Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj č. 11/2006

18. 3. 2008

Sdružení onkologických pacientů Karviná

Adresa: Karvinská hornická nemocnice a. s., Zakladatelská 975/22,             735 06 Karviná – Nové Město

Telefonní kontakt do klubovny: 596 338 177

Provozní doba v klubovně:  Úterý:     8,00 – 12,00 hodin

                                          Čtvrtek: 10,00 – 14,00 hodin

 

Z P R A V O D A J  11 - 06

 

Listopad 2006

Prožíváme měsíc deště, brzké tmy a vzpomínání na své drahé, kterým jsme zapálili svíčku v den jejich svátku. Víte, že tento svátek se slaví již od dob keltských. To oni přišli s nápadem zapálit svíčku svým drahým zesnulým, aby se ohřála jejich duše. Květy a další výzdoba hrobů byly zavedeny mnohem později.Ale listopad je také doba, kdy se začínáme těšit na advent     a s ním těšení se na radostné svátky roku – svátky vánoční.

Komu  blahopřejeme v tomto měsíci  k narozeninám?

Marušce Š. a Adolfovi P.

Co se nám podařilo

  • Z celého okresu se sjeli zájemci o prezentaci pomůcek pro stomiky firmou COLOPLAST, která se konala dne 12. 10. 2006 v 10,00 hodin  v malém salónku Rehabilitačního ústavu v Karviné Hranicích. Překvapilo nás jak velký zájem o tuto akci byl. Děkujeme za spolupráci nejen zástupci firmy COLOPLAS p. Ballové, ale i stomasestrám p. Raszkové z onkologické ambulance   a p. Smelíkové z NsP  Karviná -Ráj
  • Třídenní rekondiční pobyt pro stomiky, který se konal ve dnech 17. – 19. října v rekreačním středisku U Studánky v Horní Lomné se vydařil. Přálo všem počasí, perličkové koupele byly maximálně využité. Procházky po okolí byly v tuto roční dobu velmi osvěžující. Barvy podzimu na všech stráních nám pohladily všem duši a oblažily i tělo. V menším kolektivu se utvořila i správná parta při večerních posezeních v restauraci.
  • Dobrá zpráva pro milovnice penzionu U Studánky. Rekondiční pobyt roku 2007 je objednán. Bude se konat v termínu od 8. do 15. září 2007. Cena bude v příštím roce o něco vyšší, než letos. Další informace budou známy později, ale už teď se s Vámi těším na příští potkávání.
  • 18.10.2006 se konal v Praze sněm onkologických organizací z celé republiky, který pořádala Liga proti rakovině Praha. Bohužel z časových důvodů se z naší organizace nikdo nezúčastnil.
  • 21. – 24. října 2006 pořádal Svaz diabetiků proškolení cvičitelů a nabídl nám účast.  V letošním roce byla účast bezplatná, protože se diabetikům podařilo získat dostatečně vysokou dotaci na konání školení. Velmi za tuto jejich nabídku děkujeme. Vstřícnost lektorů a hlavně cvičitelů z celé republiky svědčily o tom, že je stále co se učit a vylepšovat. Školení se zúčastnily Vlasta a Zuzana a již se těší na to, až Vám budou moci poznatky z této akce předávat. Přivítaly bychom nápad, či pomoc při realizaci pravidelného cvičení.
  • Firma Finidr. Český Těšín nám opět  jako sponzorský dar předala větší zásobu papíru  a tak můžeme s radostí tisknout naše brožurky a předávat takto naše zkušenosti dalším lidem.
  • Na pozvání Aliance a Avonu se Bláža a Andělka, zúčastnily konference v Praze která se konala 27. a 28. 11. 2006. Tématem byla „Úloha zdravotní sestry o ženu s rakovinou prsu a následná péče“.
  • 9. - 11. 11. 2006 odjely Vlasta a Zuzana do Třeboně na seminář s názvem „Psychologie – i slova léčí“, který pořádala Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu. Vyslechly jsme zajímavá slova psychologů, sexuologa i členek z některých sdružení.Ve volných chvilkách jsme sbíraly zkušenosti o činnosti v jiných organizacích republiky, kromě jiného také o  nové organizaci Květinového dne..

Připravujeme

  • Ve středu 22. 11. 2006 připravujeme v Lázních Karviná Darkov veřejnou přednášku „Prevence karcinomu prsu“. Informujte  své  příbuzné,  známé a  přátele.  Přijďte také, i my se musíme stále  učit. Sejdeme se v 15,00 hodin ve Společenském sále Lázní Darkov.
  • 28. 11. 2006 v době od 9,00 do 10,00 hodin bude v naší klubovně v Hornické nemocnici opět představena Firma Just i se svými výrobky, které si budete moci zakoupit. Zveme Vás

  • Příští schůzka bude slavnostní „mikulášová“ a bude se konat 5. 12. 2006 v Rehabilitačním sanatoriu v Karviné 8. Vyzýváme proto děvčata, která se budou chtít zúčastnit aby nezapomněla na balíček v hodnotě nad 60,-- Kč., který při vstupu do salónku předá člence výboru. Tam bude připravena i prezenční listina a bude se vybírat příspěvek 10,-- Kč. Neradi přistupujeme k tomuto opatření, ale chceme předejít nepříjemné situaci, která se stala v loňském roce. Bylo nám trapně, když  jsme zjistily, že někdo balíček nepřinesl a potom Mikuláš neměl možnost obdarovat všechna děvčata
  • Pro Vaši informaci uvádíme, že 8. 12. 2006 se uskuteční setkání zástupců onkologických sdružení ze severní Moravy. V letošním roce jsme pořadatelé my a přijedou členky z Ostravy, Třince, Havířova a Frýdku Místku..

Kultura 

Městský dům kultury Karviná Vás zve na:

25. 11. 2006 v 18,00 hodin THE BEST OF SCREAMERS 3 – nová travesti show.

10. 12. 2006 v 17,00 hodin ŠŤASTNÉ VÁNOCE Jitky Zelenkové.

Výstavy – Mánesova síň

16.11 – 8.12. 2006 probíhá výstava: 

Ireny Veselé Rendlové  - šperk

Hana Sládková – umělecká fotografie

Josef Matoušek – kovová plastika

Vernisáž se koná 16. 11. 2006 v 17. hodin. Srdečně zve                             

Vlasta