Ingredience
400 ml rýže basmátí, 600 ml vody, 2 lžičky šafránu, 2 lžičky soli, 50 ml řepkového oleje, 50 ml nesolených nepražených oříšků kešu, 50 ml nesolených nepražených pistáciových oříšků, 1 lžička fenyklu, 1 lžička kmínu, 2 celé skořice, 6 hřebíčků, 50 ml kokosových lupínků, 1 lžička mletého kardamonu, půl lžičky kajenského pepře, 2 lžíce hrozinek nebo sultánek, 100 zmrazených zelených hráškových lusků, 100 ml sušených kostek ananasu, 100 ml sušené papáji
Příprava
Rýži proplachujeme vodou tak dlouho, dokud voda není čirá. Rýži na 10 minut namočíme do teplé vody a necháme na sítu okapat. Vodu se šafránem a solí přivedeme do varu. Rozpálíme olej a za stálého míchání opražíme kešu a pistácie. Přidáme fenykl, kmín, skořici a hřebíček. Za stálého míchání několik minut osmahneme, ke konci přidáme kokosové lupínky, kardamon a kajenský pepř. Přidám hrozinky a rýži. Několik minut za stálého míchání osmahneme. Přilijeme horkou šafránovou vodu a vaříme. Přidáme hrášek, poklopíme pokličkou a na slabém plameni necháme 15-20 minut podusit. Nakonec vmícháme papáju a ananas.