Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deštivé Anenské údolí

 

 

Anenské údolí u Skutče
 

Trasa:                             Střemošice – Košumberk – PR Anenské údolí –Skála – údolí 
                                        potoka Žejbro - Vrbatův Kostelec

Datum konání:           9. dubna 2016

Vedoucí akce:            Stáňa Lukášková

Počet účastníků:        13

Celkem:                       16 km

 

Přes nepříznivou předpověď počasí se nás v sobotu na nádraží sešlo třináct a všichni jsme doufali, že se počasí umoudří. Byla to další zkouška odolnosti. Přestože  Béda zvolil trasu v protisměru, stejně nás ta smolnatá třináctka neopustila. 

Brzy po vystoupení z autobusu, u Paletínské kaple, už jsme oblékli slušivé šustivé  oblečky.  Pohodlná cesta vedla lesem až ke Košumberku a dále nad městečko Luže. Krásný výhled by byl, jen kdyby….

Krátké občerstvení ve stoje pod stromy  a pak sestup do Anenského údolí ke kapli sv. Anny se studánkou.  Přes obec Skála jsme sestoupali  do Podskály. Kdysi  tu stávaly malé lázně (zrušeny po roce 1945),  které tu vznikly už v 18. stol. u pramene „zázračně léčivé“ vody. Podle pověsti byl vodou vyléčen vladyka Vrbata, zakladatel nedalekého podlažického kláštera ( Ďáblova bible). 

http://zpravy.rozhlas.cz/kraje/cesko/_zprava/podlazicky-klaster-na-chrudimsku-je-mistem-zrozeni-dablovy-bible--1317270

 

V mírném stoupání nad potok Žejbro jsme se trochu zadýchali a zpomalili, a to také byla asi záchrana pro zkřehlého mloka, který nás vyhlížel na cestě.  Jeho foto je také jediný solidní úlovek z našeho výletu, protože den byl abnormálně nefotogenický.  Při sestupu lesem  k Vrbatovu Kostelci jsme si ještě trochu zanadávali,  ale  protože se nikomu nepřihodil žádný úraz,  zase jsme si mohli říct: "Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř". 

                                                                                                                         Stáňa

 

Náhledy fotografií z alba Anenské údolí u Skutče