Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek


Zvírotice - vlevo stará část, vpravo nad skalami část nová.

Zvírotice je stará osada na břehu Vltavy. První zmínka o obci je z roku 1322, kdy se objevuje v darovací listině Jana Lucemburského Heřmanu z Miličína. Na přelomu 19. a 20. století zde bylo 283 obyvatel ve 37 domech, kteří se vedle zemědělství živili prací v žulových lomech, na pile a stavbou lodí. Od roku 1976 součást obce Dublovice.

Nové Zvírotice byly postaveny na ploché terase Vltavy asi 500 m od staré obce, jižně od vrchu "Zamyšec", jako náhrada za zatopené domy při stavbě Slapské přehrady. Nové domy byly postaveny těm obyvatelům Zvírotic, kteří se ve Zvíroticích rozhodli zůstat a těm z okolních vesnic, kteří se rozhodli do nových Zvírotic přestěhovat. Majitelům polností byly postaveny větší domy, nazývané "zemědělské" a bezzemkům menší, nazývané "dělnické". Bylo postaveno 28 domků, zemědělský závod s domem ředitele a hasičská zbrojnice. Projekt nové vesnice zpracovali ing arch Jaroslav Kándl a ing arch Hana Stašková z KPÚ Praha. Vlastní výstavbu domků a areálu JZD provedla firma Průmstav v letech 1951-1953. Stavbu řídil stavitel p. Karel Hončík ze Sedlčan. Zpočátku byla výstavba prováděna bez dodávky elektrické energie, která byla přivedena až v roce 1952. Součástí výstavby měl být i hostinec na návsi. Stavba se neuskutečnila, až v roce 1970 postavila Jednota Sedlčany vedle hasičské zbrojnice hotel "Maják". V dalších letech přibylo v nových Zvíroticích 10 domů a dvě bytovky. V současné době mají Zvírotice 47 čísel popisných a 137 obyvatel.

Vesnice je svým urbanistickým založením i objekty parafrází na jihočeské vesnice a pozornému návštěvníkovi neuniknou detaily, napodobující styl lidového stavitele Jakuba Bursy. Vesnice však má určitý řád i jednotnou formu objektů, danou stejnou funkcí a přestože je poplatná "socialistickému realismu" zapadne do naší krajiny daleko lépe, než gründerská bezkoncepční zástavba dneška. Bohužel snaha autorů napodobit klasickou vesnici vedla až k vytvoření dominanty - nápodobou kostela - pitoreskní věží hasičské zbrojnice.

Za nízké vodní hladiny ve Slapské přehradě se z vody u Zvírotic vynořuje jeden z "řopíků" (malá pevnost), postavená ke konci 30-tých let. Lehká opevnění vzor třicet sedm jsou součástí takzvané Vltavské obranné linie, která měla zachytit nápor nepřítele poté, kdyby prolomil pohraniční opevnění.


Dobové fotografie nových Zvírotic (Josef Holan - Zvírotice):

ObrazekObrazek

Současný stav:

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek