Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel Přemysl Zedník

30. 4. 2020

Dlouhá Třebová: Ve věku 88 let odešel ve středu 29. dubna 2020 pan Přemysl Zedník. V roce 1990 byl zvolen do prvního obecního zastupitelstva, které se v obci ustavilo poté, co se obec vyčlenila ze svazku městských částí Ústí nad Orlicí, kam spadala v letech 1976 - 1990. Přemysl Zedník byl hluboce věřícím člověkem, v devadesátých letech minulého století patřil k aktivním hybatelům veřejného a společenského života v Dlouhé Třebové. Zprvu vykonával post místostarosty obce, po rezignaci Zdeňka Filipa byl od března 1993 do prosince 1994 starostou.

Po odchodu z veřejného života se dál zajímal o život v obci, v roce 2010 znovu kandidoval  do obecního zastupitelstva, mandát tehdy nezískal. Jeho synem je Jaroslav Zedník, který plné čtyři volební období řídil sousední město Česká Třebová z pozice tamního starosty. Po šestnácti letech ho v tomto úřadě vystřídala na podzim 2018 Mgr. Magdaléna Peterková.

Poslední rozloučení s někdejším dlouhotřebovským starostou proběhne v úzkém kruhu rodiny ve zdejším kostele sv. Prokopa. Pan Přemysl Zedník byl po celý život distingovaným mužem. Zůstane po něm světlá vzpomínka jakožto na jednu z výrazných osobností zdejší obce. Čest jeho památce!!

 

starosta-zednik.jpg

Takto v roce 1994 vystoupil v sále Na Rychtě na tradiční akci Setkání důchodců.