Jdi na obsah Jdi na menu
 


Události 2015

SOBOTA 10.1. 2015 VÝROČNÍ VALNÁ HROMADA

V sobotu 10. ledna se na sále hospody ve Vepříkově konala Výroční Valná Hromada SDH Vepříkov, která je každoročně první akcí v novém roce. Od 14 hodin měly svou výročku děti, kde zhodnotily práci za rok 2014 a naplánovaly akce v roce 2015. Od 18 hodin byla naplánovaná výročka pro dospělé hasiče, kterých se sešlo 38 z 63 členů, to znamená, že schůze byla usnášeníschopná.. Také nás navštívily pozvaní hosté. Starosta obce Vepříkov pan Petr Bárta, starosta okrsku č.2. pan Josef Kolář z Uhelné Příbrami a velitelka okrsku č.2. a starostka obce Jeřišno paní Dagmar Vaňková. Po zahájení a přivítání hostů následovalo zhodnocení roku 2014 a plán na rok 2015. Poté proběhly volby do výboru SDH Vepříkov a Kontrolní Revizní Rady. Po předání vyznamenání byla na programu diskuse, při které si vzaly slovo přizvaní hosté. Na závěr výročky usmažil hostinský výborný řízek a po něm pokračovala volná zábava.

 

NA VÝROČCE BYL PŘEDSTAVEN NÁŠ NOVÝ ZNAK

hasici_veprikov_1.jpg

 

PÁTEK 23.1. 2015  HASIČSKÝ BÁL

První velkou akcí letošního roku v malé vesničce Vepříkov byl v pátek 23.1.2015 Hasičský bál. Místní hasiči letos obměnili kapelu, která se stará o zábavu po celý večer. Místo již tradiční dechové kapely Božejáci se do Vepříkova podívala Malá muzika Nauše Pepíka. A výběr to byl výborný. Kapela přilákala do malého sálu skoro na 180 hostů. Někteří sem zavítali poprvé, jiní jsou již pravidelnými návštěvníky této události.

Celý večer odstartoval příchodem vyšnořených hasičů a hasiček v dobře padnoucích uniformách. Po celou dobu se tato parta nadšenců starala o postupně narůstající dav tanečníků a posluchačů. Po prvních tónech nezůstal ani parket osamocený. Návštěvníci se bavili, tančili, zpívali a tím utvořili úžasnou atmosféru. Navíc všichni měli možnost zakoupit si lístky do půlnoční hry o ceny a tak neodcházeli s prázdnou. Připraveno bylo na 300 přímých výher a 30 cen v půlnočním slosování. A že bylo o co hrát! Hlavní cenou se opět již tradičně stala uzená kýta, která voněla celým sálem. Šťastlivci si také mohli odnést konferenční stolek, vrtačku, koše plné ovoce, či zeleniny, pro zahřátí balíky dřeva, poukázky na kosmetické, nebo kadeřnické služby a tak dál.

Ke správnému plesu patří také půlnoční překvapení. A nebyl by to Vepříkov, kdyby si z něj neudělali legraci. O půlnoční vystoupení se tak postarala místní skupinka velmi akčních žen, které si říkají Vepřenky. Zopakovaly si základní kroky a připravily pobavení v podobě mažoretek. Dámy sklidily obrovský potlesk a svoje umění musely předvést ještě jednou.

Celý bál končil až za brzkých ranních hodin. Poslední návštěvníci opouštěli sál opravdu neradi. Celý hasičský sbor ještě jednou děkujeme kapele, všem sponzorům, kteří ples podpořili a hlavně všem hostům. Bez správné party příchozích by totiž tato akce neměla ten správný šmrnc.

 

SOBOTA 24.1. 2015  DĚTSKÝ MAŠKARNÍ KARNEVAL

 Hned následující den, tedy v sobotu 24.1.2015 se na sál ve Vepříkově podívali ti nejmenší. Konal se zde již tradiční Vepříkovský maškarní karneval pro děti. Od 13:00 hodiny se na sále objevovala jedna hezčí maska, než druhá. Za chvíli zde pobíhaly krásné princezny, pohádkové postavy, mažoretky, zvířátka a tak dál. Celkem navštívilo tuto akci přibližně 100 lidí.

 Děti celé odpoledne strávily skotačením za doprovodu dětských písniček. Společně si zatančily ptáčka a zasoutěžily v židličkované. Když přišla na řadu známá písnička Mašinka, všechny masky se zapojily do velkého vlaku, který projížděl také nádražím. Zde všichni obdrželi jízdenku a pan průvodčí každému jízdenku označil, aby nikdo nemohl nastoupit do vlaku bez platné vstupenky. Za průvodčí se převlékli místní hasiči, kteří celý karneval také zastřešovali. Mašinka s sebou cestou nabrala také opravdového pana krále, se kterým se všechny děti mohly vyfotit.

