Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOWIEA VOLUBILIS

27. 6. 2009

ObrazekKdyž o nějaké rostlině řekneme že je zajímavá, máme tím na mysli třeba zajímavá nádhernými květy, tvarem listů či bizarností kmene. Bowiea volubilis je zajímavá už na první pohled takřka vším, co pěstiteli nabízí. Svým zvláštním způsobem života, tvarem stonků pravých i nepravých, cibulí se slupkou i bez, střelbou semen z květů, které jsou ve spleti plazivého stonku často takřka neviditelné, i dlouhým a ničím nerušeným zimním spánkem.
V přírodě má tato rostlina z čeledi Liliaceae (liliovitých), nebo podle nových úsudků (možná i poznatků) botaniků z čeledi Hyacinthaceae (hyacintovitých), obrovký areál výskytu od jihu Afriky až po Keňu a Tanzánii. Ve sbírkách je díky svému vzhledu naprosto nezaměnitelná, a název jí botanici prozatím laskavě ponechali.
Na rozdíl od převážné většiny sukulentů vyžaduje Bowiea volubilis přistíněné stanoviště, takže vyplní ve sbírce místa, kde by jiné druhy rostly jen těžko. Základem rostliny je cibule, jejíž vrchol je nad povrchem substrátu, zatímco většina objemu se skrývá pod zemí (v kultuře je to samozřejmě většinou naopak). ObrazekPokud je cibule pěstována více povytažená nad povrch, pak je opatřena často i několika vrstvami tenké slupky (především pokud je na příliš slunečném stanovišti). Podzemní části tuto ochranu proti slunci postrádají, nebo jsou jí opatřeny pouze ve velice úsporném provedení. Od konce podzimu do jara prožívá cibule období naprostého klidu, které tráví zcela nasucho, postrádajíce nadzemní výhony. V zimě snáší poklesy teplot k 5°Celsia a neočekávaný přísun vody v tomto období se rostlině často může stát osudným. A když nečekanou zimní zálivku přežije, beztak na ni nereaguje a nenechá se rušit z přírodními hodinami přesně vyměřeného spánku.
Jaro si rostlina zahájí po svém, a to bez ohledu na počasí i přísun vody. Jednoho dne se na špičce cibulky mezi vrstvami slupek objeví svěže zelený výhonek, který v krátké době připomíná čerstvě narostlou pažitku. Buď roste sólo, nebo bývají dva či tři najednou. V určité fázi svého neuvěřitelně rychlého vývoje se položí na bok, žloutnou a usychají. Ale to už je následují výhony další, které jsou bizarně pokroucené, i když stejně svěží zelené barvy.Obrazek Trochu připomínají asparágus, a pnou se i ovíjejí okolo všeho, co jim zrovna stojí v cestě. Ve skleníku je praktické jejich pěstování v závěsných nádobách, kde jsou alespoň částečně izolovány od ostatních druhů rostlin. I přesto je lepší jim navíc vytvořit nějakou umělou oporu. Tvar a velikost záleží na fantazii pěstitele, ale vždy se v případě Bowiea volubilis nakonec tato opora stává zařízením dočasným, protože rostlina si bez dozoru beztak roste kudy uzná za vhodné.
V sezóně rostou nadzemní výhony živelně, rychle a zabírají značný prostor. Proto rostlina spotřebuje odpovídající množství vody. Přestože je schopná bez úhony přežít i značně dlouhá období sucha (2-3 roky), může být na druhou stranu takřka celé léto v mírně vlhkém substrátu! S nástupem podzimu je možné pozorovat náhlé žloutnutí plazivých výhonů, což je signálem pro pěstitele, aby zmírnil nebo zcela zastavil zálivku. Chřadnutí nadzemní části rostliny je možné uspíšit jeho odstříhnutím. Poté cibule upadá do dlouhého zimního spánku, a tudíž ji můžeme postavit na libovolné místo, kde teplota trvaleji neklesá pod 10°Celsia. ObrazekV předjaří se vyplatí sáhnout do úkrytu a rostlinu přenést na světlo, abychom zbytečně nepropásli první zelené výhony a následnou zálivku, která odstartuje další sezónu živelného růstu.
O dostatek potomstva se rostlina postará sama. Z nenápadných zelenkavých květů na bezlistých výhonech vznikají plody, z nichž jsou lesklá semena černé barvy vystřelována do širokého okolí. V nejrůznějších zákoutích skleníku, skryta pěstitelovu zraku, přečkávají zimu a zjara živelně klíčí i na těch nejméně očekávaných místech. Malé rostlinky přepichujeme z dočasného azylu jakmile jejich cibulka s tenkým rovným výhonem na vrcholu dosáhne průměru alespoň tří či čtyř milimetrů. Protože jsou tyto rostlinky ještě poměrně křehké, je třeba zvýšené opatrnosti při manipulaci s nimi.
Zatímco zkušenějším pěstitelům připadá tato rostlina už naprosto běžná a normální, laici nad ní obvykle projevují údiv i nadšení. Když jsme mladé rostliny prodávali na výstavách nebo v jihlavské ZOO, byl to pokaždé velice rychlý proces.Obrazek Zřejmě tomu tak bylo proto, že rostlina je to opravdu zajímavá hned na první pohled. Ani já si bez ní naši sbírku nedovedu představit, byť mne mnohdy stojí dosti času vypořádat se s vetřelci na místech, kde jsou nejméně žádoucí.
Na dvojici úvodních snímků jsou naše rostliny nedlouho po jarním probuzení, kdy ještě zelených výhonů není tolik a opory zatím nepostrádají smysl. Na třetí fotografii jsou plané rostlinky Bowiea volubilis, vyrůstající ze závěsu s mexickým rozchodníkem Sedum burito, odkud se jejich sytě zelené výhony derou do okolí. Nenápadný kvítek na čtvrtém snímku je předzvěstí střelby semen, jejíž výsledky budeme vidět až v následujícím roce. Na závěrečné fotografii je květní stvol, který je bezlistý a také ovíjivý. Zrovna se obtáčí okolo v sousedství rostoucí madagaskarské rostliny Cynanchum marnierianum.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Problémy s pěstováním

