Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů                                     E. Zander

Každý občan svého lékaře - každá rodina svého včelaře                                                        /ze Stříbrska-Osmík/ 

 

               Na této stránce prezentuji jednu ze dvou mých velkých zálib, kterou je včelařství a zajímám se o ni již od dětství.

              Můj chov se nachází v podhůří Krušných hor v oblasti Dubí a Mstišova. Včelstva jsou umístěna na několika stanovištích. Na základním stanovišti probíhá chov matek a tvorba oddělků /nových včelstev/. Matky jsou rozchovávány od inseminované matky. Základní rámková míra je 39 x 24 cm, jedno stanoviště je na 39 x 17 cm a tři včelstva jsou v Langstrotech. Chov je zaměřen především na produkci včelího medu. Ve zdejší oblasti vytáčí včelaři zhruba 2x. Snůšku zde poskytují převážně ovocné stromy, rybízy, angrešty, maliny, ostružiny a lesní stromy. Bohužel pole jsou zde neudržována, zarůstají nálety. Dále se zaměřuji na obnovu včelího díla a tím získávání včelího vosku. Velkou pozornost věnuji  také ošetřování včelstev proti varroáze. Dubí. Na podzim 2007 jsem zazimoval celkem 19 včelstev. V roce 2008 jsem zakoupil nový medomet, naplánoval novou medárnu a zazimoval 21 včelstev. V roce 2009 byl značný nedostatek medu, který za dobu 20.letého včelaření nepamatuji. Zazimoval jsem opět 21 včelstev. Vzhledem k velmi nevýhodné smlouvě /nejprve mi psal, že předmětem nájmu je včelín ač byl pozemek a po té smlouva pouze na jeden rok/, kterou mi dal majitel pozemku na stanovišti Mstišov u obory jsem ukončil jeho činnost. V roce 2010 jsem se pustil do modernizace mého chovu. Vyrábím nové úly, rámky a pustil jsem se do rekonstrukce prostor na medárnu, kde budu vytáčet a zpracovávat med. Postup prací sledujte ve fotogalerii ROK 2010. V poslední době dochází k úbytku pastvy, přeměnou zemědělské půdy na stavební parcely a likvidací původních mezí. Včelařství ovlivňuje i změna počasí. V případě zájmu, je možné navštívit chov a domluvit si ukázku např. vytáčení medu aj.

               Mou druhou velkou zálibou je železnice. Zde se zajímám o Krušnohorskou železnici Most – Dubí – Moldava. Na podzim roku 1996 a na jaře 1997 jsem v rámci KPKŽ zpracoval projekt, žádost, na jehož základě vyhlásilo ministerstvo kultury právem tuto železnici v roce 1998 za kulturní památku ČR. V současné době máme v budově nádraží Osek město železniční expozici.

 

            Velice jsem si oblíbil Krušné hory. V roce 2004 jsem pomáhal se znovu obnoveným Zimním srazem turistů, který se konal v oblasti Moldavy v Krušných horách. Po ukončení Zimního srazu jsem se stal členem KČT. Pokud je v zimně sníh, rád si zajedu vláčkem Moldaváčkem zalyžovat na běžkách. Rád také jezdím na kole, na které mi ovšem nezbývá moc času.

 

 

 

 

 

            Také se zajímám o Turistické známky /TZ/. Navrhl jsem náměty pro dvě TZ Krušnohorská železnice č.815 a Dubí – Krušné hory – kostel č. 1390. Graficky pak zpracovali návrh do konečné podoby výrobci TZ v Rýmařově.  

 

                                                         Poslední aktualizace 25.02 .2024 v 20:00 hod.