Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Novoroční dort

4 vejce, 200 g pískového cukru, šálek mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička citronové šťávy, tuk a mouka na vymaštění a vysypání formy

Náplň: 1/4 l mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, 125 g másla, 2 lžíce kakaa, hrst oříšků, rum

Na ozdobu: loupané mandle, barevné lentilky, kočičí jazýčky, strouhaná čokoláda

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme postupně šálek vlažného mléka, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme. Po vychlazení dort rozkrojíme, pokapeme rumem, potřeme náplní a ozdobíme.

Příprava náplně: mléko smícháme s cukrem, moukou a kakaem. Za stálého míchání přivedene do varu, mírně ochladíme, do vlažné směsi vmícháme máslo, strouhané oříšky a lžičku rumu.

 

Žloutkové úly

20dkg másla,20dkg moučkového cukru,30dkg jemně strouhaného kokosu,5 uvařených vajíček ze kterých do cukroví použijeme pouze uvařené žloutky.
 
Tvořítko(formička) zvané špička
Bílky doporučuji nastrouhat na struhadle na jemných slzách a přidat do nějaké pomazánky nebo prostě posypat krajíc chleba namazaný máslem.

 

 


Máslo utřeme s cukrem,žloutky nastrouháme na struhadle na jemných slzách přidáme do utřeného másla nakonec přidáme kokos a vypracujeme těsto,těstem pak plníme formičku špičky do středu malíčkem uděláme otvor na krém a těsto z formičky vyklopíme,(pokud se těsto lepí a nejde vyklopit,formičku jemně vysypeme moučkovým cukrem),jako podklad pod cukroví můžete použít kulaté piškoty,osobně doporučuji pokud pečete linecké cukroví upéct pár menších koleček navíc a ty pak použít jako základ pod cukroví.
Náplň
250dkg máslo,15dkg moučkový cukr,3 - 5polévkové lžíce vaječného koňaku,nebo rumu.
Cukr utřeme s máslem,přidáme alkohol vše ušleháme,necháme vychladit a naplníme otvor ve špičce a přiklopíme lineckým kolečkem nebo piškotem,můžeme dozdobit rozpuštěnou čokoládou.

 

 

 

Doba přípravy 2 hodiny
arfemy.c

Cukroví s recepty  z perfektního webíku   ...............cukroví.kvalitně.cz

obrázky na požádání odstraním - ale jsou senzační

Jádrové rohlíčky:
140 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 200 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Rohlíčky můžeme buď tvarovat, nebo rozválet přes mikroten, vykrajovat a upéct. Na vychladlé rohlíčky stříkáme karamelový krém, dáme ztuhnout a namáčíme do čokolády.

 

Čokoládové hvězdičky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku Stella, 2 žloutky, 30 g strouhané čokolády, 70 g mletých ořechů, 140 g moučkového cukru. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme hvězdičky, potřeme je bílkem a posypeme strouhaným kokosem. Upečeme.

 

Mandlové rohlíčky:
240 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g másla, 110 g mletých neloupaných mandlí. Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky, upečeme, teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Punčové koule:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g mletých ořechů, 30 g kakaa, 5 lžic rumu, 3 lžíce sirupu, 2 lžíce medu. Zpracujeme těsto, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, vkládáme do papírových košíčků.

 

Žlutá ořechová kolečka:
450 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 360 g másla. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Rozválíme, vykrajujeme kolečka, která upečeme. Slepujeme máslovým krémem, vrch koleček polijeme žloutkovou polevou (utřeme 140 g moučkového cukru se 4 žloutky) a posypeme strouhanou čokoládou.

Kávové pusinky s ořechy:
180 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, 40 g Solamylu, 3 bílky, 1 lžička instantní kávy. Ve vodní lázni ušleháme sníh z bílků, po částech přidáváme cukr a šleháme do zhoustnutí. Lehce vmícháme Solamyl smíchaný s kávou a ořechy. Na plech klademe lžičkou malé hromádky a při 150 °C upečeme. Kávovým krémem přilepíme na linecké kolečko, pocákáme čokoládou.

 

Mandlové rohlíčky s citronovou polevou:
300 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g másla, 150 g mletých loupaných mandlí, 1 žloutek, 2 lžičky vanilkového cukru. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme rohlíčky, dáme na plech a upečeme. Vychladlé namáčíme do citronové polevy, můžeme posypat kokosem nebo zlatými kuličkami.

 

Kakaové věnečky:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stella, 1 vejce, 100 g mletých ořechů, 20 g kakaa. Vypracujeme těsto, přes nástavec na masovém strojku těsto protlačujeme, tvarujeme věnečky, které upečeme. Můžeme pocukrovat a pocákat čokoládou.

 

Pantoflíčky:
Smícháme 90 g moučkového cukru, 70 g másla, 150 g mletých piškotů, 2 lžíce mléka, 4 lžíce rumu a 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, plníme do úlkových formiček, vyklepneme, naplníme máslovým krémem a dáme do lednice ztuhnout. Rozkrojíme, přilepíme krémem na upečený oválek z lineckého těsta a dozdobíme.

 

Ořechové rohlíčky s krémem:
60 g polohrubé mouky, 170 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechů, 2 menší vejce. Vypracujeme těsto, pokud je řídké, přidáme ořechy a strouhanku. Přes mikroten rozválíme, vykrajujeme rohlíčky a upečeme. Na vychladlé rohlíčky nastříkáme máslový krém, dáme ztuhnout a pak namáčíme do čokolády.

 

Vanilkové rohlíčky se sádlem:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g sádla, 100 g mletých ořechů, 1 vejce. Zpracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, tvarujeme malé rohlíčky, které upečeme a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Kávová zrna:
300 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy, hrst mletých ořechů a piškotů, rum. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčnou hmotu. Tvarujeme kuličky, obalíme v moučkovém cukru, vložíme do formičky na kávové zrno, vyklepneme a na středu vyznačíme rýhu.

 

Oříškové věnečky:
500 g hladké mouky, 220 g moučkového cukru, 250 g Stella, 1 vejce, 250 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, asi 3 lžíce mléka, citronová kůra. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Přes nástavec na masovém strojku protlačujeme těsto a tvarujeme kroužky, které upečeme. Pocukrujeme a pocákáme čokoládou.

 

Vanilkové obláčky:
100 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 110 g másla, 1 balíček Solamylu, 1 vanilkový cukr. Ze všech surovin vypracujeme těsto, je-li řídké, přidáme Solamyl a mouku. Tvarujeme kuličky, dáme na plech, vidličkou namočenou v mouce rozmáčkneme. Upečeme, slepujeme různými krémy a stříkáme čokoládou. Při pečení se dost rozjedou, proto kuličky dělejte malé.

 

Mandlové rohlíčky:
300 g oloupaných pomletých mandlí, 280 g krupicového cukru, 4 bílky, špetka mleté skořice. Ušleháme tuhý sníh z bílků, po částech přidáváme cukr a vyšleháme dohusta. Lehce vmícháme mandle a skořici. Na plech stříkáme rohlíčky, které upečeme, slepujeme marmeládou a pocákáme čokoládou.

Vanilkové rohlíčky s polevou:
420 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 160 g mletých ořechů, 340 g másla, špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Tvarujeme rohlíčky, upečeme a teplé potíráme rumovou polevou. Utřeme 200 g moučkového cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 5 lžic rumu.
 

Kávové oválky:
250 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 žloutek, 1 lžička silné černé kávy, citronová kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Slepujeme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.

 

Kokosové koláčky:
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g Stella, 1 vejce, 200 g kokosu. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme kolečka, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkou oříšku a upečeme. Pocukrujeme a pocákáme čokoládou.

 

Ořechové dordoletky:
250 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 200 g Stella, 3 žloutky, 150 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Po třech slepujeme máslovým krémem, prostřední kolečko pokropíme rumem. Povrch poléváme čokoládou a zdobíme půlkou mandle.

 

Trojlístky:
150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g Stella, 1 žloutek, 60 g kokosu. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odležet. Tvarujeme kuličky, které po třech slepujeme k sobě, potřeme bílkem, doprostřed vmáčkneme lískový oříšek a upečeme.

Vaflové oválky:
300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů, 170 g másla, 1 vejce. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Slepujeme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.
 

Princezky:
250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 250 g Stella, 125 g mletých lískáčů. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme tvary a upečeme. Vychladlé cukroví slepujeme ořechovou nebo nugátovou náplní, poléváme čokoládou a zdobíme mandlí.

 

Kokosové věnečky:
400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g Stella, 4 žloutky, 200 g kokosu, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu, troška soli, špetka prášku do pečiva. Vypracujeme těsto a přes nástavec na masovém mlýnku protlačujeme tyčinky a tvarujeme věnečky, které upečeme. Vychladlé přilepíme máslovým krémem na upečené linecké kolečko, pocukrujeme a doprostřed dáme trošku marmelády.

 

Pudinkové kokosky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 4 bílky. Nad párou šleháme bílky s cukrem, pomalu přidáme kokos s pudinkem. Tvarujeme kuličky, které dáme na plech a při 100 °C upečeme. Na upečené linecké kolečko nastříkáme dokola krém, dovnitř dáme rybízovou marmeládu, přilepíme kokosku, máčíme do čokolády.

 

Lekníny s karamelovým krémem:
Z lineckého těsta vykrajujeme kolečka a kytičky, které vkládáme do formiček a upečeme. Kytičku přilepíme na kolečko marmeládou. Plníme karamelovým krémem a dozdobíme. Vaříme 2 hodiny Salko v plechovce, nejlépe den předem. Vyšleháme 250 g másla, vmícháme 3/4 plechovky Salka a dochutíme trochou rumu.

 

Medové kostky:
400 g polohrubé mouky, 220 g moučkového cukru, 5 vajec, 7-8 lžic medu, 6 lžic vody, 1/2 prášku do pečiva. Všechy suroviny vyšleháme, rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Vychladlé nakrájíme na malé kostičky, které namáčíme do polevy a obalujeme v kokosu. Svaříme 10 lžic vody, 12 lžic krupicového cukru a 1 lžíci kakaa ( polevy si můžete udělat rovnou dvě dávky, mně jedna dávka nestačila. Asi záleží na tom, jak velké kostky nakrájíte. Čím menší kostičky, tím více polevy).

 

Ořechové roládky:
170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 70 g Stella, 1 vejce. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Vyválíme na tloušťku 5 mm, potřeme medem, posypeme hrubě nasekanými ořechy, mletou skořicí a špetkou tlučeného hřebíčku. Opatrně svineme do pevné rolády, zabalíme do fólie a necháme v chladničce ztuhnout. Nakrájíme na 1 cm silná kolečka a upečeme. Pocukrujeme.

 

Rohlíčky s čokoládovou špičkou:
180 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 60 g Stella,1 vejce, citronová kůra. Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky a upečeme. Špičky máčíme v čokoládové polevě.

 

Sádelníčky:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 210 g sádla, 90 g kakaa. Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, dáme na plech, doprostřed vtlačíme opražený lískový oříšek, upečeme.

 

Medové kuličky:
100 g mletých lískáčů, 2 lžíce medu, šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce rumu. Všechny suroviny dáme do kastrůlku a za stálého míchání povaříme na slabším ohni asi 10-15 minut. Necháme vychladnout, tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě a vkládáme do papírových košíčků.

 

Roláda s kokosovou náplní:
250 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 30 g kakaa, 1 lžíce rumu. Vypracujeme tvárnou hmotu, rozdělíme na dva díly, každý položíme na alobal a vyválíme. Na každý dáme vyválený bílý plát (140 g másla, 100 g moučkového cukru, 120 g kokosu) a svineme do rolády. Necháme v chladu ztuhnout, pak krájíme.

 

Arašídové cukroví:
270 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých arašídů, 130 g Stella, 1 vejce, 3 čtverečky strouhané čokolády. Vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme. Pocukrujeme a pocákáme čokoládou.

 

Čajové tyčinky:
300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g strouhaných neloupaných mandlí, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 mleté hřebíčky, špetka nastrouhané citronové kůry. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Tvarujeme tyčinky, upečeme, špičky namáčíme v čokoládě.

 

Žloutkové dortíčky:
150 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, 120 g Stella. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme. Vychladlá slepujeme marmeládou a poléváme žloutkovou polevou. Utřeme do husté pěny 2 žloutky se 140 g moučkového cukru a troškou rumu. Zdobíme alginátovým ovocem.

 

Křupavé hrudky:
200 g moučkového cukru, 100 g strouhaných lískáčů, 80 g másla, 2,5 dl šlehačky, 160 g kukuřičných lupínků, 1 lžička mleté skořice. Na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme cukr a zahříváme, dokud směs nezhnědne. Přidáme šlehačku a mícháme do rozpuštění karamelu. Vmícháme oříšky, skořici a mícháme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Přidáme lupínky. Lžičkou nabíráme menší hrudky a vkládáme do papírových košíčků.

 

Ořechy s vanilkovým krémem:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 160 g Stella, 60 g mletých ořechů, 20 g kokosu. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Slepujeme krémem a posypeme kakaem smíchaným s trochou moučkového cukru. Nad párou šleháme 2 vejce, 150 g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr. Necháme vychladnout, zašleháme do 200 g vyšlehaného másla.

 

Karamelové rohlíčky:
210 g hladké mouky, 140 g mletých ořechů, 70 g moučkového cukru, 160 g Stella, 1 lžíce kakaa, strouhaná citronová kůra. Vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme. Na rohlíčky nastříkáme karamelový krém. Den předem uvaříme 2 hodiny ve vodě 1 plechovku Salka. Vyšleháme 250 g másla a zašleháme 3/4 plechovky uvařeného Salka. Přidáme trochu rumu. Rohlíčky namáčíme do čokoládové polevy.

 

Ořechové placičky:
130 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g mletých ořechů, 2 žloutky, trocha mleté skořice, citronová kůra. Vypracujeme těsto, tvarujeme váleček, nakrájíme na kousky, klademe na plech, vidličkou mírně rozmáčkneme a upečeme. Pocukrujeme, pocákáme čokoládou.

 

Kandováčky:
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g Stella, 1 vejce, 200 g kokosu.Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nudličkami kandovaného ovoce a sekanými ořechy. Upečeme.

 

Základní linecké těsto:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce smetany, 200 g másla, citronová kůra. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme, slepujeme marmeládou a pocukrujeme.

 

Čertovy kuličky:
150 g mletých ořechů, 150 g čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, 150 g rozinek nakrájených nadrobno a namočených v rumu, 1 lžíce mléka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vmícháme ostatní suroviny a necháme prochladnout. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau.