 Když někoho přepadl hlad, či pouze chuť na něco dobrého Vepříkov byl opět připraven. V kuchyni tak voněly langoše a nově také palačinky se šlehačkou. K dispozici byly také sladké pendreky, lízátka a všelijaké mlsy. Akce se protáhla až do tmy. Děti skotačily a domů se jim skutečně nechtělo.

Ve Vepříkově tak mají za sebou jeden z nejnáročnějších víkendů. Naštěstí ne poslední. Každý měsíc mají hasiči připravenou nějakou akci a někdy nejenom jednu.

NEDĚLE 8.2. 2015  VÝROČNÍ VALNÁ HROMADA OKRSKU č.2

V neděli 8. února 2015 se v restauraci v Jeřišně konala Výroční valná hromada okrsku č. 2 Maleč, do kterého spadají z našeho mikroregionu SDH Vepříkov a SDH Miřátky. Byla to valná hromada, kde se po 40 letech ve funkci starosty okrsku loučil p. Josef Kolář z Uhelné Příbrami a zároveň se volilo i nové vedení na dalších 5 let. Do funkce starosty okrsku byla zvolena dosavadní velitelka okrsku p. Dagmar Vaňková z SDH Jeřišno. Zastoupení v novém výboru má i SDH Vepříkov, kdy do okrskového výboru byl zvolen Jiří Piskač a vedoucí mládeže byla zvolena Kateřina Průšová.

                                                                                        Petr Bárta

Volby do výboru okrsku č. 2 : ( 2015 - 2020 )

       Starosta okrsku : Dagmar Vaňková - SDH Jeřišno

       Náměstek starosty: Pavel Špitálník - SDH Maleč

       Velitel : Zdeněk Piskač - SDH Uhelná Příbram

       Zástupce velitele : Rosťa Vepřovský - SDH Maleč

       Vedoucí mládeže: Kateřina Průšová - SDH Vepříkov

       Hospodář: Jiří David - SDH Víska

       Preventista: František Dvořák - SDH Uhelná Příbram

       Jednatel: Helena Davidová - SDH Víska

       Kronikář: Jana Mrázková - SDH Rušinov

       Člen výboru: Jiří Piskač - SDH Vepříkov

       Člen výboru: Tomáš Urban - SDH Uhelná Příbram

       Předseda KRR: Ladislav Marek - SDH Jeřišno

 

TAK TENHLE MALEJ MAZLÍK JE NAŠE POSILA NA LETNÍ SEZÓNU.

gril-001.jpg

 

gril-002.jpg

 

SOBOTA 21.2. 2015 ŠIBŘINKY

 Další vydařený a náročný víkend mají za sebou ve Vepříkově. Tentokrát volnou sobotu 21.2.2015 vyplnili maškarním bálem, tedy Šibřinkami. A o krásné masky zde nebyla nouze. Celkem se zde sešlo přibližně 60 vtipně a nápaditě převlečených návštěvníků. K vidění byly pohádkové postavy, navštívili nás také přátelé až z dalekého Mexika, tanečnice, mažoretka a párek vydařených a nejdrsnějších motorkářů s pěkně nadupanou mašinou. Hudba hrála výborně a postarala se tak o ten správná rej. Od samého startu se tančilo, zpívalo a popíjelo. S takovým nasazením vydrželi hosté až do úplného konce, tedy do ranních hodin. Poslední masky opouštěly sál okolo třetí hodiny.

 Byl to opět velmi vydařený večer pro vepříkovské hasiče, kteří tuto akci opět zastřešovali. Nicméně, teď už mají plnou hlavu další akce, kterou chystají na první březnový víkend.

sibrinky_21_2__2015_065.jpg

 

SOBOTA 7.3. 2015 MDŽ

V sobotu 7. 3. 2015 se ve Vepříkově konala již tradiční Oslava mezinárodního dne žen. Vepříkovské ženy tuto akci vítají a tak není divu, že se zde sešlo přes 100 maminek, babiček a dívek. Celé odpoledne odstartoval starosta obce pan Petr Bárta, který pronesl krátkou řeč, pak slovo dostaly děti. Sálem tak zněly krásné básničky určené právě ženám.

Ženy měly skutečně celý večer pro sebe. Vzorně se o ně totiž starali pánové – místní hasiči. Předávali krásné květiny, nosili kávu společně s malou pozorností k zakousnutí. Tentokrát bylo i složení kapely, která celý večer doprovázela, pánské. Hrály skutečně vydařeně a tak se zábava nesla v perfektním duchu. Když pánové obdarovali každou ženu, bylo v očekávání opět nějaké to malé překvapení, vystoupení, kvůli kterému spousta dam tradiční MDŽ navštěvuje. A tak se před osmou hodinou večer na sále objevily Marfušky, vzápětí Ivan s Nastěnkou a nemohl chybět ani dědeček hříbeček. O malou vzpomínku na krásnou pohádku Mrazík se postaral, jak již tradičně, dámský ochotnický sbor Vepřenky. Za svůj výkon sklidily Vepřenky obrovský aplaus a nechaly se slyšet, že příští rok si určitě opět něco připraví.

Pak už začala ta správná zábava, ženy si notovaly s kapelou, tančilo se, zpívalo a pochopitelně, že i oslavovalo s kapkou něčeho ostřejšího. Na sále se tak zhasínalo až v ranních hodinách.

mdz_7_3__2015_070.jpg

 

SOBOTA 21.3. 2015 VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

 Hasiči ve Vepříkově pořádali již 16. ročník tradičního turnaje v mariáši.  Tentokrát se pro tento karbanický den vybral termín 22.3.2015. Je pravdou, že akce nezabere místním hasičům pouze tuto sobotu ale je to pečlivá práce již od čtvrtečního odpoledne, kdy se chystá to nejdůležitější, tedy zabijačka. Parta nadšenců porazila dva kousky pěkně urostlých prasat a z nich vytvořila jednu pochutinu vedle druhé. Tradiční prdelačka, jitrnice, kroupáky a velmi chutná tlačenka.

 V hlavní den, tedy v sobotu od 8 hod. se na sále přihlašovali karbanicí a nejen z vedleješích obcí. Navštívili nás nadšenci i z jiných, dalekých krajů. Jarní kolo 16. ročníku nebylo ledajaké. V návštěvnosti jsme trhli rekord. Celkem se do turnaje přihlásilo 100 hráčů a mezi nimi také jedna žena. Každý hráč si mohl po celý den pochutnávat na tradiční prdelačce. Po 2. kole všichni ochutnali výborný guláš a po 4., tedy posledním kole si každý soutěžící podle pořadí odnesl zabijačkovou dobrotu. Vítěz bohužel nebyl místní, ale odnesl si pořádnou vepřovou kýtu. Byl jím pan Venc Jan, druhý skončil Vítek Petr a třetí místo obsadil Pipek Miroslav.  Mezi nejlepší vepříkovské hráče patří Jelínek Petr na 14 místě, pan František Pleskač, který obsadil 21.příčku, na 50 místě skončil Daniel Petr a pan Josef Piskač, který obsadil 58.místo. Na 57 místě skončil jediný účastník z Miřátek, pan Janouch Vítěslav.

 Okolo 16 hodiny se spousta hráčů ještě zdržovala a v mariáši pokračovala. Jarní kolo se tedy skutečně vydařilo. Snad se podzimní kolo ponese ve stejném duchu.

 

SOBOTA 11.4. 2015  DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ

Jednu dubnovou sobotu věnovali ve Vepříkově kultuře. Konkrétně  v sobotu 11.4.2015 Navštívil nás ochotnický spolek JenTak z Havlíčkovi Borové.  Představení neslo název „Když se zhasne.“ Odstartovali jsme v 19:00 hod a celé představení bylo ve velmi vtipném duchu. Sešlo se zde přibližně 50 diváků, kteří se smáli od začátku do konce.  Po skončení představení spousta místních zavítala do hospůdky a sobotní večer ještě troch protáhla. Věříme, že spolek připraví další podařené představení a na podzim je rádi uvítáme ve Vepříkově

 

PÁTEK 24.4. - NEDĚLE 26.4. 2015  VÝLET NA ŠUMAVU

Poslední dubnový víkend, hasiči ve Vepříkově naplánovali tří denní zájezd. Po loňském úspěšném zájezdu do Českého Švýcarska, se tentokrát naplánoval výlet na Šumavu, který organizoval pan František Dobrý a s autobusem nás provázel řidič pan Vladimír Průša oba z Chotěboře. Každý hasič dostal příspěvek a i Stodola krásných krámů dala svým členům a dětem příspěvek. V pátek 24. dubna v 7 hodin se vyráželo směr Hluboká nad Vltavou, kam jsme dorazili v 11 hodin. Následoval oběd a potom se všichni rozdělili. Někdo šel do obory na zvířátka a někdo na prohlídku zámku. Z Hluboké se jelo přímo do Sušice, kde jsme byli ubytováni v hotelu Gabreta. Po zabydlení a večeři, následoval volný program. V sobotu po snídani se vyrazilo na celodenní výlet. Začínalo se v Železné Rudě a trasa vedla na Černé jezero, dále na Čertovo jezero a zpět do Železné Rudy. Poté měla následovat jízda lanovkou na Pancíř, ale nebyla v provozu a tak jsme, po obědě nasedli do autobusu a jeli do Dobré Vody, kde je kostelík se skleněným oltářem a jinou skleněnou výzdobou, kterou vyrobila Chotěbořská rodačka Vladimíra Tesařová. Její výklad byl opravdu zajímavý. Po prohlídce následoval návrat do Sušice a večerní program. V neděli po snídani, zbalení a rozloučení se v našem dočasném azylu, začala cesta zpět domů. První zastávka byla Čeňkova pila, od které začínal výšlap údolím Vydry na Antýgl, kde čekal autobus. Potom následoval přejezd na Kvildu, kde byla prohlídka města a oběd. To byla poslední zastávka na našem výletě a potom nás čekal už jen návrat domů, kam jsme se dostali po 18 hodině. Myslím si, že se výlet podařil, počasí se vydařilo a jestli za rok zase, uvidíme.

vylet_na_sumavu_24_4__-_26_4__2015_252.jpg

 

SOBOTA 9.5. 2015  OKRSKOVÁ SOUTĚŽ VEPŘÍKOV

V sobotu 9. května hasiči ve Vepříkově uspořádali po čtyřech letech Orskovou soutěž v požárním sportu okrsku č. 2. Od 12 hodin probíhala prezence a celkem se zaregistrovalo 24 týmů, 16 mužů a 8 žen. Vše začalo ve 13 hodin a soutěžilo se tradičně ve čtyřech kategoriích. Ženy mladší a starší a muži mladší a starší. V kategoriích mladších se musel, kromě požárního útoku také běhat přebor jednotlivců na 100m s překážkami, kde náš závodník Jaroslav Adamec obsadil krásné 3. místo a v ženách poprvé startující naše závodnice Anna Průšová získala také parádní 3. místo. Vepříkovští hasiči startovali ve třech kategoriích. Muži mladší vyhrali, muži starší také a ženy mladší obsadily 3. místo. Takže jak je vidět na domácí půdě se nám velice dařilo, kde jsme startovali tak tam bylo umístění na stupních vítězů. Za vzornou reprezentaci domácího SDH Vepříkov chci všem závodníkům poděkovat. Soutěž skončila v pět hodin, celkem za solidního počasí a pak následovalo vyhlášení výsledků, předání diplomů a pohárů. Po vyhlášení bylo naplánováno posezení účastníků s hudbou, ale následná silná dešťová přeháňka toto všechno zmařila a všechny sbory odjely domů. Příprava a průběh této soutěže byla velmi náročná a proto bych chtěl všem zúčastněným, na přípravách, průběhu a úklidu a hlavně divákům velmi poděkovat.

SDH Vepříkov reprezentovali:

Rozhodčí: František Kvasil (velitel soutěže), Jaroslav Stehno, Jaroslav Průša ml.

Muži mladší: Jan Adamec, Jaroslav Adamec, Zdeněk Krpálek, Martin Piskač, Václav Machka, Jakub Průša, Vlastimil Beránek

Muži starší: Slavomír Kadleček, Jan Piskač, Jakub Čáp, Kamil Stehno, Zdeněk Špitálník, Michal Pleskač, Jiří Piskač

Ženy mladší: Klára Jirková, Anna Průšová, Zuzana Krumlová, Markéta Krumlová, Michaela Pleskačová, Veronika Beránková, Gabriela Pelikánová

okrskova_soutez_veprikov_9_5__2015_088.jpg

 

SOBOTA 23.5. 2015  DESÍTKA PO HABERSKU

V sobotu 23. května se konala turisticky laděná vycházka po značené trase pro celou rodinu z Habrů přes Leškovice do Vepříkova ,,DESÍTKA PO HABERSKU". Start byl od 13 hodin v Habrech u rybárny, kde všichni dostali hrací karty, kam si zapisovali výsledky úkolů na připravených stanovištích po trase. V Leškovicích byla připravena občerstvovací stanice a pak už se mířilo na Vepříkov. Cíl byl stanoven na hasičském areálu ve Vepříkově, kde po odevzdání hracích karet obdržely pexeso Vepříkova. Pak už si mohly užít skákací hrad, aquazorbing, střelbu ze vzduchovky a samozřejmě bylo připraveno i občerstvení v podobě grilovaného steaku, piva a malinovky, které připravili hasiči z Vepříkova. Účast na tomto výšlapu mě překvapila. Zúčastnilo se kolem 60 turistů a na 20 místních se přišlo podívat. Tato akce byla velmi zdařilá a všem za přípravu, průběh a účast děkuji.

 

PONDĚLÍ 25.5. 2015 KOMISE VESNICE ROKU

V pondělí 25. května nás navštívila hodnotící komise Vesnice roku Kraje Vysočina. Před tímto příjezdem probíhaly mocné přípravy, prezentovat naší obec v co nejlepším světle, ukázat co se tady za poslední dobu událo a co se plánuje udělat. Komise do Vepříkova dorazila v 15 hodin 30 minut a na prezentaci bylo 90 minut, Po kterých komise odjela do další vesnice. Potom už následovalo jen čekání jak to dopadne. Ve středu 27. května v 16 hodin starosta obce Petr Bárta obdržel telefonát od předsedy hodnotící komise a výsledek? Obci Vepříkov byla udělena ,,Modrá stuha" za společenský život v obci. (Paráda)!!! Za tento velký úspěch bych chtěl všem občanům Vepříkova poděkovat.

