Jdi na obsah Jdi na menu
 


STARÁ dobrá TLUSTICE

15. 1. 2010

ObrazekKdyž jsem byl malý kluk, chodíval jsem se často dívat do výlohy Mléčného bufetu na jihlavském náměstí, kde stávala stará tlustice. Vypadala jako strom, byla zasazena v hezkém květináči, a kromě ní v tom výkladu nic jiného nebylo. Už jsem v té době pěstoval kaktusy, a listové sukulenty jsem tudíž tak trochu vnímal, ale můj vztah k nim byl podobně odtažitý jako u většiny ortodoxních milovníků pichlavé krásy.
V létě mi bývalo té staré rostliny líto, protože vypadala na chcípnutí. Do výlohy pražilo slunce, její listy byly načervenalé až fialové, a skoro pořád svraštělé. Jenomže jakmile přišel podzim, tlustice vždy tak nějak ožila, zazelenala se a výrazně zesílila. Když se blížily vánoce, každým rokem se na vrcholcích jejích větví začaly objevovat shluky maličkých poupat, která mi připomínala vánoční ozdoby a předznamenávala blížící se svátky. Tlustice pak kvetla po celý zbytek zimy!
Často jsem na tu rostlinu vzpomínal, a když jsem se začal docela vážně zajímat o listové sukulenty, zatímco kaktusy zvolna mizely ze zorného pole mých pěstitelských zájmů, najednou jsem zatoužil mít jednou taky podobný strom. Štěstí přeje připraveným, a tak když mi jednou zavolal Standa Blažek z Luk nad Jihlavou, jestli bych neměl zájem o jednu větší tlustici, zalarmoval jsem manželku Ivanu a neprodleně jsme se vydali do nedalekého rodiště mého táty.
Standa Blažek až do svého odchodu do důchodu býval školníkem, ruce měl odjakživa (a dosud má!) zelené a vše mu rostlo jako z vody. V jeho případě se nejedná o otřepanou frázi, nýbrž fakt, protože Standa na svých rostlinách vodou nikdy nešetřil. Pěstoval a dodnes pěstuje všehochuť exotických rostlin, léčivek, venkovních stromků i rostlin do okenních truhlíků. Vše zdravím překypující a neskutečně levné, o čemž se mohou od jara do podzimu už léta přesvědčit návštěvníci jarmarků na jihlavském náměstí. Už dobrých deset let tvrdí, že končí a příští rok už ve skleníku topit nebude. Připomíná mi dědu Komárka ze samoty u lesa, protože zjara zase prodává na náměstí kytky svoje neuvěřitelně levné kytičky, obklopen svým ženským fanklubem.Obrazek
Standa nás vedl zahradou a pak ukázal prstem na místo pod stromem, kde stála ta nádhera. Přestože jsem za ta léta už znal jeho ceny rostlin, tentokrát  jsem znejistěl a uvědomil si, že to asi bude drahý špás. Cenu za tu krásu vám neprozradím, protože byste mi stejně nevěřili! „Ty se o ní dobře postaráš, Jirko,“ pravil zahradník od pánaboha Standa Blažek, a my se vydali k autu, kam bylo třeba nádherný stromek v poměrně malém květináči opatrně uložit. Několikrát mi při těch manévrech vytanul na mysli Jan Tleskač a jeho hlavolam. Pot ze mne řinul, ale dobrá věc se nakonec podařila a tlustici jsme dopravili až na několik drobných úlomků v naprostém pořádku domů.
