Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDUM TRELEASEI

13. 11. 2009

ObrazekPro milovníky mimořádně odolných rostlin, které zahubit je docela problém, je tu Sedum treleasei z mexického státu Puebla. Coby mladá rostlinka se hodně podobá dalším dvěma mnohem známějším mexickým rozchodníkům S. burito a S. morganianum. Podoba spočívá především v modrozeleném zbarvení, a částečně i tvaru listů a jejich silně ojíněném povrchu. Sedum treleasei je však rostlina mnohem robustnější, ale především v kultuře roste po celý svůj život vzpřímeně, zatímco zmiňované dva druhy za nějaký čas poléhají a pěstují se coby převislé rostliny v závěsných nádobách.
Základem rostliny jsou tuhé stonky zpočátku stejné barvy jako listy, které ve starších partiích postupně dřevnatějí a získávají hnědočervené zbarvení. Stonky zůstávají vzpřímené i při výšce 30cm, přestože díky dužnatým listům nesou značnou váhu. V přírodě mohou dorůst délky až 55cm, ale to už se většinou vlastní vahou naklánějí a poléhají. Dužnaté listy modrozelené barvy dosahují délky tří centimetrů při zhruba poloviční šířce. Ani na plném slunci se nijak výrazněji nevybarvují (pouze na špičkách na krátký čas jemně růžovějí), jak jsme tomu zvyklí u mnoha jiných mexických rozchodníků (S. rubrotinctum, S. pachyphyllum atp). 
ObrazekSamy rostliny odnožují většinou pouze zřídka, což lze snadno změnit občasným řezem, který je po určité době beztak nutností. Výjimečný byl v tomto ohledu teplý a mimořádně deštivý začátek letošního léta, kdy S. treleasei a další letněné rostliny přebytky energie z neustálého přívalu vody investovaly kromě klasického nárůstu i do množství odnoží, jaké jsme u nich nikdy předtím neviděli!
Když k plnému slunci přidáme od jara do podzimu pravidelnou zálivku jednou týdně, rostliny jsou zdravé, svěží a takřka se nesetkáváme s opadem spodních listů. Jejich průběžné opadávání je ale přirozené, a to především v zimním období klidu. Přípravu k němu poznáme podle postupné ztráty přirozeného zbarvení u těchto listů, které zůstávají již spíše žlutozelené s méně výrazným ojíněním, což je patrné i z fotografie trsu velkých rostlin v tomto článku.
ObrazekZářivě žlutá květenství na tenké stopce se objevují v blízkosti vrcholů rostlin většinou uprostřed naší zimy, někdy se ovšem doba kvetení posouvá až na jaro. Pokud dostávají v té době rostliny maximum světla a málo vody, květní stvoly zůstávají krátké a takřka přisedlé k listům, v opačném případě bývají dlouhé a pod vahou květů se ohýbají. Kvítky Sedum treleasei jsou sice drobné, ale díky svému nápadnému zbarvení tvoří s modrozelenými listy docela výrazný kontrast. Množení S. treleasei je snadné zakořeňováním vrcholových i stonkových řízků, ale také z jednotlivých listů.
Sedum treleasei je rostlina jako stvořená pro letnění, které v jejím případě může trvat i déle než u většiny podobných sukulentů z čeledi Crassulaceae, protože rostlina snáší velice dobře i poklesy teplot k bodu mrazu (nasucho i několik stupňů pod nulou!). Rostlinu i přes její robustnost používáme při výsadbě do společných nádob s ostatními sukulenty čeledi Crassulaceae. Podobně jako mnohé jiné rostliny, i S. treleasei v tlačenici svých příbuzných částečně utlumí růst a při zasazení do prostředních partií misek nad ostatními rostlinami nijak zvlášť nevyčnívá. A nůžky  můžeme vzít do ruky v případě nutnosti vždycky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář