Jdi na obsah Jdi na menu
 


Heldenův pohled na Falco - The Spirit never dies

15. 12. 2009

Heldenův pohled na Falco – The Spirit never dies

 

Tak jsme se zase dočkali dalšího překvapení z dílny jménem FALCO. Nové CD The Spirit never dies, vydáno 4.12.2009. Dle vydavatelů zakončení trilogie Jeanny, ale právě to je největší otázka.

Nyní takový postřeh: sledoval jsem události okolo vydání tohoto CD. Vydáno bylo, jak jsem psal, 4.12.2009, ve 12:00 přesně, a to v kamenných krámech. Neuplynulo ani 12 hodin, kdy bylo 5.12.2009 6:00 a já jsem našel Falcovo nové CD na celém krásném internetu všude možně. A to jen tak ke stažení zadarmo. Tak si říkám, kam se poděla doba vinylových desek, kdy se Falco pouštěl jen z nich a kdo ji měl, tak byl ten největší „borec“. A jak jsem nedávno poznal, desky jsou stále ještě v této době cenné, i když fenomén internet a hlavně internetoví „korzáři“ tomu všemu vládnou pevnou rukou…J

Nyní zpět k CD. Toto CD bylo vydáno před Vánoci, aby to byl tahák hlavně na prachy. Ale pánům producentům se toto asi moc nepovedlo, protože se ztotožňuji s názorem, že mělo být CD, ale s bonusy v podobě Jeanny a Coming home (Jeanny Part II, Ein Jahr danach) (Single Version). To znamená, že mělo vypadat asi jako speciální edice Einzelhaft. Pro pochopení CD jsem si ho musel pustit asi 20x, abych mohl hodnotit, hlavně jeho poslední písně.

Teď k samotným písním, ohodnotím je od 1 do 10 bodů, přičemž 10 je nejlepší (kromě dvou, Jeanny a Coming home (Jeanny Part II, Ein Jahr danach) (Single Version) – již hodnoceny jinde. Budu hodnotit dle tracklistu, a poté dám k dispozici svůj návrh tracklistu.

 

Return to forever: délka 2:08 – první skladba alba, symfonická verze Nuevo africano, zkrácená, má nastolit tajemnost a mystičnost alba.

Zaujala mě vrtulníkem v prostřední části a potom také „africkými bubny“.

Hodnocení: 3

 

Nuevo africano: délka 4:56 – nelíbí se mi skočení z první písně a pokračování této písně, myslím, že se měly první a druhá píseň spojit v jednu.

Falcův rychlý styl, německy, anglicky, v první sloce podporovaný dobrou baskytarou a bubny. Najetí na refrén. Výborná práce, ač se refrén opakuje stále dokola, ale krásně využit jeho rozsah, druhá sloka to samé, po druhém refrénu kytarové sólo, které nemá chybu, sólo typu „Dark“, výrazná sólová kytara. Poté dovršení písně, znovu refrén.

Zaujal mě rychlý styl této písně a sólo na kytaru.

Hodnocení: 9

 

The Spirit never dies (Jeanny Final): délka 4:57 – totální hit tohoto alba a vykrádačka peněz. Je to píseň, proč by si lidé měli koupit toto album, považovaná za Jeanny Final, dle mého názoru ne. Je to úplně něco jiného než 2 písně před touto. Slaďáček na dobrý ploužáček J První sloka totálně německy, taková pomalá, aby se potom mohlo najet na rychlý refrén, zpívaný anglicky, který se několikrát opakuje a vždy je na něj dán důraz, po něm malé sólíčko na kytaru, druhá sloka poměrně stejná jako první, opět za ní refrén s podporou ženských vokálů, dokončení písně monumentální, roli zpěvu přebrala žena, a poté opět Falco, skok na divný pomalý konec.

Zaujal mě refrén a monumentální konec.

Hodnocení: 7

 

Que pasa hombre: délka 4:41 – zde by bylo záhodno hodnotit píseň dle verze z alba „Vedammt wir leben noch“, ale proč? Tato píseň je jiná, mám tím na mysli, že je to originál. Rychlá sloka podporovaná baskytarou, a to dost výraznou, srozumitelný text hned na první poslech, refrén stále dokola, ale líbivý. Konec písně dokončuje skoro samotná baskytara.

Zaujalo mě nové pojetí písně a baskytara.

Hodnocení: 6

 

Poison: délka 4:57 – opět srovnávání? Ne! Ale musím říct, že začátek hned připomíná blížící se Vánoce, píseň více instrumentální, Falco se zde ujal role sám, ke konci opět malé sólíčko na kytaru, chytlavé a konec písně do tichého out.

Zaujala mě píseň jako samotná, taková pohoda.

Hodnocení: 6

 

Sweet Symphony: délka 4:24 – následuje píseň, která je pro mě oříšek, co nám vlastně chtěl Falco touto písní říct, snad že je to pro něj „Sweet“, druhá polovina nevypadá tak utahaně jako první, a to díky zapojení ženského zpěvu a ženských vokálů.

Zaujaly mě ženské vokály a konec písně.

Hodnocení: 5

 

Kissing in the Kremlin: délka 3:53 – nejkratší píseň ze zpívaných, zde se nezapře Falcův styl pojetí písně, první sloka v rychlém rytmu, následuje refrén stylizovaný na tuto píseň, druhá sloka ještě rychlejší, refrén a mezihra, krásný to styl „Vienna Calling“, konec písně a refrén.

Zaujala mě svižným tempem a opravdovým Falcostylem.

Hodnocení: 8

 

Dada Love: délka 4:27 – instrumentální píseň, kde se opakují krátké pasáže podporované ženskými vokály, tato píseň mi připadá jako takový remix, do remixového alba.

Tato píseň mě moc nezaujala, snad si ji pustit jen jako podporu např. při práci.

Hodnocení: 3

 

The Spirit never dies (Jeanny Final) The Special Mix: délka 5:01 – nenazýval bych tuto píseň Special Mix, od písně originální se liší pouze začátkem a koncem, „vánoční zvonkohrou“ a poté opětovné najetí do další písně.

Tato píseň mě moc nezaujala, jen dost chabý remix originálu.

Hodnocení: 4

 

Forever: délka 2:18 – opět na skok z předešlé písně, takové zakončení CD, „koncertové zakončení monumentální“ a instrumentální.

Zaujala mě instrumentálnost a dobrý konec alba.

Hodnocení: 5

 

Můj návrh tracklistu:

 

CD:

Nuevo africano

Kissing in the Kremlin

The Spirit never dies (Jeanny Final)

Que pasa hombre

Poison

Sweet Symphony

The Spirit never dies (Jeanny Final) The Special Mix

Return to forever

Dada Love

Forever

 

Bonus CD:

Jeanny

Coming home (Jeanny Part II, Ein Jahr danach) (Single Version)

 

Tak to by bylo asi vše, album má co do sebe, opět novinka roku, Falcovy dosud nepublikované písně.

 

FALCO FOREVER!!!!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář