Jdi na obsah Jdi na menu

Paleochora - základní informace

18. 6. 2006
Na poloostrově Paleochora, který je korunován hradní zříceninou benátského hradu Selino z roku 1279, žije asi 1500 obyvatel. Na území Paleochory stávalo starobylé město Kalamydi. Hluboký a široký písečný záliv Paleochory patří k nejlepším plážím na Krétě. Pláž je lemována stromy tamarišků. Kdo dává přednost pláži oblázkové, nalezne ji na východním pobřeží Paleochory. Obě pláže byly oceněny modrými vlajkami a jsou od sebe vzdálené cca 10 minut chůze napříč městečkem. Můžete si na nich pronajmout slunečník a lehátka. Pokud dáváte přednost menším a divokým plážím, naleznete je za městem a to jak na západním, tak i na východním pobřeží. Doporučuji zejména krásnou pláž zvanou Anidri, která se nechází cestou podél pobřeží asi 3 km směrem na východ. Centrum nočního života je ve středu městečka. Večer je centrum vždy uzavřeno a automobili v uličkách nahrazují stoly a posezení všudypřítomných restaurací, taveren a bary. Rozhovory nad stolky vedou brzy k navázání nových přátelství. Velmi k tomu přispívá ,,pomalá" a odpočinková atmosféra městečka. Z autobusového nádraží Paleochory je velmi dobré spojení do města Chania. Můžete tak snadno navštívit toto starobylé město s jeho archeologickým muzeem a tržnicí.
Z přístavu Paleochora lze podniknout jednodenní výlety lodí k vykopávkám Lissos, k rokli Agia Irini a Samaria, do malebných městeček Loutro a Chora Sfakion a nebo k věhlasnému písečnému ostrovu s pláží Elafonissi. Z malého přístavu vyplouvá i loď k nejjižnějšímu ostrovu Evropy - k ostrovu Gavdos. Z Paleochory lze dojít pěšky do řady zajímavých míst, například do starobylé vesnice Azogires se stejnojmenným klášterem a rozlehlou hlubokou jeskyní 99 svatých.
Zástupce Viamare Vám poradí řadu dalších vynikajících tras na pěší ale i cyklistické túry.
Taverny, bary, kavárny, diskotéka, obchody, kino, pošta, doktor, cestovní kanceláře, půjčovna motorových vozidel a kol, lékárny, škola potápění, banky, bankomaty, pláž s modrou vlajkou, přístav s pravidelným lodním spojením do okolních osad, na ostrov Gavdos a na pláž Elafonissi.