Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Panasonic DMC-FZ8

Obrazek

 
Nejdříve vlastni zkušenost:
Recenze níže pochází z redakce, která opravdu klade na foto velké nároky, viz citát "Situace se trochu přeci jen zlepšila a to i přes narůstající hustotu buněk na snímači. U nás v redakci klademe na kvalitu fotografií vcelku vysoké nároky a ukázkový snímek, i když byl exponován na ISO 200, je po kvalitativní stránce v pořádku. Zásluhu na tom má nový procesor Venus Engine III, který je oproti V.E. II opravdu výrazně lepší. Máte však pravdu, že by klidně mohl být ještě lepší;-) Panasonic přitom kvalitní kompakty umí (např. LX2, FZ50). Doporučuji Vám podívat se na ukázkové snímky FZ8 na serveru dpreview.com". Pokud se mého názoru tyče fotoaparát DMC-FZ8 uspokojí každého začínajícího fotografa. Přece jenom se pohybujeme v cenové relaci okolo 5000Kč a za tyto peníze dle mého nedostaneme lepší kvality. Pokud někdo hledá lepší kvalitu, bude muset opravdu sáhnout hlouběji do kapsy. Spousta uživatelů hodnotí Panasonic DMC-FZ8 jako hodně muziky za málo peněz. A aní já ho nebudu hanit, vlastním ho teprve krátce a zatím mu nemůžu nic zásadního vytknout. Stačí se s fotoaparátem naučit fotit, jelikož nabízí opravdu dost možností nastavení a on se Vám poté odmění skvělými fotkami. Určitě napíšu více a přidám foto, jen co zas bude chvilka času.
Co o něm napsali:
Levné ultrazoomy jsou mezi fotografy velmi oblíbené, protože nabízí širší rozsah zoomu i funkčních nastavení než běžný kompaktní digitál, avšak za cenu jen o trochu vyšší. Panasonic FZ8 však z této třídy do jisté míry vystupuje, protože je jako jediný ze současně prodávaných levných ultrazoomů vybaven formátem RAW. Dále FZ osmička nabízí 7Mpix čip, 12x stabilizovaný zoom objektiv a zcela nový procesor.
 
 
Panasonic FZ8 je upgradem dřívější FZ7. Novinka je vybavena novým čipem, jehož rozlišení vyrostlo z 6 megapixelů na 7, dále novým procesorem Venus Engine III a již zmíněným formátem RAW, který nahradil TIFF z FZ7. Všechny tyto změny mají pozitivní vliv na kvalitu obrazu, která byla na vysoké úrovni již u starší FZ7. Avšak nejvýraznější obměnou prošel elektronický hledáček. Ten nejenže dostal do vínku vyšší rozlišení 188 tis. pixelů, což je dobrá hodnota, ale především povyrostla jeho velikost z 0,33“ na 0,44“. Vyšším rozlišením 207 tis. pixelů se pyšní i LCD displej. Výrobce kromě těchto bezesporu přínosných vylepšení udává i zrychlení odezvy spouště a vyšší výdrž baterií, což je pravděpodobně obojí zásluhou nového procesoru.
 
 

Obrazek


Ovládání a ergonomie

Ultrazoomy vynikají většinou velmi dobře zpracovanou ergonomií a ani Panasonic FZ8 není výjimkou. Jen kvůli menším rozměrům má však nižší grip, který neposkytuje oporu pro malíček a může tak vadit fotografům s většíma rukama. Ty jistě osloví vyšší, a také dražší, model Panasonic FZ50 s mohutným gripem a ovládáním zoomu s ostřením na objektivu. Celkově se FZ8 drží velmi jistě, grip je ergonomicky tvarovaný a výstupek na zadní straně dobře jistí palec. Také ovládací prvky jsou dobře rozmístěny, ovládání je velmi intuitivní a prakticky shodné s předchozím modelem FZ7.

Přední straně dominuje objektiv s dvanáctinásobným zoomem 36 - 432 mm, dobrou světelností F 2,8 – 3,3 a firemní optickou stabilizací Mega O.I.S. (= Optical Image Stabilizer). Rozsah objektivu Leica je shodný s FZ7 a mohl by začínat na širším počátečním ohnisku.  Objektiv není vybaven obvyklým bajonetovým uchycením adaptéru pro předsádky, ale závitem. Samotný adaptér (je součástí dodávky) poskytuje filtrový závit s malým průměrem 52 mm (na rozdíl od Sony H9 se závitem 74 mm), za filtry tak mnoho platit nebudete. Protože čím menší má filtr průměr, tím je levnější. Na přední straně vlevo nahoře se nachází lampa přisvětlení autofocusu. Je třeba si dát pozor a při focení diodu nezakrýt levou rukou. FZ8 je však lehký fotoaparát a bez problémů s ním lze fotit jen jednou rukou.

 

Obrazek


Horní stranu tvoří kaplička vestavěného blesku, vedle které se nachází kolečko expozičních režimů. Blesk je na svou třídu velmi výkonný a dosvítí dle informací od výrobce až 6 m při nastaveném širokém ohnisku a 5,4 m na dlouhém ohnisku. Rozdílná vzdálenost je způsobena rozdílnou světelností na obou koncích zoomu. Kovové kolečko expozičních režimů, natáčení videa a přehrávání nabízí standardní spektrum pokročilých režimů P-program, A-předvolba clony, S-předvolba času závěrky a M-manuál.

FZ8 není ochuzen ani o jednoduchý režim srdíčko pro začátečníky. Na horní části gripu je umístěna spoušť s prstencem na ovládání zoomu. To je uživatelsky mnohem příjemnější, než ovládání tlačítky na zadní straně, na druhou stranu je to méně pohotové, než ovládání prstencem na objektivu. To však nabízí jen zrcadlovky a pokročilé ultrazoomy, jako Panasonic FZ50. Za spouští v dosahu ukazováku je přepínač stabilizace a tlačítko pro volbu režimů autofocusu (jedním z režimů je makrofotografie, kterou je tak možné kombinovat se všemi expozičními režimy).

 

Obrazek


Většina ovládacích prvků se již tradičně nachází na zadní straně vedle 2,5“ velkého LCD displeje s příjemným rozlišením 207 tis. pixelů. V dosahu palce je umístěn hlavní vypínač. Všechna tlačítka klasického čtyřsměrného ovladače jsou osazena přímými vstupy k nejfrekventovanějším funkcím: korekcím expozice, režimům blesku, samospoušti a režimu review. Příjemnou „vychytávkou“ je sloučení tlačítka menu a set (potvrzovací tlačítko). Vedle čtyřsměrného ovladače jsou tlačítka pro mazání snímků a pro režimy zobrazení LCD.

Nad LCD se nachází asi největší inovace FZ8 oproti FZ7: elektronický hledáček s dioptrickou korekcí. Nejenže povyrostlo jeho rozlišení o 70%, ale především se zvětšily fyzické rozměry obrazovky elektronického hledáčku z obvyklých 0,33“ na 0,44“, což se přibližuje (alespoň velikostí zobrazení) optickým hledáčkům zrcadlovek. Nalevo od hledáčku se nachází tlačítko vyklopení a aktivace blesku. Blesk se zasunuje manuálně. Napravo je mikrofon pro přehrávání mono zvuku videa, dále přepínač LCD monitoru a hledáčku.

 

Obrazek



Specialitou „ef zet osmičky“ je ovládání základních funkcí joystickem. Ten se nachází vedle LCD displeje v přímém dosahu palce pravé ruky a slouží k nastavování volby citlivosti ISO, vyvážení bílé (WB), režimu autofocusu (viz níže), rozlišení a komprese. Nově lze joystick použít i pro listování v menu. Pozorným čtenářům jistě neuniklo, že ke změně režimů autofocusu slouží tlačítko na horní straně fotoaparátu. To je určeno pro volbu: autofocus (pro běžné fotografování), makro režim (AF zaostřuje na extrémně krátké vzdálenosti), manualfocus (fotograf sám nastaví vzdálenost, na jakou má fotoaparát zaostřit) a prediktivní ostření (vhodné při focení pohybujících se objektů; např. při sportu).

K nastavení druhé skupiny režimů autofocusu slouží již zmíněný joystick a ten (mimo jiné) nastavuje režimy: jednobodový AF, vícebodový AF a uživatelský jednobodový AF. Tedy de facto nastavuje aktivní plochu/bod autofocusového senzoru. Na první pohled se může zdát, že skrýt tolik nastavení pod jediný ovladač je nerozumné, ale opak je pravdou. Joystick ulehčuje fotografovi cenný čas, který by jinak strávil listováním v menu.

 

Obrazek


Na levé straně fotoaparátu se nachází dvířka odkrývající dvojici konektorů: klasický mini USB 2.0 a síťový výstup. Konektor USB sice podporuje standard 2.0, ale jeho přenosová rychlost tomu zrovna neodpovídá. Po stranách FZ8 slouží k upevnění popruhu na krk dvojice kovových úchytů. Fotoaparát tak lze nosit jako zrcadlovku. Naspodu se otevírají dvířka se sloty pro paměťovou SD / SDHC kartu (tedy i vysokokapacitní SD karty) a akumulátor. Ten odvádí dobrou práci a na jedno nabití s ním můžete vyfotit až 280 snímků (podle CIPA standardů). Ve středu fotoaparátu, tedy nikoliv v optické ose objektivu, je umístěn kovový stativový šroub.
 

Obrazek
Funkční výbava

AUTOFOCUS
Systému ostření nemáme co vytknout. Senzor autofocusu pracuje bezchybně, díky světelnému objektivu dostává dostatek informací a díky novému procesoru pracuje svižně. Mimo to však lze všechna nastavení autofocusu provést bez jediného vstupu do menu. Kéž by se podobně propracované ovládání stalo běžným standardem.

RAW
Možnost ukládání nikoliv fotografií, ale veškerých „surových“ (angl. surový = raw) dat, která zachytil snímač fotoaparátu nabízely donedávna jen digitální zrcadlovky a několik málo pokročilých kompaktů. Je to až s podivem, že formát RAW není rozšířenější, protože jen formát RAW obsahuje opravdu veškeré informace zachycené fotoaparátem a logicky jen při fotografování do RAWu lze fotoaparát využít na maximum. I nezkušeným fotografům může RAW pomoci v drobných úpravách při převádění RAWu do JPEGu. Panasonic FZ8 má v základní výbavě přibalen software Silkypix pro operace s RAWem. Před použitím jiného sw je třeba ověřit jeho kompatibilitu, protože tak jako jsou různé digitální čipy, tak se liší jejich záznam v RAWu.

Obrazek
AKUMULÁTOR 
Výdrž baterie se oproti předchůdci zvýšila z 320ti na 380 snímků na jedno nabití, a to přesto, že byl použit zcela shodný akumulátor. Za vyšší výdrží tak můžeme být vděční úspornějšímu procesoru Venus Engine III.

NATÁČENÍ VIDEOKLIPŮ
FZ8 nabízí natáčení videoklipů ve zcela průměrné kvalitě, s mono zvukem a bez možnosti zoomování při natáčení. To je škoda, protože zoom je dvou rychlostní (podle přítlaku ukazováku na prstenec zoomu) a zvláště pak při nižší rychlosti pracuje velmi tiše. Náročným filmařům bude vadit silná komprese obrazu, vytrvalým filmařům pak limit max. 2 GB na jeden videoklip (odpovídá cca 11 min ve VGA kvalitě). Prodleva před zaostřením na dlouhém konci zoomu a v šeru, nebo ne zcela okamžité přizpůsobení expozice měnícím se podmínkám, představuje zcela běžné a prakticky bezvýznamné potíže naprosté většiny digitálních fotoaparátů při natáčení. Bohužel ani FZ8 není výjimkou.

 

Obrazek
Kvalita fotografií

Panasonic FZ8 prodělal oproti předchozímu modelu FZ7 četná vylepšení a jedno z nejvýraznějších se týká změny procesoru na nový Venus Engine III, díky němuž fotoaparát pracuje rychle, spolehlivě a lze se v běžných situacích spolehnout na automatické vyvážení bílé. FZ7 trpěla opravdu výraznou redukcí šumu, která zcela ničila drobné detaily a z fotografií tím dělala podobné akvarelům. U FZ8 již tak kritická situace nehrozí (právě díky novému procesoru). Doporučujeme nastavit v menu redukci šumu na minimum, nebo fotit do RAWu.

Právě objektiv si zaslouží pochvalu. Jak jeho rozlišovací schopnosti, tak podání kontrastů jsou na velmi vysoké úrovni. Menší potíže s bočním protisvětlem lze vyřešit dodávanou sluneční clonou. Šum zvládá „ef zet osmička“ jen s obtížemi. I u základní citlivosti ISO 100 není obraz zcela čistý a na monitoru při velkém zvětšení lze pozorovat šum. Jedná se však o šum, který nebude patrný ani při zvětšeninách do A4.

ISO 200 doporučujeme jako nejvyšší použitelnou citlivost (Tj. citlivost, která stále poskytuje velmi kvalitní obraz i při velkých zvětšeninách velikosti A4. Nedoporučujeme výrazně překračovat při fotografování tuto mez.). ISO 400 je již postiženo výrazným šumem, i když na fotografie menších rozměrů (A5, 10x15 cm apod.) je stále ještě použitelné. Vyšší citlivost ISO již nemůžeme doporučit a stejně speciální režim vysoká citlivost s rozlišením 3 Mpix. a citlivostí ISO 3200 má jen omezené využití a fotografie jsou postiženy jak šumem, tak sléváním detailů.

Možná se vám zdá, že FZ8 chrlí jen zašumělé fotografie postižené výraznou redukcí, ale tomu tak opravdu není. Naopak když si dá fotograf pozor, bude fotografovat na ISO 100 – 200 a nastavení ISO auto si omezí v menu na rozsah ISO 100-400 (funkce I.I.C.), lze s tímto fotoaparátem dosáhnout velmi dobrých výsledků, noto bene podpořených formátem RAW.

 

Obrazek


Ukázková fotografie byla exponována s citlivostí ISO 200, časem závěrky 1/100 sek., clonou F3,6 na široké ohnisko 36 mm (ekvivalent kinofilmu) a bez korekce expozice. Redukce šumu na ISO 200 nijak výrazně nedegraduje jemné detaily a obrazový procesor 3. generace správně stanovil expoziční parametry bez nutnosti použít korekci.


Verdikt
 
 
Velmi dobrý objektiv Leica
Redukce šumu
Joystick a ovládání režimů AF
Nezoomuje při natáčení
Podpora formátu RAW
Stativový šroub není v opt.ose objektivu

Panasonic FZ8 je typickým zástupcem třídy levných ultrazoomů s dvanáctinásobným rozsahem zoomu, dobře fungující stabilizací, širokou funkční výbavou a samozřejmě velmi dobrou kvalitou obrazu při základní citlivosti. Fotoaparát sice trpí redukcí šumu, tento neduh však lze vyřešit fotografováním do formátu RAW. Celkově tak FZ8 nabízí fotografům aparát s výbornou ergonomií, intuitivním a rychlým ovládáním, navíc ještě vybavený formátem RAW.
 

