Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady pro pěstování citrusů v bytových podmínkách

Rady pro pěstování citrusů v bytových podmínkách

 

Zakoupenou rostlinu po přinesení domů postavíme na světlé místo. Nastávající dny jsou pro rostlinu, dosud pěstovanou většinou ve vlhkém skleníkovém prostředí, popř. letněnou, nejkritičtější. Abychom jí usnadnili aklimatizaci, umístíme ji do prostředí s vyšší vzdušnou vlhkostí (rostlinu můžeme např. postavit na 2 až 3 týdny do igelitového sáčku s otvory nebo ji usadit do misky s kamínky či keramzitem, částečně zalitými vodou, tak, aby voda nedosahovala až na dno květináče). Rostlinu je třeba denně kontrolovat.

 

Hlavní faktory tj. světlo, teplota a závlaha musí být v rovnováze (rozhoduje nejméně příznivý faktor, u nás obvykle světlo, ostatní je nutné mu přizpůsobit).

 

Zimování: V zimním období umístíme rostlinu do bezmrazého prostoru, kde se teplota pohybuje v rozmezí +3 až +15ºC, a s dostatkem světla. Rostliny na podnoži poncirus trifoliata potřebují zimovat do +8°C (max. ojediněle +12°C). Tato podnož potřebuje dormanci (zimní klid) min. v délce 6 týdnů (je opadavá)

 

Zálivka: Zaléváme, až je zemina řádně proschlá a dochází k mírnému zavadnutí listů. Potřebu vody listy signalizují mírným svinutím okrajů nahoru („do lodičky“). Pozor na přelití, zejména dlouhodobé!!  Citrusy nejsou bahenní rostliny, snesou spíše přísušek, než přemokření! U vyšších nádob může docházet k osušení povrchu zeminy se současným přemokřením v dolní části nádoby (rostlina svěšuje listy, které jakoby „hadrovatí“ směrem dolů).  Silné podsušení je signalizováno funkčními listy, stáčejícími se do “lodičky“ (omezení výparní plochy se snahou rostliny o zachycení zbytků listy vypařované vody).

 

Výživa: Přihnojujeme, jen když je rostlina v růstu a listy jsou světlé. Citrusy jsou „žrouti“, potřebují mnoho živin. Vhodné je hnojivo pro citrusy nebo rozpustné plnohodnotné hnojivo s vyšším obsahem fosforu, draslíku a železa s mikroprvky. Důležité je hnojiva střídat a volit slabší koncentraci. V případě výskytu chlorózy, (listy jsou žluté, jejich žilnatina zůstává zelená) provedeme postřik 0,1% roztokem Fytovitu za podmračného počasí. Osvědčilo se např. dlouhodobé hnojivo (Osmocote), NPK s guánem, tekuté hnojivo Hakofyt-citrusy (zejména postřik na list), Krystalon START a PODZIM, Mikrola.

 

Přesazování: optimální brzy na jaře, pokud možno ještě před rašením, můžeme provést přesazení (volíme květináč o 2-4cm větší i hlubší).  Nevolit příliš velké nádoby, hrozí přelití a hniloba kořenů! V případě potřeby lze přesazovat kdykoliv během vegetace – zejména při prorostlém kořenovém balu (bal rychle prosychá a může při zvednutí rostliny spadnout z balu nádoba, při větší zálivce voda okamžitě balem proteče) nebo při podezření na poškození kořenů (přelévání, hniloba, zasolený substrát, žížaly v zemině). Nové kořeny jsou podobné kořenům pýru – světle žluté, cca 2mm silné, s bílou špičkou. Při růstu koruny „stojí“ kořeny, při růstu kořenů vyzrává pletivo listů a větve.  Při přesazování nepoškodit zdravé kořeny, odstraníme kořeny nemocné popř. uhnilé a dlouhé kořeny zastřihneme. Při prokořenění nádoby opatrně uvolníme kořeny po obvodu a u dna balu s odškrábnutím starého substrátu cca do hloubky 1 až 2cm pro následné napojení kořenů nového substrátu.  Ztrátu či redukci kořenů přesazením je třeba kompenzovat ekvivalentním řezem koruny. Po přesazení zalijeme (osvědčila se zálivka lignohumátem) a znovu zaléváme již dle potřeby.