Od té doby se pro mne stěhování tlustice stalo rutinní záležitostí i jakýmsi rituálem či obřadem. Každý rok ji zjara popadnu za kmen, druhou rukou přidržuji zespodu květináč a opatrně sestupuji ze strmých schodů skleníku. Kdo u nás byl, ví o čem mluvím. V úzké uličce pod skleníkem ji vlastním tělem ze všech sil bráním před poškozením, a venku už je to hračka. Tlustice u nás má už asi deset, možná i více let stejné stanoviště v zatáčce chodníku, kde je v době letních veder jemně stíněna blízkým šeříkem. Ve zdraví přežila i pád toho původního, který  větrná smršť přímo před našimi zraky během zlomku vteřiny okroutila přímo u země, ačkoliv jeho kmen měl v průměru více než dvacet centimetrů!
Tlustice na svém stanovišti stojí od jarního přenesení ze skleníku až do podzimu, i když ne tak docela. Když jsem se zmínil o rutině při manipulaci s ní, zdokonaluji se ještě čas od času, když hlásí silná krupobití. Zatímco ostatní kytky zůstávají na svých místech, „Blažkova“ tlustice se stěhuje do nedaleké místnosti, kde přečká nejhorší (pokud jsem samozřejmě doma!). Také ji čas od času převážíme na výstavy, takže už se za ta léta i docela  nacestovala.
ObrazekPokud neprší, dbám aby dostávala zjara vodu alespoň jednou týdně. Jakmile nastane opravdové léto a vydatně nezaprší, zalévám ji obden. Vždy večer a shora konví přímo na listy, větve i kmen! Jen zlomek vody se dostane přímo do substrátu, kam potom ještě celé hodiny kape voda z její rozložité koruny. Vzhledem k velikosti nádoby tlustice té vody zase tolik najednou nedostává, takže druhý den v poledne už bývá obvykle substrát suchý.
Od poloviny září, kdy ji přivezeme z naší tradiční výstavy v jihlavském muzeu, už dostává vodu pouze sporadicky a musí spoléhat  spíše na déšť. Od počátku října  bedlivě sleduji předpovědi počasí, a jakmile hlásí delší období dešťů, nastává poslední stěhování toho roku. Také ve skleníku má naše tlustice své stálé místo, jak ho mívají štamgasti ve svých hospůdkách. Zde přečkává zimu takřka nasucho při teplotách pohybujících se většinou v rozmezí 3-10° Celsia.  Vodu dostává jen zcela výjimečně v závislosti na průběhu zimy.
Letos byla na dlouhé suché přezimování zřejmě dobře připravena, protože ačkoliv nedostala od konce září ani kapku vody, takřka žádné spodní listy z ní dosud neopadaly, přestože hodně sil musela investovat i do množství květů.
Ať si milovníci sukulentářských rarit a „špeků“ říkají co chtějí, ale obyčejná rozkvetlá tlustice pro mne stále zůstává královskou odměnou za mimimální snahu rostlině vyjít vstříc v jejích skromných požadavcích. Abych se s vámi mohl o tu radost podělit, vykonal jsem letos s naší nejstarší tlusticí ještě jednu (zpáteční) cestu navíc. Třeba vás to potěší, když všude vůkol leží haldy sněhu a jaro je v nedohlednu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tlustice

