Vanocni pernicky
Vanocni pernicky:
Ingredience: 500g hladke mouky
150g cukru
50g másla
100g tekutého medu
3 vejce
1 lžička jedlé sody
koření do perníku nebo směs- anýz, skořice, hřebíček
Postup: zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout (lze i do druhého dne). Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které pred pečením potřeme žloutkem.
Citronova poleva na zdobeni:
Ingredience: bílek
1/2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička bramborového škrobu
asi 4 lžíce moučkového cukru
Postup: všechny suroviny přesypeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a šťávu. Ručně třeme dokud neni poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou, aby neoschla. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak by se poleva mohla oloupat!
Testo bylo pomerne dost lepive, ale po pridani mouky se s nim jiz dalo pracovat. Pernicky jsou vyborne a jejich hooodne!