Jdi na obsah Jdi na menu

Knižní novinky českých autorů

Česká próza:

Závod s časem. 99 nejrychlejších fejetonů (Boučková, T.) - výběr je složen nejen  z nových, ale i starších fejetonů, které autorka považuje za nadčasové a odrážejí současnou dobu. Je v nich patrný smutek, rozčarování, ale i humor a ironie.

Na odstřel (Cajthaml, M.) - příběh popisuje přátelství dvou chlapců, kteří pocházejí ze sociálně odlišných rodin, oba jsou jedináčci a mají silnou vazbu na své otce, kteří jsou podle nich ztělesněním pravých m,užských vzorů. Ale čas ukáže, že nic není tak dokonalé, jak se na první pohled zdá a dramatický příběh směřuje do tragického finále.

Postřižiny (Hrabal, B.) - jeden z nejznámějších románů B. Hrabala o krásné ženě správce pivovaru, svérázném strýci Pepinovi a životě na maloměstě v době průmyslových objevů ma překotné modernizace, kdy se nezkracovaly jen vzdálenosti a čas, ale i dámské sukně a vlasy.

Toxický squat (Kavurová, H.) - tvrdá a upřímná exkurze do ponurého světa tvrdých drog, který oslovuje čtenáře napříč všemi generacemi. Kniha je pravdivou výpovědí dvou sester, které žijí v područí omamných látek a připomíná klasické bestsellery tohoto žánru, jakými jsou "Děti ze stanice ZOO" nebo "Memento".

Uhnutiny uhnutý (Rytířová, H.) - realisticky napsané vyprávění Heleny Rytířové zavede čtenáře do časů, kdy zkratky VB, SSM, VUML, StB a KSČ patřily ke každodennímu životu stejně jako uliční výbor, tuzex nebo Rudé právo. S nadhledem a čtivou formou píše o svých rodinných příslušnících i osobnostech veřejného života, kteří touto dobou lépe či hůře proplouvali.

Krvavá Máry a jiné strašlivé historky (Janeček, P.) - etnolog a folklorista přináší výběr nejzajímavějších tajemných příběhů současných i dříve narozených vypravěčů, které zachycují nadpřirozeno, tajemno a nejrůznější záhadné události.

Nedosáhneš na dno (Sekyrka, P.) - děj románu se odehrává v jihočeském Písku v r. 1991, kdy se osudy několika postav musí postavit tváří v tvář padesát let starým událostem. Bývalá vězeňkyně nacistickývh koncentračních táborů Valerie Zajíčková sdílí společnou domácnost se svou rozvedenou dcerou a malou vnučkou. Dceřina náhlá vážná nemoc a Valeriin následný zápas o její záchranu je přivede na špičkové lékařské pracoviště do bavorského Mnichova. Tam se však Valerie dostane do střetu se starým operatérem, bývalým členem SS a odmítne nechat svou dceru na této klinice operovat. Tříští se v ní pocity matky bojující o život dcery a zároveň člověka, kterému brání hluboké morální přesvědčení dát souhlas k léčbě. Netuší, jakým způsobem ovlivní její konečné rozhodnutí život sobě, své rodině i letitým přátelům.

Nejtěžší rozhodnutí (Sobotka, R.) - příběhy jezdců a koní z jezdeckého areálu Pastviny. Někdejší vynikající žokej Tom řeší obtížnou situaci po úrazu a po životním zklamání přijetím nabídky dělat trenéra v jezdeckém areálu v zapadlém hornatém kraji.
O dostihovém sportu na profesionální úrovni se zde nedá vůbec mluvit, místní pořádají westernové závody spíše pro zábavu a potěšení. Tomovu ztracenou životní rovnováhu mu pomáhají najít nejen noví přátelé, ale i okolní malebná příroda.

Padesátka ... takovej drsnej horskej humor (Burian, O.) - humorný a úspěšně zfilmovaný příběh o svérázných jedincích i jejich rodinách žijících v Krkonoších, mezi něž nepochybně patří místní horalé - lyžařka s jednou nohou, rolbař, který nepije jen na Tři krále, legendární lovec žen pyšnící se neplodností a barman se zálibou ve věštění. Nelze opomenout ani na Pavku, nejstaršího žijícího člena tradiční běžkařské rodiny, který si přál, aby jeho syn Jura  po něm převzal běžkařskou štafetu. Jenže syn mu dělá starosti, protože místo běžkaření svádí zralé ženy.

Deník šílené markraběnky (Pallavicini Z.) - autorce nar. v r. 1971 koluje v žilách krev slavných šlechtických rodů rakousko-uherské monarchie a ve své knize popisuje historii své české a uherské rodiny. Složitosti života aristokracie, své lásky i slabosti prezentuje naplno a se stejnou vášní jako žije svůj život. Vzpomíná na svoji maminku, krásnou hraběnku s tragickým osudem, na naivně poctivého dědečka, který si nechal "pomaďarštit" svoje příjmení, aby byl nakonec stejně popraven a zmiňuje se i o své velké lásce ke knížeti Karlu Schwarzenbergovi. Ačkoli se v životě často potýkala s osamělostí, materiální nouzí, anorexií, depresemi a dokonce se pokusila o sebevraždu, skutečný smysl života našla ve svých dětech.

Michaela. Události v klášteře svatého Anděla (Urban M.) - eroticko-hororový příběh z jednoho zvláštního kláštera. S. je zločinec na útěku a doposud vyvázl z každé pasti, kterou mu nastražila policie. Jednou, když opět ujížděl v ukradenem autě, se dostal do hor, kde mu došel benzín. Útočiště našel v ženském klášteře, kde je mu byl poskytnutý azyl. Nejprve se pobytem mezi sestrami docela bavil, než pochopil, že přežít tu týden společně s pěti mladými ženami a jednou tajemnou bytostí může být nad lidské schopnosti a že mu také půjde o život.

Pro dnešek a pro příště zavřeno (Janda M.) - Příběh ze Sudet zachycuje život Čechů a Němců na pozadí událostí koncem 30. a začátkem 40. let 20. století. Historické a regionální podmínky tehdejší společnosti výrazně ovlivnily i osudy několika přátel scházejících se v hospodě jednoho malého severočeského městečka. Pro hospodského Hanse, československého občana německé národnosti a antifašisty, nebylo po osvobození v nové republice místo. Hans si prošel wehrmachtem a zčásti zakusil i divoký odsun Němců, zatímco jeho přítel byl na tom ještě hůř, neboť si válku protrpěl v koncentračním táboře Mauthausen. Po válce jim bylo dopřáno se opět setkat a jeden čas společně se Stefanovou rodinou žili v Mnichově.

Modrý kód - příběhy z televizní obrazovky (kol. autorů) - kniha nabízí čtenářům jedinečnou možnost seznámit se s pokračováním případů, které se již do televizního seriálu nevešly. Na čtenáře čekají další osudy pacientů, které zachycují další vývoj jejich zdravotního stavu, tak i pokračování jejich osobního života. Knihu doplňuje i příručka první pomoci od Českého červeného kříže.