Věnec ze slaného těsta
1. 12. 2009
Věnec ze slaného těsta
Pečení ze slaného těsta má dlouhou tradici. Důvodem k použití soli v
těstě byla ochrana před hlodavci. Návodů na výrobu je velké množství.
Liší se ve složení těsta, v délce pečení i v závěrečné úpravě. Některé
návody nechávají těsto bez jakékoliv další úpravy, jiné naopak pomalují
a nalakují každý kousek, takže původní materiál zcela zakryjí (ale
zároveň tím chrání výrobek před moučnými moly).
My si dnes vytvoříme věnce vhodné k vánoční výzdobě. Při úpravě povrchu ponecháme část těsta původní a část pomalujeme.
1
Materiál: hladká mouka, jemná kuchyňská sůl, voda, štětec, akrylové
barvy, bezbarvý lak, vykrajovátka na cukroví.
Postup: Hladkou mouku a sůl smícháme v poměru tři díly mouky, jeden díl
soli, jeden díl vody. (Vody můžeme dát trochu víc)Vytvoříme tvárné
těsto. Pokud je těsto příliš lepivé přidáme sůl.
2
Z dobře propracovaného těsta vyválíme dva válečky, z nich upleteme copánek.
3 Věneček vytvoříme spojením konců copánku trochou vody.
4 Věneček přeneseme na pečící papír a na plech.
5
Vyválíme těsto a vykrajovátky vytvoříme hvězdičky, nebo jiné tvary.
Uděláme váleček a nakrájíme ho na malé kousky, z nich uválíme kuličky.
6 Hvězdičky a kuličky pomocí vody nalepíme na věnec.
7
Těsto se peče dlouho, proto je lepší si vytvořít několik plechů
dekorací a ty pak péct zároveň. Pečeme při 120°C 4-5 hodin. Rozhodující
je velikost výrobků. Pečení velkého věnce může trvat i 6 hodin.
8
Upečené věnce necháme vychladnout a pomalujeme je akrylovými barvami.
Po zaschnutí barev nalakujeme z obou stran bezbarvým lakem.
Realizace: Alena Isabella Grimmichová, grimmich.cz