Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Příbrami jsme se zúčastnili tento víkend kvalitně obsazeného mezinárodního turnaje Cetos cup. Již podle názvu vyplývá, že turnaj pořádalo mužstvo SK Cetos Příbram, účastník letošního okresního přeboru a od příštího ročníku sedlčanského poháru účastník 2.ligy.
Turnaj začal boji ve 4 základních skupinách, kdy pouze vítězové si zajistili postup do semifinále. V prvním zápase jsme narazili na nizozemský Utrecht, který jsme celkem bez problémů porazili 5:0, kdy soupeř dokázal držet krok pouze v první bezbrankové třetině. Pak už se projevila naše lepší fyzická kondice a přestával stačit bruslit.
Ve druhém utkání jsme utkali o vítězství ve skupině a zároveň o postup do semifinále s italským EV Sarntal. Italský tým se dostal do vedení po nedorozumění našich obránců. Od té chvíle jsme začali soupeře jasně přehrávat. Spoustu šancí však zastavil dobře chytající brankář soupeře. Do konce první třetiny se nám však povedlo vyrovnat. Ve druhé třetině pokračovala naše převaha, gól vysel doslova ve vzduchu, ale do vedení jsme se dostali až na konci 2. třetiny, kdy se potvrdilo pravidlo, nedáš- dostaneš. Sarntal nejprve neproměnil samostatný nájezd a hned z protiútoku jsme šli do vedení 2:1. Za několik minut se situace opět opakovala. Soupeř měl šanci vyrovnat, nedal a z protiútoku jsme přidali 3. gól, který definitivně zlomil odpor soupeře. Ve třetí třetině jsme pak už jen upravili skóre na konečných 5:1.
Tento výsledek nám zajistil semifinále, ve kterém jsme se utkali s týmem Radětic. Druhou semifinálovou dvojici pak tvořili pořádající SK Cetos a další italský tým Bolzano. Utkání proti Raděticím bylo hodně těžké, protože účastník neregistrované soutěže v Příbrami byl posílen o tři hráče HK Příbram 99 B, od kterých hrozilo neustálé nebezpečí. V první třetině jsme vstřelili jednu branku, která určila skóre po 1. třetině 1:0. Ve druhé třetině se hrál rychlý a pěkný hokej. Šance byly na obou stranách, ale branky jsme přidali pouze my. Do třetí třetiny jsme vstupovali s celkem pohodlným 3 gólovým náskokem, který jsme drželi až do poloviny třetiny, tam soupeř po samostatné akci snížil. Schylovalo se k dramatickému závěru. Soupeř několikrát zahrozil, ale byli jsme to opět my, kdo skóroval. Vítězstvím jsme si zajistili účast v nedělním finále. Druhým finalistou se pak stal tým SK Cetos, posílen o 4 hráče Spartaku Příbram, hrající krajský přebor.
Rád bych se zmínil i o skvělé atmosféře, která panovala v restauraci na zimním stadionu v Příbrami. Oba tábory finalistů oslavující postup do finále se navzájem hecovaly a křičely bojové pokřiky. Do tohoto se zapojili i hráči THC- Bohutín, kteří se turnaje také účastnili. Všechno se to obešlo bez jakýchkoliv urážek, což ocenili i nezávislí přítomní hosté restaurace, kteří tvrdili, že takovou atmosféru hospoda dlouho nepamatuje.
Do nedělního finále jsme nastoupili s vědomím, že soupeř je jasný favorit, a že na něm je, aby svou pozici potvrdil. Utkání jsme začali špatně. Hned první střídání ukázal svou sílu útok poskládaný z hráčů Spartaku Příbram. A z druhé střely na bránu se ujal Cetos vedení. Celou první třetinu byli „Cetosáci“ aktivnější a celkem výrazně nás přestříleli. My jsme se dostali pouze ke střelám z dálky. Nejvíce nebezpečí hrozilo podle předpokladů od posil ze Spartaku. Třetinu se však podařilo dohrát už bez inkasované branky. Ve druhé třetině se začaly dít věci. Naši hráči se zbavili respektu a začali se dostávat do šancí. Nejprve se podařilo Karlovi Hřídelovi vyrovnat a zanedlouho opět útok Petra Tylicha zajistil vedení 2:1, když se trefil Dan Suk. Soupeř znervózněl a začal se strachovat o výsledek. Bohužel z krize jsme mu tak trochu pomohli vlastní taktickou chybou. Při naší přesilové hře jsme asi trochu zapomněli, že soupeř je sice oslaben, ale na ledě hráli 3 hráči Spartaku. Našim útočníkům nevyšel risk  při napadání, kdy vyrazili ve třech dopředu. Soupeř  rozehrál a ve dvou hráčích vyrazil k rychlému brejku proti jedinému obránci. Ti tuto situaci zkušeně využili a srovnali na 2:2. To byl stav po 2 třetinách. Do závěrečné třetiny začal Cetos redukovat sestavu pouze na dvě pětky, což způsobilo, že jsme se dostávali pod čím dál větší tlak. Přesto už se zdálo, že zápas dospěje k samostatným nájezdům. Tři minuty před koncem nás však soupeř uzamkl v naší třetině. Po několika těžkých střelách a dobrých zákrocích brankáře se přeci jen Cetosu podařilo vstřelit vítěznou branku, kdy zakončil akci do poloprázdné brány. Do konce chybělo pouze 2 a půl minuty. V závěrečné minutě jsme se pak ještě odhodlali ke hře bez brankáře.  I přes docela slušný tlak se vyrovnat nepodařilo, naopak Cetos 10 sekund před koncem pečetil vítězství do prázdné brány. Konečný výsledek 4:2, rozhodl, že vítězem turnaje se stal pořádající SK Cetos Příbram. Finále bylo hráno v duchu fair play a bylo skutečným vyvrcholením turnaje. Naše série výher se tedy zastavila na neskutečném čísle 24, ale i přes prohru ve finále jsme na turnaji určitě nezklamali, dokonce bych řekl, že jsme byli největším překvapením turnaje. Přeci jenom v 12 členném startovním poli byly týmy jako Kaspo Příbram, vítěz neregistrované ligy v Příbrami a další. Jen doplním, že na třetím místě skončil tým Radětic, který porazil v boji o třetí místo italské Bolzano.
Sezóna je pro Zvírotice definitivně uzavřena, zbývá tuto veleúspěšnou sezónu pořádně zapít a oslavit a přát si, aby ta následující, prvoligová, byla hodnocena stejně kladně, jako ta letošní. Samozřejmě všichni víme, že v 1. lize nás nečeká vůbec nic lehkého.

Konečná tabulka Cetos Cup 2008:

1.
SK Cetos Příbram
2.
HC River Boys Zvírotice
3.
RAD Příbram B
4.
Bozen
5.
SK Bohutín
6.
HC Bechyně
7.
Kaspo Příbram
8.
EV Sarnta
9.
Los Padres Utrecht
10.
HC Hrejkovice
11.
HC Kärcher Příbram
12.
Red Devils Welsberg