 

Cibébky:
50 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g mletých ořechů, 50 g nasekaných rozinek. Vypracujeme těsto, rozválíme přes mikroten, vykrajujeme půlměsíčky a upečeme. Vychladlé poléváme citronovou polevou.

 

Dvoubarevné řezy:
250 g Omega, 250 g kokosu, 300 g moučkového cukru, 150 g sušeného mléka, 2 lžíce rumu, sníh ze dvou bílků. Do vlažného rozpuštěného tuku vmícháme kokos, cukr, sušené mléko a sníh z bílků. Zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a jeden díl obarvíme kakaem. Každý zvlášť rozválíme přes mikroten, na tmavý díl položíme světlý díl, přitiskneme a polijeme čokoládovou polevou.

 

Vánoční hvězdičky:
250 g hladké mouky, 150 g Stella, 1 vejce, 1 lžíce studené vody – vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme hvězdičky, na každou dáme kopeček ořechové nádivky a upečeme. Smícháme 250 strouhaných ořechů, 120 g moučkového cukru a 2 vejce. Upečené pocukrujeme a pocákáme čokoládou.

 

Medová srdíčka:
450 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 80 g Omega, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice a perníkového koření, 1 lžička jedlé sody. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme srdíčka, potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme. Vychladlá slepujeme perníkovou náplní a pocákáme čokoládou. Smícháme 250 g strouhaného perníku, hrst mletých ořechů s 1 lžící kakaa, 3 lžíce medu, 4 lžíce marmelády a asi 10 lžic rumu (rum podle potřeby).

 

Kokosovo-citronové čtverečky:
500 g dětské krupičky, 350 g moučkového cukru, 250 g Omega, hrst kokosu, 12 lžic rumu, 80 g másla. Do rozpuštěného tuku nasypeme krupičku, cukr, kokos, přidáme rum a máslo a vypracujeme těsto. Přes mikroten vyválíme, polijeme citronovou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout. Krájíme čtverečky.

 

Sultánky:
180 g polohrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 120 g Stella, 1 žloutek, 100 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme, vychladlá slepujeme kakaovým krémem a poléváme čokoládou.

 

Koňakové kuličky:
2 lžíce vaječného koňaku, 100 g moučkového cukru, 80 g másla, 4 natvrdo uvařené žloutky, mleté ořechy. Žloutky nastrouháme, smícháme s máslem, cukrem, koňakem a zahustíme ořechy. Tvarujeme kuličky, do každé vmáčkneme kousek kompotovaného ananasu a kuličky obalujeme v piškotových drobečcích smíchaných s ořechy.

 

Ořechové dortíčky:
200 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 180 g Stella, 90 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme. Polovinu koleček poléváme žloutkovou polevou. Utřeme 2 žloutky s 80 g moučkového cukru, přidáme podle hustoty trochu rumu. Do polozaschlé polevy vložíme lískový oříšek. Kolečka slepujeme máslovým krémem.

 

Kávové cukroví:
450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g másla, 2 lžičky jemně mleté kávy. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme, vychladlé slepujeme kávovým krémem a vrch potřeme kávovou polevou.

 
 

Kokosoví opilci:
Smícháme 70 g rozpuštěné Omegy, 250 g moučkového cukru, 100 g kokosu a rum podle chuti. Z vypracované hmoty tvarujeme kuličky. Do papírových košíčků nalijeme vždy 1 lžičku čokoládové polevy, přidáme kuličku a opět zalijeme polevou. Dozdobíme. Poleva: rozehřejeme 180 g Omegy, vmícháme 100 g moučkového cukru a 70 g kakaa.

 

Koledníčci:
220 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g Stella, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Vyválíme, vykrajujeme kolečka, dáme na plech a na každé nastříkáme ořechovou náplň. Ušleháme tuhý sníh ze 2 bílků, vmícháme 180 g moučkového cukru a 180 g mletých ořechů. Pečeme v mírně teplé troubě. Po vychladnutí pocukrujeme.

 

Čokoládová srdíčka:
450 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 260 g másla, 3 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme a vykrajujeme srdíčka, která upečeme. Na vychladlá srdíčka přilepíme marmeládou stejně velká srdíčka z ořechové hmoty. Smícháme 500 g moučkového cukru, 40 g kakaa, 40 g másla, 1 žloutek, 60 g mletých ořechů a rum. Můžeme ubrat cukru a přidat stejné množství ořechů – těsto je dost sladké. Vypracujeme těsto, vyválíme přes dva mikroteny a vykrajujeme srdíčka. Povrch přilepených nepečených srdíček poléváme čokoládovou polevou.

 

Barevné kokosové kostky:
Svaříme na hustý sirup 250 g krupicového cukru a 18 lžic vody. Vlažné nalijeme do 250 g kokosu, promícháme, přidáme 100 g sušeného mléka, 2 lžíce citronové šťávy a 100 g másla. Vypracovanou hmotu rozdělíme na 3 díly. Jeden obarvíme kakaem a jeden růžovým barvivem. Všechny díly vyválíme přes mikroten, položíme na sebe, necháme ztuhnout a nakrájíme na čtverečky.

 

Střapáče z kokosu:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 200 g Stella, 1 vejce, 200 g kokosu, 3 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme, vychladlá slepujeme kakaovým krémem, do kterého vmícháme kokos. Poléváme čokoládovou polevou, sypeme kokosem. Boky můžeme obalit v kokosu.

 

Vánoční ořechové kytičky:
70 g jemně proseté strouhanky, 70 g mletých ořechů, 40 g nasekaných rozinek, 100 g moučkového cukru, 1 vejce. Vypracujeme těsto, vyválíme přes mikroten, vykrajujeme kytičky a upečeme. Vychladlé polijeme růžovou citronovou polevou a ozdobíme alginátovým ovocem. Z jedné dávky jsem udělala 60 ks.

 

Marokánky:
Za stálého míchání svaříme 2,5 dl šlehačky, 160 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 50 g polohrubé mouky. Do vychladlé směsi vmícháme 160 g drcených ořechů, 160 g kandovaného ovoce i s rozinkami. Na pečící papír tvarujeme placičky (prsty můžeme namáčet ve vodě). Upečeme, vychladlé potíráme na spodní straně čokoládovou polevou. Z jedné dávky jsem udělala 70 ks.

 
 

Vyběhlíci:
200 g hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 250 g Stelly, 250 g mletých ořechů, 1/2 lžíce jedlé sody. Vypracujeme těsto a plníme do formiček. Při pečení nabudou a jsou duté. Pocukrujeme, pocákáme čokoládou. (jsou velmi křehké)

 

Išelské cukroví:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stelly, 1 žloutek, 100 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá slepujeme máslovým krémem, povrch máčíme v čokoládě a zdobíme oříšky.

 

Máslová kolečka:
400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stelly nebo másla, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme stejný počet plných koleček a koleček s dírkou. Klademe na vymazaný plech, kolečka s otvorem potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Vychladlá slepujeme máslovým krémem nebo džemem. Povrch jsem mírně pocukrovala.