Měsíc po přesazení můžeme začít s přihnojováním.

 

Substrát: Zemina má být propustná, s mírně kyselou reakcí (Ph kolem 6,5, pro podnož poncirus Ph 6,0 až 6,5)). Osvědčila se zemina pro bonsaje (malé rostliny), speciální substrát pro citrusy a jiné subtropické rostliny (s recepturou vyvinutou ve spolupráci s BZ v Praze), nebo můžeme použít směs zahradnického nebo pokojového substrátu s kamínky a hrubým pískem v poměru 1:1 až 2:1 a přídavkem rašeliny (cca 10% dle podnože). Na dno je vhodné vložit drenážní vrstvu (1 až 2 cm - kamínky, keramzit). Na jaře (zpravidla v dubnu), až jsou noci bezmrazé, můžeme umístit rostliny na balkón nebo na zahradu.

 

Letnění, škůdci aj.: Venkovní stanoviště musí být v prvních dnech letnění mírně přistíněné a přemístění na plné slunce provedeme postupně. Do tzv. zmrzlých kontrolujeme teplotu a v případě výskytu mrazů rostliny přeneseme do bezmrazého prostoru.

Od jara do podzimu zaléváme hojně, ale až po řádném proschnutí zeminy, odstátou vodou okolní teploty. Rostlinu pravidelně kontrolujeme hlavně ze spodní strany listů a v případě výskytu škůdců je likvidujeme pomocí 1% roztoku mýdla, omytím vlažnou vodou s několika kapkami Jaru nebo chemicky ve venkovním prostředí. Naprosto nezbytné je dodržet koncentraci postřiku a dbát na bezpečnost. Postřik provádíme ráno nebo večer (v době, kdy na rostliny nesvítí slunce a teploty nejsou vyšší než +30ºC). Vhodné je vyhledat odbornou pomoc - na webových stránkách Na podzim před příchodem prvních mrazů omezíme zálivku na minimum a poté rostlinu přeneseme na zimní stanoviště a zalijeme vlažnou vodou (cca +30°C), abychom omezili opadávání listů.

 

Životnost listů: citrusy jsou stálezelené rostliny, jednotlivé listy však mají životnost 1 až 3 roky. V našem pěstování u dobře ošetřované a prosperující rostliny asi 1,5 až 2 roky. Dožívajícím listům nejprve žloutne žilnatina, poté plocha listů až ke konečnému opadu.

Poncirus trifoliata, využívaná jako podnož pro chladné zimování, je na zimu opadavá a vysoce mrazuvzdorná (až -30°C), potřebuje zimní klid (viz výše).

 

Mrazuvzdornost citrusů: citrusy jsou do jisté míry v době dormance mrazuvzdorné, nejméně cedráty (do -1°C), citroníky (do -3°C), mandariny obecné a klementiny dtto, pomerančovníky a grepy do -5 až -7°C, mandariny unshiu -7 až -10°C. Hybridy šlechtěné na mrazuvzdornost -12 až -15°C.

Tyto hodnoty jsou mezní, pro dospělé rostliny v dobré kondici, bez plodů, na hraně životaschopnosti rostliny. Proto nedoporučujeme tyto limity zkoušet v našem domácím pěstování.

 

Vhodné citrusy pro byt: maloplodé odrůdy (zejména kumkvaty), citrusy z oblasti suchých tropů s krátkým dnem, citroníky, C. jambhiri (rough lemon), rangpur,

mandariny – kalamondin, sunkat, kishumikan, šivamikan, Sun-chu-sha

pomerančovníky – Cotidiana, Hamlin, Parson Brown

citroníky – Villafranca, Lisbon, Genoa, Lunario, Strážnický (Ghana),  Amalfitano, Zagara bianca, Taškentskij, Kuzněr, Kurskij, Pavlovský, aj.

cedráty a kříženci s citroníky, grepy):  Ponderosa, Lipo, zkušenějším Buddhova ruka (na cedrátové podnoži)

 

Další rady a návody s bližšími informacemi najdete na webu.

 

Hodně úspěchů při pěstování přejí Citrusáři Brno

www.citrusari-brno.estranky.cz