(Martina Kamradová , 28. 7. 2021 8:13)

Děkuji pěkně za Váš článek, tlustice miluji

Zahnívání tlustice

(Pavlína, 17. 12. 2019 11:47)

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit co dělám špatně?Tlustici mám za oknem nad radiátory na okně, substrát je vyschlý,neprelity.Vetvicka v půlce začne hnít,navíc je napadena bílým broučkem.Jde ji zachránit? Děkuji

Tlustice

(Marie Geršlová, 18. 11. 2017 17:17)

Moc mě potěšil Váš článek o tlustici. Nevím proč ale tato rostlina mě také doslova dostala, mám starší kusy a pořád je množím, krásně se ujímají, žádná sazenička nezklame, vždy se všechny ujmou. Tato rostlina je tak úžasně skromná že to ani není možné. Dnes jsem se dočetla o jejích léčivých účincích, ani mě to moc nepřekvapilo. Na tlustici nedám dopustit, líbí se mi její houževnatost, nikdy to nevzdává.

Tlustice

(Eva , 26. 7. 2017 13:23)

Dobrý den potřebuji pomoc s pěstováním tlustice. Dostala jsem krásnou košatou tlustici rok mi rostla krásně, ale teď mi strašně opadává stonky jak se zlomí tak jsou měkké uplně zmeknou a vypada to i na plíseň. Nevím co dělat byla kosata a ted má pár listů.

tlusticer-jak rozkošatit

(Dagmar Lepová, 27. 5. 2017 8:43)

Dobrý den, mám několik výkonků trlustice od 10 - 35cm, ale rostou rovně,žádná vedlejší větvička. Může mi někdo poradit co s ní mám dělast? Předem děkuji za odpověď.

kmen

(Jiří Janda, 15. 12. 2015 18:04)

Podle Vašeho popisu by to měla být docela určitě hniloba. Místa po odlomených větvích bývají trochu citlivější, a to i po dlouhých letech. Kdybych se do podobné situace dostal sám, každopádně bych se snažil odstranit vše měkké, protože hniloba bude samozřejmě postupovat všemi směry a především do hloubky. Chce to postupovat opravdu s rozvahou a pomalu, až bude vše jen čistě zelené. Já jsem příznivcem zatažení rány přírodní cestou, bez všelijakých ochranných nátěrů. Ideální je zlatá střední cesta, ani zima, ani příliš teplo, aby se rána zatahovala pomalu. Pokud hniloba nesahá příliš do hloubky, měla by se s tím takhle velká kytka vyrovnat v pohodě. Jen ji chce nějaký čas více hlídat, aby nedocházelo k recidivě hniloby. Nejčastější příčinou podobných problémů je, že pod suchou slupkou v ráně, o níž píšete, se usadí třeba vlnatka, která nahlodá tkáň a v místě narušení je naráz vstupní brána pro infekci či hnilobu. Kdybyste poslal fotku (mail. adresu najdete v kontaktu), bylo by to ještě lepší. Přeji hodně štěstí! J.J.

měknutí kmene u tlustice

(Luděk hanzal, 14. 12. 2015 21:58)

Dobrý den poraďte prosím mám asi 40 let starou tlustici ,pruměr kmene asi 20cm začala mi v jednom místě na kmeni měknout je to asi 5cm flek na pohmat měkčí než jinde je tam jakoby velmi stará rýha nad bývalou odstraněnou větví před hodně lety která občas jakoby mokvá žadný škudce ani houba kytka je několikrát ošetřena ortiva ,mospilan poradili mi postříkat ránu hypermanganem mírně to pomáhá ale není to ono ,Děkuji

zimní opadávání

(Michal, 17. 2. 2013 13:02)

Dobry den,
muze prosim nekdo poradit co delam pri pestovani tlustice spatne?kazdy rok kdyz skonci leto prestanu tlustici zalevat a premistim ji do sklepa,aby byla v chladnejsim prostredi a ona vzdy sesicha a opadava az z ni zbyde jen par vetvicek.nic mene na jare obrazi asi s prisunem slunicka.myslel jsem ,ze je to u tlustic normalni jev,ale co tu ctu tak by mela spise kvest a ne takto opadavat..vcem je tedy chaba???
predem dekuji Michal T.

Re: zimní opadávání

(Dáška, 9. 2. 2015 18:04)

tlustice potřebuje světlo...v tom bude celá záhada,nikam ji nedávám ,jen z bytu na balkon ,jak se zlepší počasí..je krásná,veliká,v létě ji zalévám víc,když je na balkoně na slunci,v zimě jak si vzpomenu.