 

Ořechové medové trojhránky:
380 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g Stelly, 2 vejce, špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout v chladu a rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Propícháme vidličkou, potřeme rybízovou marmeládou a ořechovou směsí. Rozpustíme 120 g Stelly, přidáme 4 lžíce medu, 100 g moučkového cukru a 200 g mletých ořechů. Upečeme a ještě teplé krájíme na trojhránky nebo čtverečky, rožky máčíme v čokoládě. (velmi dobré, měkké)

 

Povidlové kuličky:
2 balíčky dětský piškotů pomeleme s 1 balíčkem kandovaného ovoce. Přidáme 100 g moučkového cukru, 2 lžíce povidel, 1 lžíci rybízové marmelády, hrst mletých ořechů, vanilkový cukr a rum. Smícháme a tvarujeme kuličky, které vkládáme do papírových košíčků. Na každou kuličku kápneme trochu čokolády a ozdobíme bílým lískáčem.

 

Kokosové placičky:
150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 100 g kokosu. Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které vidličkou zploštíme. Upečeme, máčíme v bílé čokoládě, nebo je necháme jen tak, bez polevy.

 

Tatrankové cukroví:
360 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 1 Omega, 1 vejce, 50 g kokosu, 3 Tatranky, které pomeleme. Vypracujeme těsto, kousky vtlačujeme do formiček, upečeme, po upečení obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.
 

Skořicové tolárky:
150 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 100 másla, 1 vejce, 100 g mletých oloupaných mandlí, 1 lžíce rumu. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu, rozválíme dva válečky a rozkrájíme na kolečka tloušťky 5 mm. Kolečka vidličkou rozmačkáme na placičky a upečeme dorůžova. Vychladlé tolárky potřeme polevou ze 150 g moučkového cukru, 2 lžiček skořice a asi 4 lžic horké vody. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme více vody.

 

Kokosové kosočtverce:
210 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 140 g Stely, 1 žloutek – zpracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu, vyválíme a vykrajujeme kosočtverce, které upečeme. Studené potřeme pikantní marmeládou a přiložíme kosočtverec z nepečeného těsta stejné velikosti. 150 g moučkového cukru, 150 g sušeného mléka, 200 g kokosu, 1-2 lžíce kakaa, 2 bílky, trocha rumu, 60 g másla – vypracujeme těsto, rozválíme přes mikroten a vykrajujeme kosočtverce. Polijeme čokoládou a posypeme kokosem.

 

Vánoční stromeček a svíčka:
Nepečené těsto na kuličky Salko: 250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v cukru a vtlačujeme do formiček na stromeček a na svíčku. Vyklepneme, necháme ztuhnout, naplníme libovolným krémem, přilepíme na piškot, namáčíme do polevy a dozdobíme.

 

Ořechové měsíčky:
500 g hladké mouky, 280 g tuku, 140 g moučkového cukru, 4 žloutky, citronová kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme měsíčky a upečeme. Slepujeme máslovým krémem, do kterého přidáme mleté ořechy a skořici. Máčíme do čokoládové nebo rumové polevy, dozdobíme.

 

Čokoládové koláčky s nádivkou:
180 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 100 g strouhané čokolády, citronová kůra z 1/2 citronu – vypracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, do středu uděláme koncem vařečky obalené v mouce důlek, do kterého dáme nádivku a upečeme. Smícháme 40 g kokosu, 40 g mletých ořechů, 2 lžíce rumu, 30 g moučkového cukru a spaříme trochou horkého mléka, aby byla nádivka vláčná.

 

Kokosové čtverečky:
250 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 200 g Stely, 100 g kokosu, 1 vanilkový cukr – zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme čtverečky a upečeme. Studené slepujeme marmeládou nebo krémem. Potřeme libovolnou polevou, sypeme barevným máčkem. (Plnila jsem máslovým krémem, vrch polila bílou čokoládou a dozdobila bronzovým cukrem).

 

Ořechové věnečky s rumem:
400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stely, 110 g mletých ořechů, trocha rumu – vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout v chladu. Přes nástavec na masovém strojku protlačujeme těsto a stočíme do kroužků. Upečeme, studené pocukrujeme a pocákáme čokoládou.

 

Kokosová kolečka:
250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 100 g kokosu, 1 vanilkový cukr – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme, slepujeme máslovým krémem, vrch poléváme citronovou polevou, dáme půlku mandle a dozdobíme jako hříbek.

 

Květy:
360 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 žloutky, 60 g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme květy a upečeme. Vychladlé cukroví potřeme marmeládou a přitiskneme stejně velký květ z nepečeného těsta. Smícháme 150 g moučkového cukru, 150 g sušeného mléka, 140 g másla, 80 g mletých ořechů, 40 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 6 lžic rumu (je-li příliš tuhé, přidáme rum). Vyválíme přes mikroten, vykrajujeme stejně velké květy a přitiskneme na marmeládou potřený spodek, potřeme citronovou polevou nebo tmavou čokoládou. Já jsem použila bílou a tmavou čokoládu, ozdobila mandlí a alginátovým ovocem.

 

Pařížské rohlíčky:
300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g tuku Stella, 90 g mletých ořechů, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme. Po vychladnutí nahoru stříkáme máslový krém a máčíme v čokoládě.

 

Myslivecké knoflíky:
300 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 140 g tuku, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka, která dáme na plech. Na vykrojená kolečka dáme pytlíkem s hladkou špičkou trochu náplně a kousek ořechu. Pečeme velmi mírně. Náplň: ušleháme tuhý sníh ze 3 bílků, lehce promícháme s 200 g mletých ořechů a 200 g moučkového cukru.

 

Nepečený nugát:
250 g moučkového cukru, 350 g Omegy, 2 vejce, 450 g mletých piškotů, 30 g kakaa, 50 g jemně nakrájených rozinek namočených v rumu, 10 lžic rumu (pokud je hmota moc tuhá, tak více rumu).Ve vodní lázni rozpustíme Omegu, vmícháme ostatní suroviny, promícháme, rozválíme na pocukrovaném vále přes mikroten (můžeme dát mikroten i pod těsto, bude se dobře rozvalovat). Polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Krájíme malé čtverečky.

 

Kuličky s lískovým oříškem:
250 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu – vypracujeme těsto, do kousků těsta zabalíme lískový oříšek a vyválíme do kuličky. Upečeme, ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým.

 

Vanilkové rohlíčky bez vajec:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g Stely, 110 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr, troška citronové kůry – vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky, upečeme, obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.

 

Slepované rohlíčky:
420 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 280 g Stely, 140 g mletých ořechů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, citronová kůra – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme v čokoládě.

 

Brněnské ořechové slepovánky:
240 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g Stely, 120 g mletých ořechů – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Vychladlé slepujeme povidlovou nádivkou a polijeme čokoládou. Utřeme 1 žloutek se 2 lžícemi moučkového cukru, 4 lžícemi švestkových povidel, 1 lžící rumu, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. (Já jsem nádivku dělala bez žloutku).

 

Kokosová roláda:
150 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 vejce, 200 g mletých piškotů, 40 g kakaa – necháme rozehřát tuk (nesmí vařit), přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme trochu zatuhnout, znovu prohněteme a na mikrotenu vyválíme plát (já jsem vyválela pláty dva, aby byly roládky malé). Potřeme pikantní marmeládou, zavineme jako roládu a obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout a krájíme řezy.

 

Višně v kakaovém krému:
165 g moučkového cukru, 250 g Omegy, 6 kakaových pudinků, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 l mléka, 4 lžíce rumu. Z mléka, pudinků a cukru uvaříme pudink, do horkého vmícháme tuk, kakao a rum. Necháme vychladnout, promícháme a do papírových košíčků stříkáme trošku pudinku, dáme kompotovanou višni, zastříkneme pudinkem a ozdobíme oříškem. Tento recept jsem vyzkoušela, ale podruhé už bych pudink do papírových košíčků nestříkala. Doporučuji stříkat raději na linecké kolečko, nebo větší piškot.

 

Medové linecké cukroví:
500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 180 g másla, 4 žloutky, 120 g tekutého medu, citronová kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme, slepujeme marmeládou.

 

Medové kokosové rohlíčky:
350 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 medu, 200 g kokosu, trocha mléka, 1/2 prášku do pečiva – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme, vyklopíme, pocukrujeme, pocákáme čokoládou.

 

Máslové sušenky:
375 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce rumu, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 1 vanilkový cukr – vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Zdobíme různými polevami.

 

Ovocné kuličky:
100 g mletých ořechů, 150 g drcených piškotů, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžíce rumu – čokoládu necháme ve vodní lázni změknout, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hmotu. Pokud je řídká, zahustíme piškoty, pokud je tuhá, zředíme rumem. Tvarujeme kuličky, poléváme citronovou polevou (100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy), zdobíme ořechy nebo mandlemi.

 

Ořechové tyčinky s citronovou polevou:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g Stely, 1 žloutek, 90 g mletých ořechů, špetka skořice, citronová kůra – vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu. Rozválíme obdélník, nakrájíme stejně velké tyčinky a upečeme. Vychladlé polijeme  citronovou polevou, posypeme oříšky.

 

Kakaová zrna s rumem:
9 lžic mletého cukru, 9 lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 3 lžíce mleté kávy, 1 bílek, rum podle chuti – vypracujeme těsto, tvarujeme zrna, namáčíme v čokoládě.

 

Ořechové oválky:
300 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 260 g Stely, 140 g mletých ořechů – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Slepujeme kávovým krémem, vrch poléváme kávovou polevou, zdobíme hříbky.

 

Kokosové mašličky:
200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 120 g Stely, 2 žloutky, 100 g kokosu, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli a prášku do pečiva – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme a pocukrujeme.

 

Nugátové kroužky:
Z lineckého těsta vykrajujeme kolečka s vykrojeným středem. Upečeme. Na kolečko nastříkáme po obvodu nugetu, přiložíte druhé kolečko, také nastříkáme nugetu, přitiskneme sekané lískové oříšky, namáčíme do čokolády.

 

Ořechové rohlíčky s marmeládou:
150 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 100 g mletých ořechů, kůra z jednoho citronu – utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, citronovou kůru, mouku a ořechy. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme žloutek. Na plech stříkáme trubičkou malé rohlíčky, upečeme, slepujeme marmeládou a pocukrujeme.

 

Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem:
350 g hladké mouky, 230 g moučkového cukru, 250 g tuku, 1 vejce, 100 g mletých ořechů, trocha kakaa, citronová kůra – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme. Slepujeme čokoládovým krémem, konce máčíme v čokoládě.

 

Medové pišingry:
500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 3 lžíce medu, 1 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička jedlé sody. Cukr, máslo, med, vejce, kakao, skořici necháme za stálého míchání metličkou přejít varem. Odstavíme a vlažné vlijeme do mouky se sodou. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem.

 

Kolečka se srdíčkem = těsto na kokosové mašličky, vyválíme, vykrajujeme kolečka, slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou.

 

Kávové úlky:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 250 g mletých piškotů, 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 6 lžic silné kávy, 2 lžíce rumu – vypracujeme těsto, plníme do formiček úlků, vyklepneme, necháme zaschnout, plníme kávovým krémem a přilepíme na kokosky ( z kokoskového těsta jsem udělala ploché placičky )  a také můžeme přilepit na linecké kolečko. Spodek jsem namočila do čokolády.

 

Kokosové Ferrero Rocher:
Ve vodní lázni rozpustíme 250 g 100% tuku, přidáme 1 Salko, 80 g čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa, trochu rumu a trochu pomletých dortových oplatků. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

 

Slepované oválky:
210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 140 g másla, 40 g mletých ořechů, 20 g kakaa, trocha mleté skořice – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky (srdíčka) a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem, vrch polijeme čokoládou a ozdobíme mandlí.

 

Mandlové mašličky s rumovým krémem:
300 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 210 g másla, 2 žloutky, 100 g oloupaných mletých mandlí, citronová kůra. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem, konce máčíme v bílé čokoládě.

 

Medové kornoutky:
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 1 pol. lžíce mléka, 150 g medu, 2 žloutky, trocha sody. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme a ihned po vytažení z trouby stáčíme pomocí kužele do kornoutků. Pečte jen pár kusů, abyste stihli stáčet, jinak velmui rychle ztvrdnou (po naplnění krémem změknou). Okraje máčíme do čokolády a strouhaných lískáčů. Plníme krémem: 1/4 l smetany na šlehání, 90 g krystalu, 1 van. cukr, 100 g pražených umletých lískáčů - svaříme, necháme vychladit a postupně vmícháme do vyšlehaného másla (350 g).

 

Čertovy kuličky:
200 g krystalového cukru + 0,5 dl vody svaříme na sirup, přidáme 100 g nakrájených rozinek, a 150 g pomletých arašídů upražených na 1 lžíci másla. Chvíli povaříme.Vmícháme 100 g 100% tuku. Já jsem to všechno ještě rozmixovala. Necháme vychladnout a tvarujeme kuličky, které obalujeme v mletém cukru. (jsou dost sladké a těsto je mírně drobivé, ale jde to!)

 

Čokoládové trojhránky:
300 g hladké mouky, na špičku nože prášek do pečiva, 150 g tuku, 150 g mletého cukru, 3 žloutky, 120 g strouhané čokolády, trocha skořice a citronové kůry. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme trojhránky, upečeme, namáčíme do čokolády, zdobíme 1/2 mandle.

 

Rumba koule:
2 vejce, 100 g mletého cukru, 250 g 100% tuku, 2 vanilkové cukry, 50 g kakaa, 1 lžíce rumu, 150 g mletých piškotů. Vejce utřeme s cukrem, za stálého míchání přiléváme rozpuštěný vlažný tuk a ostatní suroviny. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

 

Hradecké kostky:
300 g polohrubé mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce, 1 lžička citronové kůry. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme čtverečky, dáme na plech a polovinu čtverečků potřeme kondenzovaným mlékem Tatra a posypeme jemně nasekanými mandlemi. Upečeme. Slepujeme kakaovým krémem.

 

Kakaové oválky s kokosovým krémem:
200 g hladké mouky, 15 g kakaa, 80 g mletého cukru, 1 žloutek, 180 g tuku, 1/4 vanilkového cukru. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Vrch polijeme čokoládou a posypeme kokosem, slepujeme kokosovým krémem.


Vánoční pistáciové stromečky = recept na pistáciové lístky (níže).
 

Důlkové koláčky:
140 g tuku, 140 g sádla, 140 g ml. cukru, 2 žloutky, 2 vejce, 420 g hl. mouky, 2 van. cukry, kakao – vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, doprostřed uděláme důlek, vložíme trochu marmelády a půlku ořechu. Upečeme.

