Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 12. 2016

Adventní kouzlo zámku Slatiňany

 

Adventní kouzlo zámku Slatiňany

 

Trasa: po NS - zastávky:

Švýcárna - Kočičí hrádek - Chrudimský les - Čertova skalka - rozhledna Bára - menhir - lesní tělocvična - Nad Hájenkou - Pod Kočičím hrádkem - Kočičí hrádek - restaurace Monaco - Vrchlického návrší - Slatiňany
 

Datum konání:      10. 12. 2016

Vedoucí akce:        Jana Klimešová

Délka trasy:           11,5 km

Počet účastníků:   29


 

K prožití času adventu nám plán KČT nabídl zklidnění v přírodě a také možnost vánočního naladění. Počasí bylo téměř jarní, a tak výšlap do krásných lesů s četnými zastaveními, které zpestřily náš program, byla dobrá volba prožití třetí adventní soboty.  A jak jsme se připravovali na Vánoce?

  
        Společně jsme navštívili zámek Slatiňany a prohlédli si zde v jakém prostředí a atmosféře prožívala na počátku 20. století Vánoce knížecí rodina Auerspergů. Vánoční stromky byly stylově nazdobeny, dárky pro děti i dospělé pod stromečkem připraveny. V jídelně, ale i v dalších místnostech zámku jsme viděli různé varianty vánoční výzdoby a zejména bohaté aranžmá na jídelních stolech. Zaujaly nás vánočky ozdobené pečenými hvězdičkami. Zajímavé byly i nádoby na zmrzlinu, které měly podobu zvířat nebo např. zeleniny (ryba,  ptáci, květák…). Velmi se nám líbil i rozsáhlý ručně vyřezávaný Betlém z lipového dřeva od hradeckého řezbáře Ladislava Pacholátka. Jeho Betlém, doplněný zajímavě vyřezávanými palmami a dalšími stromy, má více než sto dvacet figurek, které každoročně doplňuje. Zámek byl svátečně nasvícen bohatě zdobenými lustry. Mne zaujal detail vyřezávaných barevných kvítků na zámeckých dveřích, který ideálně doplňoval výmalbu a zdobení místností zámku. 

 

     Okolo zámku probíhal jarmark, který nabízel různé vánoční i jiné výrobky a také možnost ochutnávek vánočních dobrot. Toho jsme rádi před další cestou využili. Někteří z nás ještě stihli nahlédnout do farního kostela svatého Martina ze 14. století, který byl přestavěn do novogotického stylu a je údajně spojen krytou chodbou se sousedním zámkem.   
 

     V určený čas jsme se sešli mezi stromy zámeckého parku, kde pro nás nečekaně proběhly turistické Vánoce. Cvičitelé Jana s Lubošem nám popřáli k vánočním svátkům a pak vyndali z baťohů pro všechny účastníky balíčky s vánočními dárky. To bylo překvapení! Někteří jsme nevydrželi a tak můžete alespoň dva z krásných korálkových výrobků Jany zahlédnout ve fotogalerii. Díky! 

 

     Následovalo pohoštění z vlastních vánočních zásob. Opravdu jsme na Vánoce dobře připraveni! 
 

     Pokračovali jsme v cestě po naučné stezce k hospodářskému stavení, které se nazývá Švýcárna. Nechal je v roce 1847 postavit kníže Auersperg, který si vzal za vzor salaše ve švýcarských Alpách. Dnes se zde nachází interaktivní muzeum starokladrubského koně.   
 

     Dalším zastavením na cestě byl tzv. „Kočičí hrádek“. Jedná se o miniaturu hradu, kterou nechala v lese za zámeckým parkem postavit kněžna Vilemína Auerspergová pro zábavu zámeckých dětí. Malebný hrádek je postaven na křemencové skalce.  Zde jsme se společně vyfotografovali a pokračovali dále v cestě.   

Následovala zastavení označená „Chrudimský Les“  a „Čertova skalka“. Na Čertově skalce stojí zajímavá stavba vyhlídkové rozhledny Bára. Má podobu trojbokého jehlanu s vyhlídkovou výškou 17 metrů. Na stavbu bylo použito zejména modřínové, ale i dubové dřevo z okolních lesů.  Rozhledna Bára byla zprovozněna v roce 2008, ale sloužila návštěvníkům, bohužel, pouze 4 dny. Větrná bouře 25. 6. 2008 ji strhla a zcela zničila. Proto byla postavena nová, odolnější rozhledna označená nyní Bára II, která by měla odolat síle větru 200 km/hod.  Způsob a technické zpevnění stavby je viditelné při výstupu na vyhlídkovou plošinu. Z rozhledny jsou viditelná nejen blízká města - Chrudim, Pardubice, ale i Kunětická hora.  Při dobré viditelnosti lze odtud zahlédnout také Orlické hory, Jizerské hory i Krkonoše. 
 

     Další zajímavé zastavení, kterého jsme rádi využili, bylo u křemencového menhiru prvohorního stáří.  Ve velkém kameni jsou vytesány barevné dlaně, které vybízejí k přiložení ruky a následnému načerpání energie staré miliony let.

 

Odtud jsme pak došli nazpět ke Kočičímu hrádku a pokračovali k výletní restauraci Monaco s více než staletou tradicí.  Zde jsme se zastavili na odpočinek a občerstvení.

 

     Následovala cesta nazpět do Slatiňan. Cestou jsme míjeli Vrchlického návrší, které bylo oblíbeným místem básníka, který rád pobýval ve Slatiňanech.  A protože to byl adventní výšlap,  hned se mi vybavilo,  pamatujete?

 

Hlas zvonů táhne nad závějí,

kdes v dálce tiše zaniká;

dnes všecky struny v srdci znějí,

neb mladost se jich dotýká.

.....

Krásné Vánoce a dotek mladosti nám všem!

                                                                                 Jarka 

 

 

Náhledy fotografií z alba Slatiňany