Teď, když už se podařilo zamést s trochou toho nebezpečí, číhajícího v kuchyni, je třeba nabytých znalostí ihned využít a vrátit se k myšlence zmučit nějakou tu flákotu. Muž, dostatečně vyčerpaný marnými pokusy uvařit něco, co mu chutná, ale bohužel je velmi složité to připravit, se zamyslí nad tím, zda by nebylo chytřejší, kdyby začínal od jednodušších pokrmů, například od rizota. Takové rizoto sice vypadá dost nevábně, ale je zkušenostmi jiných mnohokrát ověřeno, že zasytí a není do něj potřeba cpát párky, kterých už je náš muž doslova přejezen. Největší nevýhoda je, že jak se autoři kuchařek všemožně snaží udělat z rizota alespoň trochu zajímavý pokrm, uvádějí do postupů takové nesmysly, jako kupříkladu brokolici, olivy, parmazán a podobně. Bojácný muž bez ženy si pochopitelně nedovolí něco v postupu měnit, neboť už je vybaven zkušenostmi z vaření guláše a okamžitě tak naráží na další z nepřekonatelných překážek, kterých je jeho kuchyň naplněna po okraj. Tak hlavně tyhle pochutiny doma ani nemá, a to hlavně protože je nejí, neví jak vypadají nebo mu prostě jen připadají příliš drahé na to, že s největší pravděpodobností skončí připálené na dně hrnce anebo rovnou v koši. Jistě, zoufalý muž by mohl vařit i s brokolicí, ale vzhledem k tomu, že kromě něj už to nikdo jiný zaplaťpánbů jíst nebude, je to holý nesmysl, pokud nevidí v nucené konzumaci brokolice jistý druh sebemrskačství a hodlá tak sám sobě demonstrovat, jak bez ženy schopné uvařit něco poživatelného trpí. Ani tentokrát však není situace beznadějná tak, jak se tváří a řešení se nabízí skoro samo.
Tak například lze zvolit alternativní potraviny, nejlépe takové, které chlap zná a je si jistý, že je dokáže pozřít. Je dobré vycházet hlavně ze znalostí průměrného muže, takže cokoli, co by dle jeho mínění nešlo vypěstovat na zahrádce, ve skleníku nebo ve sklepě nemá v jeho kuchyni místo. Třeba brokolici, která je už od pohledu otrávená, lze nahradit květákem, protože má rozhodně zdravější barvu a navíc je třeba si přiznat, že brokolice je stejně jen takový zkažený květák. Jelikož se v obou případech jedná o potravinu téměř bez chuti a bez zápachu, muž rozhodně touto nenápadnou výměnou nic nezkazí a nebude muset následujících čtrnáct dní čekat, kdy ho dostihne osudová nevolnost, způsobená konzumací něčeho tak odporného, jako je brokolice. Když už se podařilo vyhnout se tomu nejhoršímu, co se nějakým omylem zařazuje mezi zeleninu, bude třeba zvolit ještě alternativu k olivám. Olivy jsou totiž typickým příkladem zboží, které si klidně mohli žabižrouti nechat na svoje mořské obludy, co i po uvaření ještě koukají a tak je stejně jedno, čím jsou posypané. Muž na tom rozhodně nikdy nebude tak špatně, aby se olivami živil a navíc ani neví, kde se taková věc kupuje. Zkrátka olivy musí pryč a místo nich se použijí žampiony. Ty mají mimo své chuťové přednosti navíc i tu nespornou výhodu, že se prodávají ve slaném nálevu, takže muž ušetří za sůl a navíc jí nebude muset hledat po kuchyni, čímž podstatně zkrátí dobu nutnou pro vaření. A nakonec parmazán. Pro muže, jež ani v nejmenším netuší, co si pod tím pojmem mají představit, je to takový italský eidam, jen to stojí asi čtyřikrát tolik a nedá se to koupit všude. Takže místo parmazánu prostě přijde do rizota ten zmiňovaný eidam. Stejně v postupu píšou, že se má strouhat a nasypat až na hotovou a k jídlu připravenou porci, z čehož selským rozumem vyplývá, že se to tak jako tak rozteče po talíři a nakonec to ještě půjde špatně umýt.