Pořadí vítězů krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 v Kraji Vysočina

Zlatá stuha - krajský vítěz

Obec: Martínkov, okres: Třebíč

Modrá stuha - za společenský život

Obec: Vepříkov, okres: Havlíčkův Brod

Bílá stuha - za činnost mládeže

Obec: Lípa, okres: Havlíčkův Brod

Oranžová stuha - za spolupráci obce a zemědělského subjektu

Obec: Heřmanov, okres Žďár nad Sázavou

Zelená stuha - za péči o zeleň a životní prostředí

Obec. Jiřice, okres: Pelhřimov

 

SOBOTA 6.6. 2015  POHÁR STAROSTY A MEMORIÁL M. ZADRAŽILA

V sobotu 6. června se ve vepříkově konal 17. ročník poháru starosty obce Vepříkov a Memoriál Miloslava Zadražila, v požárním útoku mužů a žen, noční soutěž.Od 18 hodin byla prezence týmů a od 19 hodin se začalo běhat. Za krásného letního počasí se přihlásilo 13. družstev mužů a jedno žen. Nejdále to měli hasiči z Tvarožné, kteří přijeli až od Brna. Jako první startovali muži na 3 béčka o Pohár starosty obce Vepříkov a vyhrál tým z Kunemile. Druhý skončily Kynice a třetí místo obsadil Golčův Jeníkov. Domácí Vepříkov A doběhl čtvrtý, 5 setin vteřiny za třetím místem. Vepříkov B skončil devátý. Po skončení útokú mužů, následovalo přestavení terčů a jediný požární útok žen z Vepříkova a samozřejmě vítězství. Po přestávce, se už za umělého osvětlení rozběhl Memoriál Milana Zadražila. Vítězství a velký putovní pohár získalo družstvo z Kynic. druhý skončil Golčův Jeníkov a třetí místo obsadila Světlá nad Sázavou B. Nejlepší z domácích byly ženy na 6. místě, Vepříkov B skončil desátý a Vepříkov A na 14. místě. Po odběhnutí všech týmů následovalo vyhlášení výsledků a předání cen, kterého se zhostil starosta obce Vepříkov pan Petr Bárta. Potom se všichni rozjeli, kolem jedné hodiny do svých domovů. Soutěž proběhla bez problémů a za to chci jak soutěžícím, divákům a hlavně pořadatelům poděkovat.

 

SOBOTA 20.6. 2015  NOČNÍ TURNAJ V NOHEJBALE

V sobotu 20. června hasiči ve Vepříkově pořádali 11. ročník nohejbalového turnaje trojic. Od 18 hodin byla prezence týmů, kterých se díky dešťovým přeháňkám po celý den přihlásilo šest. Čekalo se, až ze hřiště zmizí poslední louže a v půl osmé se začalo hrát, jenže po odehrání tří zápasů přišel silný déšť a po něm hřiště zůstalo skoro celé pod vodou. Chvíly se čekalo, ale před 22 hodinou se musel, poprvé v historii, turnaj zrušit. Nohejbalovým družstvům, která přijela a samozřejmě pořadatelům děkuji, ale přírodě neporučíme.

 

PÁTEK 3.7. - PONDĚLÍ 6.7. 2015 STANOVÁNÍ

Od pátku 3. července, do pondělí 6. července, hasiči ve Vepříkově pořádali stanování na hasičském areálu. V pátek od 18 hodin začal nájezd táborníků a stavění stanů, kterých se nakonec sešlo deset a další chodili spát domů. Večer následovalo posezení s opékáním buřtů. Sobota se nesla ve znamení příprav na nedělní vyjížďku Tour de Vepříkov. Večer se opět posedělo a den byl zakončen stezkou odvahy pro děti. V neděli se vše točilo kolem 7. ročníku cyklistické vyjížďky Tour de Vepříkov a den byl zakončen letním kinem a filmem Hodinový manžel. v pondělí už následoval úklid a balení stanů. Celý víkend panovaly velká vedra a tak vedlejší rybník byl v neustálé pernamenci od rána do noci. Večer se scházel také větší počet lidí, protože byl otevřen stánek s občerstvením. Chtěl bych všem za tuto akci poděkovat a hlavně Jiřímu Trtíkovi, který pro nás po celý víkend vařil a připravoval nám různé kulinářské dobroty, jak ze zabíjačky tak i různé minutky. Jestli se toto stanování chytí, teprve uvidíme.

 

NEDĚLE 5.7. 2015  TOUR DE VEPŘÍKOV

Sbor dobrovolných hasičů z Vepříkova uspořádal v neděli 5. července sedmý ročník cyklistické vyjížďky Tour de Vepříkov. Pořadatelé připravili dvě cyklistické trasy. Dopoledne se jela trasa určená pro dospělé a odpoledne kratší a méně náročnější trasa pro děti. V cíli každý využil občerstvení v podobě klobásy, vepřové kýty a dobrého moku. Ráno si každý mohl dát sponzorský koláček z Pekárny Golčův Jeníkov. Pořadatelé akce připravili doprovodný program. Ministerstvo dopravy zde mělo stánek BESIP, kde se mohli zájemci seznámit s vlivem alkoholu a návykových látek na jízdu v silničním provozu. Pro děti byl připraven nafukovací skákací hrad a aquazorbing. ,,Dnešní vyjížďky se účastnilo 91 dospělých a 21 dětí," oznámila Jitka Špitálníková, která měla na starost prezenci účastníků. Letos postihlo cyklistickou akci neuvěřitelné teplo, které v historii Tour de Vepříkov asi bylo rekordní. Bohužel teplo odradilo dost nadšenců, protože jich bylo přihlášeno mnohem víc. Na památku si účastníci odnesli pamětní list. Závěr vydařené akce patřil večernímu Letnímu kinu a promítání filmu Hodinový manžel, kterého se zúčastnilo přes 200 lidí.

                                                                 autor: Jaroslav Benák

 

SOBOTA 25.7. 2015  TURNAJ V MALÉ KOPANÉ

V sobotu 25. července hasiči ve Vepříkově pořádali, na hřišti s umělým povrchem, noční turnaj v malé kopané. 14. ročník, byl pro menší zájem v minulosti, přesunut ze září na přelom prázdnin. Nakonec se ukázalo, že to bylo správné rozhodnutí a 10 přihlášených týmů bylo velmi dobré. Nakonec se dvě družstva odhlásila a tak alespoň odpadla starost, jak rozdělit základní skupiny. Zaprezentovaných 8 týmů se rozdělilo do dvou skupin po čtyřech, kde hrál každý s každým. Prezence probíhala od 18 hodin a hrát se začalo od 19 hodin po nástupu družstev, za krásného letního počasí. Po odehrání všech zápasů ve skupinách, postoupily všechny týmy do play off, kde se hrálo vyřazovacím způsobem do úplného rozhodnutí. Před druhou hodinou ranní bylo dobojováno. Pak už jen následovalo vyhlášení výsledků a předání cen. Turnaj vyhrála Lobotomie Vysočina, druhé místo obsadil vítěz posledních tří ročníků Dynamo Chotěboř A a třetí skončily Habry. Tento ročník se opravdu vydařil. Za bezproblémový průběh turnaje bych chtěl hlavně poděkovat rozhodčím panu Dobrému a panu Sobotkovi z Chotěboře, dále hráčům, pořadatelům a hojnému počtu skvělých diváků.

Celkové výsledky:  1) Lobotomie Vysočina 2) Dynamo Chotěboř A 3) Habry  4) Svinný 5) Dynamo Chotěboř B 6) Víska 7) Vepříkov 8) Thunder Chotěboř

 

SOBOTA 29.8. 2015  ROZLOUČENÍ S PRÁZDNINAMI

Poslední prázdninová sobota roku 2015, 29. srpen, patřil nejen rozloučení s prázdninami, ale i otevření nového Discgolfového hřiště a oslavě získání Modré stuhy v soutěži Vesnice roku Kraje Vysočina 2015. Vše začalo v 10 hodin dopoledne, pod patronací obce Vepříkov a hasičů z Vepříkova, za krásného letního počasí, soutěží v dohazování diskem na čas. Dále následovala soutěž v hodu diskem na cíl. od 13 hodin, program pokračoval Pohádkovým lesem, kde 60 dětí na určené trase, plnily úkoly u různých pohádkových bytostí. Za splnění úkolů dostávaly děti sladké odměny a za splnění všech úkolů, na všechny čekal párek na opečení a pexeso Vepříkova. Pro všechny děti byl připraven zdarma aquazorbing a skákací hrad. Na 15 hodinu bylo připraveno slavnostní otevření Discgolfového hřiště, kterého se chopil starosta obce Vepříkov pan Petr Bárta, starosta města Habry Luděk Kovařík, starosta městyse Libice nad Doubravou pan Václav Venhauer a starostka obce Jeřišno paní Dagmar Vaňková. Po discgolfovém rychlokurzu byl zahájen discgolfový turnaj. v 17 hodin proběhlo vyhlášení výsledků turnaje a všech soutěží. Odpoledne dále pokračovalo oslavou zisku Modré stuhy (za společenský život v obci) v soutěži Vesnice roku Kraje Vysočina roku 2015. Každý zúčastněný občan Vepříkova a Miřátek obdržel, jako poděkování za tento úspěch poukaz na steak a pití. Dále už pokračovala volná zábava se skupinou Styl, do pozdních hodin. Tato akce se vydařilai díky počasí a za celý den se v areálu vystřídalo skoro 300 lidí. Poděkování patří obsluhám ve stánku, přípravě celé akce a samozřejmě všem účastníkům a hostům za vydařený celý den Rozloučení s prázdninami.

 

SOBOTA - NEDĚLE 24.10. - 25.10.  DISCGOLFOVÝ TURNAJ

Od soboty 24. října do neděle 25. října 2015 se ve Vepříkově na Hasičském areálu, konal Discgolfový turnaj. Byl to závěrečný dvoudenní podnik Discgolfové série Latitude64 Hunters Games 2015. pořadatelé připravili celkem 9 disciplín z nichž nejlepší hráč s nejvyšším počtem bodů se stal vítězem a odvezl si putovní trofej. Do celkového bodování série se započítávalo všech 9 disciplín. Po skončení turnaje proběhlo slavnostní vyhlášení i celé Latitude64 Hunters Tour 2015 a losování cen v hodnotě 25 000 Kč ze všech účastníků, kteří se zúčastnili tří a více turnajů. Přípravy byly velké. Očekávaný maximální počet 90 hráčů, byl zavazující a hasiči z Vepříkova měli na tomto podniku zajišťovat po oba dva dny občerstvení. Nakonec se sjelo na 20 Discgolfových nadšenců, někteří až z Liberce, asi byla malá propagace. Původní obavy, co s tím jídlem budeme dělat, vzaly za své, protože se k tomu soutěžící postavili čelem a skoro vše snědli. Počasí, z kterého byly také obavy, na to že byl konec října, dopadlo také dobře. Všem vepříkovským hasičům, kteří se zúčastnily přípravy a průběhu dlouhého a náročného víkendu chci poděkovat.

 

ÚTERÝ 27.10. 2015  LAMPIONOVÝ PRŮVOD 

V úterý 27. října 2015 se již po několikáté ve Vepříkově konal Lampionový průvod obcí. Sraz byl naplánován na 18 hodinu, před místní hospodou, kde se sešlo 20 dětí s lampiony a 20 dospělých jako doprovod. Od hospody se vyrazilo dolů ke kapličce, kde byl u pomníku padlích, položen věnec. Dále průvod pokračoval kolem Dolního rybníku, pod statky k Hornímu rybníku zpět před hospodu, kde byl Lampionový průvod před 19 hodinou ukončen.

 

SOBOTA 14.11. 2015  VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

V sobotu 14. listopadu se ve Vepříkově v kulturním domě uskutečnil podzimní turnaj v mariáši. Jarní turnaj byl v sobotu 21. března. Po jarním rekordním kole, kdy padla magická stovka hráčů, podzimní kolo přineslo další rekord 104 hráčů. Pro účastníky turnaje byla před zahájením prvního kola připravena ke konzumaci tradiční polívka prdelačka. Někteří si dokonce polévku odvezli ve sklenici domů. Po rozlosování 104 přihlášených karbaníků začal turnaj na čtyři kola, po druhém kole byla delší přestávka, aby se účastníci posílili gulášem a načerpali sil do dalšího karetního zápolení. Mariáš není doménou jen mužů, protože turnaje se zúčastnila i Jarmila Jarolímková. Skončila na padesátém druhém místě. Vítězem podzimního turnaje se stal Jan Valenta, na druhém místě se umístil Ivan Kidles a třetí skončil Milan Zikmunda. Celkovým vítězem šestnáctého ročníku Vepříkovského mariáše se stal Miroslav Pipek, druhé místo obsadil František Dobrý a třetí skončil Milan Svoboda. ,,Chci poděkovat všem, kteří se postarali o přípravu a zdárný průběh turnaje. Sedmnáctý ročník Vepříkovského mariáše začne jarním turnajem v sobotu 26. března 2016," uvedl Jiří Piskač, starosta SDH Vepříkov.

                                                                   autor: Jaroslav Benák

 

Dne 16. listopadu zemřela naše členka paní Marie Málková

Upřímnou soustrast přejí Hasiči Vepříkov

 

 

Dne 17. listopadu se naší člence Pavlíně Vavřičkové narodila dcera Lilly.

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví oboum přejí hasiči Vepříkov.

 

 

NEDĚLE 6.12. 2015  MIKULÁŠSKÁ VESELICE

Neděle 6.12. 2015 byla ve Vepříkově věnována všem dětem. Hasiči z Vepříkova zde pořádali  totiž již tradiční Mikulášské oslavy. Od 13.00 hodin se tak na sále objevovaly první dětičky, které ještě posbíraly zbytek odvahy, přišly si zatančit, zazpívat, zasoutěžit a hlavně podívat na Mikuláše, anděla i čerty, kteří sem každoročně zavítají.

