Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bubeník Áda Vitáček vydává novou desku: Nahrávání bylo naprosto spontánní, bezvadně jsme se bavili

3. 1. 2013

01.jpgBubeník Áda Vitáček, jenž v minulosti působil v kapelách Orlík, Plexis nebo Wanastowi Vjecy, vydává po dvou letech novou desku. Tentokrát spojil své síly s legendárním kytaristou Milošem Dodo Doležalem a na výsledku je to znát.

"První deska byla udělaná jen proto, abych se připomněl lidem. Ta nová se liší úplně vším, počínaje způsobem nahrávání, konče muzikanty, kteří na ní se mnou hrají," vypráví Vitáček, který se v roce 2010 vydal na sólovou dráhu a v současnosti koncertuje s kapelou A.V. Band.

Jak sis užil Vánoce? Počítám, že z části i pracovně, jelikož nyní zřejmě doděláváš novou desku, která nese název Já se z toho nepo.eru.
Ano, Vánoce jsem trávil pracovně. Vlastně i Silvestra. Doděláváme vokály a KaPr (pozn.: fotograf a grafik A.V. Bandu) připravuje obal.

Kdy deska oficiálně vychází a kde bude k dostání?
No, to fakt nevím. Vychází někdy kolem toho sedmého ledna, spíš třeba až devátého. K dostání bude na koncertech, na stránkách A.V. Bandu a jedná se také o možnosti distribuce ve stáncích PNS.

Na internetu jsou již k poslechu celkem tři nové písničky. Musím se přiznat, že se mi zatím hudebně líbí mnohem víc, než ty, které byly na předešlém albu Je to hra. Jak bys tyhle dvě desky vzájemně porovnal? Čím se liší?
Ony porovnávat vlastně nejdou. Ta první byla udělaná jen proto, abych se připomněl lidem. Byla složená z věcí, co jsem dřív hrál s Plexis, Orlíkem a tak dále. A který by si lidi mohli pamatovat. Plus nějaký převzatý věci. Hodně mi tenkrát pomohl Petr Hošek, kterej polovičku věcí nazpíval. Nová deska je složená výhradně z novejch věcí, který v současný době hraji na koncertech, a liší se úplně vším, počínaje způsobem nahrávání, konče muzikanty, kteří na ní se mnou hrají.

Texty jsou opět tvoje práce? Kde hledáš inspiraci?
No jo, texty jsou moje práce. U některých mě vlastně nasměroval Miloš Dodo Doležal, kterej mi dal třeba první verš a povídá: "dodělej to". Tak jsem to dopsal. Pak se na to podíval a povídá: "tohle mi nejde do pusy," nebo "tady je to blbě nafrázovaný". Tak jsem to opravil a je to. Ty ostatní texty jsem měl hotový i s muzikou už když jsem na Haciendu přijel. Inspirace je život kolem mě. Vesměs jsou to příběhy, co jsem prožil.

Pojďme si udělat trošku jasno v tom, kdo se na nové desce vůbec podílí. Hlavním motorem byli určitě pánové Doležalové, tedy Miloš Dodo Doležal a jeho syn. Je to tak? Jak se ti s legendárním kytaristou a mladým talentovaným baskytaristou spolupracovalo?
Hele, já ti nevím, jestli se to dá takhle říct. Ono to bylo naprosto spontánní nahrávání. Jak bych ti to nejlíp popsal… (zamýšlí se) Prostě se sešli tři muzikanti, kámoši, kteří si toho moc nemuseli říkat, protože mají stejný cítění a vnímaní muziky, a vytvořili desku, při který se bezvadně bavili. Výsledek ať posoudí lidé.02.jpg

Dobře, ale z jaké části ovlivnili výslednou nahrávku?
Každej ji ovlivnil svým způsobem hraní, kterej je nezaměnitelnej. Já jsem strašně rád, že jsme spolu mohli pracovat. Dneska každej řeší nějaký sračky kolem toho, kde bude desku natáčet, aby byl zvuk takovej a makovej, aby to nebylo moc drahý a aby výslednej zvuk zněl jako Dream Theater. Vybíraj, přebíraj, zjištujou ceny, poslouchaj kecy druhejch, který ani nemůžou bejt objektivní vzhledem k tomu, co kdo chce točit, a přebíjej jména jménama. Shit! Já mám tuhle věc vyřešenou už dvacet let, od doby, kdy jsem s Dodem dělal na Půlnočním rebelovi. Nebudu ztrácet čas a energii něčím, co je dané. Mně nevadí, když mě Miloš ve studiu nakládá, co unesu, protože vím, že to nedělá beze smyslu. A jestli někdo neunese oprávněnou kritiku, která má ale pozitivní vliv na celkovou práci, tak potom nemůže nikdy udělat dobrou desku.

