Jdi na obsah Jdi na menu

Novinky z knihovnického pultu

 

Městská knihovna v Tovačově zakoupila od ledna t.r. více než 300 nových knih a s výběrem nejčtenějších autorů a nejzajímavějších titulů budou čtenáři postupně seznamováni na knihovnickém webu.

 

NOVINKY

 

​Rodokmen krok za krokem, Rodinná kronika krok za krokem ​- praktické příručky pro všechny zájemce, kteří se rozhodli zpracovat si rodinný rodokmen nebo doplnit rodinnou kroniku o své příbuzné z dřívějších generací. V pátráních po kořenech každé rodiny hrají hlavní a důležitou roli informace z matrik, pozemkových knih, kronik, farních záznamů apod., které jsou z velké části dostupné na webových stránkách.

 

Životopisy:

 

Jiřina Jirásková: Jen to tam klidně napište! - poslední rozhovor se znamenitou českou herečkou, která se svými televizními i divadelními rolemi nesmazatelně zapsala do vědomí diváků několika generací.

 

Vladimír Brabec: Měl jsem štěstí - vzpomínky dlouholetého předního člena divadla činohry Národního divadla  v Praze na jeho bohatý profesní i soukromý život.

 

Sára Saudková: Ta zrzavá - velmi upřímná až drsně sarkastická osobní zpověď známé fotografky, zachycující její dětství, bouřlivé dospívání i dospělost spojenou s pracovním i soukromým životem.

 

Zdeněk Junák: Osobně - zajímavé vyprávění se známým brněnským, filmovým, divadelním i rozhlasovým hercem a dabérem, jenž je v poslední době spojován např. s televizní rolí optimistického praporčíka Ambrože z Četnických humoresek.

 

Ladislav Smoljak - vzpomínky na laskavý humor herce, scénaristy, režiséra a dlouholetého spolupracovníka a přítele Zdeňka Svěráka.

 

František Peterka: Zpověď - rozjímání o životě, mládí a herectví i těžké nehodě, která zásadně ovlivnila osud českého herce s pevnou vůlí a vytrvalostí sportovce.

 

Zdenek Merta: Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta - soubor pozoruhodných epizod z autorova života, zachycující postřehy z jeho koncertů, vystoupení a zájezdů do různých koutů světa. Tento všestranný hudebník napsal několik desítek filmových a televizních partitur, mnoho písní, dva balety, několik muzikálů, oper a symfonických skladeb.

 

Karel Roden - jeden z nejvíce obsazovaných současných herců, který se dokázal prosadit i v Hollywoodu. Kromě herectví se věnuje renovaci barokního zámečku na Sedlčansku, kde na svých pozemcích chová koně. Je také velkým znalcem vína a ze svých sklepů dodává víno s vlastní značkou do několika vybraných restaurací a vinoték.

 

Věra Chytilová: Zblízka - jedinečná kniha vzpomínek, v níž paní režisérka otevřeně předkládá čtenářům svůj soukromý i profesní život. Ve svém vyprávění se dotýká všech významnějších událostí, které ji provázely životem a často nešetří kritikou. Kniha je doplněna řadou fotografií z rodinného alba i přehledem její tvorby.

 

Josef Kemr: O sobě - ohlédnutí za tvorbou i osobností velkého českého herce a nesmírně skromného člověka, který musel podstoupit nelehkou cestu ke splnění své touhy - herectví. S úctou na něj vzpomínají jeho blízcí, přátelé i kolegové.

 

Bruce Willis: Poslední skaut - tato kniha odhaluje profesní i soukromý život populárního hollywoodského herce, který se řadí k nejúspěšnějším a nejpracovitějším hvězdám současné světové kinematografie.

 

Raquel Welchová: Víc než jen výstřih - úspěšná americká filmová a televizní herečka vypráví nejen o svém životě, ale témata své knihy směřuje k radám, které by mohly dnešním ženám usnadnit a pochopit situace a úskalí v různých životních etapách. Ke čtivosti knihy přispívá i spoustu praktických rad týkajících se životního stylu, kosmetiky a módy.

 

Manželky a milenky nacistických pohlavárů - manželky a milenky z kruhu nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera jsou nejvíce opomíjenými osobnostmi v souvislosti s temným obdobím nacismu. Jejich vnímání nacismu bylo různé - některé zcela zanevřely na tento zhoubný systém, jiné však v této bezcitné ideologii našly pochopení nebo dokonce zalíbení.

