Jdi na obsah Jdi na menu

Detektivní romány - knižní novinky 1/2022

24. 1. 2022

Detektivní romány:

 

Mayne, A.: Dívka pod hladinou. Sloan je ve vodě jako doma a potápí se již od dětství. Shodou náhod se jednoho dne ocitne nejen v roli svědkyně, ale stává se zároveň i podezřelou. V době, kdy trávila čas ve vodě, někdo vhodil do kanálu zavražděnou mladou dívku, kterou Sloan kdysi znala. Je tedy přísně hlídanou osobou nejen policií, ale sleduje ji také vrah oné dívky. Stopy vedou až k drogovému kartelu, kterému zmizelo půl miliardy dolarů společně s dokumenty, které usvědčují zkorumpované soudce a politiky. Peníze a dokumenty o korupci chce nejen kartel, ale i policie a bezpečnostní složky a to za každou cenu.

 

Fellowesová, J.: Mitfordské vraždy. Je rok 1919 a Louisa Cannonová je na útěku před starým životem a hlavně před násilnickým strýcem, který ji posadil do vlaku a hodlal ji dát jako "splátku" svých dluhů jednomu ze svých kumpánů. Naštěstí Louisa včas z vlaku vyskočí a tím překazí nechutné plány svého strýce. Její propustkou k novému životu je pozvánka na pracovní pohovor v domě Mitfordových na místo guvernantky pro jejich dcery. Tuto práci získá a později se také dozví, že ve stejném vlaku, kterým jela, byla zavražděna mladá zdravotní sestra, která byla nějakým způsobem spojena s rodinou Mitfordových a netuší, že vrah si již vyhlíží další oběť.

 

Lapena, S.: Její konec. Stephanie a Patrick, bohatí a spokojení manželé, se nedávno stali rodiči krásných dvojčátek. I když je oba péče o děti hodně vysiluje, Stephanie je přesvědčená, že má všechno, po čem kdy toužila. Pak se ale objeví Erica, žena z manželovy minulosti, a s ní i děsivé informace o Patrickově první manželce, která podle Ericy nezemřela nešťastnou náhodou, ale byla zavražděna. Patrick tvrdí opak, ale Stephanie najednou zjišťuje, že muž, kterému bezmezně důvěřovala, možná lže a možná i vraždil a možná to chce udělat znovu...

 

Costello, M.: Mrtvá v Temži. Cherringham je klidné městečko, kde čas plyne pomalu a nic zvláštního se neděje. Až jednoho dne se objeví v řece tělo mrtvé ženy. Policie je bezradná, vyšetřování nepřináší žádné výsledky, a tak se Sarah, přítelkyně oběti, rozhodne vypátrat jejího vraha. Společně s bývalým policistou Jackem, který bydlí na hausbótu nedaleko místa tragédie, se pouští do nelehkého úkolu a zjišťují, že každý z podezřelých něco skrývá.

 

Bolton, S. J.: Volavka. Studium na univerzitě v Cambridgi mělo být pro studenty příslibem lepšího života, ale čekala tam na ně smrt. Umíraly především dívky a to vždy vlastním přičiněním. Při vyšetřování dojde policie k závěru, že psychologický profil dívek, jejich pohyb na sociálních sítích i další jejich aktivity vykazují společné rysy. Je možné, že je někdo k sebevraždě dohnal?

 

Robotham, M.: Vykrvácet. Jednoho dne se Sienna, problémová kamarádka dcery Joea O´Loughlina, objeví u jeho domu, je celá od krve a očividně v šoku neschopna říct, co se stalo. Následně je u ní doma nalezen její mrtvý otec, bývalý policista a testy prokážou, že krev , kterou má Sienna na sobě, patří jejímu otci. Dívka tvrdí, že si nic nepamatuje, ale O´Loughlin tuší, že se v ní něco děje a čím víc hrůzných detailů se o dívce dozvídá, tím hůř dokáže ovládat svůj dlouho potlačovaný vztek. A nabízí se otázka, zda-li pachatel nemá vyhlédnutou další oběť a neudeří znovu.

 

Mc Clure, K.: V přímém ohrožení. Když se Steven Dunbar pustí do vyšetřování vraždy dvou lékařů, vůbec netuší, jestli mezi nimi může být nějaká spojitost. Následná spolupráce s Interpolem postupně odhalí další oběti zabité stejným způsobem, v němž hraje hlavní roli nebezpečný virus. Po tomto zjištění musí Steven zasáhnou co nejdříve, než se v ohrožení ocitnou další životy.

 

Stage, Z.: Země divů. Bennettovi jsou umělecky založená rodina, žena byla původně baletkou, ale pak se rozhodne zůstat v domácnosti, starat se o děti a podporovat svého manžela, který se snažil prosadit jako malíř. Jednoho dne se však rozhodli opustit rušné velkoměsto a koupili si odlehlou usedlost obklopenou krásnými lesy, s přáním žít plně v souladu s přírodou. Zpočátku byli okouzleni z místa, ve kterém se usadili a také prastarou borovicí na jejich pozemku rostoucí poblíž domu. Postupně se však jejich nadšení začalo měnit v hrůzu, neboť je začala obtěžovat zvláštní bytost, která je neustále vyhledávala a terorizovala.

 

Nesser, H.: Řeznice z Malé Barmy. Inspektor Barbarotti byl pověřen, aby se podíval na starý nevyřešený případ v Kymlinge, ve kterém jde o záhadné zmizení Arnolda Morindera, druha Ellen Bjarneboové, se kterou žil po jejím propuštění z věznice. Ellen byla známá jako "Řeznice z Barmy" a za spáchané vraždy byla odsouzena a odseděla si jedenáct let ve vězení. Jenže se objevily pochybnosti, že Arnold nemusel být její obětí a tak se inspektor Barbarotti vydává na cestu Švédskem až do Kymlinge, kterému se říká "Malá Barma" a následně až k odlehlému penzionu v horách, aby se dopátral pravdy.

 

Wurm, D.: Fobie. Sarah Bridgewaterovou v noci probudí pocit, že se manžel vrátil nečekaně dřív ze služební cesty, ale když vstane, aby ho přivítala, tak zjistí, že je to úplně cizí muž, který má na sobě jeho oblek, v ruce jeho aktovku a přijel jeho autem. Navíc neochvějně tvrdí, že je opravdu Stephen a ví věci, které kromě jejího manžela nikdo jiný nemůže vědět. Pro Sarah a jejího malého syna začíná nejhorší noční můra jejího života. Ale vetřelec zmizel stejně nečekaně, jako se objevil. Sarah nikdo nechce věřit to, co zažila, přičemž po jejím skutečném manželovi není žádná stopa.

 

Wagner, J. C.: Světlo v temném domě. Vražda neznámé ženy postaví polici ve finském městě Turku hned před několik hádanek. Proč někdo vniknul do nemocnice, aby zabil pacientku v kómatu? A co je to za vraha, který vedle oběti nechá na prostěradle stopu tekutiny, která je později identifikovaná jako slzy? Kimmo Joentaa by měl veškeré své síly věnovat objasnění tohoto případu, ale úkol mu navíc zkomplikuje zmizení jeho přítelkyně. Mezitím co pachatel nachází své oběti v různých dalších městech, tak Kimma zavede pátrání do malé vesničky v nejzapadlejší části Finska, kde na něj čeká temné tajemství.

 

Finlay, M.: Detektiv Arrowood. V Londýně pořádají boháči opulentní večírky, zatímco ty nejchudší obyvatele svádí svět zločinu, drog a prostituce. Policie řeší mimo jiné i finanční a sexuální skandály, ale nemá dostatečné zdroje, aby všechno zvládla. A tak si lidé z vyšších vrstev chodí pro pomoc ke slavnému detektivovi Sherlocku Holmesovi, ale v přelidněném jižním Londýně, kde jsou zločiny mnohem špinavější, se obracejí na soukromého vyšetřovatele Williama Arrowooda. Jednou z osob, která přijde za Arrowoodem je i mladá Caroline, která pohřešuje svého bratra, jenž pracoval pro šéfa místního podsvětí.

 

Costello, M.: Záhada panství Mogdon. Majitel panství umírá při záhadném požáru za velmi podezřelých okolnostech a při vyšetřování se objeví informace, že v přilehlé malé vesničce bydlí tři potomci mrtvého muže, kteří pravděpodobně zdědí po otci veliké jmění. Ačkoli nejsou důkazy o úmyslném založení požáru, vyšetřovatelé jsou přesvědčení, že majiteli k odchodu na onen svět někdo pomohl.

 

Nesser, H.: Vlaštovka, kočka, růže, smrt.  Zoufalá a osamělá šestnáctiletá Monika netuší, co způsobí její vztah s novým milencem její matky. Když se rozhodne, že vztah raději ukončí, tak je už pozdě. O měsíc později je nalezena mrtvá žena, která byla uškrcená ve svém bytě a policie se snaží najít jejího vraha. Ten je však mimořádně důsledný a následně je zjištěno, že už nejspíš zabíjel i dřív a nehodlá jen tak přestat.

 

Susi, P.: Okno do dvora. Leia, svobodná matka, vede projekt ProMen, který poskytuje pomoc mužům závislým na placených internetových sexuálních službách, čímž si proti sobě poštve "počestné" obyvatele. Jsou však všichni tak počestní, jak tvrdí a zvláště ti, kteří proti ní tak ostře vystupují? Ale v tomto souboji jde ještě o něco jiného, někdo totiž toho o Leie ví víc, než by si přála. Ten někdo jí zablokoval kreditku, do jejích zdravotních záznamů jí doplnil datum úmrtí a vetřel se jí do počítače a mobilu, aby ji mohl neustále sledovat...

 

Finch, P.: Klub zabijáků. Pro detektiva Marka Heckenburga to byl obyčejný den, kdy vyšetřoval vraždy na severovýchodě Anglie, když k němu doputovala zpráva, že z ostře střežené věznice uprchl nebezpečný vězeň, jehož trasa útěku byla lemována zkrvavenými těly zabitých policistů. Navíc všechny indicie nasvědčovaly tomu, že bude vraždit dál... Policie okamžitě vyhlásí masivní pátrací akci a Mark je přesvědčen, že bude součástí vyšetřovacího týmu, jenže je bez jakéhokoliv vysvětlení postaven mimo službu. I přesto se rozhodne pátrat na vlastní pěst, přičemž se sám stává terčem útoku.

 

Jackson, D.: Ani muk. Malcom a Harriet Bensonovi jsou usedlí padesátníci, kteří vedou nenápadný a klidný život. Starají se o své auto, zahrádku a přátelí se se svými sousedy. Také mají krásnou desetiletou dceru Daisy, která však není jejich skutečná dcera, neboť byla před třemi lety unesena a od té doby žije ukryta před světem v jedné místnosti domu. Jednoho dne se Malcom rozhodne dát své manželce dárek a všechno má do nejmenšího detailu promyšlené. Dívka se jmenuje Poppy Devlinová a je jí teprve šest let. A tehdy začíná noční můra nejen manželů Devlinových, ale i detektiva Nathana Codyho.

 

Yrsa, S.: Pamatuji si vás všechny. Když se Gardan, jeho žena Katrin a společná kamarádka Liv rozhodnou, že koupí v opuštěné obci v pustých západních fjordech dům, netuší, co všechno je tam čeká, co bude odhaleno a probuzeno. Jakmile se pak pustí do rekonstrukce domu, začnou se dít podivné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, mobily se jim záhadně rychle vybijí a v domě se ozývají podivné zvuky. Záhady se vrší jedna za druhou a začínají se spojovat do řetězce děsivých událostí a vězte, že to není jen fantazie autorky, ale příběh je postaven na skutečných událostech.

 

Silva, D.: Anglická dívka. Gabriel Allon už ani nepočítá, kolik má na svém agentském kontě tajných misí a věří, že už má odslouženo. Přestěhoval se tedy do Izraele, kde chtěl trávit poklidné dny se svou ženou. Ale jeho idyla netrvá dlouho, neboť se na něj obrátí se žádostí o pomoc jeho dlouholetý přítel. Jedná se o zmizení mladé političky a zároveň i milenky ministerského předsedy Madeline Hartovou. Žena byla unesena na dovolené, kterou trávila na Korzice a únosci vznesli na premiéra nehorázný požadavek s tím, že pokud nebude splněn, tak se Madeline stane obětí brutální vraždy. A tak je na Allonovi, zda-li bude dostatečně rychlý, aby únoscům jejich krvavý plán překazil.

 

Meyer, D.: 13 hodin. Detektiv Benny Griessel měl dlouhodobě problémy s alkoholem a tak je neobvyklé, že již 156 dní vydržel být střízlivý. Má se sejít se svou manželkou, která ho kvůli alkoholu vyhodila z domu, ale předtím ho čeká jeden z nejnáročnějších dnů jeho detektivní kariéry. V Kapském městě se ztratila americká turistka a ve stejnou dobu byl zabit slavný hudební manažer. K oběma případům byl Benny povolán jako konzultant, který má proškolit mladé policisty a ukázat jim, jak se má vést vyšetřování. Benny se musí rozhodnout, kterému případu má dát přednost, jestli najít vraha manažera nebo hledat dívku, ze které se může stát oběť.

 

Fellowesová, J.: Mladí, neklidní a mrtví. Při narozeninové oslavě Pamely Mitfordové je u kostela sousedícího s jejich domem nalezen mrtvý Adrian Curtis, který byl považován za nepříjemného, ale charismatického muže. Policie se pouští do vyšetřování a nakonec vyhodnotí, že vrahem nemůže být nikdo jiný než služebná Dulcie. Ale Louisa Cannonová, která má na starosti výchovu Mitfordových dívek, je přesvědčena, že je služebná nevinná a snaží se její jméno očistit. Nenapadne ji, že vrah se pohybuje velmi blízko...

 

Linková, Ch.: Rozhodnutí. Simon, německý překladatel, toho času na dovolené ve Francii, vyslechne na pláži znepokojivý výrok mladé dívky, která řekla, že asi zavinila smrt nějakého muže. Když mu pak vyhladovělá a zanedbaná Nathalie vypráví o svých pronásledovatelích a o tom, že v sebeobraně zřejmě někoho zabila, tak se Simon rozhodne nabídnout dívce pomoc. Brzy však zjistí, že se dostal do velmi tíživé a nebezpečné situace zasahující až do východní Evrpy, kde nějací rodiče zoufale hledají svoji zmizelou dceru.

 

Meyer, D.: Kobra. V penzionu poblíž Franschhoeku dojde k brutálnímu vraždění, při kterém přijdou o život přesným zásahem do hlavy tři lidé. Detektiva Bennyho Griessela navíc hodně zneklidňuje i nevysvětlitelná rytina plivající kobry, což je velké sousto pro média. A to je to poslední, co Benny při vyšetřování potřebuje...

 

Enger, T.: Horká půda. Hluboko ve švédských lesích je při podzimním honu zastřelen starší muž, ale určitě nešlo o nešťastnou náhodu. Tou dobou měla Hedda Hellbergová odjet do Itálie, aby se trochu vzpamatovala ze smrti svého otce, ale do hotelu nedorazila a její stopy končí na letišti Gardermoen v Oslu. Zarážející je i skutečnost, že se Heddino jméno objeví v souvislosti se spáchanou vraždou. Vyšetřování směřuje k temnému tajemství spojenému s dávnou minulostí a je patrné, že ten, kdo je chce uchránit, se nezastaví před ničím.

 

McDermidová, V.: Střepiny ticha. Jsou úspěšné a mají vliv, ovšem svými nekompromisně feministickými postoji si zároveň vysloužily velký odpor tzv. internetových trollů. Jejich nenávist se na tyto ženy valí ze všech sociálních sítí a chrlí na ně neskutečnou zlobu a špínu. Není proto divu, že takový tlak neunesou a spáchají sebevraždu, přičemž se nikdo nepozastaví nad tím, jak kuriózní zabití si zvolí. Jediný, koho tento případ znepokojí,  je ozvláště empatický tvůrce psychologických profilů Tony Hill, který tuší, že se jedná o mnohem větší tragédii, než se může zdát.

 

Gardnerová , L.: Najdi ji. Kolik toho člověk vydrží? To ví Flora, kterou kdysi unesli. Měla štěstí - přežila a dnes se snaží pomáhat jiným ztraceným dívkám. Jednoho dne je však detektiv Warrenová přivolána na jisté místo činu, kde je nad ohořelou obětí muže nalezena nahá a spoutaná Flora. Při vyšetřování se prokáže, že mladá dívka je nějak spojena s několika podezřelými případy a než bylo možné ji vyslechnout, tak zmizela...

 

Meyer, D.: 7 dní. Jihoafrický policejní sbor čelí té největší možné hrozbě. Neznámý odstřelovač si vybral za cíl policisty a vyhrožuje, že bude útočit každý den až do té doby, dokud nebude zatčen vrah mladé ambiciózní právničky Hanneke Sloetové. K vyšetřování případu, které uvázlo na mrtvém bodě, je povolán Benny Griessel. Kvůli chybějícímu motivu je odkázán na spekulace týkající se velké obchodní transakce, které se právnička zúčastnila nebo je třeba hledat viníka v jejím soukromém životě?