Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová Paka

První jarní den v okolí Nové Paky

 

Trasa:

Nová Ves nad Popelkou - po cyklo 4277:  Klepanda - Bradlec - rozcestí Újezdec - Tužín - Zboží - Skalka pod Kumburkem - Stará Paka (trasa aktuálně upravena - zakončení akce bylo ve Staré Pace - namísto původně plánovaného zakončení v Nové Pace) 

 

Datum konání:                               21. 3. 2015

Akci vedla cvičitelka:                       Jana Klimešová

Počet účastníků:                             24

Délka trasy:                                 19 km

 

První jarní den letošního roku připadl na slunečnou sobotu a výprava do přírody s KČT byla pro tento den skvělou volbou. Výchozím místem pěší cesty byla železniční stanice Nová Ves nad Popelkou odkud jsme se vydali po cyklotrase č. 4277 k známému hostinci Na Klepandě. Od blízkého rozcestníku jsme zamířili k 1,5 km vzdálené zřícenině hradu Bradlec.

Hrad byl založen přibližně na konci 13. století a  je jednou z dominant  této části kraje.  Je umístěn na kopci tvořeném vyvřelými čedičovými sloupy. V dávné minulosti musel být opravdu pevný a nedobytný.  Výstup k němu není ani dnes příliš snadný. Výrazné je zejména torzo věže s otvorem, který byl zvětšen působením času a vytvořil jakousi bránu. Zaujaly nás zbytky hradebních zdí (zčásti jsme je obešli), které dnes dotváří představu o velikosti hradu. Na hradební zdi jsou dnes umístěny nákresy možných původních podob hradu, které svědčí o jeho rozsahu a velikosti. Krátce nás zde ovanul duch minulosti,  ale nemohli jsme se dlouho zdržet, museli jsme pokračovat v cestě.  Naši účast jsme aspoň zaznamenali do pamětního záznamníku umístěném ve schránce na stromě pod hradem. Dále jsme pokračovali lesem směrem na rozcestí Újezdec.

Z rozcestí jsme se vydali směrem k vesnici Tužín. Cestou jsme si trochu odpočinuli a posvačili na poskládaných kládách, které byly ideálně umístěny na slunném místě. V přestávce jsme v okolí klád objevovali první jarní květiny - podběl, jaterník podléšku, sasanku hajní a také přikrčený, ale již kvetoucí plicník lékařský. Vesnice Tužín nás zaujala zejména krásnou lidovou architekturou - roubené chaloupky a velké chalupy, některé i s bohatě vyřezávanými dřevěnými štíty.  Okolí domků bylo místy zkrášleno nyní kvetoucími sněženkami a bledulemi.  Zaujal nás také bývalý mlýn na Tužínském potoce, který byl zařazen na seznam kulturních památek. Jedná se o roubenou, patrovou  stavbu krásně umístěnou v údolí pod lesem. V nedalekém stavení jsme již zahlédli na slunci pobíhající stádo ovcí s malými jehňaty, které již pro nás také symbolizují počátek jara.

Z Tužína jsme pokračovali přes obec Zboží, která měla obdobný charakter venkovských staveb a navíc několik velmi hezky udržovaných drobných církevních památek. Odtud jsme již prošli přes Skalku pod Kumburkem do závěrečného cíle naší cesty - Staré Paky. Cesta k cíli vedla romanticky zvlněnou krajinou s loukami, lesíky a poli, s výrazně červenohnědým zbarvením půdy, které v této době  vynikalo více než v jiném ročním období. 

Výlet jsme zakončili ve Staré Pace posezením v hostinci nedaleko nádraží. Den byl nádherně osvěžující, krajina na nás působila kouzelně. Turisticky jsme dobře vykročili do jara.  

Doplňující informace od Jirky Kadeřávka:
délka trasy 19 km, pohybový průměr 4 km za hodinu, celkový výstup 373 m.

http://www.interregion.cz/turistika/vylety/vylet_bradlec_kumburk/vylet_bradlec_kumburk.htm

                                                                                Jarka

 

Náhledy fotografií z alba Nová Paka