Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Malá Veleň - Jedlka - Soutěsky


 

Obec Malou Veleň najdete v Severních Čechách mezi Děčínem a Benešovem nad Ploučnicí. K obci patří osady Jedlka, Soutěska a také objekty bývalého Benaru 05 s několika obytnými domy a chatová oblast Eliščino údolí.

Obec má 440 obyvatel. Leží v malebném údolí řeky Ploučnice, která se v Děčíně vlévá do Labe.. Pohodlně se k nám dostanete po silnici z Děčína směrem na českou Lípu buď autem, nebo autobusem, který má zastávku v Soutěsce i v Jedlce. Můžete použít i vlak a vystoupit na zastávce v Malé Veleni. Vlak z Děčína pokračuje dál na Českou Lípu, nebo na Rumburk.Obrazek

Pojedete-li autem, můžete projet po okresní silnici z Jedlky přes Malou Veleň do Velké Veleně a dál do Boletic u Děčína. Po poměrně velkém stoupání se dostanete na hřeben nad Velkou Velení, odkud je nádherný rozhled do širokého okolí.

První zmínky o obci jsou z roku 1190, kdy obec patřila až do roku 1250 Hermannu von Markvartitz. Dominantou obce je kostel sv. Anny v Jedlce postavený v roce 1234. Zajímavá je taky socha sv. Anny před kostelem, která byla v roce 2007 restaurována.

Obec mívala svoji školu, která je ale již dlouho mimo provoz a prostory uvnitř byly přestavěny na bytové jednotky. Ale mateřská škola je zde stále.Obrazek Nenajdete zde ani žádný obchod. Bývaly tady, ale v době supermarketů nemohly konkurovat a zanikly.Zato zde máme skvělou restauraci U Madony, kde se výborně vaří. Však také se umístila v okresní soutěži restaurací na 2. místě.

Budete-li procházet vesnicí, určitě vás zaujme kamenolom v Soutěsce, který je vidět nejlépe z Malé Veleně. Těží se zde čedič, hlavně čedičové hranoly. Na Ploučnici vás může zaujmout vodní elektrárna, která pracuje bez přerušení od roku 1925. Náhon k elektrárně je pod zemí a množství vody je regulováno moderními česlicemi.

Továrna v Jedlce, naposledy známá pod jménem Marwi, už není v provozu, slouží jen jako skladiště. Naopak bývalý Benar 05 v prostoru u Benešova n. Pl. si rozdělily dvě firmy. NIKOH s.r.o. se zabývá výrobou hřídelí, čepů, šroubů, dokáží obrábět kov různými způsoby – soustružení, frézování, vrtání i broušení. Druhá firma ORIKON se od roku 2000 specializuje na výrobu skleněných vláken.

Pracovní podmínky v obci nejsou prakticky žádné, lidé za prací dojíždějí, nebo pracují jako soukromí podnikatelé. Proto zde můžete nalézt pilu, která zpracovává kulatinu z lesa, truhlárnu, objekt s prodejem ojetých aut a náhradních dílů, videostudio, ale i zdravotní a pečovatelskou službu.

Obec leží na dolním toku Ploučnice. Hladina řeky je 162 cm, po obou stranách se rozkládají kopce z nichž Jídelní vrch má 332 m, Stěna lomu 429 m, Buková hora 430m, Klobouky 476m a Jedlový vrch (Tannbusch) 527 metrů, kde je také nejvyšší bod okolí.

Údolí Ploučnice bylo v minulosti zřejmě osídleno Markomany. Na to by mohly ukazovat nálezy při stavbě železnice, kdy byly nalezeny dvě hliněné nádoby, kulatá hliněná svítilna a půlka džbánku.Nálezy kolem Ploučnice jsou z doby neolitu staré asi 5000 let. Popis vykopávek je v E.N. clubu z roku 1904 na straně 303. V roce 500 před n.l. obývají území Keltové. Pod Jedlkou mezi Ploučnicí a střechovou strání se nachází asi 200 metrů dlouhá a 10-20 metrů široká louka. ta bývala často zaplněná vodou. Východní část byla později proměněna v pole.