 

Kokosové kuličky s mandlí:
200 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 200 g tuku Stela, 200 g kokosu, 1 vejce, 3 lžíce rumu – vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, dovnitř každé zabalíme oloupanou mandli. Dáme na plech, potřeme vejcem a upečeme.

 

Kočičí jazýčky:
400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 300 g tuku Stela, 30 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a 150 g rozpuštěného vychladlého 100% tuku, vmíchat šlehačku.

 

Punčové koule:
Ve vodní lázni necháme změknout 50 g čokolády na vaření a 250 g másla, přidáme 100 g moučkového cukru, 2 balíčky drcených piškotů (celkem 240 g), 100 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu, 0,5 dl ovocného sirupu a 1 vanilkový cukr. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.


Čokoládové špičky:
2 balíčky mletých dětských piškotů, 100 g strouhaných ořechů, 100 g sušeného mléka, 50 g čokolády, 80 g moučkového cukru, 3 dl vody, 2 lžíce rumu. Ve vodě rozmícháme cukr, mléko, rum a zahříváme ve vodní lázni, přidáme nastrouhanou čokoládu. Promícháme, přidáme ořechy a piškotovou strouhanku. Směs naplníme do sáčku s trubičkou a na kulaté dětské piškoty stříkáme špičky. Necháme ztuhnout a přeléváme čokoládovou polevou. Špičky můžeme zdobit podle fantazie (kandované ovoce, kousek ořechu, špetka kokosu, barevný máček apod).
 

Rozinkové broky:
100 g krupicového cukru, 30 g másla, 100 g mletých ořechů, 150 g rozinek (den předem namočených v 1 dl rumu), 20 g kakaa. Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu nebo strouhané čokoládě.

 

Medové trubičky:
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g medu, 1/2 lžičky jedlé sody (můžeme přidat kousíček Stely). Vypracujeme těsto, vyválíme na tenký plát, vykrajujeme čtverečky, které natáčíme na kovové trubičky. Upečené, ještě teplé sundáme a vychladlé plníme krémem. Ve 2,5 dl mléka uvaříme 1 vanilkový pudink. Utřeme 200 g másla s 100 g moučkového cukru, 1 žloutkem a postupně vmícháme pudink. Konce trubiček namáčíme v čokoládě. Já jsem nejprve namočila konce v čokoládě a trubičky naplnila máslovým krémem, do kterého jsem vmíchla opražené, pomleté lískové ořechy.

 

Kávová kolečka:
250 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 50 g mletých ořechů, trocha kávového odvaru – 3 lžičky (1-2 lžičky mleté kávy přelijeme trochou vařící vody, necháme odstát, studený přelijeme přes plátýnko). Utřeme máslo s cukrem a žloutkem, přidáme ořechy, mouku, kávu. Vypracujeme těsto, necháme v chladu hodinu odležet. Vyválíme mezi 2 máslovými papíry, vykrajujeme kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem upečeme. Vychladlá slepujeme máslovým krémem ochuceným kávou, polijeme čokoládovou (kávovou) polevou a zdobíme půlkou lískového oříšku.

Ořechové rohlíčky s karamelovým krémem:
250 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 bílky, 200 g mletých ořechů, 50 g jemně proseté strouhanky. Cukr promícháme se strouhankou, ořechy, zapracujeme žloutek a lehce vmícháme sníh z bílků. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme rohlíčky a v mírně vyhřáté troubě upečeme. Na rohlíčky dáme karamelový krém. Vaříme ve vodě 2 hodiny plechovku slazeného kondenzovaného mléka, po vychladnutí vyšleháme s 250 g másla. Necháme ztuhnout v chladu, máčíme v čokoládové polevě.
 

Čokoládové tyčinky:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracujeme těsto, upečeme ve formičkách, slepujeme máslovým krémem, konce máčíme v čokoládě a v kokosu.


Čajové:
500 g tuku, 2 vejce, 200 g ml. cukru – vyšleháme a vmícháme 600 g hladké mouky a 1 vanilkový cukr. Dáme do pytlíku a na plech s papírem stříkáme malé věnečky. Upečeme, slepujeme marmeládou a z jedné strany máčíme do čokolády. Rada: stříkejte velmi malé věnečky, protože těsto se trošku „rozjede“. Těsto má být tuhé, takže ho víc neřeďte.
 

Valašský měsíček:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 20 g kakaa, 40 g oloupaných mletých mandlí  – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme
měsíčky a upečeme. Potřeme marmeládou, přiklopíme měsíčkem z nepečeného těsta a potřeme rumovou nebo čokoládovou polevou.
Nepečené těsto: 150 g moučkového cukru, 50 g sušeného mléka, 60 g másla, 100 g mletých oloupaných mandlí, 40-70 g piškotových drobečků, 1 lžíce citronové šťávy, trocha rumu. Doporučuji nepečeného těsta udělat o půl dávky více, jinak vám na upečené měsíčky nevyjde. Pokud vám zůstane tohoto nepečeného těsta, tak u něj můžete udělat kuličky a obalit je v opražených a pomletých lískových oříšcích.

Trojbarevné košíčky:
Do papírových košíčků dáváme po jedné lžičce tmavé čokolády, necháme dobře zatuhnout, ozdobně nastříkáme karamelový krém a bílou čokoládu nalijeme kolem kopečku krému. Necháme v chladu ztuhnout. Tmavá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 300 g moučkového cukru, 1 lžíci Solamylu, 100 g kakaa (nebo rozpustíme čokoládu na vaření a přidáme kousek 100% tuku). Karamelový krém: 1 slazené kondenzované mléko, 250 g másla, trocha rumu. Den předem vaříme 2 hodiny kondenzované mléko, postupně zašleháme máslo a dochutíme rumem. Bílá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 200 g moučkového cukru, 100 g sušeného polotučného mléka, 2 lžíce Solamylu (nebo rozpustíme bílou čokoládu Orion a přidáme kousek 100 % tuku).
 

Mandlové „Tofifé“:
Svaříme dohusta 1,5 dl smetany, 100 g krupicového cukru, 30 g másla, 1 lžičku medu. Přidáme 100 g loupaných mandlí. Lžičkou vykrajujeme malé kousky, klademe je na alobal, zalijeme mléčnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Já jsem to dávala vše rovnou do košíčku.

 

Mužská věrnost:
280 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 240 g ztuženého tuku, 4 lžíce kakaa. Do mouky smíchané s cukrem a kakaem nastrouháme tuk. Vypracujeme těsto a přes nástavec na masovém strojku vytlačujeme kousky těsta, tvarujeme do věnečků a na suchém plechu upečeme. Vychladlé zdobíme bílou polevou. Dozdobila jsem kandovanou pomerančovou kůrou. Těsto se trochu rozjede.

 
 

Sandokanovy oči:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů, 50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.

 

Pistáciové lístky:
Recept najdete o kousek níže. Dříve jsem je polévala bílou čokoládou, nyní jsem objevila elastickou pistáciovou polevu a musím říct, že je výborná. Lístky jsem posypala sekanými pistáciemi. Koupíte je např. v Tescu. Jsou loupané a nesolené – krásně zelené.

 

Kuličky z nepečené nádivky:
Zůstaly mi linecká kolečka a nádivka do košíčků (recept je níže u košíčků). Z nádivky jsem udělala kuličky, přilepila jsem je marmeládou na kolečka, namáčela v bílé čokoládě a ozdobila.

 

Perníkové kuličky:
Recept najdete níže.