 

Manželé Goebbelsovi: Svůdník a vražedkyně - soukromý život manželů Goebbelsových byl na veřejnosti prezentován jako příkladný jejich postavení, ale ve skutečnosti se nesl v duchu zvrácenosti, sexuální neukojitelnosti a cynismu. Šéf nacistické propagandy byl tímto pověstný a mnozí spolupracovníci neradi viděli, když se pohyboval v přítomnosti jejich manželek. Jeho manželka Magda svým půvabem a uhlazeným chováním upoutávala pozornost mužů a byla vyhlášena jako dokonalý vzor německé ženy. Když však pochopila, že se blíží nevyhnutelný konec Třetí říše a moci Adolfa Hitlera, ke kterému vzhlížela s úctou a obdivem jako k bohu, neváhala obětovat život a zavraždila sebe i své děti.

 

 

Kuchařky a praktické rady do domácnosti:

 

Halina Pawlowská: Rodinná kuchařka - autorka se netají svou velkou zálibou k vaření i jídlu a nabízí čtenářům své oblíbené recepty, které jsou doplněny drobnými historkami a rodinnými fotografiemi.

 

Halina Pawlowská, Lubomír Lipert: Chuť do života - další kniha vyprávění a labužnických receptů jako návod na optimističtější pohled na smutné stránky života.

 

Ohnivý kuře - několik desítek osvědčených kuchařských receptů z oblíbeného stejnojmenného televizního seriálu.

 

Karolína Kamberská: Domácí kuchařka - nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční dny převážně z tradiční české kuchyně. Karolíniny recepty znají diváci ze stejnojmenného televizního pořadu.

 

Aby vám znovu chutnalo - v případě, že vás trápí delší dobu trávicí potíže, může se jednat o řešitelný problém nazvaný funkční porucha trávení. V knize naleznete odborné rady  a mnoho receptů na léčivé čaje, odvary, i využití určitých potravin v běžné kuchyni s ohledem na vaše zdravotní problémy se zažíváním.

 

Vaříme pro kojence - praktické rady a recepty pro výživu nejmenších dětí pro jejich zdravý růst a vývoj optimální tělesné hmotnosti.

 

Smoothies a ovocné šťávy - ovoce a zelenina dodávají tělu důležité vitamíny a lze je konzumovat v nejrůznější úpravě. Rozmixováním na lahodné šťávy se z nich stává kulinářský zázrak, který dodá tělu potřebné látky i energii.

 

Praktická kuchyně: Oblohy a zdobení - více než 300 návodů na zdobení pokrmů ovocem a zeleninou; postupy na zhotovení cukrářských výrobků a sladkých ozdob popsaných krok za krokem a doplněných barevnými fotografiemi.

 

Herbář - časopisový speciál s návody na bylinkové recepty.

 

Babiččiny rady do kuchyně, domácnosti i zahrádky - spoustu praktických rad, vychytávek i postřehů pro kuchařky i hospodyňky, z nichž mnohé mají nadčasovou působnost.

 

Dobré rady do každé kuchyně a zahrady - rychlý pomocník a přehledný rádce.

 

Dobré rady pro naše zdraví - rady a odpovědi na mnohé otázky ohledně zdraví dětí i dospělých a spoustu osvědčených tipů v péči o tělo i duši.

 

Témata mezi nebem a zemí...

 

Deník kartářky - velmi osobní zpověď Dagmar Kludské, která se již mnoho let profesionálně zabývá astrologií, výkladem snů a karet. Ačkoliv ji v životě potkalo mnoho problémů, se kterými se musela vyrovnat sama bez pomoci druhých, ale snad právě proto se snaží každému zájemci poradit a nalézt východisko z jeho nepříznivé situace.

 

Zprávy z druhého břehu - autor knihy je nejznámější britské médium, pravidelně vystupuje v televizi a BBC o něm natočila několik dokumentárních filmů. Jeho neuvěřitelný talent spojit se se světem duchů a předávání velmi osobních a otevřených zpráv lidi neustále překvapuje a ohromuje.

 

Horoskopy pro krásu, zdraví, půvab a dobrou náladu každé ženy - v knize se seznámíme se čtyřmi starodávnými horoskopy (mayský, přírodní, egyptský a květinový), které nám pomohou poodhalit naši osobnost z několika různých pohledů a zároveň poradí, jak zvýraznit vlastní klady a naopak potlačit určité své nedostatky.

 

Věštění: Naučte se ovládat svoji intuici - autorka čtenářům přibližuje různé techniky, jejichž pomocí se lidé mohou např. přivést do transu, a upozorňuje, na co je třeba dávat pozor, aby praktikované metody byly bezpečné. Kniha je zároveň i učebnicí, která poskytuje praktický návod k věštění.

 

Andělé od A do Z - každý ví, kdo jsou to andělé, ale mnozí ani netuší, že skutečně existují, že se s nimi můžeme setkat a naladit se na jejich energie. Kniha nabízí možnost, jak pozvat tyto duchovní bytosti do svého života a také vypráví o všech záležitostech, které s nimi souvisejí (tradice, mýty a legendy) včetně praktických cvičení a meditací.

 

Zóny zdraví a života. Místa, která léčí - praktický rádce s návody, jak odolávat stresu, nemocem a životním nezdarům, který zároveň upozorňuje na nevyčerpatelné zdroje přírodní a kosmické energie koncentrované na určitých místech. Tato nenáročná terapie přírodou pozitivně ovlivňuje stav dlouhodobě nemocných a posiluje jejich psychiku a imunitu. Kniha je zároveň i pozvánkou pro turisty, kteří se rádi poznávají zajímavosti i krásy naší země.

 

Astrologie lásky - tato kniha nám nabízí zamyšlení na tím, proč nám do života vstupují stále stejné typy lidí, jak vzhledově, tak povahově a přináší nový pohled na to, jak mohou jednotlivá znamení zvěrokruhu ovlivnit naše vztahy. 

 

Čtení z ruky snadno a rychle aneb mapa života v dlani - čtivá a srozumitelně napsaná kniha o chiromantii (čtení z ruky), která je doplněna názornými kresbami.

 

Věštba podle zvěrokruhu: Co vám hvězdy řeknou o vás samých a vaší budoucnosti - inspirativní průvodce astrologií je tím nejlepším společníkem pro každého, kdo touží po dosažení životní rovnováhy a co nejlepšímu využití síly planet, jenž stály u zrodu každého lidského jedince.

 

Kam odchází duše - knížka zachycuje zkušenosti osob, které se ocitly v blízkosti smrti a nacházely se ve stavu tzv. rozšířeného vědomí a mimosmyslového vnímání nebo také zaznamenává pocity a myšlenky umírajících a předsmrtnou rekapitulaci jejich života. Autor vyjadřuje podporu těm, kteří hledají útěchu před blížící se smrtí nebo i lidem, kteří o umírající pečují a připravují je k odchodu z tohoto světa.

 

Duševní i fyzické zdraví:

 

Více síly a úspěchů s Pěti Tibeťany - dynamické cviky ke stupňování energie a životní síly, vnitřní vyrovnanosti a lepší psychické a fyzické odolnosti vůči stresové zátěži a nemocem.

 

Cvičíme v kanceláři - jednoduché cviky zaměřené na krční, hrudní a bederní páteř včetně procvičování horních a dolních končetin, které lze procvičovat v kanceláři na židli, při jízdě autem i doma bez větších časových nároků a speciálních pomůcek.

 

Fitness manuál pro ženy - tato publikace je vhodná pro ženy všech věkových skupin jako informační pomůcka při cvičení ve fitness centrech a je doplněná i o speciální cviky v těhotenství nebo v období přechodu ženy.

 

Akupresura pro rodiče s dětmi - praktický průvodce pro rodiče, který seznamuje s účinnými technikami léčení tlakem prstů, pocházejícími původně z tradiční čínské medicíny. Jejich kladné účinky jsou patrné při zažívacích potížích, nechutenství, únavě, teplotách, noční inkontinenci, problémech se spánkem, při různých bolestech apod. Autoři působí jako pediatři a odborníci na západní i východní techniky léčení a jsou konzultanty Světové zdravotnické organizace.

 

Cvičíme, posilujeme a hrajeme si s dětmi - kniha zkušených lektorek pohybové výchovy nabízí detailní návrhy k nejrůznějším cvikům a pohybovým hrátkám věnovaných malým dětem doplněné o správnou manipulaci s dítětem s ohledem na jeho motorický vývoj a pohybové dovednosti.