Další možnost, jak uvařit rizoto bez brokolice a podobných nesmyslů, je vzít si příklad z praktik školní kuchyně z dob mužova mládí, kdy za rizoto bylo vydáváno kdeco, včetně suché rýže sem tam doplněné hráškem nebo mrkví, aby se neřeklo. Poplácat v hrnci trochu té zeleniny a nakonec promíchat s rýží totiž dokáže snad i to největší kopyto a časově je to absolutně nejlepší řešení. Takže ačkoli to není nic světoborného, je to k jídlu a navíc nesmíme zapomínat, že typický muž bez ženy je všežravec a k tomu ještě zastává teorii, že cokoli má na talíři, dostane ihned lepší chuť, když se to zapíjí pivem. Bohužel, každé kuchařské začátky bývají mnohdy krušné, takže brzy dojde pivo. Návštěva nejbližší restaurace je proto nevyhnutelná.
Tak například lze zvolit alternativní potraviny, nejlépe takové, které chlap zná a je si jistý, že je dokáže pozřít. Je dobré vycházet hlavně ze znalostí průměrného muže, takže cokoli, co by dle jeho mínění nešlo vypěstovat na zahrádce, ve skleníku nebo ve sklepě nemá v jeho kuchyni místo. Třeba brokolici, která je už od pohledu otrávená, lze nahradit květákem, protože má rozhodně zdravější barvu a navíc je třeba si přiznat, že brokolice je stejně jen takový zkažený květák. Jelikož se v obou případech jedná o potravinu téměř bez chuti a bez zápachu, muž rozhodně touto nenápadnou výměnou nic nezkazí a nebude muset následujících čtrnáct dní čekat, kdy ho dostihne osudová nevolnost, způsobená konzumací něčeho tak odporného, jako je brokolice. Když už se podařilo vyhnout se tomu nejhoršímu, co se nějakým omylem zařazuje mezi zeleninu, bude třeba zvolit ještě alternativu k olivám. Olivy jsou totiž typickým příkladem zboží, které si klidně mohli žabižrouti nechat na svoje mořské obludy, co i po uvaření ještě koukají a tak je stejně jedno, čím jsou posypané. Muž na tom rozhodně nikdy nebude tak špatně, aby se olivami živil a navíc ani neví, kde se taková věc kupuje. Zkrátka olivy musí pryč a místo nich se použijí žampiony. Ty mají mimo své chuťové přednosti navíc i tu nespornou výhodu, že se prodávají ve slaném nálevu, takže muž ušetří za sůl a navíc jí nebude muset hledat po kuchyni, čímž podstatně zkrátí dobu nutnou pro vaření. A nakonec parmazán. Pro muže, jež ani v nejmenším netuší, co si pod tím pojmem mají představit, je to takový italský eidam, jen to stojí asi čtyřikrát tolik a nedá se to koupit všude. Takže místo parmazánu prostě přijde do rizota ten zmiňovaný eidam. Stejně v postupu píšou, že se má strouhat a nasypat až na hotovou a k jídlu připravenou porci, z čehož selským rozumem vyplývá, že se to tak jako tak rozteče po talíři a nakonec to ještě půjde špatně umýt.
Další možnost, jak uvařit rizoto bez brokolice a podobných nesmyslů, je vzít si příklad z praktik školní kuchyně z dob mužova mládí, kdy za rizoto bylo vydáváno kdeco, včetně suché rýže sem tam doplněné hráškem nebo mrkví, aby se neřeklo. Poplácat v hrnci trochu té zeleniny a nakonec promíchat s rýží totiž dokáže snad i to největší kopyto a časově je to absolutně nejlepší řešení. Takže ačkoli to není nic světoborného, je to k jídlu a navíc nesmíme zapomínat, že typický muž bez ženy je všežravec a k tomu ještě zastává teorii, že cokoli má na talíři, dostane ihned lepší chuť, když se to zapíjí pivem. Bohužel, každé kuchařské začátky bývají mnohdy krušné, takže brzy dojde pivo. Návštěva nejbližší restaurace je proto nevyhnutelná.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář