Strava v těhotenství
Těhotenství samo sebou nese i změnu jídelníčku. Tělo bude zatíženo samotným těhotenstvím a proto se nemůže zatěžovat ještě stravou, kterou běžně zvládá zpracovat. Tady je pár rad o výživě v těhotenství. Pro odborné rady však musíte k lékaři. Určité potraviny je dobré konzumovat často, některé nejsou příliš důležité, ale jídelníček s nimi můžeme doplnit, avšak některé potraviny jsou přímo zakázané a měly bychom je přímo vyřadit z jídelníčku minimálně po dobu těhotenství a kojení, nejlépe však i v době před těhotenstvím a to alespoň 3 měsíce předem.
Co je vhodné jíst:
- mléko a mléčné výrobky
- tvrdé sýry
- ořechy
- tofu
- brambory
- luštěniny
- obilniny
- vejce
- rýže natural
- celozrné pečivo
- ovoce a zelenina (nejlépe syrové)
- nealkoholické pivo
- 100%-ní džusy
Co se nesmí jíst:
- tavené a zrající sýry
- tonik
- tvrdý alkohol
- káva
- syrové obilné klíčky
- polo / syrové vejce
- nepasterizované mléko
- umělá barviva, konzervanty
- instantní rychlá jídla
- káva, čaj
Další informace ke stravování:
Dávejte si pozor na majonézu, tiramisu, točenou zmrzlinu, různé pěny v pohárech, zákuscích a podobně - obsahují často syrová vajíčka. Pokud vaříte vejce, nedělejte je tzv. "na hniličku" - žloutek musí být úplně tuhý.
Alkohol by v těhotenství neměl být konzumován, tvrtdý alkohol už vůbec ne. Osobně myslím, že občasná menší sklenička např. vína nemůže uškodit, ale musí to být opravdu jen s mírou.
Čaje by se v těhotenství neměly pít ve velkém. Úplně se má vyřadit černý a zelený čaj. Ostatní bylinky by se neměli pít dlouhodobě, ale měli by se střídat. O vhodnosti jednotlivých bylin si musíte ale zjistit informace nejlépe u lékaře. Údajně se může pít čaj ROIBOS – není to čaj ale bylina a neobsahuje tein.
Před otěhotněním je dobré se vyvarovat sóje a výrobkům z ní, protože deformuje spermie a brání otěhotnění.
Dobré je (hlavně pro vegetariány) brát 1 lžíci lněného oleje denně (před početím i muži) + vitamín B12, (volně se prodává B-komplex).
V těhotenství by jste měla vynechat ze svého jídelníčku některé bylinky, především: pelyněk, šalvěj, tymián, majoránku, levanduli, aloe, celer, petržel, bazalku, oregano, hluchavku, mátu, podběl, sedmikrásku, skořici, šafrán, rozmarýn, kostival, kozlík, diviznu, břízu, nebo hřebíček.
O každém stravovacím kroku, ve kterém si nejste jisti se musíte poradit s lékařem, který ví přesně, co pro vás a vaše miminko bude nejlepší.
Následující tabulka uvádí některé z potřebných živin pro těhotenství a také to, v čem se tyto živiny, vitamíny, prvky vyskytují nejčastěji.
O co se jedná |
V čem se to vyskytuje |
Vitamín B12 (v těhotenství 3 μg denně ) |
mléko a mléčné výrobky, kvašená zelenina, natto, tempeh, miso pasta, sladkovodní a mořské řasy, kvasnice, obilné klíčky, fermentovaná sója, sójová omáčka přírodní, kysané zelí |
Vitamín D (DDD v těhoten.10 μg ) |
vaječný žloutek, mléko, sluneční záření, máslo |
Vápník |
mák, mandle, melasa, brokolice, pomeranče, tahini, cizrna, mléko, sýry, ovocné šťávy, cereálie, tuřín, tofu |
Železo (v těhotenství 20-25 mg denně) |
ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, švestky, hroznové víno, hrozinky, mořské řasy, pivní kvasnice, pyl, vejce, pórek, petrželka, pažitka, řeřicha, fíky, sezamové semínka, proso, ovesné vločky, tofu, zelená zelenina |
Jód (v těhot. 270 mikrogramů jódu na den) |
mořské řasy, jodidovaná sůl, některé minerální vody, jódové tablety, brokolice, pórek, špenát, někdy mléčné výrobky |
Kyselina listová ( v těhot. 400-600 μg den) |
tablety, chřest, řepa červená, špenát, hrášek, fazole, květák, brokolice, pórek, pšeničné klíčky, ovesné vločky, droždí čerstvé, kapusta |
Vitamín C |
rybíz, rajčata, brokolice, pomerančový džus |
Proteiny - bílkoviny |
slepičí vejce (3-4 týdně), fazole, hrášek, čočka, mléko a mléčné výrobky, tofu, sójové mléko |
Zinek |
ořechy, fazole, mléko |
Kyselina alfa-linolenová |
lněný, řepkový a sojový olej, dýňová semínka, |