Dalším zajímavým jménem je bezesporu Johny Jukl, se kterým jsi v devadesátých letech hrál v Plexis. Jak došlo ke spolupráci s tímhle kytaristou? Pokud vím, tak Johny se už muzice nevěnuje.
Víš, já jsem s Johnym hrál v Plexis a myslím, že to byl nejlepší kytarista, kterej tam kdy hrál. Mně se s ním hrálo vždycky super. Znáš to, moc si nemusíte povídat a lítá to z vás samo. On byl zvyklej na můj styl hraní, takže moje myšlenka byla, aby mi nahrál kytary do pár věcí. Aby to prostě znělo jako kdysi. A když si poslechneš Bombardéra, musíš uznat, že hrát rozhodně nezapomněl. Já jsem rád, že se mi povedlo ho zlanařit, nahrál mi celkem tři věci. Nahrál to skvěle. Ale na další spolupráci jsme se nedomluvili. Ne, že bych nechtěl, ale z jeho strany nebyl takovej zájem, kterej by mě utvrdil v tom, že to myslí vážně. Třeba někdy časem…

Mimochodem, jak s odstupem času vzpomínáš právě na vaše společné působení v Plexis?
Jak už jsem říkal, mně se s Johnym hrálo vždycky skvěle. Je to muzikant se skvělejma nápadama, s dobrou technikou. Prostě Johny je fakt dobrej. Jen ještě není úplně přesvedčenej o tom, že chce dělat muziku pořádně znovu.

V několika písních můžeme slyšet hlas Ondřeje Černého, tedy zpěváka ze skupiny Doktor Triceratops, ve které jsi taktéž dříve působil. Zajímá mě, zda na nové desce zpívá i Vláďa Boháček, zpěvák ze tvé současné kapely A. V. Band.
Ne, Bohy na desce nezpívá. Vlastně nikdo ze současného A.V. Bandu na desce není, kromě mě. Ale tím nechci říct, že by ty věci nezahráli. Hrají je na každém koncertě už rok, možná si uzpůsobili party svým schopnostem, ale výsledek je dobrej.

03.jpgKřest desky je naplánován na 7. ledna a uskuteční se v pražském klubu Vagon. Prozraď, na co se můžou návštěvníci těšit. Jak bude celý slavnostní večer vlastně probíhat?
Probíhat bude jako normální koncert, jen s tím rozdílem, že mi desku pokřtí DJ Honza Peterka a Miloš se svou kapelou převezme zlatou a platinovou desku za alba Despekt a Gen Sumerian. Jinak bude celej set A.V. Bandu i Doda. Plus nějaký věci z novýho CD v sestavě, v jaký byly nahraný, tedy já, Doležalové a Ondra.

Plánuješ v souvislosti s vydáním desky nějaké koncertní turné? Dočkají se tě konečně fanoušci i jinde než v Praze a přilehlém okolí?
Jo, pojedeme turné společně s Milošem po celé republice. Začínáme poslední víkend v lednu a pak nějaké pátky a soboty až někdy do března. Je tam Jihlava, Kutná Hora a další města. Všechno bude na stránkách, včetně kompletních textů z nového CD Já se z toho nepo.eru.

 

"Áda je talentovaný muzikant, který ví, co chce," shodují se otec a syn Doležalové

Miloš Dodo Doležal je kytarista, skladatel, zpěvák a také producent, který má zkušeností na rozdávání. Působil v kapele Vitacit a kromě svých sólových počinů se věnuje i dalším interpretům. V minulosti spolupracoval například s Annou K. nebo se skupinou Wanastowi Vjecy. Také jeho syn Miloš se věnuje muzice. Talentovaný baskytarista momentálně doprovází svého otce na koncertech. Oba pánové se výrazně podepsali pod novou desku Ády Vitáčka. Co během dokončování desky ve studiu prozradili?

04.jpg

Miloš Dodo Doležal: "S Ádou jsem se seznámil zhruba v roce 1989. Moc jsem toho o české punkové scéně nevěděl, ale díky němu jsem dělal na několika projektech, které punkové byly. Dodnes je mi punková scéna sympatická, nejen hudbou, ale i názory. S Ádou jsme se pak 20 let neviděli a v podstatě jsme nyní navázali tam, kde jsme skončili. Zase hudbou a hudební spoluprací. Je to talentovanej muzikant a jsem rád, že se na hudební scénu vrátil. Přeji mu, ať mu to vydrží co nejdéle."

Miloš Doležal jr.: "Moje seznámení s Ádou proběhlo tak, že jsme si podali ruce, on sedl za bicí, já vzal do ruky basu a začali jsme jamovat. Během pár vteřin bylo jasné, že si rozumíme po hudební stránce a později během natáčení jsem poznal Ádu i jako člověka. Jsem rád, že jsem mohl spolupracovat s nadaným muzikantem a charakterním člověkem, který ví, co chce a ví, o čem mluví. To je pro mě Áda Vitáček."

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: KaPr, Michal Grulich, Slavo Tuček