 

Literatura faktu:

 

Volá Londýn - vzpomínky bývalých členů čs. oddělení BBC na československé vysílání z Londýna, které mělo tradici již z dob exilové vlády prezidenta E. Beneše za druhé světové války. V knize je popsána nejen novinářská práce v BBC, ale i poutavé osobní příběhy a klíčové události české a slovenské historie. Na přiloženém CD je např. záznam projevu Jana Masaryka, Edvarda Beneše i dalších představitelů tehdejší vlády.

 

Stalin a období stalinismu: historie, fakta, dokumenty - jeden z největších diktátorů 20. století J. V. Stalin věřil, že za ideu budování nového a moderního Ruska stojí obětovat život několika milionů lidí. V novém vydání tohoto titulu došlo k doplnění dalších faktů a dokumentů o tomto nechvalně proslulém politikovi. 

 

1948: Vítězný únor - představuje jednu ze zásadních událostí moderních dějin, která poznamenala vývoj Československa na dalších čtyřicet let. Tato publikace od renomovaných autorů se snaží poskytnout odpovědi na otázky, co předcházelo únoru 1948, co se dělo na politické scéně a kdo hrál jakou roli. Kniha je doplněna o řadu zajímavostí a mapek, dobových dokumentů a fotografií.

 

Cestopisy:

 

Cestovatel Petr Nazarov seznamuje čtenáře se zajímavostmi a přírodními krásami nejrůznějších lokalit ve světě, ale zároveň poukazuje na extrémní chudobu a neutěšené životní podmínky v mnoha zaostalých zemích.

 

Jižní Amerika - z Buenos Aires na Machu Picchu 

Jižní Afrika - Namibie, Svazijsko, Lesotho a Jihoafrická republika

Aloha Molokai: Havajské ostrovy nevšedním pohledem

 

Historie:

​Karel IV.: největší záhady a mysteria - fakta ze života významného českého panovníka, který se zasloužil o nebývalý rozkvět české země. V knize je zachycen nejen soukromý život vladaře, ale i korunovace a její důsledky a okolnosti vzniku známých staveb.

 

Slavné prohry, slavná vítězství Koruny české - pohled na vojenskou historii českého státu v období let 1230 - 1938  s jeho oslnivými vzestupy a tragickými pády.

 

Vládci českých zemí od Soběslava po Karla Habsburského - v unikátní publikaci jsou zachyceny dějiny vládnoucích rodů a životní osudy jejich nejvýznamnějších králů a knížat.

 

Dějiny světa od A do Z - tato kniha je vynikající pomůckou pro rychlou orientaci ve světových dějinách. Bohatě ilustrovaná encyklopedie nabízí nejdůležitější informace o významných historických událostech a osobnostech.

 

Lidé starého Egypta - poutavě napsaná publikace zachycuje osobní příběhy stovky Egypťanů (faraonů, královen, dvořanů i obyčejných lidí) pocházejících z jedné z největších starověkých civilizací světa.

 

Ilustrované dějiny českého národa - velmi podrobně zpracovaný průvodce českými dějinami od dávnověku až po konec 19. stol. doplněný půvabnými historickými obrazy a rytinami.

 

Filozofie, psychologie, náboženství:

 

​Seznamte se...Východní filozofie - ​kniha předkládá zábavnou komiksovou formou přehled důležitých myšlenek a konceptů východní filozofie a zabývá se zejména myšlenkovými proudy zrozenými v Číně a Indii, které mají hluboké historické kořeny a přetrvávají až do dnešní doby.

 

Cesta ke svobodě (Dalajlama) - první svazek řady "Základní učení tibetského buddhismu", který představuje potřebné informace pro všechny zájemce, kteří chtějí blíže porozumět a proniknout do myšlení tibetského buddhismu. Jeho hlavním představitelem je Dalajlama, nejvyšší tibetský duchovní a politický vůdce, žijící v exilu v Indii. 

 

Cesta ke štěstí (Dalajlama) - autor nám pomocí meditací, příběhů, buddhistických myšlenek a s psychologickým nadhledem ukazuje, jak lze bojovat s depresí, úzkostí, hněvem, žárlivostí nebo i se špatnou náladou a dosáhnout tak psychické vyrovnanosti a vnitřního klidu.