(Jiří, 6. 3. 2018 13:36)

Na jedné kaktusářské výstavě jsem si tuto rostlinu koupil a dal ji na přistíněné místo na okenním parapetu kde jsem ji jednou týdně zaléval, po nějaké době ale uhnila, myslím si že to bylo špatným substrátem. Mohlo to být něčím jiným?

Re: Problémy s pěstováním

(Elena, 15. 2. 2019 23:08)

Ahoj, bovii Pěstuju již 43 let. Jsem naprostý laik, ale dostala jsem jí od jednoho pěstitele. Co se týče uhnívání: pokud se to náhodou stane, je dobré obrat vše ohnilé,v případě že je ohnilá ze spoda vše dobře opláchnout možná nějakou dezinfekci na rostliny a nechat zaschnout poté pouze položit na suchý substrát do kterého dávám drcené cihly. Přeji mnoho zdaru. Bovi miluji

Re: Re: Problémy s pěstováním

(Jarda, 15. 10. 2019 19:45)

Dobrý den chci se zeptat rad bych nějakou cibulku koupit nevíte kde ji sehnat?

substrát

(Jiří Janda, 8. 3. 2018 18:43)

Když substrát nevysychá stejně rychle jako u okolních rostlin, nebo výrazně pomaleji než bylo až dosud zvykem u stejné rostliny, je zpravidla něco špatně pod zemí a nejlepší je rostlinu vysadit a zkontrolovat její kořeny. Bowiea navíc nemá vyhraněné období růstu a odpočinku, část těch našich je nyní zelených, zbytek vyspává nasucho. Co se týče toho substrátu, asi Vám neporadím, protože bez fotky si to nějak nedovedu představit. J.J.

Problémy s pěstováním

(Jiří, 7. 3. 2018 21:09)

Rostlina uhnila v létě, chystala se kvést, a byla celá zelená. V substrátu bylo i něco co vypadalo jako jehličí a když jsem se pokoušel rostlinu ošetřit, zjistil jsem že substrát velice málo vysychal. Když to člověk zjistí včas, stačí rostlinu přesadit nebo se má udělat ještě něco jiného?

hniloba

(Jiří Janda, 6. 3. 2018 15:28)

Příčin mohlo být mnoho, ale špatný substrát až jednou z těch úplně posledních. Třeba jste mohl zalít, když rostlina začala žloutnout (její zelené části) a ukládala se k odpočinku, což bývá nejčastější příčinou úhynu. J.J.

Pestovani ze seminka

(Monika, 21. 8. 2017 10:08)

Hezký den, zajímalo by mě, do jakého substrátu a kdy vysít semínka této rostlinky. Děkuji :)

pryšec

(Tomková Iva , 21. 12. 2016 21:16)

Dobrý den, mám pryšec trojúhlý a i když ho pěstuji mnoho let, je vysoký do stropu, po přesazení mu ale usýchají stonky. Prosím o poradu co dělám špatně. Děkuji

Jak sehnat cibuli?

(Helena Matějková, 21. 2. 2011 18:35)

Dobrý den, nevíte, kde bych si mohla tuto rostlinu obstarat? Zdá se mi naprosto úžasná. Bydlím v Praze
Moc děkuji

Helena

Re: Jak sehnat cibuli?