Všechny děti byly v plné zábavě, když za dveřmi zazněl známý zvonek přímo z pekla. Mikuláš, anděl a velmi hodný čert vstoupili na sál. Sebou měli koš plný sladkostí a každé odvážné dítko dostalo za básničku, nebo písničku sladkou odměnu. Když už to vypadlo, že strach skutečně není na místě, objevila se na sále další partička čertů, kteří ale již vypadali velmi hrůzostrašně. Pobíhali po sále a důsledně kontrolovali, zda by si přeci jen někdo z přítomných nezasloužil peklo. I když strkali do pytle malé i velké nakonec se všichni ze spárů pekla dostali.

Všechny děti za nadílku hezky poděkovaly a užívaly si zábavy až do odpoledních hodin. A teď už jsou na řadě Vánoce.

 

STŘEDA 23.12. 2015  ZPÍVÁNÍ U KAPLIČKY

 Předvánoční čas ve Vepříkově si jako každý rok zpestřili již tradičním zpíváním u kapličky. Tentokrát však zpívání bylo o trochu jiné, než doposud. Počasí nám totiž vánoční atmosféru vůbec nepřipomínalo. Spíše by se hodilo, aby si kluci upletli pomlázky a každé děvče dostalo přiměřený výprask. Na druhou stranu teplejší počasí přilákalo více návštěvníků. Před nasvícenou kapličkou se sešlo více jak 110 posluchačů, kteří místní děti podpořili nejen pomocným zpěvem, ale také potleskem.

 Po děkovných slovech pana starosty naplno odstartoval program. Děti zpívaly jednu koledu za druhou a přednesly perfektně naučené básničky. Návštěvníky obcházely dámy s horkým punčem, čajem a křupavou vánočkou. Když zazněla poslední, dětmi nejoblíbenější, koleda Purpura, popřáli děti všem krásné Vánoce a malá slavnost byla u konce. Snad si každý občan naší malé vesničky vánoční svátky užil v klidu a pohodě a načerpal síly do nového roku 2016. Poděkování zaslouží sponzoři této akce Pekárna Habry a Obecní úřad Vepříkov.

 

PONDĚLÍ 28.12. 2015  ZÁJEZD NA HOKEJ

V pondělí 28. prosince Hasiči z Vepříkova již pošesté uspořádali mezi Vánočními svátky a Silvestrem, zájezd na hokejové utkání do Pardubic na zápas HC DYNAMO PARDUBICE - HC ENERGIE KARLOVY VARY. Od 13 hodin se začali účastníci zájezdu scházet v místní hospůdce na tradiční soustředění. V 15 hodin byl naplánován odjezd a řidič Zdeněk Báča, který s námi absolovoval všechny ročníky, byl přesný jako vždy. Po usazení v autobusu jsme vyrazili na Pardubice, kam jsme dorazili o půl páté a tak bylo dost času si dát cigáro z roštu před stadionem. Někteří stihli i výlet do města. Hokej začal v 18 hodin a docela se bylo na co koukat. Hlavně, že jsme podpořili svým fanděním vítězství domácího týmu Pardubic 3:0 nad soupeřem z Karlových Varů. Po skončení zápasu následovala už jen cesta domů, samozřejmě se zastávkou v Heřmanově Městci v restauraci Eden. Do Vepříkova jsme se dostali před půlnocí a všichni se rychle rozprchli do svých domovů.

 

ČTVRTEK 31.12. 2015  SILVESTR  

Poslední akcí v roce 2015, kterou hasiči ve Vepříkově pořádali, byl ve čtvrtek 31. prosince Silvestr. Příprava probíhala od 10 hodin, kdy se připravil sál a vše potřebné na večer. Začátek byl stanoven na 18 hodin. Nečekali jsme moc lidí a tak jsme požádali Jardu Stehna, aby připravil nějaký program. Ten se toho úkolu zhostil na výbornou a skoro celý večer probýhaly různé soutěže a hry. celkem se sešlo 25 lidí, kteří se dobře bavili. Nechybělo také občerstvení v podobě různých chlebíčků, jednohubek a jiných výtvorů a samozřejmě i pití. Nálada byla veselá a večer utekl jak voda. Najednou bylo před půlnocí a nezbývalo než se rozloučit s rokem 2015 a popřát si vše nejlepší do roku nového 2016. Poté následoval ohňostroj a volná zábava při hudbě. Po druhé hodině byl silvestr ukončen a následoval odchod domů.

 

V roce 2015 svá jubilea oslavili:

 25.1. 2015   ing. Jaroslav Beránek      65 let

   9.4. 2015   ing. Jaroslav Stehno        65 let

21.12. 2015   Jaroslava Kadlečková      65 let

Všem, vše nejlepší a hlavně hodně zdraví do dalších let přejí Hasiči Vepříkov.

 

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví, štěstí a spokojenosti Všem, do Nového roku 2016 přejí

Hasiči Vepříkov