 

Marcipánové mušličky:
300 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 80 g kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.

 

Skořicové dortíčky:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, 1 lžička mleté skořice, trocha strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladničce odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo oválky a upečeme. Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a přilepíme 1/2 oloupané mandle. Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou. Utřeme 80 g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny. Přidáme 100 g mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu.

 



Dortíčky:
150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g Solamylu, 150g másla, 1 žloutek, 20 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat, upéct. Slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou, ozdobíme.

 

Kolečka „Tatranky“:
Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky), promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.

 

Karamelová kolečka s krokantem:
Linecká kolečka, karamelový krém z vařeného Salka, polité čokoládou, zdobené ořechovým krokantem.

 

Arašídy:
Recept je níže.

 

Medová kolečka s kokosem:   
160 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 60 g strouhaného kokosu. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu a vychladlá slepujeme kokosovou náplní. Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu, 120 g kokosové moučky. Místo kolečka jsem použila kytku. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.

 

 

Arašídy:
200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme, klademe na plech, potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme drtí arašídů a kryst. cukru. Upečené slepujeme arašídovým krémem: Utřeme 100 g másla s 50 g moučkového cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů. Povrch jsem postříkala bílou čokoládou obarvenou na růžovo.

 

Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem.

 

Košíčky s karamelem:
250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 110 g tuku, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, zdobíme strouhanou čokoládou a lískovým oříškem. Karamelový krém: vaříme jednu plechovku Salka 2 hodiny a necháme do druhého dne vychladit. Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.

 

Pudinkové – recept viz. Pudinkové tyčinky (níže)

 

 

Pudinkové tyčinky:
650 g hladké mouky, 5 jahodových pudinků, 500 g tuku, 250 g moučkového cukru, troška prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout, přes nástavec v masovém strojku tvoříme pásky, které rádýlkem nakrájíme na stejné tyčinky. Upečeme, slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě.

 

Šohajky:
250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme 100 g kokosu a 350 g moučkového cukru. Dáváme trošku do papírových košíčků, naplníme náplní  – 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 50 g krájených rozinek – zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a necháme ztuhnout.

 

Arašídové věnečky:
70 g nesolených arašídů, 175 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetku soli, 1 žloutek – vypracujeme těsto, v masovém strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a pocukrujeme. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.

 

Octová kolečka:
250 g hladké mouky, 210 g tuku, 1 lžíce octu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme, plníme máslovým krémem, polijeme čokoládou.

 

Kávové oválky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 140 g tuku, 1,5 žloutku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka, upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokol. polevou a zdobíme ořechem nebo mandlí. Krém: utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni vyšlehané 1 vejce a 100 g moučkového cukru a trochu studené silné kávy. Já jsem použila bílou čokoládu a posypala kávou.

 


Košíčky Izidor:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracovat těsto, plnit maličké formičky, upéct, plnit náplní z rybízové marmelády, 300 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Nastříkat kakaový krém a máčet v čokoládě.

 

Nafukovací bábovičky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, ½ tuku, špetka prášku do pečiva – vypracujeme těsto, plníme do formiček a pomalu upečeme. Slepujeme máslovým krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.

 

Babiččiny kolečka:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 120 g mletých ořechů, 120 g mletého cukru, trocha šťávy a kůry z citronu, 1 žloutek – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat kolečka, upéct, slepovat k sobě máslovým krémem, vrch polít čokoládou, ozdobit vlašským ořechem.

 

Laskonky:
350 g krystalu, 170 g bílků, 100 g mletého cukru, 200 g kokosu. 150 g krystalu svařit na nit. Bílky ušlehat s krystalem, přidat cukr, zlehka vmíchat mletý cukr a kokos. Krém kávový, ořechový, máslový.

 

Mandlové trubičky:
150 g sušeného mléka, 150 g mletého cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandle nebo mandlová tresť – vypracovat těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit kolem malé trubičky. Nechat zaschnout, sundat, plnit nugátovým nebo kávovým krémem.

 

Pařížské rohlíčky:
3 bílky a 120 g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g mletých ořechů a 1 lžíci polohrubé mouky. Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C. Nastříkáme krém a máčíme do čokolády. Krém: 3 žloutky šleháme nad párou se 100 g moučkového cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125 g másla, můžeme přidat rum.

 


Kokosové dortíčky:  
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa – vypracujeme těsto, vyválíme,vykrajujeme zubatá kolečka, upečeme,
plníme krémem, vrch polijeme čokoládou a postříkáme bílou čokoládou. Krém: 1 a půl dl mléka svaříme s 80 g kokosu a 80 g moučkového cukru, necháme vychladnout.
Vmícháme 80 g rozdrcených piškotů a rum. 100 g másla utřeme a vmícháme kokosovou hmotu.

 

Košíčky:
Upečené košíčky z lineckého těsta se plní nepečenou nádivkou: ml. piškoty nebo pomletý upečený korpus, kand. ovoce, rozinky, rum, krém, ořechy, citr. kůra, marmeláda (vše dělám od oka) se pomele. Namočím v čokoládě a ozdobím.

 

Moca oválky:
350 g másla, 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Plníme kávovým krémem (300 g másla, 240 g mletého cukru, 4 lžíce silné černé kávy). Máčíme v kávové polevě, sypeme čokoládovou rýží.

 

Štafetky:  
Vyšlehejte 240 g bílků a 140 g cukru krupice, vmíchejte 70 g kokos + mleté ořechy (dohromady), 70 g hladké mouky a upečte na papíře. Vychladlé potřete nugetovým nebo kávovým krémem, rozpůlte, přiklopte na sebe krémem dovnitř a dejte ztuhnout do lednice. Pak vše nakrájejte na obdélníčky a máčejte v čokoládě.

 

Sypané rohlíčky:
240 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 50 g nastrouhané čokolády, 160 g mletých ořechů, 1 vejce, citronová kůra. Těsto vyválet, vykrajovat rohlíčky, polovinu potřít žloutkem a posypat strouhanými ořechy. Upéct, slepovat kakaovým krémem.

Kočičáky:
1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru, 160 g tuku, 60 g hladké mouky – svaříme na kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g mletých ořechů, 200 g kandovaného ovoce, 100 g rozinek. Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a spodní stranu potřeme čokol. polevou. Pro vylepšení přidávám trochu sekaných arašídů.

 

Oplatkové řezy:
Ve vodní lázní smícháme 1 Salko, 250 g 100% tuku, 100 g moučkového cukru, 100-150 g nahrubo sekaných ořechů, 100 g jemně nakrájeného kandovaného ovoce. Hmotu rozetřeme na dortový oplatek, přiklopíme druhým oplatkem, opět rozetřeme hmotu a zakryjeme oplatkem.. Zatížíme do druhého dne, nakrájíme čtverečky a rohy máčíme v čokoládě.

 

Ořechové trubičky:
Vypracujeme těsto: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4 x 6 cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme. Plníme máslovým krémem: utřeme 200 g másla, 200 g moučkového cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokoládové polevy.

 

Arašídový ježek:
350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 150 g mletých arašídů, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.  Vypracujeme na vále tužší těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm, vykrajujeme ježky a upečeme na vymazaném plechu. Slepujeme marmeládou, bodlinky by se měly namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50 g moučkového cukru na karamel, přidáme 1 lžíci másla a 50 g arašídů, které v karamelu silně obalíme. Místo karamelu lze použít čokoládu, není to tak pracné.

