Jdi na obsah Jdi na menu
 


RÁJ cykasů v MONTE PALACE (MADEIRA 15)

6. 2. 2011

p1000151.jpgJardim Tropical Monte Palace je místo, jehož návštěvu by si neměl nechat ujít žádný milovník rostlin. Dá se tu příjemně strávit třeba půl dne, ale docela klidně i celý. A pokud někdo najde zalíbení v cykasech, jediná návštěva to asi nespraví! Roste jich tu asi 700, jeden krásnější než druhý. Zdejší sbírka, umístěná na lehce přistíněných jižních stráních, čítá asi šedesát různých druhů. Většinu jejich názvů, které jsem četl na pečlivě umístěných cedulkách, jsem dosud znal jen z doslechu, nebo neznal vůbec!
Historie toho nádherného území sahá až do 18.století, kdy byla na plošině mezi kopci v blízkosti Monte postavena honosná vila (Quinta), která se na konci 19. století stala vyhlášeným lázeňským hotelem pro anglickou smetánku. Později budova chátrala, než se na scéně objevil muž jménem José Manuel Rodrigues Berardo. To bylo v roce 1987, a o čtyři roky později už byla otevřena zahrada v její nynější podoběp1000130.jpg. Joe Berardo, jak bývá tento muž nazýván ve světě byznysu, je jedním z nejbohatších Portugalců, a ke svému jmění přišel především díky zlatu na jihu Afriky, kde žil tento rodák z Madeiry od svých devatenácti let. Zbohatl především díky své píli a dobrým nápadům. Jakmile se na jihu Afriky trochu rozkoukal a vydělal první peníze, začal postupně skupovat opuštěné zlaté doly, kterých tu bylo obrovské množsví. Jako první si uvědomil, že s pomocí současné nejmodernější techniky se z nich dá zlata vytěžit třeba i mnohokrát více, než v době jejich největší slávy. Cena zlata šla navíc v té době strmě vzhůru. Od zlata už byl jenom krůček ke stejnému byznysu s doly diamantovými!
p1000134.jpgBerardo je štědrý mecenáš a významný sběratel umění, vlastnící díla takových umělců jako Pablo Picasso nebo Andy Warhol, a má dokonce vlastní muzeum moderního umění. Také tropickou zahradu Monte Palace spravuje nadace, nesoucí jeho jméno. Protože zároveň s budovou bývalého hotelu Palace nadace přikoupila ještě  rozsáhlé pozemky okolních zahrad, vznikl unikátní prostor o rozloze 70000 metrů čtverečních. Architektům se do něj podařilo velice citlivě začlenit množstí prastarých dřevin a stromů, rostoucích právě v těchto zahradách. Zároveň sem byla dovezena spousta vzácných rostlin ze všech koutů světa, které společně s těmi domácími vytvořily nádherný a funkční celek.
Na této zahradě je jasně vidět výhody soukromého vlastnictví čehokoliv oproti vlastnictví státnímu. Do očí bijící rozdíl je patrný především při porovnání s nedaleko stojící státní botanickou zahradou, v níž i hodně skromný milovník rostlin může spokojeně strávit jen zlomek času co tady, aniž by se nudil. Vše je zde čisté, upravené a působící dojmem přirozenosti a značného stáříp1000148.jpg. Zatímco v parcích Středomoří, a nakonec i v těch madeirských, se setkáváme s dvěma či třemi druhy stále stejných cykasů, tady je všechno jinak. Zprvu jsem se snažil zapamatovat si alespoň některá z jejich jmen, ale nakonec jsem to vzdal. Raději jsem se namísto toho kochal tou nádherou, protože cykasy zde tvoří vskutku pozoruhodný celek. Zíral jsem zcela ohromen na tu nádheru, a říkal si, jak asi dlouho tu už musí některé z nich růst, když mají kmeny neskutečně tlusté, vysoké jsou jako stromy, a vrcholy takřka všech jsou ozdobeny šišticemi nejrůznějších barev a tvarů!
Podobných kolekcí cykasů asi na světě mnoho neexistuje. Rostliny jsou zde navíc díky příznivému klimatu a vhodnému umístění zdravé a vitální. Některé už jsou tak mohutné, že vyžadují oporu. Všechny cykasy tvoří ve stráních nádherné kompozice, vše zde vypadá přirozeně a každý milovník exotických rostlin tady za své peníze vidí něco vskutku mimořádného.
