Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vlašské knihy 

 

Kde všude jsou poklady ? 

 

Skleněné střípky v lesní půdě, obvyklý sudetský poklad

 

O dávných prospektorech, kteří -  nejčastěji z Itálie - přicházeli od patnáctého století do Jizerských hor a Krkonoš hledat drahé kameny a vzácné kovy, kolují mnohé pověsti. Slovo Vlach v nich má podobnou vůni jako slovo "čaroděj" nebo "černokněžník". Vlaši se stali legendou a součástí jejich legendy jsou také Vlašské knihy. První z nich je zřejmě Vratislavská vlašská kniha aneb Ukazatel horních děl v Horní Lužici a ve Slezsku. Po ní se vyrojily mnohé další, často jen opisované a komolené z těch předchozích. Vlašské knihy jsou psány většinou německy, z textu trčí  ojedinělá česká slova. Obsahují nejasné návody, jak se v horách dostat k místům, kde lze nalézt pohádkové bohatství v rostlém zlatě a drahých kamenech. V terénu dnes znalci ještě dokáží vystopovat staré značky, vlašská znamení, které tu vzácně z dob prospektorů ještě zbyly. Drahokamy na Jizerce, na Malé jizerské louce, by bylo asi možné najít dodnes - celá oblast je ovšem přísně chráněnou rezervací. Znám ale jiná místa, kde sice drahé kamení nenaleznete, ale kde se také skrývají různé poklady. V jizerskohorských chalupách si lidé  vydělávali domácí prací, často broušením a sestavováním bižuterie, hraček, lustrů. Po práci zůstával skleněný odpad, který pak nakonec někdo vyvezl  za chalupu do lesa. Hromada skla a korálků zarostla mechem, až někdy na jaře vzniklý potůček porost rozrušil a vyplavil barevná sklíčka, korále a tyčinky. Když na takové místo narazíte dnes, máte dojem, že ty šperky patří lesním vílám.

Jsou ještě jiné poklady - cenné věci, které v lesích, třeba u výrazných skal, ale také ve sklepích svých chalup zanechávaly německé rodiny před odsunem, s nadějí, že se pro ně jednou vrátí. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století v horách kolovaly zvěsti o východoněmeckých turistech, kteří tu někde zaparkovali svého wartburga, vedle něj postavili stan a když odjeli, zůstala na místě stanu hluboká díra po vykopaném pokladu.

Dodnes lze v lesích občas potkat hledače pokladů, vybaveného detektorem kovů. O jednom z nich, takřka svatém muži, který žije v maringotce poblíž Oldřichovského sedla, jsem před časem četl v novinách. Nedávno nalezený bohatý poklad po důstojníkovi wehrmachtu prodal a peníze věnoval na charitu. Skrytý duch kraje.

 

Ve starých vlašských knihách
Hledáme jasná znamení
Měsíc je ve skalách
Slunce je v Rybách
Prameny perou drahé kamení

 Prospektor našel poklad za domem
A ještě jeden v kůlně pod uhlím
Země se otáčí, čas chodí kolem
Kometa padá z nebe do studny

 Ve starých vlašských knihách
Hledáme jasná znamení
Večer kdo do nebe se dívá
Prohlédne tmu a zkamení

 

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Místo děje: Jizerka a všechny chalupami poseté jizerské stráně.

 

Odkazy:

Jizerka, muzeum Jizerských hor 

Hnojový dům 

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

 

Vlašské knihy (album Sudéta), ukázka mp3

 

Text s akordy 

 

Obrazek

Obrazek