Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záloha mého starého blogu 9.díl

 29.03.2006 09:29 - POEZIE

Ukázka sbírky S ORANŽOVOU NOCÍ V ZÁDECH

ZAS

 

Zas měříme čas

v tramvajích

na cestách

 

spěcháme nuceni jimi

nuceni světem

sami  nenucení

v sobě svobodný

nezávislí na větách

psaných v závějích

slyšíme tlukot srdce

 

svůj vlastní čas

na všechny cesty

berem ho zas

 

 

DEŠTIVÉ POVYRAŽENÍ

 

Déšť padá

na sklo tramvaje

 

a mě je krásně

 

Do máje !

 

 

 

12.04.2006 08:25 - POVÍDKY

Sedmikráska

SEDMIKRÁSKA

 

Nešlo mu to hlavy, venku neustále sněžilo, byla zima, ale sníh žádný. Dokonce se ve spárách mezi dlažebními kostkami objevovaly stvoly zeleňoučké trávy. Čím více sněžilo, tím více ta tráva rostla. Zajímavý úkaz. Tak otevřel okno, aby mohl nasát tajemnost toho vzduchu, toho podivnýho podvečera. Na nose mu přistála sněhová vločka. Zastudilo to a pak začalo hřát a svědět. Podivil se a venku zatím chumelilo a ulice pomalu vypadala jako zelená předjarní louka. Lidé chodící ulicí byli trochu zmateni, dívali se nevěřícně pod nohy, někteří dokonce uždibovali stébla trav a žvýkali je mezi zuby, aby se přesvědčili, že jde skutečně o pravé rostlinstvo, ne o něco umělého, virtuálního. Možná zase nějaká reklamní kampaň. Ale tentokrát ne. Tráva byla skutečná a začaly rašit i malé bílé kvítky.

Možná to jsou sedmikrásky, řekl si a nos ho stále svěděl. Rozhodl se,že se podívá do zrcadla. Prošel  temnou, trochu zlověstnou místností s jedinou židlí bez stolu, se starou madrací a žárovkou visící na dlouhém černém kabelu. Oběšená žárovka. Houpala se v průvanu z otevřeného okna.

Došel až k zrcadlu,které měl opeřené o zeď na záchodě. Bylo zaprášený. Odfoukl prach a podíval se do zrcadla.

Na nose mu rostla malá bílá sedmikráska. Usmál se a šel  se podívat do ulic, které pomalu,ale jistě zarůstaly zelenou džunglí a lidé se v ní ztráceli a na nebi kroužili ptáci.

 

 

 

 

 

07.06.2006 23:01 - Nezařazeno

Pozdrav všem!

Zdravím všechny své věrné i občasne čtenáře z ozdravného pobytu na Vysočině.Fotky budou az bude víc času a i něco více psaní...

 

07.06.2006 23:01 - POEZIE

Noc zebe

Noc zebe na duši Nebe svou šedí přehluší ticho ve mě A na dně země ze mě je odlesk z minula Kocábka co odplula s nákladem zmaru v tom podivným jaru útes minula Minulost s přítomností splynula a život jak dým krouží nad hřbety skal Něco vzal i dal Nad podivnou louží jsem se nocí smál kdyz má samota se z břehů vylila do bezbřehých dnů Divokých snů Za hradbu sebe se řinula

 

16.06.2006 13:56 - O AUTOROVI

Něco o mě...

Takový kádrový dotazník pro ty,kteří jsou zvědaví,kdo vlastně tohle vše vytvořil a spravuje:-)

Narodil jsem se v jiným státě za jinýho režimu,kdy vše bylo šedé a oprýskané a televize i myšlení lidí byly černobílé,případně rudé.A rudé prapory vlály na oprýskaných domech,které měly fasády podepřeny labyrintem lešení.Celý svět byl tenkrát nakřivo a všude bylo plno zdí za které se nesmělo.

A jak jsem rostl,tak jsem zažil jednu revoluci,rozpad jednoho státu a vznik jiného,výstup z RVHP a Varšavské smlouvy a vstup do NATO a EU.

Taky dvoje velký povodně a všelijaký jiný extrémní výkyvy počasí a politické situace v zemi,kde za můj život vládli tři prezidenti.Stihla odejít z mé vlasti sovětská armáda,kterou tenkrát vyprovázel jistý známý rocker a naši zlatí hoši s malým černým pukem párkrát připoměli světu, kde ta malá zemička,ve které jsem rostl a žiji,vlastně leží.

Dějiny kráčely kolem mě, ve světě se semlelo pár válek a státních převratů,padlo či vzniklo pár režimů a vlád,rozpadl se východní blok,spadly dva mrakodrapy WTC v New Yorku a zrodila se globální vesnice a informační virtuální svět.

Když jsem se narodil,zemřel v Americe Elvis Presley a v Angli se zrodil punk.V ČSSR  vznikla Charta 77.

Tehdy neexistovaly počítače a internet,mobilní telefony a satelitní navigace GPS.Nebyly cédéčka natož CD-ROMy a MP3 přehrávače.

V televizi byly jen dva programy a vládla nám jen jedna strana.

Na Smíchově,kde jsem rostl a přebýval,zatímco se valily světem všechny ty dejinné zvraty,stávaly jiný domy než dnes a zkrátka před třiceti lety byl jinej svět.

A v něm já,který patřím,jak se dnes módně říká ke generaci Husákových dětí.

V současný době žiju v Kladně s přítelkyní, kterou moc miluji a je nám spolu fajn.,ale pobýval jsem například v Krnově na severu Moravy, v Litoměřicích ,Ústí n.L. nebo v Terezíně na severu Čech či v Orlickém Záhoří na horách. Všude kde jsem bydlel a žil,jsem žil rád, jelikož žít se dá  všude,kde je hezky a jsou fajn lidi.Vystřídal jsem různá zaměstnání jako např. knihkupec,knihovník,operátor telekomunikační spol.,sociální pracovník,vychovatel, lesní dělník,dělník v továrně,  pracovník na poště či prodavač v trafice ...  Byl  jsem také  krátce studentem Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor jednooborová husitská teologie kombinované studium..

V současné době pracuji v jednom pražském knihkupectví zaměřeném na military a vojenskou literaturu. Více zde: http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=266109862839&ref=ts

 

Ovšem vše, co jsem dělal a budu dělat,dělám rád...

CO MÁM RÁD:

Slunce,ženy,zpěv:-),upřímnost,toleranci,vstřícnost,ochotu,pravdomluvnost.

HUDBA:  vše od Beethowena až po Rammstein... hlavně ale: K.Kryl,Nohavica,Pink Floyd,Blondie,Pearl Jam,Nirvana,AC/DC,Čechomor,The Cure,The Clash,Psí Vojáci,Plastic People Of The Universe,Krausberry,Jasná Páka-Hudba Praha,Hmm..., a mnoho dalších hudebních seskupení a stylů....

LITERATURA: z český hlavně: J.Topol,V.Třešňák,Fr.Gellner,Hrabal,Kundera,Kafka,P.Zajíček a další..

potom např.:ruskou klasiku (Dostojevský),I.Welsh,BEAT GENERATION celou a je toho taky dost..

a samozřejmě BIBLE....

FILM: česká škola-Menzel,Forman,Knoflíkáři,vše od Jakubiska,Hřebejkovy filmy,vše od E.Kosturici,Vláčila,Passoliniho, I. Bergamnna,W.Allena,StarrWars,Červený Trpaslík,Simpsonovi,Smolíkovi atd..

