Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medové recepty

Na této stránce prezentuji medové recepty, které jsme již doma vyzkoušeli a mohu je tedy s úspěchem doporučit.

Medovník

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 300g krupicového cukru
  • 1 heru
  • 3 lůžíce tmavého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400g hladké mouky 00 extra

Ingredience na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 300g másla

Pečení: 7-10 minut každý plát

Počet porcí: 12 kousků

Příprava:

  1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijete vodu a postavte na  něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotékala hladiny. Vodu připravte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170*C, horkovzdušnou na 150*C.
  2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Možno použít i elektrického pomocníka. Doporučuje se použít hnětací metly ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů.
  3. Na plech položte pečící papír a obkreslete ne něj dortovou formu. Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, tak aby přesahovalo kružnici. Placku pečte dozlatova /7-10 minut/. Takto připravíme všech 6 placek.
  4. Na upečené placky položte dortovou formu a okrájejte přesahy.
  5. Vyrobte krém. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí elektrického šlehače do hladka - tvá to zhruba 10 minut.
  6. Připravte posypku. Tu přípravíme z okrájených zbytků z placek, které předem umeleme najemno.
  7. Sestavte dort. Pomocí kulatého rozetřete na první placku krém, přiklopte další plackou, kterou opět namažeme krémem. Postupujte tak dlouho, až Vám dojdou placky. Na vrchní placku a boky rozetřeme také krém. Na závěr potřeme boky a vrch připravenou posypkou.

Přeji mnoho úspěchů při výrobě a dobrou chuť.

 

 

Vánoční perníčky

650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
50 g másla
4 celá vejce
10 g jedlé sody
2 lžíce kakaa
2−3 lžičky tlučeného perníkového koření – skořice, hřebíček, anýz, nové koření
1 vejce na potření

Uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den vyvalujeme 2−3 mm silné pláty, ze kterých pomocí formiček vykrajujeme různé tvary. Pečeme asi 10 minut při 180 °C dozlatova. Horké perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem – krásně se lesknou. Perníčky zdobíme bílkovou polevou.

bílková poleva
150 g moučkového cukru
1 bílek
½ lžičky škrobové moučky (Solamyl, Maizena)
Pár kapek citrónové šťávy

Dvakrát přesátý moučkový cukr vymícháme s přepasírovaným bílkem, škrobovou moučkou a citrónovou šťávou do hladka. Poleva by se neměla roztékat. Pomocí sáčků na zdobení kreslíme na perníčky ornamenty.