Jdi na obsah Jdi na menu
 


57. ročník Jabkancové pouti 2017

 

 

57. ročník Jabkancové pouti 
 

TRASA:                          Česká Třebová s ochutnávkou jabkanců na Kateřinské
​                                          pouti - okolo r
otundy sv. Kateřiny - Na Studené hůře -
                                         
Doly Pod Kalvárií - NS Údolí Skuhrovského potoka -
​                                         
Česká Třebová

Datum konání:           18.  11. 2017

Vedoucí akce:             Jana Klimešová

Délka trasy:                 11 km

Počet účastníků:        30

 

Dle plánu KČT jsme se v termínu, kdy se již blíží svátek sv. Kateřiny, vydali do České Třebové na 57. ročník Jabkancové pouti. Tuto raritu historických lidových tradic jsme navštívili již v předchozích letech. (V případě zájmu dohledáte malý popis této tradice v rubrice našeho KČT "Napsali jste nám - rok 2015" - pod datem konání akce 21. 11. 2015). 
 

Termín okolo svátku sv. Kateřiny je podstatný, protože jen v této době jsou správně "zralé"  brambory ("zemská jablka") ze kterých lze chutné bramborové placky plněné tvarohem připravit. Spolek od Sv. Kateřiny spolu s dalšími nadšenými obyvateli města má v tento den opravdu napilno. Počet zájemců o jabkance je opravdu velký a někteří turisté - "poutníci" jimi plní celé krabičky. A tak jsme na tuto pochoutku i my vystáli svou frontu. Nevadilo nám to příliš, protože atmosféra v místě konání pouti byla příjemná a obsluhující nadšenci nám v době čekání na novou várku jabkanců vyprávěli o tradici a přípravě.  
 

Ale jsme turisté a tak jsme po chvíli pokračovali v cestě do kopce okolo románské rotundy sv. Kateřiny po červené turistické značce na "Studenou hůru". Cesta byla místy rozježděná, trochu blátivá a proto jsme občas pokračovali v chůzi volně lesem. Našli jsme pak dokonce i několik hřibovitých hub!  
 

Když jsme došli k rozcestníku "Doly Pod Kalvárií" vstoupili jsme na naučnou stezku Údolím Skuhrovského potoka (žlutá TZ). Skuhrovský potok, který protéká malebným údolím, je pravostranným přítokem říčky Třebovky.  Na jednotlivých zastaveních jsme se dočetli zajímavé informace o hajní květeně, stromech, ptactvu, vzájemných vztazích ekosystému lesa a pod. Hned za křižovatkou cest "Pod Kalvárií" se nachází dva silné prameny, které vyvěrají z kamenné zídky pod buky. U výraznějšího z nich je označení "Bukovka". Lidé dříve upravovali prameny pro snazší nabírání vody a tak vznikaly studánky. Studánky často mění své jméno - někdy dle toho, kdo ji opravil. To je i případ další studánky na naší cestě údolím, která byla pojmenována "Štěpánkova" (dříve se jmenovala Kašparova, Karlova, Frantova). Zajímavé je, že o studánky dříve pečovali skauti, sokolové, ale především členové KČT. Štěpánkova studánka, která nás ze známého důvodu zaujala, fungovala jako zdroj vody pro chaty na Studené hůře.

 

Kraj kolem České Třebové byl historicky nerozlučně spjat s trampingem. Proto se zde objevují totemy. Jeden z nich jsme objevili na louce za rybníkem v Srnově. Jedná se o nádherný, barevný totem z borovice zhotovený řezbářem Jaroslavem Nastoupilem. Prvý totem v tomto místě zhotovil jeho otec, druhý a třetí již syn, který v rodinné tradici pokračuje. U každého totemu je nahoře pták, který symbolizuje orla nebo bouřňáka. I na tomto totemu nalézáme tento tradiční motiv.  

 

Podzimní cesta podél bystřiny Skuhrovského potoka měla své kouzlo. V závěru cesty jsme zachytili malé červené bobulky kaliny, které jsem zařadila do fotogalerie. Pokud tam dojdete, poznáte co připomínají.

 Jarka    

 

Náhledy fotografií z alba 57. ročník Jabkancové pouti 2017