Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 7. 2013

Malá Skála

 

p1300712--na-zlate-stezce-ceskeho-raje.jpg

Akce: Malá Skála

 

Vedoucí akce - cvičitelka: Jana Klimešová

 

Trasa: Turnov - Dolánky- Bukovina - Drábovna - Frýdštejn - Panteon (Vranov) - Malá Skála

 

Délka trasy (vč. prohlídek hradů): 20 km    

 

Vždy se snažím,  jako většina z nás, připravit se aspoň trochu na plánovanou cestu s KČT. Tentokrát jsem zjistila, že trasa je umístěna na mapě, která se nachází ve složce již vyřazených, zcela rozpadlých (a bohužel již také promíchaných) dílů map oblíbených míst. Novou mapu této oblasti jsem zatím nepořídila, a tak popisuji trasu cesty zachycenou z ukazatelů. Ze stavu rodinné mapy je však vidět, že se jednalo o výlet do jednoho z nejkrásnějších míst naší země. Však jsme se také v Turnově napojili na červenou značku - tzv. Zlatou stezku Českého ráje. Z Turnova jsme zamířili na Dolánky, zde minuli Dlaskův statek, tradiční ukázku lidové architektury této oblasti z konce 18. století. Vzhledem k tomu, že v naší skupině šla tentokrát i jedna americká turistka, rychle jsme se snažili jí statkem provést a zhotovit jí i památečné foto. Ale většina z nás tento statek znala z minulých akcí KČT, a tak jsme společně pokračovali v cestě na Bukovinu. Zde jsme posvačili s výhledem na  zříceninu hradu Trosky - výraznou dominantou Českého ráje. Před námi bylo pole protkané, dnes již vzácně se nacházejícími, modrými chrpami. Pokračovali jsme dále cestou na Drábovnu, což je menší pískový skalní labyrint v němž byly objeveny stopy osídlení z mladší doby kamenné (sídliště lužického lidu). 
Turistická stezka Drábovna je spojnicí mezi Jizerskými horami a Českým rájem. Cestou jsme měli nádherné výhledy do údolí řeky Jizery a také na rozeklané věže Suchých skal. Škoda, že pro naše lehké a ne tak kvalitní fotoaparáty nebylo dostupné jejich kvalitní zachycení. Poblíž skalních útvarů Drábovny  jsme si udělali další zastávku na odpočinek. Bylo to hezké místo s malým altánkem, ale posedávali jsme i po pískovcových kamenech v jeho okolí. Po krátké přestávce jsme pokračovali v cestě na strážní hrad Frýdštejn. Jedná se o zříceninu hradu částečně vytesaného ve skále s výraznou válcovitou věží, která je jeho dominantou. Hrad byl založen v první polovině 14. století.  Výhled z jeho věže do kraje stál za výstup po několika žebřících a schůdcích. Výška věže činí údajně asi 15 m a její stěny jsou silné dva metry. Stísněné místo donutilo stavitele k patrové koncepci hradu. Zajímavé a krásné místo naší cesty.  

Naše další cesta směřovala k hradu nazvanému Vranov (jedná se o největší skalní hrad v Čechách), který byl později upraven a doplněn o různé nápisy, pomníčky oslavující významné osobnosti a dějinné události. Např. v tzv. "Síni hrdinů" byly instalovány busty tří císařů (dnes již bohužel poškozené), vítězů nad Napoleonem u Lipska r. 1813. Takto upravenému areálu hradu se pak začalo říkat Panteon. Hrad byl postaven na hrotech Vranovského hřebene a je dlouhý několik set metrů. Procházeli jsme jeho cestičkami, prolézali různé výklenky a jeskyňky. Velmi se nám líbila ve skalách vytesaná okénka s bočními sedátky. Jako bychom z této drobnosti cítili období jeho osídlení. Dále jsme pak pokračovali do rekreačního střediska Malá Skála, ohlédli se ještě na Vranovský hřeben, zastavili se u Žluté plovárny a trochu zatoužili ještě zůstat. Sledovali jsme pak ještě loďky proplouvající jezem. 

Horký slunečný den vyžadoval doplnění sil, a tak část z nás navštívila cukrárnu a druhá skupina stánek s klobásami, langoši a nezbytným osvěžujícím a zaslouženým pivem.

Prvý, březnový pokus o projití této trasy nebylo možné realizovat pro neschůdný, zasněžený terén a šli jsme proto tehdy náhradní trasu. Tento náš druhý výšlap do této oblasti již proběhl za teplého, slunečného počasí. Krajina, kterou jsme procházeli nás však před úmorným vedrem ochránila. 
Hezkou trasu pro nás připravila a před blouděním nás ochraňovala cvičitelka Jana Klimešová.

Nafotila a zapsala Jarka Řezníčková

 

Náhledy fotografií z alba Malá Skála