svážení bioodpadu a pořízení kompostéru" pověřila firmu TENDRA s. r. o. Zabývala se rovněž výstavbou víceúčelového hřiště, přípravou projektové dokumentace pověřila firmu PIKMA s. r. o.  Schválily se nové podmínky, za kterých bude možné pronajímat areál Starého hřiště.

 

dsc_1359.jpg

 

Noc kostelů - další z dnes již tradičních akcí proběhla v pátek 29. května 2015 v místním kostele sv. Prokopa. Kromě pořadatelských subjektů - Scholy od sv. Prokopa, Františka Mikeše, vystoupily děti zde zdejší Základní školy. O svatých a jejich atributech pohovořil kronikář obce Martin Lamplot.

 

Vzhledem k nedávnému výročí od konce 2. světové války celý počin zakončila státní Hymna ČR za hudebního doprovodu varhan, které obsluhoval pan František Mikeš. Po skončení programu byla pro zájemce připravena krátká přednáška o historii zdejších varhan, jejich obsluze a provozu.

 

Úmrtí - ve věku nedožitých 73 let zemřela 31. května 2015 paní Libuše Pávková, někdejší pedagožka na zdejší škole. Čest její památce!!

 

Červen 2015

 

Pád lípy - v pátek 12. června 2015 v podvečerních hodinách došlo k pádu lípy, která stávala nedaleko kostela. Při pádu byla zraněna žena, která byla letecky transportována do nemocnice. Fotografie zde.

 

Počasí v červnu - teploty dosahují průměrných až podprůměrných hodnot. Teplejší období jsou střídána prudkými ochlazeními, vyskytují se bouřky a silné poryvy větru.

 

Cyklomaraton - přes katastr obce vedla trasa tradičního Českotřebovského cyklomaratonu, který se jel v neděli 14. června 2015. Hlavní trať měřila 64 km a zvládl ji nejlépe (Osobní údaj) (Symbio - Cannondale). Kratší trať (34, 5 km) zvládl nejlépe (osobní údaj) (dlouhotřebovský občan, který jezdí za klub RCR Bike Tam Česká Třebová). V kategorii Žen se na delší trati nejlépe vedlo závodnici Yogi Racing Teamu (osobní údaj), na kratší trati dominovala (osobní údaj) (HSK Cycling team). Výsledky zde.

 

libuse.jpgPaní Špaisová si svou vitalitu udržela až do vysokého stáří. O humor u ni nikdy nebyla nouze, ráda se účastnila společenských akcí v obci, kde ji pro její veselou povahu měli mnozí rádi.

Úmrtí - zemřela  paní Vlasta Špaisová. Bylo ji požehnaných 90 let. Skonala ve čtvrtek 18. června 2015. Poslední rozloučení se zesnulou se uskutečnilo v pátek 26. června v kostele sv. Prokopa. Čest její památce!!

 

20150620_164408.jpgZe sobotní pěny na Starém hřišti měli zážitek i ti nejmenší.

Oslavy 130 let trvání sboru - v Dlouhé Třebové se slavilo. Narozeniny si připomněl nejstarší obecní spolek, Sbor dobrovolných hasičů, který vznikl 21. června 1885. Podrobnosti zde.

 

Křest šesté knihy - na zdejší Základní škole byla pokřtěna další z publikací, která je autorským dílem dětí školou povinných. Zároveň došlo i na rozloučení s absolventy páté třídy, kteří odcházejí na druhý stupeň, respektive gymnázium.

 

Úmrtí - těžké nemoci podlehla paní Věra Venclová, bylo ji pouhých 45 let. Čest její památce!!

 

Červenec 2015

 

Počasí - Léto začalo stylově. Vysoké teploty udeřily hned první prázdninový víkend. Teploty vysoko nad třicítkou trvaly první prázdninový týden, kdy pak od středy 8. července vystřídaly tropy - srážky a následovalo ochlazení. Meteorologové vydávaly jedno výstražné upozornění za druhým, především ohledně sucha, nebezpečí požáru a výskytu silných bouřek z tepla.

 

Pouť - ve dnech 4. - 5. 7. 2015 uspořádali místní hasiči na Starém hřišti tradiční pouť s atrakcemi a zábavou. Věřící občané se účastnili procesí k soše sv. Prokopa.

