Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 6. 2013

Krušné hory

 

 

Koliáš

Krušné hory 2013 - 1. 6. - 8. 6. 2013 

Vedoucí expedice: Čeněk Koliáš

Počet účastníků: 14

Místo ubytování: Pernink 

Program:

2. 6. 2013

Pernink - Tisovský vrch (rozhledna) - Nové Hamry - Horní Hamry (U kapličky) - Pernink 
Délka trasy: 17 km

Poznámka: Po celý den déšť, mlha a vítr. Vystoupili jsme na krásnou kamennou rozhlednu umístěnou na skalisku Tisovského vrchu (976 m), ale slibovaný výhled na velkou část Krušných hor se nám nenaskytl. Všude kolem nás byla mlha a sotva jsme viděli jeden na druhého. Nálada však byla po celou cestu dobrá. Večer sušíme.

3. 6. 2013

Pernink - Bludná (cesta po Krušnohorské lyžařské magistrále) - Hřebečná - Abertamy - Pernink (pro nepřízeň počasí vichr, déšť, mlha i kroupy návrat z plánované cesty na Božidarský Špičák)  - Délka trasy: 18 km

Poznámka: Počasí se ještě zhoršilo, déšť byl silnější a vytrvalejší, chvílemi velmi silný vítr a drobné krupky. Pro nepřízeň počasí jsme se museli vrátit z plánované cesty na Božidarský Špičák. Během cesty nazpět se počasí zklidnilo. Vracíme se do Perninku přes Abertamy po silnici.  Po vyjasnění, ale ještě za drobného deště část naší skupiny ještě vystoupila z Perninku na Dračí skálu - návrat do Perniku po stejné trase  - Délka trasy: 5 km

Poznámka: Dračí skála je seskupení žulých skal na plochém vrcholu (skály jsou zarostlé - bez výhledu). Malebné místo.

4. 6. 2013

Pernink - přesun ČD do stanice Potůčky - Johann Georgenstadt - kota 881 - Sauberg - Pachthaus - Johan Georgenstadt - Potůčky - do Perniku ČD - Délka trasy: 17 km

Poznámka: Cesta převážně lesy - nacházíme rychle modrající hřiby kováře. Na ubytovně pak houby sušíme.

5. 6. 2013

Pernink - Busem Boží Dar - Fichtelberg - Am Steiner - Kurort Oberwiesenthal - Boží Dar - Božídarské rašeliniště (naučná stezka) - Busem do Perniku - Délka trasy: 25 km

Poznámka: Fichtelberg - nejvyšší hora německé části Krušných hor (1 214,6 m). Na vrcholu je chata s rozhlednou a meteorologická stanice. Dorazili jsme za krásného slunečného počasí a výhledy zde byly nádherné. Na naší straně byl výrazný Klínovec, ale dobrá viditelnost byla i na další vrcholy naší i německé části Krušných hor. Velmi krásné byly mlhy v údolí za slunečného svitu. Na snímcích se mi tu krásu zachytit nepodařilo. Zajímavá byla procházka Božídarským rašeliništěm.

6. 6. 2013

Pernink - Abertamy - Plešivec - Jáchymov - Abertamy křižovatka - odtud busem do Perninku Délka trasy:  21 km

Poznámka: Na Plešivec byl výstup poměrně snadný - umístěn ve výšce 1028 m - převážná část cesty vedla po silnici (značená cesta byla v době naší návštěvy uzavřena). Na vrcholu jsme vystoupili na rozhlednu a v horském hotelu se občerstvili. Prostředí bylo příjemné. Cestou z vrcholu Plešivce procházíme tzv. stezkou krušnohorských pověstí na níž jsou umístěny dřevěné sochy dle krajových mýtů. Byly zpestřením cesty a některé sochy nás opravdu svým krásným provedením zaujaly (viz fotogalerie)..
Cestou do Jáchymova jsme se brodili přes rozvodněný potok - všichni krátký přechod ledovou vodou zvládli. V Jáchymovně část výpravy zvolila prohlídku mincovny a druhá část obnovovala síly v cukrárně s opravdu výbornými zákusky.

7. 6. 2013

Pernink - busem do Božího Daru - Klínovec - Suchá - Kozí vrch - Jáchymov - busem do Perninku - Délka trasy: 19 km

Poznámka: Jáchymov je zejména v horní části pod nádherně umístěným kostelem velmi zchátralý. Nádherná je budova královské mincovny v níž se nachází muzeum. Většina z nás jej navštívila a shodli jsme se na tom, že rozhodně stálo za shlédnutí. Velmi mne zaujala expozice nerostného bohatství Krušných hor. Krásná je budova radnice ve které je umístěno i informační středisko, ale staré patricijské domy pod radnicí chátrají. Většina z nás se po prohlídce města a jeho zajímavostí opět vrátila do příjemné cukrárny, kterou jsme objevili již předchozího dne.
Přes nepřízeň počasí nás vedoucí expedice Čeněk Koliáš bezpečně provedl Krušnými horami. Během cesty vydával pokyny k bezpečnému pohybu a dokázal operativně řešit změnu trasy za skutečně extremně nepříznivých podmínek. Poznali jsme, že i pohyb krajinou v dešti kdy kolem nás zurčí plno potůčků a říček a cítíme na vlastní kůži sílu přírody je zážitek za který je možno být i vděčný. V druhé polovině naší cesty jsme se dočkali i slunečného počasí a zažili i radost z výhledů.
Část naší skupiny zakončila navštěvu Krušných hor návštěvou ochotnického divadelního představení v Perninku. Laskavá a moudrá veselohra amerického autora Joe DiPietra v podání ochotnického souboru Jirásek z Nejdku byla skvělá. Dojetím nám chvílemi tekly slzy, ale hlavně jsme se bavili a smáli.

Vždyť jak bylo uvedeno na pozvánce

"NEJZTRACENĚJŠÍ DEN NAŠEHO ŽIVOTA JE TEN, V NĚMŽ JSME SE NEZASMÁLI" 
(Nikolas Chamfort). 

                                                                                               Jarka Řezníčková   

 

Náhledy fotografií z alba Krušné hory