TLUSTICE - ZAJÍMAVOSTI

(Mirek, 24. 10. 2014 0:21)

Mám tlustici 40 let .Na jaře ji tři vytahujeme na zahradu pod strom. Je to pokojovka , která jediná mi známá v zimě v bytě netrpí , ba naopak .Problémy má jen při nadbytku vody . Pěkná je c. ovata monstrosa. V Portugalsku jsem viděl v parku u moře ve volné půdě tlustici 3,5 m vysokou !

tlustice

(Jiří Janda, 17. 2. 2013 15:22)

Tlustici na snímcích se snažíme dopřát maximum světla po celý rok, tedy i v zimě. Také ji celoročně zaléváme, i když v zimě jen velice mírně 1-2 do měsíce. Ve sklepě ta Vaše světla asi příliš nemá, a pokud je řadu měsíců úplně bez vody, není divu, že hodně opadává. Zkuste ji přezimovat někde na chodbě nebo jakémkoliv světlém místě, kde nemrzne. J.J.

kvítky

(Kullajda, 28. 10. 2012 9:39)

Dobrý den, tak se musím taky pochlubit..už snad třetí rok po sobě mi kvete tlustice.. někde sem slyšela , že je to prý vzácnost když kvete, tak to mám doma hotový poklad :) a na to, že jí moc péče nevěnuji, tak mi rostě uplně před očima..

nekvete

(Karollisa, 2. 6. 2012 21:21)

Asi před třemi raky jsme přesazovali tlustice a odpadlo z ní pár lístků (konců, dvojic až trojic) která jsem zasadila a teď jseu velká asi dvacet centimetrů. Přesadila jsem je asi tak na začátku jara. Ale pořád nekvetou... :( nevíte tu někdo co s tím??

moje tlustice

(Eliška, 10. 12. 2011 21:32)

Mám tlustici již několik let. Někdy ji namnožím, jednu asi půl metrovou dávám přes léto ke vchodu do domu na východní straně, neprší na ni a zálévám tak jednou týdně. Na podzim jsem ji z venku dala na 4 týdny do garáže a pak jsem ji chtěla dát na zimu do chodby a ona měla vyrašené květy. Viděla jsem je asi poprvé, teď začíná úplně rozkvétat. Mám radost z krásné vánoční dekorace spolu s kvetoucími ibišky. Jinak se o tlustici nijak výrazně nestarám.

fotka

(J.Janda, 19. 10. 2011 10:59)

Na mém obyč. mobilu se žádné fotografie nezobrazují, a beztak bych z tak malého formátu nic nepoznal! Takže spíše přes někoho mailem! J.J.

Re: fotka

(Andrea, 21. 10. 2011 8:57)

Děkuji pane Jando, zkusím tu fotku na počítač nějak zajistit. Přeji Vám pěknou sobotu a neděli!A.

tlustice

(J.Janda, 18. 10. 2011 13:09)

Zkuste poslat fotku mailem na adresu, uvedenou v rubrice "Kontakt"! Možná identifikace problému pak bude snazší! J.J.

Re: tlustice

(Andrea, 19. 10. 2011 10:23)

Bohužel neumím přetahovat fotky z mobilu do počítače, ale dnes odpoledne to vyfotím a pošlu Vám fotku na mobil č. 608 535 411,který jsem našla v kontaktech. Mockrát děkuji! A.

šupinky

(Andrea , 17. 10. 2011 14:25)

Přeji Pěkné odpoledne!
Nejsem tak zkušený pěstitel tlustic, jako ostatní autoři příspěvků, ale mám také jednu! Jen se mi zdá, že má asi nějakou chorobu - Má na sobě takové bílé šupinky, vždycky je nějaký lísteček, který je takový vyschlý a je celý v těch bílých šupinkách.. ( ale nejsou to pavučinky, nebo vatička, je to takové suché..) Může mi, někdo, prosím poradit? Moc děkuji za odpovědď a přeji krásný podzim, plný sluníčka!
A.

květy

(J.Janda, 27. 2. 2011 12:47)

Suché zbytky květů je vhodné odstranit, protože se v nich rády usazují vlnatky. Ne násilím, teprve jakmile půjdou samy bez použití síly. Stačí zaklepat příslušnou větví, a většinou upadnou samy! V případě čerstvě odkvetlých je pak lépe použít nůžky a vystříhat je. Urychlíte tím o trochu nárůst nových větví, které začnou vyrůstat v okolí odstraněného květu. J.J.