Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falkenflugova Falcosbírka: Základní alba na CD

10. 7. 2009

Falkenflugova Falcosbírka: Základní alba na CD

 

Základní alba mám seřazená podle data původního vydání nosiče. Do základních alb jsem zařadil také vydání remixů hitů z roku 1991, ač je to kompilace, což je uvedeno i na obalu. Přináší ale na rozdíl od jiných kompilací alespoň trochu „nového“. Dále sem řadím z téhož důvodu také album Verdammt wir leben noch vydané v roce 1999.

 

 Einzelhaft: Rok vydání: 1982/1987/1996, Číslo: 2292-44094-2, Rok pořízení: 1.2001, Místo původu: CZE, Komentář: Parádní Falcovo album, které mám hodně rád a často si ho pouštím. Falcova klasika, pravý Falco, texty s myšlenkou, perfektně propojené s hudbou. Falcova témata drog, žen, trochu snad i politika. Album obsahuje mé oblíbené písničky Zuviel Hitze a Ganz Wien. Obal se mi líbí, jak Falco sedí v té kobce. Pikoška: Tohle CD jsem koupil v osvědčeném obchodě, ale obal a CD vypadaly, že k sobě nepatří. Až číslo mě přesvědčilo, že jsou opravdu „svoji“.

 

 Junge Roemer: Rok vydání: 1984/1996, Číslo: 74321378312, Rok pořízení: 12.2002, Místo původu: CZE, Komentář: Bohužel nedosáhlo všeobecného úspěchu jako jeho předchůdce, přesto obsahuje propracované skladby jako Junge Roemer či Hoch wie nie. Jejich síla vyniká zejména při koncertech. Obal se mi velmi líbí, Falco v motýlku je prostě a jednoduše fešák. Pikoška: Tehdy mě dost překvapilo, že tohle album se dá koupit normálně u nás v obchodě.

 

 Falco 3: Rok vydání: 1985/1996, Číslo: 74321378322, Rok pořízení: 1.2001, Místo původu: CZE, Komentář: Netřeba zdůrazňovat, že album obsahuje jednu úspěšnou pecku za druhou a jak říká Smeke, tohle je výběrovka a ne album ;-) Moje oblíbená Jeanny je pro mě na albu jedničkou. Just another paid one ;-) Červený obal s drobným písmem mě příliš nenadchl. Pikoška: CD jsem si tehdy objednával v jednom papírnictví a čekal na něj několik týdnů, než mi ho dovezli :-D

 

 Emotional: Rok vydání: 1986, Číslo: 254291-2, Rok pořízení: 12.2000, Místo původu: CZE, Komentář: Šťastný Hans Hölzel není opravdovým Falcem-umělcem, ale dopřejme mu to. Navázat na Falco 3 tak není vůbec jednoduché a emocionální album není taková pecka. Songy jako Emotional či Les nouveaux riches ale mají určitě něco do sebe. Obal je pěkný u obou vydání, i když Elvis je možná proti ;-) Pikoška: Tohle CD je nejstarším CD kouskem v mé sbírce, svět spatřilo již v roce 1986, ale stále se nerozpadlo ;-)

 

 Wiener Blut: Rok vydání: 1988, Číslo: 2292-43846-2, Rok pořízení: 12.2000, Místo původu: CZE, Komentář: Zajímavá, avšak rozporuplná směska Falcova díla. Některé písničky si jsou dost podobné. Ideální pro každodenní vyvalování na gauči ;-) Obsahuje můj oblíbený Wiener Blut či sladké Walls of Silence. Obal je pěkný, žluté provedení jako narážka na Strausse se mi moc líbí. Pikoška: Tady mě ale vůbec nic nenapadá. Snad jen to, že jsem si ho pouštěl místo koled :-D


Obrazek

 

 The Remix Hit Collection: Rok vydání: 1991, Číslo: 9031-75332-2, Rok pořízení: 6.2001, Místo původu: CZE, Komentář: Tahle směska Falcových největších hitů se mi zpočátku příliš nelíbila, ale pak jsem objevil její kouzlo obzvláště při víkendových tanečních kreacích ;-) A také žádné jiné pořádné remixy hitů oficiálně nevyšly. Velmi se mi líbí mixy Kommissara a Junge Roemer. Obal s nápisem nic moc, hlavně ta reklama vzadu. Pikoška: CD jsem plánoval koupit doma, ale když jsem ho viděl za slušnější cenu v Jičíně, bez váhání jsem ho koupil tam a odvezl si ho domů jako nejcennější artefakt z cyklovýletu :-D

 

 Nachtflug: Rok vydání: 1992, Číslo: 1C568-077778032229, Rok pořízení: 6.2003, Místo původu: AUT, Komentář: Opět opravdový Falco. Bezva písničky prakticky od první do poslední. Nejradši mám samozřejmě Nachtflug, dále pak Dance Mephisto či Monarchy now. Obal je parádní, žeru černého Falca z Nachtflugu a rozvrstvení písniček jako hvězd po noční obloze na zadní straně obalu je skvělý nápad. Pikoška: Ač jsem tohle CD koupil snad v nejdražším obchodě s CD ve Vídni, mělo doma po otevření rozkřáplé otevírání plastového obalu, čímž se stává jedno z mých nejoblíbenějších CD opravdu královskou záležitostí :-D Jen usednout na trůn a pokynout rukama.

 

 Nachtflug: Rok vydání: 1997, Číslo: DC 875442, Rok pořízení: 9.2001, Místo původu: CZE, Komentář: Obsahuje stejné písničky jako první CD z roku 1992. Obal s úsměvem je pěkný, ale nakreslené letadlo mi přijde jako nějaká asijská předělávka, kdy ani trochu netuší, o čem vlastně Nachtflug je. Pikoška: Jediné CD ze základní diskografie, které jsem nekoupil nové, ale je z bazaru. Tam mi prodavač říkal, že to je krátké album (což je pravda) a nabízel mi ještě Out of the Dark, které už jsem samozřejmě v té době dávno měl, tak si chudák již více nepřivydělal :-D

 

 Out of the Dark: Rok vydání: 1998, Číslo: 724349446922, Rok pořízení: 6.2000, Místo původu: CZE, Komentář: Často přeceňované album, zřejmě také důsledkem jeho vydání těsně po Falcově smrti. Out of the Dark či Egoist jsou skvostná díla, dobrá je No Time for Revolution, ale zbytek mi tak hvězdný nepřijde, ostatní písničky se mi jeví trochu tuctově, i když pařit se na ně dá slušně ;-) Jen mi více chybí pravý Falco z období Einzelhaftu, ale chápu, že taková hudba už nefrčela. Naštěstí pak vyšlo album Verdammt wir leben noch, ale o tom o něco níže. Obal se mi moc líbí, hlavně ta proměna z „vážné“ tváře na smějící se tvář na zadní straně. Zajímavý je také booklet. Pikoška: Moje první CD s Falcem, které jsem protáčel celé léto a je dnes již řádně opotřebované :-D

 

 Verdammt wir leben noch: Rok vydání: 1999, Číslo: 74321704992, Rok pořízení: 10.2001, Místo původu: GER, Komentář: Tady je zase aspoň trochu slyšet opravdový Falco a pořádný kus umělce v něm z dob Falcových počátků, ne jako u tucání poloviny let devadesátých. U mě kraluje Die Königin von Eschnapur společně s Europou, doprovázené skladbou Poison. Proto album hodnotím celkově výše než Out of the Dark. Obal je jednoduchý, ale pěkný, vyvedená je rovněž zadní strana, zapomenout nemůžu na parádní barevný booklet plný pěkných fotek. Pikoška: Meissen a elektroobchod s regálem, v němž nechyběla ani CD, mezi nimiž nechyběl ani Falco a Verdammt wir leben noch bylo jedním ze tří CD, které tento nenápadný obchod přihodil do mé Falcosbírky.


Obrazek

 

 Poznámka: Originál CD Data de Groove stále ještě nemám, ale už jsem na tom lépe než dřív, kdy pro mě bylo nedosažitelné. Teď už nabídky mám a je to jen otázka peněz (je to pěkně vzácný, a tedy i drahý kousek do sbírky) – a tedy i času, kdy ho do Falcosbírky získám ;-)

 

 Legenda: AUT – Rakousko, CZE – Česká republika, GER – Německo

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dva Nachtflugy, výměna

Josef Falkenflug,3. 7. 2015 23:25

Tak oba ty Nachtflugy jsou EMI UDEN. Tak to mám smůlu, když jsi taky sběratel :-D Ale to už dlouho vím. Když jsem s Falcem před mnoooha lety začínal, vždycky jsem chodil na Falcomanii "slintat" :-D Ale i třeba nad tím, co všechno o Falcovi vyšlo za knížky.

Seznam toho, co mám ohledně Falca navíc, mám vcelku aktuální, takže můžu poslat. Jen už nevím, který z těch mailů, který mám, je aktuální. Tak kam můžu seznam poslat?

