Hřib kaštanový
(klikněte pro detail)
CharakteristikaKlobouk má 3-8 cm v průměru, bývá sklenutý, později plochý nebo ve středu až mírně prohloubený. Někteří hřiby jsou naopak vypouklý. Barva se pohybuje v rozmezí červenohnědé až kaštanově hnědé a podle intenzity slunečního záření může být i dosti vybledlá. Okrajové části mají jemné chloupky, povrch je sametový až jemně plstnatý. Není problém najít i zcela lysého jedince. Vždy je suchý, nikdy není slizký. V době sucha praská. Osmimilimetrové rourky jsou nejprve bílé, časem získávají krémovou barvu a zbarvují se dožluta. Při poškození mírně zhnědnou. Jsou od třeně odsedlé a v jeho blízkosti kratší. Drobné póry jsou jednolitě zbarvené. Podobné zbarvení jako klobouk má válcovitý nebo kyjovitě rostlý třeň. Má 3,5-8 cm na výšku a 1-3 cm do šířky. Je jemně plstnatý, zbrázděný nebo rýhovaný. Bývá plný. Starší houby jsou naprotitomu duté. Bílá a křehká dužnina nikdy nemění barvu. Má mírnou chuť bez jakéhokoliv zápachu. Výtrusný prach je nažloutlý.RozšířeníKaštanový hřib najdeme na prosvětlených, tím pádem sušších a teplejších místech. Převážně ji najdeme v lesních porostech teplejších oblastí mírného pásu severní polokoule. Doba výskytu je od července do listopadu.Možné užitíJedlá houba, kterou ale nedoporučuji vařit, protože tím zhořkne. Proto je vhodná spíše na sušení.Možnost záměnyNení. |
---|
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář