Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kříž pro štstržm. Vladimíra Zásmětu

  Po vstoupení v platnost Mnichovské dohody došlo i na jižní Moravě k úpravám československé hranice. U Vranovské Vsi, kde byla nově vytyčována, byl k jejímu střežení vyčleněn oddíl Stráže obrany státu pod velením štábního strážmistra četnictva Vladimíra Zásměty. Byli ubytováni v hájovně nedaleko obce.
Dne 18. října 1938 přistihla jejich hlídka hluboko na území republiky německé vojáky. Tito byli odzbrojeni a odvedeni do zmíněné hájovny.
Druhý den byl odvetou zajat němci na demarkační čáře čs vojín. Na místo incidentu se vydal velitel Zásměta. Zde došlo k vzrušené debatě, kdy došlo z obou stran k hrozbě zbraní. Náhle začal utíkat německý vojín Sepekowski směrem do Německa. Na obzoru se otočil a vystřelil zpět. Zasáhl štstržm. Zásmětu do dalekohledu, který měl přes rameno. Střepy z něj přesekly tepnu na noze a Zásměta na místě vykrvácel...
I když byla událost vyšetřována jak již v roce 1938 tak i po válce, nebyl pachatel potrestán.

Na tento čin nás přivedl článek v odborném tisku, ve kterém si autor posteskl, že na rozdíl od ostatních obětí bouřlivého roku 1938 z řad SOS, tento nemá v místě ani křížek.
Po domluvě byl členy našeho klubu vojenské historie Hraničářský pluk 19 vyroben masivní dřevěný kříž s cedulí.
K jeho osazení bylo přikročeno 18. října 2009, tedy skoro na den po 71 letech. Po instalaci proběhlo ve dvě hodiny slavnostní odhalení, při kterém asistovali jako čestná jednotka  členové naší četnické stanice Jehnice spolu s místním kolegou.
I když se jednalo o komorní akci, byla zaznamenána tiskem a kvitována jako záslužný čin.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář