Jdi na obsah Jdi na menu

Lefkada podruhé

30. 9. 2009
MILUJU ŘECKO!!! Ano, jak jsem loni nadávala na Řeky a Korfu, tak letos se musím potáhnout za nos - opět jsem vyrazila do Řecka - a zase na Lefkádu. Již potřetí, ale tentokrát už plnohodnotně - na 10 dní!!!

Půjčili jsme si na týden motorku, procestovali ostrov křížem krážem, zejména západní pobřeží. Protože existujeObrazek pouze jeden průvodce Lefkadou, rozhodla jsem si dělat takové poznámky, abych nějakého mini průvodce byla schopná vypracovat sama a to v elektronické podobě. Zatím jej připravuji, potom sem umístím ochutnávku z něj.

Tento překrásný ostrov doporučuji každému - jsou zde rajské pláže, kde samota nemusíte hledat, jak oblázkové tak písčité, horské kopce ve vnitrozemí ostrova s mnoha místy oslnivého výhledu do okolí, tradiční vesničky s obyvateli, kde se zastavil čas, nekonečně druhů rostlin i živočichů, podmínky pro všechny vodní sporty... prostě - co víc si přát?

Hlavní město Lefkada není velké, za den jej projdete, nejzajímavější je však hlavní Obrazektřída s mnoha obchůdky a kavárnami a dále různé historické monumenty, k nimž vedou ukazatele v centru města. Za zmínku také stojí zajímavost, že ostrov je s pevninou spojen mostem - teda spiš lodí - ano je to asi 50m dlouhá loď, jejichž boky fungují jako sklápěcí most a pokud jsou dole, jezdí auta, pokud nakoře, plují lodě do mariny (přístavu) Lefkasu - ten je prý jeden z nejlepších v Řecku.

Po západním pobřeží - které popisuji ve své připravované publikaci - vede cesta výše nad hladinou moře - proto na pláže vedou dlouhé serpentiny, které je nutno sjet. Výhled, který se z nich nabízí vynahradí veškere nepohodlnosti cesty.

Na ostrově fungují tři letoviska - na západním pobřeží Agios Nikitas [čti:Aios], na jihu Vassiliky a na východě Nydri. Agios Nikitas je nejméně rušná vesničkObrazeka, kterou tvoří v podstatě jen hotely, studia a taverny, za to je zde ale nejlepší dojezd na nejkrásnější pláže ostrova. Vassiliky je již větší, rušnější letovisko, které ale leží v zálivu a jsou zde větrné podmínky pro windsurfing, proto je moře stále poseto serfaři. Nydri je známé jako nejrušnější letovisko a také v něm sídlí delegáti CK, ale pozor - zdání klame - toto východní letovisko je krásné v noci, ale den na pláži si rozhodně neužijete - stojatá voda, velké oblázky olezlé řasou a pláž así 2m široká.Obrazek

Je to Evropa, Karibik nebo ráj? Východ ostrova Lefkada potěší milovníky čisté vody, decentních, někdy i větších vln, a hlavně nepopsatelnou barvou moře. Už se nemusíte rozhodovat kam za rok. Pro více informací pište na můj email.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

veronika - Cestovani po Lefkade

28. 2. 2015 19:55

Ahoj Baro,

diky moc za web o Lefkade. Tento rok chceme s manzelem a nasi dcerkou procestovat Lefkadu a hledam jakekoli informace a doporuceni na kite, pujcovnu aut, ubytovani. Krasna a zajimava mista, nazvy vesnicek, trhu, plazi, apod. Pokud jsi jiz stihla vypracovat pruvodce Lefkadou, tak budu rada pokud mi ho poskytnes. diky moc, Verca

verca - Lefkada

24. 5. 2014 16:09

ahoj, už jsme na Lefkadě byli, a nemůžeme najít jiné místo s tak krásnými plážemi, proto se tam chceme vrátit (pokud bys věděla o podobném místě, tak pověz :). Minule jsme sídlili v Ag. Nikitas, nechce se nam uplne vracet do stejneho mista, ale kvuli plazim je to asi nej. Tak jsem se chtěla zeptat, zda mas nejaky tip na místo, připadně cokoli, co se zde dá zažít? Děkuji Vercik