Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. kontingent AČR – Baltic Air Policing 2012 Litva

České úkolové uskupení střežící vzdušný prostor a teritoriální vody tří pobaltských republik - Litvy, Lotyšska a Estonska dokazuje nejen oprávněnost tohoto mandátu, ale také jeho akceschopnost. Důkazem jsou doposud tři zářijové a jeden říjnový ostrý vzlet dvojice hotovostních letounů JAS-39C Gripen proti narušitelům.

Pátý a dvaadvacátý zářijový den se nepochybně vryje do paměti pilota čáslavské 211. taktické letky nadporučíka Vladimíra Málka. Na signál ze Spojeného střediska řízení leteckých operací (CAOC 2) v Uedemu provedl ostrý vzlet (Alfa Scramble) proti narušiteli v zájmovém prostoru.Ke dvěma hotovostním letounům JAS-39C Gripen přijíždí vozidlo, z něhož rychle vybíhají oba piloti. Kvapně usedají do kokpitů a začínají postupně provádět předepsané úkony. Kontrolní prověření letounů zabere řádově několik minut. Poté obě stíhačky pojíždějí na start. Jedenáct minut po zahoukání sirény v prostoru QRA (Quick Reaction Alert) se odlepují od dráhy tři dva litevského letiště Šiauliai. Cílem jejich zásahu je dopravní letoun ve vzdušném prostoru Lotyšska. „Při obou zásazích jsem byl jako dvojka. To znamená v pozici, ze které mohu kdykoliv zasáhnout a zajišťovat podporu vedoucímu skupiny,“ říká nadporučík Málek a upřesňuje jejich činnost zhruba ve tříkilometrové výšce. „Lídr provedl přiblížení k letounu a jeho identifikaci. Po sdělení všech potřebných údajů na středisko a ujištění se, že tento stroj nepředstavuje žádnou hrozbu v prostoru odpovědnosti, jsme provedli návrat na mateřskou základnu.“

V obou případech se jednalo o identifikaci cíle, který nedodržel stanovené parametry letu. V reálu transportní stroje ruských vzdušných sil Antonov An-26, které letěly do Kaliningradu. Reakce kompetentních orgánů začleněných do aliančního systému integrované protivzdušné obrany NATINADS však byla plně na místě. Nikdo nemůže předem vědět, jak bude následná činnost ve vzdušném prostoru eskalovat. Byť se jedná o „pouhý“ monitoring, každý zásah Alfa Scramble je bojovým letem.

text: Mgr. Pavel Lang Areport

   kamera: Jan Kouba