Jo, půjčování nese rizika. Samozřejmě u něčeho bych svolil, ale je pár kousků, které bych nedal z ruky :-D Třeba kniha Privacy, WHITE 12" Vinyl Kommissar z Ekvádoru nebo RED LP Vinyl Emotional z Taiwanu. No, ono je jich vlastně mnohem víc než jen pár :-)

V Brně už nepůsobím, tím už jen projíždím při každoročních cestách do Vídně. Takže až pojedeš na dovolenou, zamiř k Táboru :-)

Re: Dva Nachtflugy, výměna

Jirka,9. 7. 2015 0:14

Pokusil jsem se dát dohromady seznam toho, co mám. Popisky ještě ale upravím. Mám taky v plánu přidat fotky. Kuk na http://falco.oukej.cz/sbirka/ :-)

Jó, Falcomania, to už je dávno :-) Ohledně seznamu se ozvu ;-)

Věřím, že je toho hodně, co bys půjčoval nerad nebo raději nepůjčil vůbec. Tehdy jsem byl ještě naivní ucho a nenapadlo mě, že nějaký blb má CDčka polije...

Tábor je fakt z ruky. Tak to vidím, že nic neuvidím :-)

Re: Re: Dva Nachtflugy, výměna

Josef Falkenflug,9. 7. 2015 22:40

Seznam ještě podrobněji prostuduju, nicméně na mail jsem poslal, o co můžu tvou sbírku obohatit :-)

Tábor a okolí je ideální místo na dovolenou, máme tu dokonce Muzeum hudby ;-)

Snad konečně :-)

Jirka,24. 6. 2015 19:21

Jo! Snad už konečně mám ve Falcosbírce něco, co ty ne :-) Mám dvě zdánlivě stejná CD Nachtflug z roku 1992, dokonce se stejným číslem 1C 568-0777 7 80322 2 9, která se ale liší v zajímavých detailech. Tím nejzásadnějším je prohození pořadí u písniček Propaganda a Yah-Vibration, dále různé označení stejných písniček (SKANDAL vs. S.C.A.N.D.A.L. a pouze v bookletu u textu je na jednom uvedeno JAH VIBRATION), a pak ještě další věci v bookletu jsou jinak. No a na "vnitřní" straně CD je u jednoho jako výrobce uveden EMI UDEN a u druhého SONOPRESS. Tak co, které CD máš? A neříkej, že obě :-D

Re: Snad konečně :-)

Josef Falkenflug,30. 6. 2015 21:50

Tak jsi mě dostal! :-) Sice mám dvě CD z roku 1992, ale obě stejná :-D Čili na výměnu či prodej. Mají to číslo 1C atd. Propaganda je jako sedmá. Co myslíš tou "vnitřní" stranou CD? Já chápu jako výrobce EMI ELECTROLA GMBH. Pak mám samozřejmě ještě to holandské z roku 1997 s letadlem. Přece jen se víc zaměřuju na vinyly než na CD. Ale i tak bych měl zájem. Je na prodej či na výměnu? :-D Můžu nabídnout zajímavé věci. Jinak jsem nedávno sehnal parádní kousky, a to nejen vinyly. Třeba PROMO CD Out of the Dark nebo Naked :-) Jelikož ale CD alb tolik nemám, v blízkých dnech vložím na web aktuální seznam.

Re: Re: Snad konečně :-)

Jirka,1. 7. 2015 13:10

Tou "vnitřní" stranou myslím spodní stranu CD, tu stříbrnou, kde kolem otvoru v CD je text - nějaká čísla, písmenka apod. No a na jednom CD je uvedeno EMI UDEN a na druhém SONOPRESS :-)

CD na prodej ani výměnu není. "Bohužel" jsem taky sběratel. Taky se zajímám víc o vinyly, ale moc jich zatím nemám, jen něco přes 20. Některé mám ale navíc. Až se k tomu dostanu, sepíšu seznam toho, co mám a co mám na prodej nebo výměnu. A na tvůj seznam se taky těším ;-)

Holanďana mám taky, ale osobně se mi vůbec nelíbí. Navíc teď půjde z domu. Asi před 15 lety jsem ho někomu půjčil a má poškozený papírový obal. Stejně dopadly i originál (rozuměj 1. vydání) CD Emotional a Wiener Blut, kterých se taky zbavím...

Jsem z Brna, u tebe jsem taky někde zaznamenal Brno, takže kdyby to někdy šlo, rád se na tvou sbírku kouknu víc zblízka ;-)

Data de Groove

Jirka,31. 5. 2015 21:02

Už ho máš? :-)

Re: Data de Groove

Josef Falkenflug,2. 6. 2015 0:49

Jasně, dokonce ve čtyřech vydáních: USA, Japonsko, Německo a Rakousko :-) Bohužel to tu nestíhám aktualizovat, ač se na to dlouho chystám :-( Jaké/á vydání máš ty? ;-)

Re: Re: Data de Groove

Jirka,3. 6. 2015 23:19

Mám jen jedno, stačí :-) Teldec Germany (9031-71818-2). Celkově toho moc nemám (tedy ve srovnání s tebou, jinak toho není zase tak málo), ale na tvou sbírku jsem zvědavý, takže za aktualizace budu rád ;-)