Jdi na obsah Jdi na menu
 


FIRE 9K35M Strela-10MD

 Je pár minut po desáté hodině, když se ve Vojenském újezdu Hradiště rozezní siréna. Bojové střelby strakonického 252. protiletadlového raketového oddílu mohou začít. Lehké pásové transportéry se již nacházejí v palebných postaveních, připravena je i směna na řídící věži.


Květnové cvičení 252. protiletadlového raketového oddílu 25. protiletadlové raketové brigády Strakonice vyvrcholilo bojovými střelbami. Z protiletadlových raketových kompletů 9K35M Strela-10MD stříleli příslušníci 3. a 4. baterie. Komplety jsou určeny k vedení bojové činnosti se vzdušným protivníkem. Jejich řízené střely 9M37 s infračervenou naváděcí soustavou a vysoce explozivní hlavicí instalované v dopravně-odpalovacích kontejnerech jsou tentokrát naváděny na cíle imitující dopravní vrtulník na odletu, respektive ve visu. „Vzdálenost cíle dosahovala zhruba čtyři kilometry a jeho výška okolo tři a půl kilometru,“ upřesňuje jeden ze základních parametrů bojové střelby velitel 3. baterie kapitán Petr Řezníček.

Během třídenního zaměstnání bylo vystřeleno dvanáct řízených střel 9M37. Ve většině případů se nejednalo o premiéru operátorů protiletadlových raketových kompletů S-10MD. „Minimálně jeden odpal ostré rakety už mají za sebou,“ konstatuje velitel baterie. Pravdou je, že na výše uvedenou skutečnost nelze bezvýhradně spoléhat. Faktorů, které rozhodují o výsledku je celá řada. Počínaje psychickým rozpoložením střelce, konče meteorologickými podmínkami na střelnici.

Pro tentokrát strakonickým profesionálům vše klaplo tak, jak mělo. Dvanáct odpalů, dvanáct zásahů cíle. Hodnocení – výtečně! „Samozřejmě, že nás tento výsledek těší. Nejen po technické stránce, když žádná řízená střela takzvaně neselhala, ale především proto, že jednotka prokázala svoji profesní připravenost k plnění bojových úkolů,“ konstatuje kapitán Řezníček.

text: Mgr. Pavel LANG AREPORT

kamera: Jan KOUBA