 

Cyklozávody - další ročník závodu s názvem "24 hodin na kole" se jel ze soboty 4. července na neděli 5. července. Trasa závodu, dlouhá 9, 2 km, vedla z Hylvát do Dlouhé Třebové. Účast 64 cyklistů.

 

V soutěži jednotlivců zvítězil (osobní údaj) z Dlouhé Třebové (79 kol, 726.80 km). Nejlepším účastníkem do 15 let byl jedenáctiletý (osobní údaj) z Libchav (28 kol, 257.60 km). V soutěži družstev - tým VoCoDe ve složení  (osobní údaj) osadil 1. místo v soutěži dvoučlenných družstev, tříčlenným družstvům dominoval MMP Czech Team ve složení (osobní údaj). V kategorii koloběžek se nejlépe vedlo (osobní údaj) ze Starých Jesenčan (42 kol, 386.40 km). Celkové výsledky zde

 

vlastik.jpg

Úmrtí - ve věku 67 let zemřel v pondělí 6. července 2015 pan Vlastimil Kapoun. Dlouhá léta bojoval s těžkou nemocí. Velkou oporou mu byla manželka Anna, respektive jeho rodina. Čest jeho památce!!

 

Dokončení rekonstrukce kanalizace a čističky odpadních vod - starosta obce Jaroslav Kašpar, společně s místostarostou obce Janem Horákem, se zúčastnili slavnostního zakončení projektu rekonstrukce kanalizace a výstavby ČOV, které se konalo na nové čističce v Ústí nad Orlicí.

 

Projekt trval tři roky, náklady byly vyčísleny na 687 miliónů korun, bez DPH. Veškeré stavební práce v Ústí nad Orlicí a Dlouhé Třebové byly skončeny k měsíci květnu letošního roku. Projekt byl spolufinancován z prostředků Evropské unie.

 

duchodci-2008-15.jpg

Paní Marie Vyhnálková (1934 - 2015), na snímku se svým manželem Stanislavem, který zemřel na sklonku loňského roku.

Úmrtí - ve věku 81 let zemřela v sobotu 18. července 2015 paní Marie Vyhnálková. Podlehla dlouhodobým zdravotním problémům. Čest její památce!!

 

Zasedala Rada obce - radní se sešli ve středu 29. července 2015, provedli kontrolu usnesení z minulého zasedání, určili oddávací dny pro svatební obřady  na sobotu a vybrali příslušné prostory, kde se mohou sňatky konat. Rada dále projednala opravu silnice I/14 u výjezdu z Kojovce. Za podmínek - stanovených v usnesení Rady - odsouhlasila Rada obce zbudování vjezdu z komunikace p.č. 1632/3 na p.č. 1435/1.

 

Srpen 2015

 

Počasí: Tropický ráz počasí, který započal v poslední dekádě měsíce července, se udržel i v srpnu. Teplotně nadprůměrné Léto patří k nejsuššímu, za posledních dvanáct let. Teploty nemají daleko ke čtyřicetistupňovým hodnotám, v důsledku sucha vysychají spodní vody, namnoze způsobují vedra zdravotní indispozice, požáry.

 

20150808_163504.jpg

Hudební odpoledne -  malý počet návštěvníků zhlédl vystoupení pěveckého dua Evy a Vaška, které bylo prokládáno hudební produkcí dechové kapely Řetůvanky. Vstupné činilo 100,- Kč.

 

Zastupitelstvo obce - i navzdory dovoleným se zastupitelé sešli v pondělí 10. srpna v usnášení- se schopném počtu. Starosta obce předal v úvodu zasedání cenu obce paní (osobní údaj), za její dlouholetou činnost ve funkci obecní knihovnice. Následně zastupitelé vyslechli zprávu o činnosti Rady obce a Obecního úřadu. Dokončena je rekonstrukce tělocvičny, probíhají poslední úpravy v klubovně. Slavnostní otevření je plánováno na 28. srpna 2015. Na příští rok je připravena výstavba víceúčelového sportovního hřiště, na místo dosavadního asfaltového sportoviště v centru obce.

 

Byly podány zprávy Kontrolního výboru, kdy člen Kontrolního výboru David Kubišta upozornil na odloženou platnost vyhlášky o odpadech, předseda Finančního výboru Ing. Jiří Slezák pak podal zprávu o hospodaření obce a čerpání rozpočtu. Zastupitelé schválili rozpočtovou změnu a zákaz podomního prodeje na území obce. Účinnost této normy je stanovena od 1. září 2015. Zastupitelé byli rovněž informováni o výsledku vyšetřování pádu lípy, ke kterému došlo v pátek 12. června 2015, kdy vlivem silného větru došlo k pádu stromu u kostela a následnému zranění jedné osoby. Police ČR tento případ odložila.

 

dsc_4220.jpg

Krádež - u domu čp. 79 zasahovala v sobotu 15. srpna 2015 dopoledne Policie ČR. Důvodem bylo vloupání do objektu.

 

Myslivecká kuchyně - byla tradičně k dostání u Myslivecké chaty, kam se  v sobotu 15. srpna 2015 odpoledne konala vycházka. Pořádalo Myslivecké sdružení Třebovská obora.

 

Mateřská škola zahájila - po prázdninové pauze zahájila v pondělí 17. srpna 2015 provoz Mateřská školka. O děti se zde starají paní učitelky: (osobní údaj). Ředitelkou školky je paní (osobní údaj), provozní pracovnicí je paní (osobní údaj). Ve školce jsou dvě třídy: Motýlci a Sluníčka. Kapacita školky je plně naplněna. O plné žaludky dítek se starají paní kuchařky: (osobní údaj). Vedoucí jídelny je paní (osobní údaj).

 

Ke zpříjemnění pobytu dětí ve školce přispívá jednoznačně i Klub rodičů, s jehož činností se můžete seznámit zde.

 

Zájezd na Floru Olomouc - v sobotu 22. srpna 2015 uspořádal Obecní úřad zájezd pro občany spojený s návštěvou výstavy květin. Cílem byla tentokrát  hanácká metropol, Olomouc. Na základě rozhodnutí rady obce, byl ze strany obce hrazen autobus.

 

11041440_869288849792559_2644093628383470920_o.jpg

Tělocvična se otevřela - v pátek 28. srpna 2015 po kompletní rekonstrukci. Veřejnost si mohla prohlédnout zrekonstruované prostory (sál, kde byla vyměněna podlaha, nainstalováno nové osvětlení). Nově jsou vybaveny sprchy, budova byla osazena novými dveřmi a okny. Proměnou prošla  i klubovna. Fotogalerie zde

 

Dožínky - v poslední srpnovou neděli, 30. srpna 2015, uspořádalo Občanské sdružení Dlouhotřebovské tradice akci s názvem Dožínky. Nechyběly nezbytné atributy, jako např. předání dožínkového věnce, bohaté občerstvení. Program pro děti, respektive projížďky v kočáře apod.


Září 2015

 

Počasí - tropický ráz počasí se udržel i na přelomu osmého a devátého měsíce. I po avizovaném ochlazení dominovaly v prvních dnech nového školního roku slunné dny, srážek bylo málo.

 

Začal nový školní rok - do lavic dlouhotřebovské školy  zasedlo v úterý 1. září 2015 šestnáct nových prvňáčků. Třídní učitelkou je paní (osobní údaj).

 

Přerušení dodávky elektrické energie - Dlouhá Třebová si odbyla svůj blackout. V pondělí 7. září 2015 byla v obci po většinu dne vypnuta elektrická energie. Důvodem byla údržba sítě ze strany provozovatele, skupiny ČEZ. Ještě před plánovaným ukončením odstávky, byla v podvečer dodávka elektřiny do domácností obnovena.

 

Jednání o poště v Dlouhé Třebové - v tělocvičně se ve středu 16. září 2015 uskutečnilo neformální setkání zastupitelů obce se zástupci státního podniku Česká pošta a družstva Konzum. Předmětem diskuze byla budoucnost provozovny České pošty v obci. Byly nastíněny tři možnosti možného fungování: a) ponechání stávající provozovny, b) poštu bude provozovat obec, c) poštovní provozovna bude v rámci projektu Partners zřízena v místní provozovně obchodního družstva Konzum.

 

Z hlediska udržitelnosti se varianta stávajícího stavu může do budoucna jevit jako nejistá. Pobočky pošt v mnoha obcích jsou dlouhodobě ztrátové. Navíc současná provozní pracovnice má na starosti ještě poštu v obci Řetová a i v důsledku tohoto stavu došlo k redukci úředních hodin na místním poštovním úřadě.

 

Obec sama nemůže zaručit, že v případě onemocnění proškoleného pracovníka, dokáže operativně nasadit adekvátní náhradu z vlastních zdrojů. Tím padla druhá varianta, že by provozování poštovních služeb na sebe převzala sama obec. Jako nejschůdnější se nakonec ukázala třetí varianta, kdy provozovna pošty bude zřízena v místním obchodním středisku Konzum. Rozsah běžných poštovních služeb zůstane zachován. V budově prodejny bude zřízena malá poštovní provozovna s vlastní úřední dobou a proškoleným pracovníkem. Navíc přibude možnost vyzvednout si balík, respektive doporučený dopis i mimo úřední hodiny poštovní provozovny, v rámci otevírací doby Konzumu, tedy ve všední dny do pěti hodin odpoledne, respektive i v sobotu dopoledne.

 

Obec se nebrání ani jednání s Konzumem o rekonstrukci místního obchodu, vybudování bezbariérového vchodu, proměně interiéru za modernější. Podrobnosti zveřejní Obecní úřad v podzimním zpravodaji, který se připravuje na přelom září/ října.

 

p9200018.jpg

Koncert - v kostele sv. Prokopa se v neděli 20. září 2015 uskutečnil koncert zpěvačky Henriette.

 

Zasedala Rada obce - ve středu 23. září 2015 se sešli radní ke svému jednání. Vyhlásili záměr odprodeje pozemkových parcel, schválili rozpočtovou změnu číslo 2, tržní řád na území obce a stanovili termín zastupitelstva na středu 7. října 2015 od  17.00 hodin. To se uskuteční v tělocvičně, protože zasedací místnost je vlivem vytopení mimo provoz.

 

Říjen 2015

 

Zastupitelé se sešli k podzimnímu zasedání - ve středu 7. října 2015 od 17. hodiny, vzhledem k vytopení zasedací místnosti, mimořádně v klubovně Víceúčelového sálu. Starosta informoval o činnosti rady obce, Obecního úřadu. Nastínil záměry obce do příštího období, bude provedena výměna jednoho z tepelných čerpadel, z Fondu na obnovu venkova se plánuje nákup židlí do tělocvičny. Po obci budou rozmístěny nové zvony na odpad, zvažují se i nová stanoviště.

 

Zastupitelé byli dále informováni o ředitelském volnu, které na pondělí 16. listopadu 2015 vyhlásila ředitelka školy.

 

Zprávu Kontrolního výboru přednesla předsedkyně Mgr. Blanka Valachová, zprávu o plnění rozpočtu a návrh na rozpočtovou změnu pak přednesl předseda Finančního úřadu Ing. Jiří Slezák. Starosta poté doplnil informace o auditu. V areálu Starého hřiště bylo vybudováno doskočiště, které bude k dispozici místní tělovýchově.

 

dsc_4345.jpg

Hovořilo se i o čp. 77, který stojí v centru obce a který je po úmrtí stálých obyvatel dlouho neobývaný a je v havarijním stavu. Pokud nedojde k dohodě s majitelkou, je ve hře i demolice objektu.

 

Zastupitelé schválili rozpočtovou změnu číslo 3 a zrušení poštovní pobočky v obci, kdy provoz poštovních služeb postupně převezme obchodní družstvo Konzum v rámci projektu Partner. Prázdné prostory po poště nabídne obec k pronájmu.

 

V rozpravě vystoupil zastupitel Jaroslav Hamerník, který tlumočil žádost na umístění odpadkového koše na autobusovou zastávku Jednota, směr Česká Třebová. Vedení obce přislíbilo instalaci koše na toto prostranství. Za občany vystoupil (osobní údaj), který se vyznal z obavy ze stavu řeky, dále zkritizoval úroveň webových stránek, nelíbí se mu prezentace obce, kterou na stránky umístilo Vydavatelství P+R Svitavy a požádal vedení obce o častější aktualizaci. Především na web umísťovat veškerá hlášení obecního rozhlasu. Starosta obce odvětil, že stav řeky sleduje i on, nejenom kvůli tomu, že bydlí v blízkosti toku a nastínil možná řešení. Na druhý dotaz oponoval s tím, že informační hodnota obecního webu se zvýšila a že hlášení rozhlasu  jsou na web pravidelně umísťována.

Podrobnosti o zasedání se veřejnost dozví v zápise, který bude uveřejněn na Úřední desce a  na internetu.

 

V závěru zasedání rozdal starosta obce přítomným zastupitelům i občanům stolní kalendáře Orlicko - Třebovsko na rok 2016.