(Štancová Marie, 8. 9. 2014 13:38)

Měla bych zájem o zaslání květinky BOWIA VOLUBILS

hnojení

(Jiří Janda, 24. 3. 2014 15:17)

Protože jsem ten článek (i všechny ostatní) psal, zkusím Vám odpovědět, proč jste v něm nenalezla požadované údaje. Všechny sukulenty pěstujeme v jednotném (stejném) substrátu, o němž píšeme v příslušném článku rubriky "Základy pěstování". Proto se o něm již nezmiňujeme v každém dalším článku o jednotlivých druzích rostlin. Ve stejné rubrice je také článek o přihnojování, resp. nepřihnojování, v němž se dočtete, že žádné z naších sukulentů nikdy hnojivo nedostaly. Jedinou výjimkou, potvrzující toto dlouholeté pravidlo, je Adenium obesum kvůli tomu obrovskému množství květů a dlouhým měsícům takřka nepřetržitého kvetení. J.J.

hnojení

(Broňa, 24. 3. 2014 13:28)

Dobrý den, můžete mi někdo poradit čím hnojit? Výše uvedený obsáhlý článek tuto informaci nepodává ani jakou zeminu. Mám již už 15 let, párkrát mi skoro uhnila, přežila, párkrát kvetla .

Zasychání výhonů

(Milan, 14. 4. 2012 23:45)

Dobrý den, letos mám velký problém: Nový výhon naroste do cca 20 cm a pak cca 3 cm od vrcholu zavadne a uschne. Zkoušel jsem víc zalévat, méně zalévat, hnojit i nehnojit a pořád nemohu přijít na příčinu. Pěstuji rostlinu v paneláku a mám ji cca metr od okna. V minulých letech jsem tento problém neměl. Máte tip co se děje? Děkuji.

Re: Zasychání výhonů

(Milan, 21. 5. 2012 22:27)

Metodou pokusů a omylů jsem zjistil příčinu "závady". Je to tak prosté. Metr od okna je na rostlinu už tma, táhne se za světlem, čímž jsou její výhony křehčí a tak neudrží váhu růstového vrcholu, který se ohne a uschne. Když jsem dal rostlinu na parapet, okamžitě ožila, problémy zmizely a opět mám doma "nekonečný asparágus".

bowiea

(dana jolková, 24. 4. 2012 11:21)

dobrý den. ráda bych si obstarala tuto zajímavou rostlinu. jsem z havířova. nevíte, jestli někdo z okolí ji nenabízí k prodeji? děkuji, jok.

výhon

(J.Janda, 18. 4. 2012 15:11)

Jediné co mne napadá, že ten výhon může být nějak fyzicky poškozený, to je zatím jediný důvod, kvůli němuž se nám něco podobného v minulosti stávalo. My máme jiný problém, protože letos s výjimkou jediné si všechny naše velké rostliny obrátily růstový cyklus a začaly růst na podzim, asi měsíc poté, co zaschly loňské letní výhony. A rostou vesele pořád dál už šestý měsíc, zatímco malé se teprve nyní probouzejí! J.J.

spánek

(J.Janda, 2. 3. 2012 19:51)

Čtyři z pěti našich dospělých cibulí jsou celou letošní zimu v plném růstu! Sezónu zakončily v polovině října, ale už za měsíc se začaly během dvou nebo tří dnů všechny budit jako na povel! Ta zbylá stále spí, stejně jako asi třicet našich centimetrových mládežníků, z nichž první se probudil teprve někdy předevčírem. Zvláštní rok, myslím že při životě v plné vegetaci je možná podržel slunečný a mimořádně příznivý podzim! Ale čert ví, do nich nikdo nevidí, co se uvnitř odehrává. Zalévejte dokud bude zelená! J.J.

Re: spánek

(Jana Jel., 6. 3. 2012 12:15)

Děkuju za odpověď. Těším se na letošní nabídku rostlin.

stále "neusíná"

(Jana Jel., 2. 3. 2012 16:47)

Dobrý den, máme počátek března a Bowiea od jara 2011 stále zelená, nemá se ke žloutnutí (mám ji umístěnou na parapetu v pokoji orient. na sever). Čím to? Kdy "usne"? Nebo myslíte, že bude růst nadále až do podzimu?

Děkuji za odpověď. Zdravím.

semena

(Jiří Janda, 29. 8. 2011 22:21)

Nikdy jsem se květy sprašovat nepokoušel, přesto semenáčky objevuji pravidelně na mnoha místech skleníku už řadu let! Nijak jsem se tím hlouběji nezabýval. I takřka bez práce mohou být koláče, jak vidno! J.J.