p1000084.jpgMimořádné byly také okolnosti, za jakých byly ty cykasy na Madeiru přes Jižní Afriku dovezeny. Na přelomu 80. a 90. let minulého století o tom obšírně referoval renomovaný časopis New Scientist. Ochranáři se tehdy proti jejich podivnému vývozu bouřili, a korupční skandál, spojený s jejich pololegálním vývozem, sahal až do nejvyšších pater jihoafrické politiky! Ať už to tehdy bylo jak chtělo, cykasům je na tomto místě moc dobře, a je to na nich vidět!
Ale nejsou zde samozřejmě jenom cykasy. Pečlivě udržovaná zahrada je plná botanických lákadel ze všech koutů světa. Tropické i subtropiské dřeviny zde rostoucí dosahují mnohdy vskutku gigantických rozměrů, stejně jako množství stromových kapradin, nolin či dracen. Cesty zahradou Monte Palace jsou vyzdobeny mnoha kachlovými obrazy s výjevy nejdůležitějších okamžiků z historie Portugalska od 15. do 20. století.
Značný prostor je zde věnován Asii, na níž má mecenáš Joe Berardo slabost celý život. Nejrůznější sochy vytvářejí v zákoutích zahrady poklidnou i tajuplnou atmosféru, nechybí ani zmenšeniny asijských chrámů a barevní kapříci v jezírku pod bývalým hotelem Monte Palace.
Značný prostor je v zahradě věnován původní madeirské flóře, včetně ohrožených druhů rostlin, na které ve zdejší  přírodě už přiliš často nenarazítep1000099.jpg! Také milovníci umění si zde přijdou na své. V ceně vstupného (10euro) je i prohlídka rozsáhlé sbírky moderního afrického umění i se stručným představením autorů, pocházejících většinou z Malawi a Ghany, ale také z jiných zemí černého kontinentu. Odpočívat se dá v kavárnách, kde vám i k drobnému nákupu dají ochutnat výtečná madeirská vína.
Na okraji areálu naleznete i tradiční madeirské chaloupky, a nedaleko nich můžete z kamenné zídky nerušeně pozorovat projíždějící sáně s turisty, řítící se mnohdy pořádnou rychlostí dolů po asfaltové silnici. Zahrada Monte Palace je rozsáhlá, a vyplatí se sledovat plánek, který dostanete společně se vstupenkou, protože jinak hrozí, že zbytečně minete některá z jejích nádherných zákoutí.
p1000115.jpgZ mnoha míst zahrady se naskýtá nádherný výhled na Funchal a jeho přístav. Zatímco tam dole pulzuje rušný turistický i pracovní život velkoměsta, vy se nacházíte v opravdové oáze klidu. Přitom dostat se sem je velice snadné. Poblíž vchodu do zahrady jsou zastávky několika městských autobusů, a pokud jste ochotni investovat více peněz, můžete se sem dostat i lanovkou přímo z funchalského nábřeží. Její zastávka leží v bezprostřední blízkosti zahrady. Jardim Tropical Monte Palace je balzámem na duši a opravdovou pastvou pro oči milovníka nádherných rostlin. Pokud si její krásu a pestrost chcete opravdu pořádně užít, vyčleňte si na její návštěvu celý den. Pokud jste navíc nalezli zalíbení v cykasech, nebude vám ani ten stačit!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Byla jsem tam

(Zdena, 12. 11. 2015 21:22)

Zahrada je naprosto úžasná. To se musí vidět.
Díky za skvělé stránky.

cykasy

(J.Janda, 5. 1. 2013 15:35)

Mnoho informací o cykasech a zamiích naleznete na webu cykasy.cz, o němž jsme nedávno referovali v rubrice "Recenze"! Jsou to opravdu hezké stránky s fundovanými informacemi. Více už toho v ČR těžko naleznete v takové kvalitě! A díky za pochvalu! J.J.

Super text o cykasech

(Petr, 5. 1. 2013 14:21)

TO JE VÝBORNÝ TEXT O CYKASECH. NEMÁTE TOHO VÍCE?

Vazeny manzele Jandovi!

(Helga , 8. 2. 2011 17:43)

Strany o sekulentech a.j.rostlinach se Vam moc a moc povedli a chci Vam srdecne za tu ohromnou prace a ochota sdileni podekovat!
Moc se mi libi!
Hodne zdravi a radosti preje Vam
Helga z Prahy