Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krásné ráno v ICOD DE LOS VINOS (TENERIFE 33)

7. 6. 2009

ObrazekKdo byl na Tenerife a nenavštívil provinční městečko Icod de los Vinos, může snadno na tvářích místních vyloudit nechápavý výraz. Kdo nenavštíví Icod, ten neuvidí Drago Milenario! V očích místních obyvatel je tento strom v podstatě posvátný, jeho stáří se odhaduje na 500-600 let, ale místní věří spíše na tisíc až dva. Vzhlížejí k tomu přírodnímu monumentu (psali jsme o něm v jednom z prvních dílů našeho seriálu) s nesmírnou, a přitom přirozenou úctou, stejně jako k vrcholu sopky Pico de Teide.
My jsme Icod de los Vinos navštívili při jedné ze svých cest do pohoří Teno, a protože jsme se na severním pobřeží ostrova i později pohybovali docela často, Icodem jsme projížděli i později ještě mnohokrát. Proto ač nemotorista, udělím vám jednu dobrou radu. Pokud jedete do tohoto starobylého (založeno roku 1501) města autem, sledujte pouze a jen šipky, vedoucí k placenému parkovišti. To se snažte co možná nejdříve nalézt a auto na něj zaparkovat, jinak vás čeká nepříjemný kolotoč v uličkách města, z něhož můžete být na závěr vyvrženi někam na perifeérii, aniž byste se ke starému „dračímu“ stromu vůbec dostali! Úplně nejlepší je však sednout na autobus. Ušetříte čas i svoji nervovou soustavu, zvláště pokud se rozhodnete Icod de los Vinos navštívit odpoledne. My jsme tam vyrazili hned po ránu, a dobře jsme udělali. Obrazek
Na prohlídku centra městečka jsme měli klid, a chvíle ve stínu nádherných stromů v okolí kostela San Marcos  jsme si tudíž náležitě užívali, stejně jako pohled na zmíněný strom Dracaena draco, zvaný Drago Milenario. Je to podívaná vskutku fantastická, samozřejmě ještě o mnoho krásnější než si člověk dovede představit, i kdyby jeho fotografie viděl tisíckrát. Jenomže v této části města je k vidění ještě mnoho jiných, neméně zajímavých stromů značného stáří a krásy.
Kmeny fíkusů, kterých tu roste  hned několik, patří k nejkrásnějším pohledům, jaké se vám na ostrově mohou naskytnout. 

ObrazekObrazek

Každý je originál svým tvarem, a všechny tu musí růst snad stovky let. Plní podobnou funkci jako u nás třeba duby nebo lípy, a je radost se pod nimi procházet či posedět. ObrazekPodobný obrázek ale na Tenerife není pouze výsadou tohoto dvacetitisícového městečka se starou vinařskou tradicí. Podobné stromy naleznete i nedalekém Garachicu, Buenavista del Norte nebo v Los Silos. Starobylá městečka lemují celé severozápadní pobřeží ostrova, kde na vás ještě dýchne opravdové Španělsko, a život zde plyne jaksi pomaleji než v ukřičených turistických střediscích, do nichž nás vozí cestovní kanceláře.
V Icodu se zrovna vše chystalo k nějaké církevní slavnosti. Ve stínu stromů byla vidět slavnostní výzdoba, s níž jsme se ale ve větší či menší míře setkávali v městech a vesničkách po celém ostrově. Někdy mi připadalo, že na Tenerife z nejrůznějších oslav snad nikdy nevyjdou. Večer co večer jsme také měli z hotelového balkónu možnost sledovat mohutné ohňostroje, vycházející z míst v horských oblastech, kde ani žádná větší města nejsou.
ObrazekIcod de los Vinos je městem dvou tváří. Tu líbivější, provázenou poklidnou atmosférou, vám nabízí zákoutí plné starých stromů kolem kostela San Marco, stařičký dračí strom a nádherné stavby všude kolem. Druhá tvář je o stovky metrů dál, kde najdete ulice plné houkajících aut, stojících ve věčně ucpaném městě v dlouhých a pomalu postupujících kolonách, které svým dusivým smradem vytvářejí místy nesnesitelnou atmosféru. Projížděli jsme městem několikrát v útrobách zeleného autobusu TITSA, a vždy pro nás znamenal tento průjezd výrazné zdržení. Odpolední dopravdní špička tu nastává mnohem později, než jsme zvyklí u nás, a v žádném jiném městě jsme ji na ostrově nezažili v tak kruté podobě, jako právě v Icod de los Vinos.
Nad dopravními zácpami ale vysoko ční zážitky z nádherného, starobylého centra plného starých stromů, z nichž každý jeden je opravdovým „kmenovým“ náčelníkem ostrova Tenerife. Milovníci krásných stromů by měli toto městečko při svém pobytu na ostrově rozhodně navštívit s takovou samozřejmostí, jakou je pro muslimy návštěva Mekky. I pro místní je díky jednomu z těch stromů Icod de los Vinos místem takřka posvátným.
Úvodní snímek musí být samozřejmě vyhrazen pro Drago Milenario, kvůli němuž do města Icod de los Vonos přijíždí nejvíce turistů. Následuje slavnostní výzdoba, předcházející církevním slavnostem, jejichž centrem se stal kostel San Marcos na třetím snímku. A pak už jen a jen fíkusy a jejich kmeny, které jsou opravdovou pastvou pro oči milovníka exotických rostlin i krásných tvarů. V jejich stínu se dají prožít příjemné chvíle odpočinku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dík

(Radek, 7. 6. 2009 21:17)

opravdu vám děkuji za tak krásné články jsou prima