 

Svatební podkovičky:
Pečené z lineckého těsta, plněné máslovým krémem, máčené v čokoládě a ozdobené.

 

Babiččiny rohlíčky:
350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 280 g tuku, citronová kůra, 1/2 malé lžičky mleté skořice a utlučeného hřebíčku, 140 g mletých ořechů, 1 žloutek – vypracujeme těsto, které plníme do formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme do čokoládové polevy.

 

Pařížské dortíčky:
400 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 300 g tuku, 2 žloutky, 100 g mletých ořechů, 4 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Slepujeme krémem, polijeme čokoládou a ozdobíme.

 

Popelčiny oříšky:
Upečeme ořechy – viz. babiččiny rohlíčky, po dvou slepujeme k sobě máslovým krémem, dovnitř dáme lískový oříšek. Spodek namočíme do čokolády a postavíme do papírového košíčku. Ozdobíme zeleným kokosem.

 

 

Kávěnky:
250 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce mleté kávy, 100 g mletých ořechů, 130 g tuku, 1 lžička prdopeč, 80 g mletého cukru, troška mléka. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme a upečeme. Plníme kávovým krémem, vrch namáčíme do kávové polevy, zdobíme půlkou mandle.

 

Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

 

Kokosový salám:
250 g kokosu, 1 Salko, 100 g sušeného mléka. Vypracujte těsto, rozdělte na 3 díly – bílý, kakaový, růžový (barvivo). Vyválejte 3 barevné válečky, zamotejte, obalte v kokosu.

 

Meruňkové kuličky:
200 g sušených meruněk jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí. Utřeme 130 g másla a 30 g mletého cukru, vmícháme 100 g mletého kokosu a meruňky. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, nebo máčíme v bílé čokoládě a postříkáme tmavou čokoládou.

 

Roládky:
Korpus ze 3 vajec, 90 g cukru, 90 g hladké mouky – upéct, rozpůlit, potřít marmeládou, stočit dvě roládky, potřít krémem, obalit kokosem, nakrájet, dát do košíčků a zdobit.

 

 

Brněnská kvítečka:
100 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.

 

Trojúhelníčky:
Těsto na kakaové kroužky, vyválet, vykrájet, upéct, plnit krémem, polít čokoládou, zdobit.

 

Kakaové kroužky:  
450 g hladké mouky, 4 pudinkové prášky (kakaové nebo vanilkové), 60 g kakaa, 210 g moučkového cukru, 450 g tuku, 3 žloutky, troška skořice – těsto vyválet, vykrajovat kolečka plná i s dírkou, upéct. Plnit čokoládovým krémem a vrch máčet v čokoládě. Krém: ve vodní lázni 2 vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa. Nechat vychladit, vmíchat do 250 g másla.

 

Griliášové řezy:
Rozpustíme na karamel 250 g krystalu, přidáme 1 Stelu, až se rozpustí, vmícháme 1 Salko a 7 minut povaříme. Vmícháme 250 g sekaných ořechů a povaříme 3 minuty. Vlažné rozetřeme na dortové oplatky, zatížíme, druhý den postříkáme čokoládou a krájíme.

 


Čokoládové rohlíčky.
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citr. kůra, vanilka – vypracovat těsto, upéct ve formičkách, nahoru nastříkat krém a máčet do čokolády. Krém: 2 vejce, 100 g moučkového cukru utřít, přidat 60 g kakaa, rum a 250 g 100% rozpuštěného vlažného tuku.

 

Rafaello:
Rozpustíme 250 g 100% tuku a necháme vychladit. Vmícháme 1 Salko, 120 g sušeného mléka, 50-100 g moučkového cukru a 2 lžíce rumu nebo citronové šťávy.  Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed dáme oloupanou mandli. Obalujeme v kokosu. Rada: než budete tvarovat kuličky, tak těsto nechte pořádně ztuhnout v lednici. Nebude se vám lepit na prsty.

 

Brambůrky:  
1/4 kg dětské krupice, 1/4 kg práškového cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody, 1/2 lahvičky mandlové tresti, balíček dětských piškotů, kakao práškové, práškový cukr na obalení, rum. Krém: máslo, cukr, žloutky, kakao. Z krupice, cukru, másla, vody a tresti připravíme těsto, necháme 24 hodin odležet v lednici v igelitu. Propracujeme, rozválíme, vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Piškoty slepíme kakaovým krémem, namočíme do rumu a zabalíme do těsta, obalíme ve směsi z kakaa a cukru.

 

 

Perníkové kuličky:   
200 g strouhaného perníku, 120 g mletého cukru, 150 g másla, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme perníkovou hmotu, tvarujeme kuličky, které namáčíme do čokolády a postříkáme bílou čokoládou.

 

Dvoubarevné placičky:
350 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla. Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a do jednoho zapracujeme 1 lžíci kakaa. Necháme v chladu odležet, vyválíme. Ze světlého těsta vykrajujeme květy, potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící smetany a upečeme. Z tmavého těsta vykrajujeme trojůhelníčky a upečeme. Slepujeme Nutelou, zdobíme proužky bílé čokolády a do středu dáme mandli nebo kousek želé.

 

Čokoládové košíčky:  
4 čokolády „Ledové kaštany“, 250 g 100% tuku Omega, 1 lžička kakaa. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme čokoládu, kakao a vymícháme hladkou směs (nesmí vařit). Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, necháme ztuhnout a dáme trochu ořechové nádivky. Svaříme 1/2 dl mléka a 1/2 dl rumu, přidáme 180 g mletého cukru, 200 g mletých ořechů nebo kokosu a necháme vychladnout. Naplněný košíček zalijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.

 

Linecká kvítečka :
480 g hladké mouky, 280 g tuku, 150 g mletého cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citronová šťáva + kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kvítečka, upečeme, slepujeme marmeládou, pocukrujeme.

 



Cappucinové vějířky
300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouhané čokolády, 1 vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce) rozmíchané v trošce vody. Těsto vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem, do kterého se přidá cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.

 

Kokosové květinky:
140 g kokosu, 170 g mletého cukru, 120 g másla, 120 g sušeného mléka, 1 bílek, trocha rumu. Vypracujeme hmotu, vtlačujeme do formiček vysypaných cukrem, vyklepneme a necháme zaschnout. Upečeme asi 50 kousků kakaových lineckých koleček  o velikosti kytiček. Slepujeme marmeládou nebo máslovým krémem, doprostřed uděláme čokoládovou tečku.

 

 

Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200 g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem. Pistácie jsem koupila solené, vyloupala je, opláchla a nechala uschnout.

 

Brtníky:
4 bílky, 250 g krystalového cukru šleháme v páře, přidáme 100 g kokosu, 100 g mletých ořechů. Dáme do pytlíku a na mastný papír děláme malé pusinky, které v troubě pomalu pečeme – sušíme. Slepujeme máslovým krémem na linecká kolečka, postříkáme čokoládou.

 

Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.

 

Kokosové válečky:
1. hmota: rozpustit 150 g másla a 5 lžic rumu. Vmíchat 250 g krupice, 180 g mletého cukru – přejít trochu varem. 2. hmota: uvařit 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr a 80 g mletého cukru – musí vařit. Vmíchat do první hmoty a nechat vychladnout. Tvarovat válečky, namáčet do řídké citronové polevy a obalovat v kokosu.