Jdi na obsah Jdi na menu
 


Želva nádherná

13. 2. 2008
Želva nádherná
(Trachemys skripta elegans) Obrazek

Třída: 
Plazi (Reptilia)
Řád: 
Želvy (Testudines)
Čeleď: 
Emydovití (Emydidae)
Druh: 
Želva nádherná (Trachemys skripta elegans)
Výskyt: 
Severní Amerika
Velikost: 
Samice až 35cm, samci 12cm
Rozmnožování: 
5-20 vajec, inkubace kolem 70 dnů
Potrava: 
želvy nádherné jsou masožravci

Želva nádherná pochází původem ze severní Ameriky (Mexický záliv). V posledních letech je velmi oblíbena v řadě domácností. Mláďata importovaná do České republiky jsou odchovávána uměle na farmách. Roztomilé „pětikoruny" způsobují v posledních letech velké problémy v jižní Evropě, kde je želva nádherná neuváženě vypouštěna do volné přírody, tam vytlačují původní evropské populace želv.
Hodláte-li si pořídit takovou želvičku, zamyslete se nad tím, že samice dorůstají až 35cm (samci 12cm) a ne vždy jsou dospělá zvířata přátelská. Není výjimkou, když uvidíte jak želva nádherná plave ve Vltavě nebo v Jihočeských rybnících.
Mláďata želv nádherných vyžadují akvaterárium s lokálním zdrojem světla a tepla nad souší, kde se mohou během dne vyhřívat a slunit. Dobré je používat lampy nebo žárovky speciálně vyvinuté pro plazy s UV spektrem. Je třeba vytápět také vodu a to na 26 °C.
Důležitá je skladba potravy. Želva nádherná je typicky masožravým druhem - mláďata přijímají gamarusy, sušené krevety, patentky, nitěnky, hovězí nebo kuřecí maso a vnitřnosti (pouze libové), ryby, šneky, žížaly(velmi vhodné a hodnotné krmivo) nebo komerční směsi a granule, kterých je na trhu nepřeberné množství. Do krmiva je dobré přidávat vitamíny a minerální látky, nejlépe v prášku (vitaminové kapky vždy nemají vhodné složení podporující správný růst, ale slouží spíše jako podpůrný prostředek k chuti k jídlu apod.).
Dospělé jedince krmíme obdobně, volíme jen hrubší krmivo. Velké želvy nádherné krmíme dvakrát do týdne.
Při chovu vodních želv řeší mnoho chovatelů problém s častou výměnou vody. Kvalitu a periodu výměny vody v akvateráriu můžeme ovlivnit vhodným složením a množstvím krmiva. Můžeme také používat filtry, nejlépe vnější s vyšším výkonem. Filtry musí běžet 24 h denně.
Nejčastější zdravotní problémy želv chovaných v zajetí:

  • oteklé oči s výtokem - nejčastěji způsobeno nedostatkem vitamínu A, zejména u vodních želv mohou být otoky očí způsobeny také nevhodným chemismem vody, léčení spočívá v podávání vitamínu A nejlépe ve směsi dalších vitamínů a minerálních látek (jinak hrozí předávkování)
  • plísňové onemocnění krunýře - projevuje se mokvavými skvrnami na krunýři nebo měkkých částech těla a olupujícími se štítky, nejlepší je poradit se s veterinárním lékařem, pomáhají koupele v Acriflavinu, roztoku hypermanganu a potírání Betadinem
  • měknutí krunýře - doklad o nesprávné výživě, měknutí je způsobeno nedostatkem vápníku, nejlépe se osvědčilo přidávání mletých vaječných skořápek
  • endoparazité - indikace z trusu vizuálně nebo laboratorním vyšetřením, podávání antiparazitik v závislosti na druhu parazita po dohodě s veterinárním lékařem (osvědčil se přípravek Banminth paste, který se snadno dávkuje a je velmi šetrný)