 

10408564_10203413500092481_819660306195910056_n.jpg

Tragická událost - se stala ve středu 14. října 2015 na silnici první třídy mezi Vamberkem a Rybnou nad Zdobnicí. Na následky dopravní nehody zde zemřela paní (osobní údaj), dcera dlouholeté členky Sociálně - kulturní komise obce, paní (osobní údaj). Absolventka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně podlehla vážným zraněním ve věku 26 let. Čest její památce!!

 

dsc_0196.jpg

Akci pro děti připravil na sobotu 17. října 2015 Klub rodičů při MŠ. Na děti mimo opékání buřtů čekaly recesní soutěže, do kterých se zapojili i dospěláci.

 

kovarjos.jpg

Úmrtí - ve středu 21. října 2015 zemřel pan Josef Kovář. Rodák z Dlouhé Třebové. Se svojí manželkou Marií měli jednu dceru, tři vnoučata a dočkal se narození dvou pravnuček. Působil i ve veřejném životě obce, nejprve coby místostarosta obce, v letech 1994 - 1995 pak jako starosta. Na svůj post rezignoval v červnu 1995 a stáhl se z veřejného života. Pravidelně navštěvoval místní knihovnu a mezi jeho záliby patřila i péče o zahradu a dům, ve kterém prožil celý život. Bylo mu 84 let. Čest jeho památce!!

 

Úmrtí - ve čtvrtek 29. října 2015 zemřel pan Jaroslav Motyčka. Odešel ve věku 63 let. Čest jeho památce!!

 

Listopad 2015

 

Počasí - na přelomu října a listopadu se vyznačuje značnou proměnlivostí. Období s jasnou oblohou se střídají s oblačnými dekádami, které přinášejí déšť a ochlazení. Po ránu se teploty pohybují kolem nuly, přes den ale dosahují i dvouciferných hodnot. Objevují se také mlhy.

 

Zasedala rada obce - radní na svém pondělním zasedání 2. listopadu 2015 řešili převod majetku ve vlastnictví obce na Pardubický kraj, záměr se týká pozemkové parcely číslo 1662/5, dále schválili příspěvek dětem ze zdejší školky a školy na blížící se mikulášskou nadílku ve výši 60 ,-Kč na dítě. MŠ navštěvuje v letošním roce 50 dětí, ZŠ pak 63 dětí. Rada schválila přijetí sponzorských darů od jednotlivých dárců pro MŠ a ZŠ.

 

31. 1. 2016 se uskuteční zájezd na divadelní představení do Prahy, pořádaný Obecním úřadem, radní schválili příspěvek na dopravu ve výši 5.000,- Kč. V souvislosti se zahájením  inventarizace majetku schválili členové rady personální složení  inventarizační komise. Rada se dále zabývala schválením smlouvy o poskytnutí podpory ze Státního fondu ŽP ČR pro akci "Svážíme bioodpad v Dlouhé Třebové". V letošním roce se významného jubilea dožil starosta obce, rada mu při této příležitosti schválila věcný dar ve výši 10.000,- Kč.

 

Úmrtí - v pátek 6. listopadu 2015 zemřela paní Růžena Kubištová, v poslední době žila v Domově pro seniory v České Třebové. Podlehla delší nemoci ve věku 85 let. Čest její památce!!

 

Zabíjačka a Deskohraní - na sobotu 14. listopadu 2015 byly naplánovány hned dva počiny. Po celý den byly v tělocvičně k dostání zabíjačkové pochutiny v rámci tradiční Dlouhotřebovské zabíjačky, kterou uspořádal Obecní úřad. Na odpoledne se společenskými hrami pak do místní školy pozval chlapecký a dívčí oddíl Junáka v rámci Deskohraní.

 

dsc_0481.jpg

Úmrtí - v úterý 17. listopadu 2015 zemřel pan Npor. Jaromír Novotný. Bylo mu 91 let. Poslední rozloučení se uskuteční v úterý 24. listopadu 2015 ve 13.00 hodin v obřadní síni Městského krematoria v České Třebové. Čest jeho památce!! Reportáž z jeho 90. narozenin najdete zde.