Obrazek
 

Technické specifikace: Panasonic Lumix DMC-FZ8
OBJEKTIV A ZAOSTŘOVÁNÍ
značka Leica
složení 11 čoček v 8 skupinách (3x asférické čočky)
rozsah zoomu 12x optický (4x digitální)
světelnost F2,8 - 3,3
ohnisko 6,0 - 72,0 mm
ohnisko (přepočet na kinofilm 35 mm) 36 - 432 mm
optický stabilizátor - MEGA O.I.S. ano, dva režimy
zaostřovací rozsah - AF 5 - 200 cm v režimech A/S/M, 30 - 200 cm v režimu Normal (v závislosti na ohnisku) až nekonečno
zaostřovací rozsah - MF / AF makro 5 - (100) 200 cm (v závislosti na ohnisku) až nekonečno, 100 cm při maximálním přiblížení v režimu TELE MACRO
automatické ostření AF normál / makro, kontinuální ostření on/off, AF předostření
bodové ostření 1/3/5/-bodové ostření, spot AF (režimy 1- a 3bodový AF mohou být též jako super rychlé ostření)
manuální ostření včetně předostření (ukazatel vzdálenosti a aktuální hloubky ostrosti)
ostření za špatného osvětlení s pomocí lampy přisvětlení AF
závit pro filtry - průměr 55 mm (pomocí adaptéru DMW-LA2, který je součástí dodávky)
DIGITÁLNÍ ČIP
typ CCD s filtry s primárními barvami
úhlopříčka 1/2.5"
celkové rozlišení 7.38 Mpix
efektivní rozlišení 7.2 Mpix
PROCESOR A EXPOZIČNÍ REŽIMY
procesor Venus Engine III
rozsah citlivosti ISO auto / I.I.C. / režim vysoké citlivosti / 100 / 200 / 400 / 800 / 1250
ISO v režimu Vysoké citlivosti 3200 ISO
inteligentní ISO (I.I.C.) s možností zaaretování mezní hodnoty
automatické vyvážení bílé barvy auto / denní světlo / pod mrakem / halogen / blesk
ruční vyvážení bílé barvy 2x s možností 4 stupňových korekcí do žluté, modré, zelené a purpurové
pokročilé expoziční režimy P - program, A - priorita clony, S - priorita času, M - manuál
motivové expoziční rečimy makro / srdíčko / portrét / jemná pleť / krajina / sport / noční portrét / noční krajina / panorámování pro sport / potraviny / párty / světlo svíček / ohňostroj / noční obloha (15, 30, 60s) / dítě 1,2 / domácí mazlíček / sníh / svítání / vysoká citlivost / pláž / snímky z letadla / videoklipy (na otočném voliči programů)
korekce expozice -2 až +2EV v krocích po 1/3EV
kompenzace protisvětla v programu Srdíčko
auto BRACKETING (expoziční vějíř) -1 až +1EV v krocích po 1/3EV (série 3 snímků)
měření světla inteligentní zonální / preference středu / bodové
nápověda pro použití scénických režimů ano, v češtině
rozsah časů závěrky 60s - 1/2000s v manuálním režimu (1s - 1/2000s v režimu P, 8s - 1/2000s v režimech Av, Tv)
rozsah clon F2.8 - F8.0 pro 36mm / F3.3 - F8.0 pro 432mm
histogram ano, reálný i náhledový
samospoušť 10s / 2s
úprava obrazu kontrast, ostrost, barevné nasycení, redukce šumu
barevné úpravy studené, teplé, černobílé, sépiové podání barev
rozlišení obrazu a poměr stran 4:3 - 3072x2304 / 2560x1920 / 2048x1536 / 1600x1200 / 1280x960 / 640x480 // 3:2 - 3072x2048 / 2048x1360 // 16:9 - 3072x1728 / 1920x1080
kvalita obrazu RAW / fine JPEG / standard JPEG
video - formát MPEG
