Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 6. 2008

Lednice - Minaret

Co jsme se dověděli při jízdě Lednicko-valtickým areálem:

V roce 1966 - UNESCO - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu zapsala Lednicko-valtický areál na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Tím byla oceněna nádherná přírodní soustava vodních ploch, luk a lužních lesů, políček, rybníků, jejich uspořádání v krásný celek, včetně  obnovených  zámků a zámečků,   chrámů a kaplí.  Celý prostor je důmyslně uspořádán,  všechny cesty směřují a vedou ke středu - LEDNICI.

      Zámek Lednice je nádhernou antickou gotickou pohádkou.  Starý zámek pochází ze 30. a 40. let 17. století. Velkou změnu přinesla  přestavba  v roce 1846 a  pokračující novogotické úpravy pokračovaly  až do roku 1856. Teprve na počátku 19. století architekt Josef Kornhäusel dostavěl zahradní křídlo zámku a empírově sjednotil celou fasádu. Klenby se štukovými žebry jsou  nádherné i dřevěné vyřezávané stropy. Můžeme obdivovat i vnitřní vybavení - řezané dubové schodiště v knihovně, divotvorné zrcadlo, které vám splní vaše přání. V 19. stolení byl zámek  rozšířen o "SKELNÍK", nyní se sbírkou tropických a subropických rostlin. 

       
MINARET – pozoruhodná romantická stavba z přelomu 18. a 19. století

Minaret jako velmi výrazná 60 m dominanta,  velmi zdařile je zakomponován do nového přírodního parku a  dotváří jedinečnou atmosféru lednického sídla.

Základy této stavby si vyžádaly pečlivost, musely být důkladně zpevněny kvůli nestabilním tekoucím pískům v nivě řeky Dyje. Spodní vody musely být nepřetržitě přečerpávány pumpami. Střed budovy tvoří třípatrová 59,39 m vysoká věž, členěná třemi prstenci zastřešených galerií. Na nejvyšší vyhlídkovou galerii vede točité schodiště se 302 stupni. Základní mešita je cihlová a je omítnutá. Minaret byl naopak vybudován z  tesaných  kamenných režných kvádrů,  dokončen byl v létě roku 1804  a  jeho realizace stála milión zlatých.

V době Lichtenštejnů byla vybudována J. Hardtmuthem v Lednicko-valtickém areálu celá řada krásných staveb.

Podrobné informace získáte na http://www.lednicko-valticky-areal.cz

                                                                                       Ludmila Plocková

 

Náhledy fotografií z alba Lednicko-valtický areál