Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuba Ryba: Moc se na turné se Třemi sestrami těšíme!

4. 10. 2011

1.jpgKapela Rybičky 48 vydává novou desku, kterou v říjnu slavnostně pokřtí. Do toho objíždí republiku v rámci Nebepeklo tour a v listopadu vyrazí také na 348 tour se Třemi sestrami. Jak to bude všechno vypadat prozradil frontman a basák Kuba Ryba.

Vaše čtvrté CD má "skromný" název Deska roku. Kde jste k němu přišli?
Přišlo nám to jako dobrá prdel. Vždyť si to představ - moderátor v rádiu bude pouštět písničku a bude muset říct: "Další song je bla bla bla z Desky roku Rybiček 48." (smích)

Na co se fanoušci můžou těšit? Bude se Deska roku nějak výrazně lišit od předchozích Adios Embryos!, Amores Perros, Voe! a Viva la Revolución?
Myslím, že si jedeme pořád v tom svým. Samozřejmě stárneme a dějí se nám jiný věci než v 17. Takže se to rozhodně bude lišit v textech. Ale jinak si myslím, že to bude určitě rukopis Rybiček 48.

Do éteru jste již vypustili singl Rádiová a také videoklip Agáta. Na Agátu byly dost rozdílné názory. Máš na to nějaké vysvětlení? Případně, co bys kritikům vzkázal?
Singl Agáta byl udělanej na chatě, za vlivu chlastu a trávy. Byla to jen prdel. Přišlo nám vtipný dát to jako první singl z nový desky. Někdo ten fórek nepochopil, někdo jo. Ten, kdo ho pochopil, tak se aspoň upřímně zasmál a ten kdo ne, jeho smůla. (úsměv) S rozdílnými názory jsme počítali. My hlavně děláme to, co nás baví a když to baví lidi kolem, tak jsme jenom a jenom rádi.

Mnohdy se také řeší, zda vůbec hrajete punk, jak uvádíte. Nechávají tě tyhle řeči chladným? Odmítáš nějaké "škatulkování"?
My to ale neuvádíme. Kdysi nám dal někdo označení pop-punk a nám to nevadí. Máme rádi tu vlnu americkýho pop-punku, tak asi něco takovýho hrajeme. My hlavně hrajeme písničky a ať si tomu někdo říká třeba country metal. (smích) Co se týká punku - punk je Australophitecus a my jsme Homo sapiens. Prostě jsme to, co se z punku vyvinulo. Něco děláme hůř a něco zase lépe než původní prapředek. Ale vývoj nezastavíš. (smích)

16. srpna jste předskakovali legendárním The Offspring, kteří v Praze zahajovali světové turné. Jak na ten koncert vzpomínáš? Byli jste nervózní?
Na tohle velmi stručně - splnění dětského snu a poprvé v životě poznaná tréma. (úsměv)

2.jpg

Momentálně jste na Nebepeklo tour, které potrvá až do konce roku. Za pár dní budete v Praze křtít novou desku. Můžeš prozradit, jako to bude probíhat? Kdo ji pokřtí?
Ano, jedeme ještě Nebepeklo tour. V listopadu a v prosinci nám do toho mile vstoupí turné s Třemi sestrami, na který se kurva těšíme. A na jaře bude turné k nové desce. Ke křtu - ten bude 11. 10. v Lucerna Music Baru a budeme tam mít spoustu hostů. Namátkou: Bára Zemanová, kluci z UDG, kluci z Imodia, Honza Štrup (pozn.: kytarista ze skupiny Medvěd 009), Ota Hereš (pozn.: kytarista ze skupiny Alkehol), Robert Rosenberg, Vašek Bláha z Divokého Billa a mraky a mraky lidí. Křtít nám to budou kluci ze Tří sester.

Už jsi zmínil Tři sestry, které na křtu zahrají a s nimiž v listopadu vyrazíte na 348 tour. Jak došlo na tohle zajímavé spojení?
No, oni nám to spíš pokřtí, než že by tam přímo hráli. Společně si zahrajeme až na turné. Jak přímo došlo ke spojení si nepamatuji, ale já na téhle kapele vyrůstal a moc se na to turné těším!

Tak mě napadá, nebude toho na vás příliš? Hned dvě koncertní šňůry zároveň.
Určitě nebude. My to vždycky pojmenujeme jako nějaký tour, ale pravdou je, že se jede každej víkend skoro celej rok. Do toho občas v týdnu, takže my to zvládneme. Ostatně, už to tak jedeme devět let. (smích)3.jpg

Co se ti vybaví jako první, když se zmíní Tři sestry? Sleduješ jejich hudební cestu?
Dám si sedm piv a jednu zelenou… To se mi vybaví jako první. Nejsem zarytý fanoušek kapely, ale vyrůstal jsem na ní a písniček znám víc, než jsem si myslel.

Můžeš naznačit, jak budou koncerty vypadat? Zahrajete třeba nějakou sesterskou pecku, případně i něco společně?
Myslím, že se něco podobného domlouvá. Jednu jejich písničku my a jednu naši písničku oni. Byla by to prdel. Jak budou koncerty vypadat? Tak to budeme vědět, až je pojedeme. (smích)

Plánujete z turné nějaký záznam?
Na DVD k desátému výročí by se to ještě mohlo objevit. Stále totiž točíme a sbíráme materiál. Až do příštího léta. Takže určitě se něco na DVD objeví.

Nebudou vám dělat problém bujaré večírky a zmíněných sedm piv a jedna zelená?
Rozhodně ne. (úsměv)

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.rybicky48.cz, www.musicfoto.net