Jdi na obsah Jdi na menu
 


prolaps (výhřez, protruse...)

22. 3. 2008

 

Plastika prolapsu :  HAL - RAR   Rekto Anální ReparaceObrazek

Onemocnění "hemeroidů"je způsobeno nepoměrem mezi přitékající krví z tepen ( vysokotlaké řečiště) a žilami hemeroidálních pletení (nízkotlaké řečiště). Žilní stěna dokáže tento nepoměr nějakou dobu kompenzovat.Po vyčerpání kompenzační schopnosi žilní stěny dochází k tomu, že přitékající krev svým tlakem a proudem "rozšiřuje " a zvětšuje žíly a vzniká obdoba varixů na dolních končetinách - zde jsou to však varixy konečníkové.

Zvětšující se žíla má vliv na sliznici anální, která tvoří výstelku anu a rekta,umístěnou nad ní.Sliznice je protažena a zvětšena různou měrou a stejně tak se různě i chová.Dá se však říci,že zvětšené hemeroidální řečová žíly a sliznice nad nimi se chovají tak,jak jim to umožňují různé pochody našeho těla.

Stejně jako jinéObrazek choroby se i hemeroidální nemoc postupně vyvíjí.Zprvu zvětšené uzle nejsou patrné a mohou obtěžovat krvácením (jak je uvedeno v počáteční stati o HN).Při jejich dalším zvětšení jsou spolu se sliznicí vytlačovány z análního otvoru při defekaci a následně při zvýšeném břišním lisu i bez ní.Je důležité ,že po ukončení defkace či snížení břišního lisu dochází ke spontánní repozici ( vrátí se do anu bez naší pomoci)Další stupeň nemoci je charakteristický tím, že protruze sliznice je ze stejných příčin,ale po jejich ukončení nedochází ke spontánní repozici a vyhřezlou část je nutno vrátit manuálně.Při  těžším stupni  - ať již k němu došlo z jakýchkoli příčin - je výhřez hemeroidálních uzlů se sliznicí střevní trvalý a nelze jej Obrazekvrátit ani manuálně.

První a nejdůležitější zásada při protrusi HN je lokální hygiena .Tlakem a tahem toaletního papíru po toaletě může dojít k podráždění sliznice kryjící hemeroidální uzle a při častější stolici může vést až ke krvácení. Proto je lepší a myslím si i příjemější po stolici konečník osprchovat. Velkým přínosem je použití bidetu,které celou proceduru zObrazekrychluje a usnadňuje.

Další neopomenutelnou věcí je při III. stupni hemeroidální nemoci (protruse -vyhřeznutí - po defekaci bez spontánní repozice) je opatrná a pečlivá manuální repoObrazekzice vyhřezlé části a její dokonalé promazání léčivou mastí.

V neposlední řadě (a to platí při onemocnění  HN jakéhokoli stupně) je výhodné ne-li nutné mít normální konsistenci stolice a vyloučit stolici tuhou a zácpu.

 

Jaké máme možnosti? - jako při léčbě jiné choroby i u prolapsu můžeme zareagovat operačně  v narkoze na operačním sále s různě dlouhou pooperační hospitalizací nebo ambulantně v lokální  či topické anestesii s možností po zákroku a kontrole odejít.Tímto zákrokem je plastika anální krajiny , která dokáže vyhřezlé vnitřní hemeroidy II a III stupně zmenšit či zcela vyléčit

HAL—RAR       -  jde o jedinou ambuantní metodu, která umožňuje řešení prolabujících (vyhřezlých) hemeroidálních uzlů jejich “vrácením „do análního kanálu a přichycení stehem.

 

ligace (podvázání)hemeroidálních arterií a rektoanální reparace 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hemeroidy

(mirunda, 3. 12. 2014 20:32)

Hodně můžu doporučit i mast na hemeroidy http://mastnahemeroidy.cz