Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa v březích a kojících fen

4. 2. 2008

Plánujete netradiční dovolenou? Pokud máte doma zdravého, vitálního psího kamaráda, jistě zvažujete třeba výlet v horách, tábor agility nebo výcvikový kemp.
Pokud vlastníte fenku, připadá v úvahu ještě jedna možnost: "mateřská dovolená". A na každou správnou dovolenou je třeba se dobře připravit. Období březosti a kojení představuje mnoho změn nejen v těle feny, ale také změny v životním stylu.
Na fenku jsou kladeny vysoké nároky. Musí ve svém těle a ze svých zásob vyživovat plody. Narozená štěňata pak musí živit až do odstavení.
Proto by březí fenka měla být ve výborné kondici, která je představována vynikajícím výživným stavem, nasyceností vitamíny, minerálními látkami, stopovými prvky, jakož i dosaženou imunitou vůči infekčním onemocněním.


Od připuštění fenky máte asi 63 dní, abyste připravili všechno na příchod nových chlupatých mrňousů. Nejprve zkontrolujte platnost očkování a datum posledního odčervení. Pokud vám veterinář potvrdí březost vaší fenky, je čas začít postupně měnit i jídelníček.
V první polovině březosti nejsou požadavky feny na výživu nijak odlišné od předchozího období. Nároky na živiny se u březí feny zvyšují až ve druhé polovině březosti. V tomto období, tedy asi od 26. dne podáváme fence krmivo pro březí feny, na které ji postupně převedeme. Takové krmivo by mělo dostatečně pokrýt nároky matky i vyvíjejících se plodů.
Krmná dávka musí obsahovat dostatek kvalitních a dobře stravitelných bílkovin s optimálním složením aminokyselin, odpovídajícím množstvím minerálních látek, vitamínů a dostatkem energie. U březích fen zejména v druhé polovině březosti je nutné dát pozor právě na množství dodávané energie (zejména u doma sestavovaného krmiva). Feny v období mezi 8.-9. týdnem březosti instinktivně snižují příjem krmiva, protože plody již mají porodní hmotnost a dochází pouze ke změnám kvalitativním. Nadbytečná energie v krmivu může vést k dalšímu růstu plodů a tím zkomplikovat porod.
Protože množství krmiva se zvyšuje a roztažitelnost žaludku se kvůli přítomnosti plodů omezuje, dělíme krmnou dávku na 2-3 porce za den.
Pokud fenu během březosti vážíte, zjistíte, že její hmotnost bude na konci březosti zhruba o 20-25 % vyšší.


V rámci péče o březí fenu jste se jistě setkali s otázkou dotace vápníku a fosforu během březosti. Chovatelé občas udělají chybu, že březí fence přidávají vápník a minerály, aby se po porodu neodvápnila. Paradoxně to funguje obráceně. Přídavky vápníku a fosforu v rámci březosti někdy způsobí, že po porodu je porušena fyziologická regulace vyplavování minerálních látek z kostí, což má za následek odvápnění. Organismus si totiž na pravidelné zvýšené dávky rychle navykne a ztrácí schopnost okamžitě reagovat na skutečnou potřebu. Problém nastává v případě poklesu hladiny vápníku v krvi na minimální hodnotu. Tento stav může nastat v období kojení (2.-3. týden) a je označován jako mléčná horečka - poporodní eklampsie fen. Onemocnění se často projevuje u fen malých plemen, zejména s větším počtem štěňat, ale nemusí to být pravidlem.
Mezi příznaky může patřit abnormální žravost (fena může například požírat hlínu), nadměrná žíznivost, zrychlený dech, poruchy pohybu až ztráta rovnováhy provázená obrnou končetin. Jestliže je výživa feny v nějakém ohledu nedostatečná, bere si plod potřebné živiny z matky na úkor jejího vlastního těla. Tak může snadno docházet k poškozování organizmu feny. Nejčastěji je zasažen metabolizmus pojivové tkáně tvořící kostru.
V období před porodem většina fen krmivo zcela odmítá. Důležitý je neomezený přístup k pitné vodě. V průběhu porodu se mléčné žlázy nalijí mlékem, které je v prvních dnech jediným zdrojem obživy malých štěňat.
Zhruba od 3. dne mléko - mlezivo mění své složení. Pokud jsou štěňata klidná, spokojená a postupně přibírají na váze, fena má s velkou pravděpodobností dostatek mléka k jejich obživě. S přirůstající hmotností štěňat, stoupá i produkce mléka, kterou lze podpořit nejen vhodnou výživou, ale i doplňky výživy, založené na bázi mléčných bílkovin, kvasnic atd. …
Fena s více štěňaty vyprodukuje více mléka, nicméně celková produkce je limitovaná a její celkový objem není závislý na počtu štěňat ve vrhu. Množství mléka zpravidla dosahuje vrcholu produkce 4 týdny po porodu (až 4 % tělesné hmotnosti), feny s více štěňaty mají nejvyšší produkci dříve, přičemž jeho množství zároveň přestává stačit, a tak je třeba štěňata přikrmovat. Za celkové období laktace tak fena podle tělesné hmotnosti vyprodukuje 5 až 50 kg mléka.
V období 3. až 4. týdne dochází k dalšímu růstu a zpevňování koster štěňat, přičemž významně odčerpávají vápník a fosfor z těla feny. V tomto období je někdy potřeba, po poradě s veterinářem, feně navíc přidávat do krmné dávky doplňky výživy.
Krmná dávka musí hradit nejen záchovnou potřebu feny, která je v období kojení 3 až 4 násobná, ale i potřebu látek nutných pro sekreci mléka. Krmivo feny tak musí být vysoce stravitelné při co nejmenším objemu, což předpokládá vysokou koncentraci živin. Připravit doma takové krmivo je velmi náročné, zejména pokud má fenka velký počet štěňat, proto raději zvolte kvalitní granulovaná krmiva.
Asi pět týdnů po narození se většina štěňat začíná zajímat o matčino jídlo. Pozvolna začnou štěňata jíst více pevné stravy a méně matčina mléka. V ten stejný čas kojící fena obvykle začne přijímat méně potravy. Většina štěňat je kompletně odstavena ve věku okolo 8 týdnů po narození. Od té doby je potřeba energie u fenky na normálním udržovacím stupni, a tak by měla postupně dostávat krmivo pro dospělého psa v běžné zátěži. Pokud má fenka problémy s ukončením produkce mléka tzv. zaprahnutím, omezíme krátkodobě příjem krmiva a zároveň zvýšíme úroveň zátěže. Štěňátka obvykle neodchází do nových domovů najednou a tak fena omezí až zastaví tvorbu mléka postupně a obvykle bez problémů. Fenka se v krátké době dostane do odpovídající kondice, jako tomu bylo než zabřezla, a vy se tak můžete radovat z krásné psí rodinky.
Pokud jste právě se slzou v oku zavřeli dveře za posledním novopečeným majitelem vašeho drobečka, přiznejte, že i taková dovolená je zážitkem na celý život.