 

Rada zasedala - v pondělí 23. listopadu 2015. Rada schválila skácení lípy na dolním konci (pozemková parcela číslo 1435/1), kde je vzhledem k obtížnému terénu nemožné provést prořezání koruny. Z došlých nabídek na svoz komunálního odpadu pro rok 2016, vybrala rada firmu Eko- Bi. Svoz bude proveden v rozsahu dosavadních služeb, tj.  52 x do roka. Poplatek za svoz odpadu zůstane zachován ve stejné výši jako v roce 2015.

 

Radní schválili odměny pro knihovnici, kronikáře obce a ředitelku školy. Dále byl schválen příspěvek na Hospic Anežky České v Červeném Kostelci ve výši 5.000,- Kč.

 

Radní přijali informaci o proběhlé akci "Dlouhotřebovská zabíjačka", čistý výtěžek ve výši 15.000,- Kč bude darován dětem z místní MŠ.

 

Obec má k dispozici 100 ks kompostérů, Ty budou předány potencionálním zájemcům k užívání, po uzavření příslušné smlouvy. Na jedno číslo popisné bude možné umístit 1 ks výše uvedeného zařízení.

 

V závěru zasedání radní schválili termín zasedání zastupitelstva obce, které se sejde k jednání o  rozpočtu dne 14. prosince 2015.

 

dscn5420.jpg

Foto z nedělního programu u stromečku. (Foto Petr Špatenka)

Advent - začal v neděli 29. listopadu 2015 vánoční výstavou v zasedací místnosti Obecního úřadu. Rodiče při zdejší MŠ a ZŠ pak pořádali tradiční rozsvícení vánočního stromečku s programem v tělocvičně a následně poté i u samotného stromečku, kde vystoupily děti s básničkami a písničkami.

 

Akci venku provázela nepřízeň počasí v podobě vytrvalého deště. Krátce po sedmnácté hodině byl pak strom slavnostně rozsvícen a společně s ním i vánoční výzdoba v obci.

 

Prosinec 2015

 

Počasí - konec listopadu přinesl velkou oblačnost a silné srážky. Výjimkou nebyl ani silný vítr. Přesto však uplynulý měsíc patřil k nejteplejším v historii. Rovněž prosinec bude podle očekávání meteorologů teplotně spíše nadprůměrný.

 

Vánoční jarmark - v souvislosti s blížícím se příchodem Vánoc probíhají na různých místech vánoční jarmarky, jeden z nich proběhl i ve čtvrtek 3. prosince 2015 v místní škole.

 

Zasedalo zastupitelstvo obce - v pondělí 14. prosince 2015 se naposledy v tomto roce sešli obecní zastupitelé. Byl schválen návrh rozpočtu pro rok 2016, který je koncipován jako vyrovnaný. Výdajová i příjmová část jsou v rovnováze, rozpočtovaná částka je 19.802, 602,- Kč. 

 

Zastupitelé schválili příspěvek obce na rekonstrukci Konzumu, kde bude od příštího roku zřízena i provozovna pošty, ve výši 350.000,- Kč. Vzali na vědomí zprávu o činnosti Rady obce, Kontrolního a Finančního výboru. Starosta obce seznámil zastupitele s plánem počinů na příští rok, dominantním počinem bude výstavba víceúčelového hřiště, projekt je již v připomínkovém řízení, výstavba chodníků, umístění lavičky a koše na zastávku Jednota. Zastupitelé se zabývali zhoršenou dopravní situací v obci, kdy narůstá počet nezodpovědných řidičů. V úvahu přicházejí od preventivních  opatření počínaje - až po praktické regulátory rychlosti v některých ulicích konče.

 

Vzhledem k novelizaci příslušného zákona bylo nutné schválit vyhlášku o místním poplatku za odpady. Výše poplatku nebyla pro právnické ani pro fyzické osoby změněna.  Zastupitelé dále schválili odprodej pozemkových parcel Na Hrázi, Na Skalce a bezplatný převod jedné pozemkové parcely v Zacharovci na Pardubický kraj.

 

Do 31. prosince 2015 mají také možnost místní spolky nahlásit jako svoji adresu pro svá sídla - adresu Obecního úřadu - pro potřeby zápisu do rejstříku spolků.

 

Na sklonku měsíce proběhly v obci dvě kulturní akce - v pátek 18. prosince 2015 u nás odehráli své představení přívratští ochotníci a v neděli 20. prosince 2015 vyslechla veřejnost jubilejní XXV. Adventní koncert v kostele sv. Prokopa. O historii koncertů se můžete dočíst zde.