Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 9. 2008

Výlet do Novohradských hor

Zájezd se vydařil, sešla se veselá parta a pod vedením předsedy odboru Václava Hovorky  poznala nejen krásnou přírodu Novohradských hor, ale i kouzlo  hradů, kostelů i kapliček.  Tleskáme  znalostem  z turistiky, chválíme i znalosti  z historie.

První den
Hamr - Lázničky - Modrý dům -  Lesy - Průhledy -  Romantické stavby - Dřeviny a byliny - Švýcarský dům

Druhý den
Nové Hrady - Dobrá Voda - prohlídka poutního kostela s výhledem z terasy na Nové Hrady, pěší výstup na Kraví horu 953 m a  na rozhlednu 30 m vysokou se s 192 schody. Překrásné teplé  počasí, výhled na Novohradské hory, Třeboňsko, Českobudějovicko, Šumavu.  Dobrá Voda - Pohorská Ves, střídavě pěší turistika s autobusovými přesuny. Pěšky kolem Huťského rybníku, Stříbrné Hutě, Pohoří na Šumavě,  BUSem přes Pohorskou Ves do Cetvin  přes Tichou do Svatého Kamene. Prohlídka poutního kostela, dále do Malonty, Pohorské Vsi,  Horní Stropnice  a zpět do Nových Hradů.  Spěchali jsme na večeři, která měla být v 18.20.
Celkem jsme nachodili asi 23 km, navíc byl neplánovaný výstup na Myslivnu, druhou nejvyšší horu, mírně jsme zakufrovali.  Po večeři  jsme všichni vyjeli BUSem na Tvrz Cukenštejn, kterou jsme první den už nestihli. Devět nezničitelných se vypravilo  zpět do Nových Hradů  kolem VODOPÁDU, Terčiným údolím přes Lázničky. Ostatní využili možnost vrátit se na hotel BUSem.

Třetí den
Nové Hrady - ranní prohlídka kláštera a  hradu. BUSem odjezd do Žumberka,  prohlídka opevněné vesnice a muzea v tvrzi.  V Trhových Sviních malý pěší okruh   po trase naučné stezky Buškův Hamr - prohlídka původního hamru, pokračování pěšího výletu  okolo  Nejsvětější Trojice, zázračné studánky u kapličky a pramene Lužnice do  Trhových  Svin a Borovan. Pokračujeme  přes Třeboň, Pelhřimov do Hradce Králové - končíme ve 20 hod. Všichni jsou spokojeni, i když  někdo trošku unaven - zkrátka všechno vyšlo tak jak mělo. Vzájemné děkování a už se těšíme na výlet další.
                                                                           Ludmila Plocková