JÍDLO: koprovou a rajskou omáčku,šopský salát,halušky,špagety,vepřo-knedlo-zelo,zavináče,matesy,uzený šproty.... a vlastně sním skoro vše:-)

CO NEMÁM RÁD:

pokrytectví,lež,přetvářku,disco,techno,dechovku,komunismus a všechny další -ISMY,daně,manipulaci,jakýkoliv druh extrémismu,lidskou hloupost,omezený myšlení,nadutost,deprese,stres,pražskou MHD,revizory,agresivní lidi a bohužel by se toho taky našlo více:-(

Kdo by měl jakékoliv dotazy tak na:

dominik.lipner@centrum.cz

FACEBOOK: 

http://www.facebook.com/?ref=home#!/dominik.lipner

Moje weby:

 www.lipner.estranky.cz

http://www.story33.estranky.cz/clanky/ctete-dal/obycejny-pribeh

http://www.fotolipner.estranky.cz/

http://lipner77.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.06.2006 16:49 - Nezařazeno

https://lipner.estranky.cz/

https://lipner.estranky.cz/

Tož jsem otevřel  své nové stránky.Postupně se některé texty či fotky objeví i na nich...

 

22.09.2006 17:31 - Nezařazeno

PODZIM JE OPĚT ZDE.....

Tak je tady  zase podzim.Vypadá to na pěkný indiánský či babí léto,jak kdo chce a každýmu podle chuti.Dlouho jsem na tomto blogu nebyl a nic nového nepřibylo.Vysvětlení je následující: všechny nový věci,který jsem napsal mám zatím doma v kompu a nemohu se dokopat k tomu je zveřejnit.A že se toho událo mnoho zajímavýho a šílenýho dost na to,aby to bylo zaznamenáno a prezentováno ve virtuálním světě.Ovšem veškerý mý výtvory či úlety budou nadále ke čtení nabídnuty veřejnosti pouze na mých webovkách: www.lipner.estranky.cz

 

28.09.2006 00:00 - Nezařazeno

TAK JE TADY VÝROČÍ !!!!!!!!

Ano,ano již je to tak,28.9. není jen státním svátkem,ale i dnem,kdy jsem přesně před rokem vytvořil a uvedl do provozu tento blog,co první pokus proniknout do virtuálního světa a hlavně mi šlo o to prezentovat mojí tvorbu veřejnosti.S napětím čekám, jestli do  výročního dne,to jest 28.9.2006 dosáhne návštěvnost počtu 1000!  :-)Je to takový pěkný kulatý,stejně jako roční výročí.

Zde je na ukázku úplně první příspěvek,který jsem toho památného dne 28.9. na den Sv.Václava napsal:

28.09.2005 14:05 - nezařazeno - trvalý odkaz

Tož sem se taky přidal a budu zde psát moje kydy!!!

Tož su tu a jelikož se dnes nudím v práci,tak mě napadlo jako spoustu jiných jedinců originální myšlenka.A to totiž založit si také blog.Pochybuji,že dosáhnu někdy věhlasu Ostravaka,ale budu se snažit psát tak,aby to nenudilo,když už ne pobavilo či přinutilo k zamyšlení.Zatím sa lidičky mějte dobře.

 

 * * *

 

Ostatní viz archív.

Tento blog byl tvořen převážně v pracovní době a dával jsem na něj svý věci,který vznikaly zhruba od roku 1996 do současnosti a nějáký ty fotečky.

Je tedy tomu již rok a tak se těším na tu 1000 návětěvu.

Pokud někoho z vás zaujalo,co píši a tak,tak většina z věcí zde uveřejněných plus  novinky naleznete na  www.lipner.estranky.cz

které jsou nyní hlavní.Mohu tedy říci,že po roční existenci ukončuji na tomto blogu aktivní činnost a vše se nachází na zmíněných webovkách.

 

Tak přeji hezké počtení

 

autor

06.12.2006 00:00 - Nezařazeno

Tisícowka je tu!

Tož jsem dnes dosáhl 1000 návštěv!

 

POKRAČOVÁNÍ ZDE:

 

www.lipner.estranky.cz/clanky/zaloha-meho-stareho-blogu-10.dil.html