Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice na výstavbu železniční stanice Praha-Rajská zahrada

20. 7. 2010

Důležitá železniční stanice „Praha-Rajská zahrada“

ObrazekTisíce lidí přepraví po železnici České dráhy ze středních Čech do Prahy. Na trati Lysá nad Labem – Praha jezdí vlaky ve špičce čtyřikrát do hodiny. Na této trati vznikla před několika lety zastávka Čelákovice – Jiřina, o které se hojně diskutovalo v různých internetových debatách. Psalo se o tom, že na této zastávce nevystupují ani nenastupují lidé a že zastavení vlaku brzdí provoz. Vlaky pak jedou o několik minut do cílové stanice déle. Prý zastávek už bylo dost. Nemyslím. Tato zastávka je v současné době hojně využívaná a zbytečná rozhodně není. Také o brždění provozu se hovořit nedá je totiž velmi zanedbatelné.

Stejně tak měla vzniknout zastávka v Praze v oblasti Rajské zahrady na Praze 14. Zahájení stavby této stanice se plánovalo na rok 2010, ale bohužel do této chvíle stavba nemá ani stavební povolení.

ObrazekZapomnělo se na povodně v roce 2002 a zatopené metro? O povodních se do centra jezdilo vlakem z Kyjí. Tehdy byla zřízena na Praze 14 nová autobusová linka z Černého Mostu číslo 701 a 702, která svážela místní obyvatele ze sídlišť na železniční zastávku Praha-Kyje. Do vlaku směr centrum, bylo tehdy těžké nastoupit, natož si v něm sednout. Hodně se mezi lidmi hovořilo na téma železniční stanice Praha-Rajská zahrada. 

Železniční zastávka by byla jistě velmi vytížená. O povodních jezdilo metro z Rajské zahrady a Černého Mostu pouze do stanice Hloubětín. Prostory metra byly tehdy zatopené. Vlakem byla nejsnadnější cesta do centra Prahy po železnici až na Masarykovo, popřípadě Hlavní nádraží. Tehdy se začalo mnoho kompetentních úředníků, zajímat o zřízení železniční stanice na Rajské zahradě. Projekt vznikl, ale zůstalo bohužel jen u něj. Zastupitelé Prahy 14 nechali vyrobit info panel o projektu železniční stanice Rajská zahrada, poblíž stanice metra Rajská zahrada u křižovatky ulic Cíglerova a Bratří Venclíků, který lidem dodnes nabízí pohled na architektonickou studii pana Ing. Arch. Kotase a kolektivu. Postupem času se provoz metra po povodních obnovil a myšlenka na železniční stanici na Rajské zahradě se začala vytrácet.

Záměr postavit železniční stanici ve spojení s metrem Rajská zahrada je prospěšný nejen z důvodů povodní. Ty se již v takové míře nemusí opakovat a město Praha je na ně z větší části připravené. Jde však o velmi praktické spojení integrované dopravy v Praze.

 ObrazekMístní část Praha 14 čítá něco kolem 40-ti tisíc obyvatel. Do této části ze středních Čech dojíždí množství lidí ze Zelenče, Čelákovic, Lysé nad Labem, Milovic a Nymburka. V místech stavby budoucí železniční stanice prochází i trať směrem Všetaty, se kterou projekt také počítá.

Využití železniční trati ve spojení s metrem by bylo velmi výhodné, pro obyvatele Prahy 14, pro které je jistě důležité spojení s centrem Prahy, tak i s venkovem. Pro občany dojíždějící nejen za prací, ale i za zábavou či příbuznými by stanice měla neméně velký význam. Propojení obou stanic přemostěním by znamenalo i propojení místní části Rajská zahrada a Kyje-Hutě a zlepšil by se tím vzájemný přístup do obou městských částí opět několika tisícům obyvatel. Metro a železnice by byly propojené v místě nejblíže k sobě a vznikl by přestupní uzel tratí Praha-Nymburk, Praha-Všetaty a metra linky „B“. Do tohoto spojení se počítá i zastávka autobusů přímo před metrem Rajská zahrada a nedaleko je i terminál dálkových autobusů na Černém Mostě. Vestibul metra Rajská zahrada ve své horní části by mohl být opět atraktivní pro podnikatelskou činnost. Kdysi zde byla pojišťovna, pizzerie a restaurace, nyní jsou prostory téměř opuštěné, jelikož zde prochází minimum lidí.Obrazek

Stojí za zvážení vybudovat tento významný a v budoucnosti jistě nepostradatelný přestupní uzel v rámci městské hromadné dopravy. Článek vznikl v souvislosti s  přípravou petice na vybudování železniční stanice Praha-Rajská zahrada. Datum místo a čas, kde bude možné petici podepsat, naleznete již brzy na těchto stránkách (www.milovky.cz). Petice se bude podepisovat do listopadu 2010. V souvislosti s připravovanou peticí hledá autor tohoto článku spolupracovníky, v případě zájmu, pište na milovky@email.cz . Úplné znění petice naleznete: ZDE

Foto internet - ilustrace. Odkaz na článek Prahy 14 naleznete: ZDE

-JB-

Anketa:

 

Loading

BlueBoard.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: diskuse

(kiktty18, 12. 4. 2013 11:28)

Zdarec. Mezi čtenáři se právě šíří nová možnost, jak vydělávat z domova, skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času! Pro mě to je skvělá možnost výdělku a je to naprosto super. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak mám radost ze snadno vydělaných kaček :-) A tohle všechno znám z Nadhled.Web2001.cz