Třeba při předcházení srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím. Jejich hlavní příčinou bývá krevní sraženina, která ucpe tepnu.

Česnek obsahuje komplex látek, které působí proti tomu, aby se krevní destičky shlukovaly a vytvářely tyto sraženiny. Ale také proti tomu, aby se zachytávaly na stěnách cév. Zároveň rozpouští bílkoviny, které jsou zodpovědné za vznik těchto sraženin.

Mírně snižuje i krevní tlak. Dovede rozšířit cévy nebo uvolnit jejich stažení. Gloria Benavidesová z University of Alabama v Birminghamu zjistila, že červené krvinky mění určité látky, které česnek obsahuje, na sirovodík. Ten uvolňuje cévy a zvyšuje průtok krve tkáněmi. Zároveň tím zlepšuje jejich výživu.

Česnek obsahuje také silné antioxidanty. Pomáhají udržovat cévy zdravější a pružnější. Zajímavý experiment udělali američtí vědci.

Dva roky dávali skupině sedmdesátníků potravinové doplňky s extraktem z česneku. A sledovali jeho vliv na kornatění aorty, hlavní srdeční tepny. Většina sedmdesátníků ji měla na konci pokusu v takovém stavu, v jakém ji obvykle mívají lidé o dvacet let mladší.

Do bitvy s rakovinou

Pozoruhodné jsou preventivní účinky česneku proti vzniku rakoviny. Americký národní institut pro boj s rakovinou ho uvádí na prvním místě seznamu přírodních prostředků a potravin s preventivním účinkem proti této chorobě.

Když se podíváme do statistik, zjistíme, že v těch oblastech, kde lidé česnek pravidelně jedí, bývá nižší výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva. Pomáhá totiž přirozeně dezinfikovat zažívací trakt a udržovat v něm bakteriální rovnováhu.

Proto by ho měli pravidelně jíst zejména lidé milující tučné maso a uzeniny, které vydatně zapíjejí alkoholem. A to tím spíš, pokud kouří, mají nadváhu a o sportu jen mluví, místo aby ho provozovali. Takovým lidem totiž hrozí zvýšené riziko vzniku karcinomu tlustého střeva.

Flavonoidy, které česnek obsahuje, na sebe navíc dokážou vázat karcinogenní nitrosaminy. Ty se mohou v malém množství vyskytovat v potravinách. Podobné je to i s aflatoxiny, plísněmi, které se občas objeví kvůli špatnému skladování v burských oříšcích a některých dalších pochoutkách.

Indičtí vědci z lékařské fakulty v Udajpúru sledovali vliv šťávy vylisované z česneku na pacienty, kteří v místní nemocnici podstoupili cyklus ozařování zhoubného nádoru. Ke svému příjemnému překvapení u nich zaznamenali výrazně menší negativní účinky této léčby.

Bomba plná zdraví

Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Vedle vitamínů (A, B, C a E) a dobře vstřebatelných minerálů (vápník, hořčík, draslík apod.) je to asi stovka sirných sloučenin. O nich biologové mluví jako o přírodních antibiotikách. Účinkují proti bakteriím a virům, i proti řadě plísní.

Komplex látek obsažených v česneku však dokáže stimulovat také naši imunitu. Podporuje například tvorbu určitého druhu bílých krvinek, takzvaných T-lymfocytů. Není náhodou, že ho řada lidí používá jako prevenci proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích.

Zajímavý byl v tomhle směru experiment základních škol v Moskvě. Když městu začala hrozit chřipková epidemie, dostávaly děti ve školních jídelnách preventivně stroužek česneku. Nemocnost klesla o pozoruhodných 60 procent v porovnání s jinými školami v Rusku.

Česnek užívali i ruští kosmonauti. Například na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ale ne jen kvůli jeho příznivým účinkům na trávicí soustavu a vůbec lidské zdraví. I kvůli lepšímu požitku z jídla. Jedním z negativních důsledků stavu beztíže je totiž otupění chuti. To bývá důvod, proč kosmonauti začnou po určité době toužit po jídlech s říznou, pikantní, zkrátka výraznou chutí.

Recepty, jak zmírnit nepříjemný pach

V americkém Gilroy, kde se každoročně koná Festival česneku, volí také Miss česnek. Podle recesistů z české Společnosti přátel česneku by odborná porota neměla posuzovat jen tělesné a duševních parametry dívek. Součástí této soutěže by měly být také dechové zkoušky. Prokázaly by, která z nich je nejvíc cítit česnekem.

Někteří lidé žertují, že je díky svému odéru nejúčinnějším antikoncepčním prostředkem. Existují také vtipy, že první, co začalo vanout z Francie do Anglie, když dělníci prorazili tunel pod Lamanšským průlivem, byl pach této rostliny. Britové totiž považují Francouze za milovníky česneku.

Jeho pach je častým důvodem, proč ho někteří lidé nechtějí jíst. Existuje řada receptů, jak ho zmírnit. Třeba žvýkat lístky máty. Ty ale nepříjemný odér pouze mírně překryjí. Podobné je to i s pitím mléka a žvýkáním natě z petržele.

O něco lepší účinek lze očekávat od tabletek s chlorofylem, které můžeme koupit v lékárně jako potravinový doplněk. Chlorofyl je přírodní prostředek, který pomáhá pohlcovat nejrůznější pachy.

Britským vědcům, které vedl biolog Murat Ozsoy, se podařilo vyšlechtit česnek bez zápachu. Jeho kolegové jsou ale skeptičtí, jestli se u něj podařilo zachovat příznivé účinky na lidské zdraví.
Pach je totiž podle nich důkazem jeho účinnosti. Když stroužek česneku rozmačkáte nebo rozkoušete, změní se v něm látka alliin na allicin. A ten není zodpovědný jen za řadu léčivých efektů, ale také za jeho zápach.