video - rozlišení obrazu a poměr stran 16:9 - 848x480 // 4:3 - 640x480 / 320x240
video - frekvence snímků 30 snímků/s nebo 10 snímků/s (doba záznamu omezena pouze kapacitou karty)
sériové snímání (jen pro JPEG) 3 nebo 2 snímky/s (max. 7 snímků v režimu standard, max. 5 snímků v režimu fine v plném rozlišení)
sériové snímání v nekonečné řadě 2 snímky/s (omezeno pouze aktuální kapacitou použité karty)
automatické otáční snímků při prohlížení na TV ano, volitelné
zvukové poznámky k fotografiím 5s
dodatečné ozvučení snímků 10s
vestavěný blesk - režimy auto / auto s redukcí červených očí / synchronizace na dlouhé časy (s možností redukce červených očí) / nucený záblesk on/off
korekce záblesku -2 až +2EV v krocích po 1/3EV
dosah vestavěného blesku 0.3 - 6.0 m (ISO auto)
sáňky pro externí záblesky ne
hledáček EVF - úhlopříčka / rozlišení 0.44" / 188 000 pixelů (zobrazení 100% obrazu)
LCD panel - úhlopříčka / rozlišení 2.5" / 207 000 pixelů (TFT, zobrazení 100% obrazu)
záznamové médium SDHC / SD / MMC
Interní paměť (27MB)
vestavěný mikrofon ano
vestavěný reproduktor ano
akumulátor Li-ion, 7.2V / 710mAh
akumulátor - životnost 380 snímků (CIPA standard)
OSTATNÍ FUNKCE
inteligentní ISO v závislosti na rychlosti pohybu fotografované scény přístroj upravuje citlivost a expozici (rachlost závěrky) pro dosažení ostrého snímku
rychlé menu přímá volba nejpoužívanějších položek z menu - vyvážení bílé, ISO, komprese, rozlišení, typ ostření, způsob měření
vodící linky ano
volič pro přímý tisk ano, na kolečku expozičních režimů
High Angle LCD monitor dobrá čitelnost LCD i při focení nad hlavou
POWER LCD nastavení dobrá čitelnost LCD i při focení za slunečného dne
Bright Live View dobrá čitelnost LCD i při focení v tmavých prostorách
přehrávání dvou snímků najednou ne
nahrávání širokoúhlého videa WVGA ano
nahrávání videa i v rozlišení HD ne
sledování a organizování dle data dovolené/cest ano
zobrazování snímků dle kalendáře ano
nastavování světových časů ano
zpoždění při namáčknuté spoušti 0,005s
start přístroje 1,8s
připravenost k dalšímu snímku 0,5s
KONEKTORY
konektor pro napájení ze sítě ano
AV výstup (se zvukem) PAL/NTSC
USB rozhraní ano, 2.0
FYZICKÉ ROZMĚRY
šířka 112,5 mm
výška 72,2 mm
hloubka 79,0 mm
hmotnost (bez akumulátoru a karty) 310 g
hmotnost (s akumulátorem a kartou) 357 g
DODÁVANÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ
AC síťový adaptér / nabíječka ne / ano
akumulátor Li-ion
SD paměťová karta ne
krytka objektivu ano
sluneční clona ano, vakrajovaná
AV kabel ano
USB kabel ano
MC ochranný filtr ne
drátové dálkové ovládání ne
řemen na krk ano
šňůrka na ruku ne
software USB driver, LUMIX Simple Viewer, PhotoFun Studio Viewer, ArcSoft PhotoImpression, ArcSoft Panorama Maker, Adobe Reader, Quick Time
software pro RAW soubory ano, SilkyPix Developer Studio

Odkaz na další recenze na Panasonic DMC-FZ8 včetně pořízených fotografií:

http://www.digineff.cz/art/jakejeto/070618pana-fz8.html